Home / Α1 / Κι άλλο χτύπημα…

Κι άλλο χτύπημα…

Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2008 

Ολοκληρώθηκε και η 3η αγωνιστική, με τον μόνιμο αστερίσκο της ξευτίλας για το ματς της Καβάλας. Η Κυριακή είχε δύο αγώνες μόνο, αλλά ο ένας από αυτούς θα κάνει καιρό να ξεχαστεί.

Όλοι έχουμε πει ή έχουμε ακούσει τη φράση (απευθυνόμενη προς διαιτητές): πώς σφυρίζεις έτσι, το δείχνει και η τηλεόραση το ματς. Νομίζω ότι αυτή η φράση συμπυκνώνει όλο το νόημα του ματς ΑΕΚ-Πανιώνιος. Ή ίσως είμαι πολύ «απαλός» στον χαρακτηρισμό μου. Στο ματς ΑΕΚ-Πανιώνιος είχαμε προφανή αλλοίωση αποτελέσματος και, βεβαίως, αλλοίωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Αυτό επηρεάζει περίπου… 12 ομάδες. Δηλαδή, όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος πλην του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Συγχαρητήρια στον κύριο Μαστραφτσή και τον κομισάριο του ματς για το κατόρθωμα. Οι μισές ομάδες είναι αδικημένες έναντι του Πανιωνίου με τον οποίο έχουν τους ίδιους στόχους, ενώ οι άλλες μισές είναι ευνοημένες έναντι της ΑΕΚ. Προφανώς, η ΑΕΚ είναι αδικημένη και ο Πανιώνιος ευνοημένος. Δεν έχει καμία σημασία αν ο Πανιώνιος διαμαρτύρεται για σφυρίγματα της τελευταίας περιόδου, ή για την τεχνική ποινή στον Τσβέτκοβιτς. Αυτά είναι σφυρίγματα αγώνα, ο ένας θα πει ότι αν τον έβρισε καλά του έκανε, ο άλλος θα πει, να καταλάβεις τον παίκτη όταν έχει άγχος και το αίμα του βράζει. Αλλά άλλο μια διαφορετική εκτίμηση, άλλο μια αδικία στο ματς και άλλο… ένα καλάθι μετά το τέλος του αγώνα!

Το ότι η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να πάρει το ματς στην παράταση είναι άσχετο και βεβαίως σχεδόν αδύνατο. Έχει χειρότερο ρόστερ από τον Πανιώνιο και τη συγκεκριμένη στιγμή βρέθηκε με την ηρεμία της διασαλευμένη και την αίσθηση αδικίας να πνίγει τους παίκτες της. Δεν μπορούσαν να κερδίσουν στην παράταση.

Για όσους δεν είδαν το ματς και απορούν τόση ώρα τι με τσίμπησε, ο Καλαμπόκης έκανε ντράιβ, πέρασε τον Δορκοφίκη και… το ματς τελείωσε. Μετά από περίπου 8 δέκατα με 1 δευτερόλεπτο ο Καλαμπόκης πέφτει πάνω στον Χατζή που του κάνει εμφανές φάουλ. Λεπτομέρεια: ο αγώνας έχει ήδη τελειώσει. Ο Μαστραφτσής παίρνει πάνω του το σφύριγμα και λέει «εμπρόθεσμο το φάουλ», πάει στη γραμματεία, ρωτά τον κομισάριο που συμφωνεί «εμπρόθεσμο το φάουλ». Όλη η Ελλάδα στην τηλεόραση βλέπει ότι είναι λάθος, όλο το γήπεδο στρέφεται προς τα δημοσιογραφικά, σε λίγο μαθαίνουν και οι 2.000 της ΑΕΚ ότι ήταν εμφανώς εκπρόθεσμο, οπότε έχουμε… 10.000.000 Έλληνες να ξέρουν ότι ένα σφύριγμα είναι λάθος, την κάμερα να μπορεί να το αποδείξει, τον ΑΝΤ1 να δείχνει το ματς και… 2 άτομα να επιμένουν για το αντίθετο! Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται το instant replay, αλλά ακόμη και να μην έχει επιβληθεί ο κανονισμός, ας πρωτοτυπούσε ο Μαστραφτσής και ας ζητούσε να δει το βίντεο στα δημοσιογραφικά. Ας ρωτούσε αν βαριόταν να φτάσει μέχρι εκεί. Το γεγονός ότι δεν το έκανε μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί δόλος κατά της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ έκανε ένσταση, αλλά όσοι ξέρουν την προϊστορία θα φαντάζονται ότι η απάντηση είναι πως αφού τελείωσε το ματς δεν αλλάζει κάτι, επειδή δεν μπορεί να θεωρηθεί το βίντεο ως απόδειξη (δηλαδή… μην πιστεύετε στα μάτια σας, πιστεύετε στον Μαστραφτσή). Θα πρωτοτυπήσει ο αθλητικός δικαστής και θα δώσει πίσω λίγη από τη χαμένη του αξιοπρέπεια στο ξεφτιλισμένο φετινό πρωτάθλημα; Γελάσατε;

Όμως, η διαιτησία ήταν κακή και στο άλλο ματς της ημέρας. Εκεί που ο Ολυμπιακός είχε φτάσει τη διαφορά στους 21 πόντους και όλοι… βαριόμασταν και περιμέναμε να τελειώσει το ματς, ήρθαν οι δύο απαράδεκτες τεχνικές ποινές σε Μπουρούση και Βούισιτς να φέρουν τους Ολυμπιακούς σε κατάσταση εμφράγματος. Όχι γιατί απειλήθηκε η εξέλιξη του αγώνα ή ο πιθανός νικητής. Αυτό δεν γινόταν να αλλάξει παρότι μείωσε η Ολύμπια. Αλλά γιατί παίκτες όπως ο Βούισιτς (και ο Παπαλουκάς και ο Μπουρούσης) αξίζουν περισσότερου σεβασμού από άγνωστους διαιτητές που απλώς θέλουν να γίνουν… μούρες. Δεν θα φτάσω καν στην τεχνική ποινή στο Γιαννάκη, την οποία επίσης θεωρώ παράλογη, αφού ο Δράκος φώναζε… στον Βασιλόπουλο και όχι στους διαιτητές. Ο καλός διαιτητής φαίνεται και από αυτά. Τέλος πάντων, μικρό το θέμα, απλώς για να συμπληρώσουμε την εικόνα για την τεράστια πλειοψηφία των διαιτητών στην Ελλάδα. Περιμένουμε (χωρίς ιδιαίτερη αγωνία είναι η αλήθεια) την απόφαση του αθλητικού δικαστή για την ΑΕΚ και κρατήστε το ματς, για να δούμε πόσο θα επηρεάσει τη βαθμολογία στο τέλος του πρωταθλήματος. Το χειρότερο σενάριο; Να μπει ο Πανιώνιος με έναν βαθμό διαφορά (ή σε ισοβαθμία) στην τετράδα και να υποβιβαστεί η ΑΕΚ με έναν βαθμό διαφορά (ή σε ισοβαθμία).

Υ.Γ.: Η βρώμα στο θέμα της ξευτίλας δεν έχει τελειωμό. Ερώτηση: είναι αλήθεια ότι πρόεδρος οργανωτικής αρχής πρωταθλήματος (ποιας άραγε;) θα πάρει λεφτά από τις διαφημίσεις του γηπέδου (όντας μέτοχος στην εταιρεία εκμετάλλευσης) αν η Καβάλα παίξει στην Α1 και γι’ αυτό το θέμα δεν τελειώνει, αλλά μέχρι και το Υπουργείο έχει ζητήσει εγγράφως συγγνώμη (για την καθυστέρηση) σε μια ύστατη προσπάθεια να παίξει η Καβάλα στην Α1;

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *