Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / «Μαγκιά» κλάσης και νίκη… πρωτιάς

«Μαγκιά» κλάσης και νίκη… πρωτιάς

Με νίκη ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός τις υποχρεώσεις του στη φετινή Ευρωλίγκα, αφού επικράτησε της Βαλένθια στην Ισπανία με 56-72. Μάλιστα, η νίκη των «πρασίνων» αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τα υπόλοιπα αποτελέσματα στον όμιλό τους. Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στην 1η αγωνιστική, αλλά ο Παναθηναϊκός απέκτησε ήδη πολύ σημαντικό προβάδισμα για την πρωτιά.

Η ήττα της ΤΣΣΚΑ στην έδρα της από την Αρμάνι και η ήττα της Εφές από την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, την ώρα που ο Παναθηναϊκός περνούσε από εκτός έδρας αγώνα στην Ισπανία, έθεσαν από νωρίς τις ισορροπίες στο γκρουπ. Πλέον, η πρώτη θέση είναι του Παναθηναϊκού «για να τη χάσει».

Στην Ισπανία, ο Παναθηναϊκός είδε τη Βαλένθια να αγωνίζεται χωρίς δύο βασικά ατού της στην περιφέρεια, αφού απουσίαζαν ο Νάντο Ντε Κολό και ο Τζέρεμι Ρίτσαρντσον, και το εκμεταλλεύτηκε απόλυτα. Οι Ισπανοί είχαν σαφές επιθετικό πρόβλημα, ενώ ήταν σα να μην… ήξεραν τι θα κάνουν με τις προσπάθειες που θα έπαιρναν κανονικά οι δύο απόντες. Ο Λίστσουκ ήταν εμφανώς σε κακή κατάσταση χωρίς να έχει ξεπεράσει το δικό του πρόβλημα τραυματισμού και ο Παναθηναϊκός είναι πολύ έμπειρη ομάδα για να το αφήσει αυτό να περάσει έτσι.

Από την αρχή πήρε κεφάλι στο σκορ και έδειξε ότι η βραδιά θα του ανήκει. Η δεύτερη περίοδος ήταν αυτή που καθόρισε τις ισορροπίες στο ματς και έφερε τη Βαλένθια πολύ πίσω. Με τον Ρίτσαρντσον και τον Ντε Κολό να λείπουν, έλειπε το καλό μακρινό σουτ από τους Ιπσανούς, που δεν μπορούσαν να σκοράρουν με συνέπεια. Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ καλή άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά και την υπεροχή των «πρασίνων» στα ριμπάουντ, βοήθησε τα μέγιστα στη νίκη.

Η άμυνα των παικτών του Ομπράντοβιτς ήταν σκληρή και επιθετική, αναγκάζοντας τη Βαλένθια σε 22 λάθη, αριθμός τεράστιος. Αν βάλουμε κάτω τις στατιστικές κατηγορίες, θα δούμε ότι η Βαλένθια είχε 22 λάθη και 8 ασίστ, ενώ ανάγκασε τον Παναθηναϊκό σε 11 μόλις λάθη με μόνο 1 κλέψιμο. Απ’ την άλλη ο Παναθηναϊκός είχε το τεράστιο νούμερο των 13 κλεψιμάτων, ενώ η αναλογία ασίστ/λαθών ήταν 15/11.

Δηλαδή, χωρίς πολλά πολλά, οι «πράσινοι» ήταν κυρίαρχοι του αγώνα και κέρδισαν πιο εύκολα απ’ όσο περίμεναν και οι ίδιοι. Η νίκη αποκτά διπλή σημασία, καθώς μιλάμε για το 2ο ουσιαστικά παιχνίδι του Παναθηναϊκού φέτος (1ο με τον Κολοσσό για το Κύπελλο) και ήταν ματς πολύ υψηλών απαιτήσεων.

Η Βαλένθια προσπάθησε με τη δύναμη του κόσμου της να επιστρέψει στην 3η περίοδο και εν πολλοίς τα κατάφερε. Εκμεταλλευόμενη το «νεκρό» διάστημα του Παναθηναϊκού (απολύτως φυσιολογικό για Οκτώβρη μήνα), οι Ισπανοί μείωσαν από τους 16 πόντους (33-49) στους 6 (45-51) με σερί 12-2. Εκεί ήταν που ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα, αλλά και την εμπειρία της μεγάλης ομάδας.

Ο Γιαφτόκας και ο Λίστσουκ είχαν μόλις βγει με 4 φάουλ και η Βαλένθια έπαιζε με Πιετρούς-Σαβάνοβιτς στη ρακέτα. Μέχρι να ξαναμπεί ο Λίστσουκ ο Παναθηναϊκός επικράτησε 4-1 στα ριμπάουντ, ενώ σκόραρε 10 πόντους, 6 με τους ψηλούς του, 2 με λέι απ του Σάτο και 2 με βολές του Διαμαντίδη, τελειώνοντας οριστικά το ματς, αφού ξαναπήγε στο +14 (47-61) με σερί 2-10.

Κοιτώντας το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας είδαμε ότι Τέπιτς, Καλάθης και Καϊμακόγλου έχουν δευτερεύοντα ρόλο, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί για όλη τη σεζόν. Ο Διαμαντίδης έπαιξε 30 λεπτά και ουσιαστικά μοιράστηκε το κατέβασμα της μπάλας με τον Νίκολας. Όμως, στα πιο δύσκολα παιχνίδια και ιδίως απέναντι σε αντιπάλους με πολύ δυνατή περιφέρεια (Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ), ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί βοήθεια από τους Τέπιτς-Καλάθη και θα πρέπει σταδιακά να μπουν περισσότερο στο ροτέισον.

Επίσης, είδαμε τον Μάριτς να παίζει 10 λεπτά (παρότι ήταν πολύ καλός) και τον Βουγιούκα 9. Είναι σαφές ότι ο Ομπράντοβιτς εμπιστεύτηκε τους «παλιούς» και τους αυτοματισμούς που είχε δημιουργήσει από πέρσι η ομάδα για να πάρει τον αγώνα. Εκτός του Σάτο, που τα έχουμε πει ότι είναι ο παίκτης κάθε προπονητή και μπορεί να φανεί χρήσιμος σε μια ομάδα χωρίς να χαλάσει τα συστήματά της ακόμη και μετά από μια μέρα σε αυτή, κατά βάση στο ματς είδαμε όσους έμειναν από την περσινή ομάδα.

Λογικό και αναμενόμενο. Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, στο οποίο οι νέοι παίκτες δεν θα μπορούσαν να μπουν «σταδιακά» μέσα για να «δέσουν» με το σύνολο. Έτσι είδαμε τον Διαμαντίδη να έχει μια μεστή εμφάνιση, τον Μπατίστ να βοηθάει πολύ, τον Φώτση να κερδίζει τις περισσότερες μάχες στη ρακέτα και τον Νίκολας να είναι καθοριστικός.

Ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που ήθελε, πήρε και τα «δώρα» από Μόσχα και Λιουμπλιάνα και είναι ήδη από την 1η αγωνιστική… πρώτος μάγκας, δείχνοντας αυτό που δεν έδειξαν οι άλλες ομάδες του ομίλου του: χαρακτήρα μεγάλης ομάδας!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *