Home / ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ / Η εγκυμοσύνη στις επαγγελματίες μπασκετμπολίστριες

Η εγκυμοσύνη στις επαγγελματίες μπασκετμπολίστριες

 

Δημοσιεύτηκε στις 9 Αυγούστου 2009

Η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού αναφέρεται συχνά ως το πιο συγκλονιστικό γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας και στη συνύπαρξη ενός ζευγαριού. Ωστόσο, οι ρυθμοί της σημερινής καθημερινότητας και η εργασιακή ανασφάλεια έχουν μετατρέψει την απόφαση για ένα ζευγάρι για το πότε μπορεί να επιχειρήσει να αποκτήσει παιδί σε δυσεπίλυτο γρίφο. Στην περίπτωση των επαγγελματιών αθλητριών, και δη των μπασκετμπολιστριών τα πράγματα είναι κι εκεί περίπλοκα. Χαρακτηριστικά, φέτος το WNBA ταρακουνήθηκε από την εγκυμοσύνη της Κάντας Πάρκερ, MVP και ρούκι της χρονιάς πέρσι, επίσης η πρώτη ρούκι που κάρφωσε στο πρωτάθλημα, και εν πολλοίς, πιθανότατα, η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Η Πάρκερ ανακοίνωσε στις αρχές του 2009 ότι είναι έγκυος, περίπου ένα μήνα μετά το γάμο της με τον μπασκετμπολίστα Σέλντεν Ουίλιαμς (με τον οποίο ήταν για αρκετά χρόνια αρραβωνιασμένη). Στην ιδέα ότι η νέα σεζόν θα βρει εκτός φόρμας το πιο σημαντικό νέο όνομα του γυναικείου μπάσκετ, αρκετοί άνθρωποι του χώρου δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή που είχε στην παρούσα φάση μια αθλήτρια το όνομα της οποίας βρισκόταν σε πολλές αφίσες και συμφωνίες για διαφημίσεις.

Βέβαια, η Πάρκερ, αδελφή του επίσης γνωστού μπασκετμπολίστα Άντονι, δήλωσε ότι η εγκυμοσύνη σε αυτή τη φάση ήταν εκτός προγράμματος και την εξέπληξε. Η ουσία, όμως, και αυτό που πολύς κόσμος δε γνωρίζει, είναι ότι μία (φυσιολογική) εγκυμοσύνη δε συνεπάγεται 9 μήνες αποχή από την αθλητική δραστηριότητα, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τις επαγγελματίες αθλήτριες, όσο και για κάθε γυναίκα.

Όταν μία γυναίκα είναι έγκυος το σώμα της υφίσταται μία σειρά από δραματικές αλλαγές. Το σωματικό της βάρος αυξάνεται κατά 25% και ο ρυθμός μεταβολισμού και τα αποθέματα οξυγόνου αυξάνονται επίσης. Η έγκυος χρειάζεται 3000 περισσότερες χιλιοθερμίδες την ημέρα και εμφανίζονται αλλαγές στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και στην ισορροπία του αζώτου. Ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα αυξάνεται κατά 40% και η σύστασή του μεταβάλλεται με υψηλότερα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και λιπιδίων. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, το αίμα πήζει πιο εύκολα και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται.

Μία γυναίκα δε χρειάζεται να σταματήσει να αθλείται στη διάρκεια της (φυσιολογικής) εγκυμοσύνης. Πράγματι, υπάρχουν αξιοσημείωτα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μία επαγγελματίας αθλήτρια μπορεί να ακολουθεί, εν πολλοίς, μια συστηματική άσκηση ενώ και για κάθε έγκυο η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της εγκυμοσύνης και να βοηθήσει, κατά τη διάρκεια του τοκετού, σε πιο αποτελεσματικές συσπάσεις.

Οι επαγγελματίες αθλήτριες μπορούν να συνεχίσουν την άσκηση και αφού μείνουν έγκυες, αλλά θα πρέπει να μειώσουν την έντασή της. Προτεινόμενος καρδιακός ρυθμός είναι οι 140 παλμοί ανά λεπτό (κατά τη μέγιστη ένταση σε έναν αγώνα οι σφύξεις μπορεί να βρίσκονται στα πλαίσια του 200 παλμοί ανά λεπτό). Επιπλέον, καλό είναι η άσκηση να περιορίζεται μέχρι τα 30 λεπτά κάθε φορά και να μην επαναλαμβάνεται περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη θα πρέπει στο πρόγραμμα άσκησης να περιλαμβάνονται αυξημένες περίοδοι χαλάρωσης.

Επομένως, μία επαγγελματίας μπσκετμπολίστρια μπορεί, ως ένα βαθμό, να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ακολουθώντας διάφορες ασκήσεις, κυρίως κολύμβηση, περπάτημα και ποδηλασία (στους περιορισμούς και το τι πρέπει να αποφεύγει θα αναφερθούμε στο αυριανό άρθρο). Για τις παίκτριες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μπάσκετ που ακολουθούν το κλασικό πρόγραμμα Οκτώβρη – Μάιο, το πιθανότερο είναι ότι μία κύηση θα τους κοστίσει μια σεζόν εκτός γηπέδων. Ωστόσο, μια μπασκετμπολίστρια του WNBA, με έτοιμο συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν, μπορεί να προγραμματίσει (όταν είναι εφικτό) την εγκυμοσύνη της την περίοδο της off-season, που για αυτό το πρωτάθλημα είναι από Οκτώβρη με Μάη.

Επιστρέφοντας στην Κάντας Πάρκερ, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι γέννησε στις 13 Μαΐου, άρα είναι αρκετά πιθανό να ήταν έγκυος, 8 μήνες πριν, όταν έπαιζε στους τελικούς της Δύσης. Με τη φετινή σεζόν να έχει αρχίσει 3 εβδομάδες μετά τον τοκετό της, είναι λογικό η Πάρκερ να είναι λίγο εκτός φόρμας στο ξεκίνημα, ωστόσο, τα πλέι-οφ αρχίζουν σε ένα μήνα, οπότε η περσινή MVP θα έχει το περιθώριο να βρει τη φόρμα της στην κατάλληλη περίοδο.

About nikolask11

Check Also

Η live μετάδοση του final-four Κυπέλλου Γυναικών

Το final four του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών ξεκινά το Σάββατο στην Κω και η ΕΟΚ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *