Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Νέα συστατικά στην ίδια συνταγή

Νέα συστατικά στην ίδια συνταγή

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Γιαννάκης την προεπιλογή της Εθνικής, με 19 παίκτες που θα κληθούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να χωρέσουν στη δωδεκάδα και να πάνε την Ελλάδα μακριά.

Η κλήση είχε κάποιες εκπλήξεις, αλλά περιελάμβανε και σημαντικές απουσίες, καθώς, εκτός από τους Παπαδόπουλο και Χατζηβρέττα που είχαν ήδη γνωστοποιήσει ότι δε συνεχίζουν, και ο Μιχάλης Κακιούζης μένει πλέον εκτός Εθνικής. Η διαφορά είναι ότι ο, μέχρι πρότινος, αρχηγός δε σταμάτησε οικειοθελώς, αλλά του ξεκαθάρισε ο Γιαννάκης ότι δεν τον υπολογίζει. Ο Κακιούζης αυτά τα 3 χρόνια υπήρξε σπουδαίος αρχηγός της ομάδας, με δηλώσεις που ξεσήκωναν τον κόσμο και ανέβαζαν την ψυχολογία των παικτών. Πάντως, παρά τη σχετικά καλή σεζόν που έκανε (12.6 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ), είναι ίσως παρωχημένος για την Εθνική και άλλωστε έπαιζε σε μία αρκετά μέτρια ομάδα στην Ισπανία. Οι δύο άντρες συμφώνησαν πρώτα να ανακοινώσει ο Μιχάλης την αποχώρησή του, αλλά ο άνθρωπος που σήκωσε πρώτος το τρόπαιο στο Βελιγράδι έβγαλε πολλή πίκρα και στενοχώρια στις δηλώσεις του, καθώς θεωρούσε ότι θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει. Γνώμη μας, ότι παρά τη σημαντική προσφορά του, φέτος ήταν η κατάλληλη χρονιά για να αποχωρήσει από την Εθνική, ο Γιαννάκης το κατάλαβε, ο ίδιος όχι.

Στον άσο, κλήθηκαν σαφώς οι 4 σπουδαίοι παίκτες της Εθνικής. Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Ζήσης θα είναι και στη δωδεκάδα και το βάθος σε αυτή τη θέση αποτελεί τεράστιο όπλο της ομάδας. Μαζί κλήθηκε, για πρώτη φορά στους άντρες, και ο Βασίλης Ξανθόπουλος, που δικαιώθηκε για την καλή χρονιά του. Βέβαια, πιο πολύ μπήκε στην αποστολή για να πάρει «άρωμα» από Εθνική, αφού προς το παρόν δε χωράει και δεν πρέπει να είναι στη δωδεκάδα (πρώτη δουλειά του να βελτιώσει το πόσο απειλεί στην επίθεση).

Στην περιφέρεια (θέσεις 2-3), εκτός από τις βοήθειες από τους άσους, ουσιαστικά ο μόνος «παλιός» είναι ο Πελεκάνος, που με την αποχώρηση του Χατζηβρέττα λογικά θα κρατήσει τη θέση του στην τελική αποστολή. Στο 3 αποκτά μεγαλύτερο ρόλο ο Βασιλόπουλος (που βέβαια παίζει και 4), που δεν αποκλείεται να πάρει φανέλα βασικού σε σταθερή βάση πλέον. Σε αυτούς προστέθηκαν στην προεπιλογή ο Δημήτρης Τσαλδάρης, που επιβραβεύεται για τη συνέπεια του και ίσως πρέπει να τον κρατήσουμε στα υπόψην καθώς είναι ο πιο κλασικός σουτέρ από τους 19, ο Στράτος Περπέρογλου, που είναι ανώριμος ακόμα, αλλά έχει περιθώρια να ξανακληθεί με καλύτερες προϋποθέσεις για δωδεκάδα τα επόμενα χρόνια και ο Γιάννης Καλαμπόκης, που, έστω και αν δε χωράει στη δωδεκάδα, μοιάζει αυτονόητη επιλογή ως ο καλύτερος σε απόδοση φέτος Έλληνας παίκτης του 3ου του πρωταθλήματος. Ο Καλαμπόκης έχει παίξει καλά εδώ και αρκετά χρόνια και είναι σημαντικό να δικαιώνονται παίκτες που παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση. Βέβαια, με ηλικία 30 ετών, ίσως κάτι έχει στο μυαλό του ο Γιαννάκης, και όχι μόνο την επιβράβευση, αφού εδώ δεν ισχύει το επιχείρημα “να ψηθεί για το μέλλον”.

Στους ψηλούς (θέσεις 4-5), δικαίως αμετακίνητοι από τη δωδεκάδα είναι ο Φώτσης, ο Τσαρτσαρής, πιθανότατα ο Μπουρούσης, ενώ και ο Σχορτσιανίτης, εάν είναι σε καλή φυσική κατάσταση επιβάλλεται να είναι στο ρόστερ. Ο επόμενος «παλιός» είναι Δήμος Ντικούδης, που ναι μεν έχει για χρόνια σταθερή θέση στη δωδεκάδα, αλλά ούτε πέρυσι έπαιξε πολύ στην Εθνική, ούτε στον Παναθηναϊκό έχει πια σημαντικό ρόλο. Άρα, ίσως τεθεί εν αμφιβόλω το να συμπεριληφθεί στην τελική αποστολή. Αυτονόητες οι κλήσεις (λόγω της σπουδαίας σεζόν που έκαναν) του Γιώργου Πρίντεζη και του Ίαν Βουγιούκα (το είχε γράψει εδώ και καιρό το Age of Basketball ότι θα είναισ την προεπιλογή) και (λόγω της περυσινής παρουσίας του στην προεπιλογή) του Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Από αυτούς, πιο ισχυρή υποψηφιότητα για δωδεκάδα θέτει μάλλον ο Πρίντεζης που έκανε την καλύτερη σεζόν και σε πιο ανταγωνιστική ομάδα από τους άλλους δύο και μοιάζει έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο.

Τέλος, ο Κώστας Κουφός είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο μόνος του. Ο νεαρός σέντερ που διεκδικεί την υψηλή κατάταξή του στα ντραφτ είναι μια σπουδαία προοπτική για την Ελλάδα, αλλά, διαβάσατε και πριν από μερικές ημέρες από τον Rasheed, ότι εμπεριέχει ρίσκο η επιλογή του, ειδικά αν χάσει μέρος της προετοιμασίας. Μια διακινδυνευμένη πρόβλεψη που μπορούμε να επιχειρήσουμε είναι ότι, προσωπικά, θεωρώ ότι υπάρχει μια περίπτωση η παρουσία τού, με ασταθή φυσική κατάσταση, Σχορτσιανίτη και του Κουφού, που θα αργήσει λίγο να γυρίσει από την Αμερική, ίσως να προκαλέσει τον Γιαννάκη να επιφυλάξει κάποιες αλλαγές στο ρόστερ από το Προολυμπιακό για τους Ολυμπιακούς (εάν όλα πάνε καλά). Τι σημαίνει αυτό; Μην εκπλαγείτε αν δείτε στη δωδεκάδα του προολυμπιακού έναν από τους Πρίντεζη – Βουγιούκα και των Ολυμπιακών, Σχορτσιανίτη – Κουφό.

Το ενδεχόμενο να μη συμπεριληφθεί ούτε ο Ντικούδης στη δωδεκάδα, δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά (Πρίντεζης;). Πάντως, οι 3-4 αποχωρήσεις παικτών σίγουρων τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούν έναν αέρα ανανέωσης στην ομάδα, κάτι που, ναι μεν, δεν είναι κακό, αλλά, δε, δεν το έχει συνηθίσει αυτή η ομάδα. Λογικότερη επιλογή για τη θέση του αρχηγού μοιάζει ο Παπαλουκάς.

Σε κάθε περίπτωση, το υλικό είναι πλούσιο και δυνατό και μας γεμίζει ελπίδες…

 

Ο μέσος όρος ηλικίας των 19 της προεπιλογής είναι 25,9 έτη! Μόνο δύο είναι πάνω από 30 ετών (Παπαλουκάς και Ντικούδης, αμφότεροι 31), ενώ ο Καλαμπόκης γίνεται 30 σε δύο μήνες. Η Ελλάδα έχει μέλλον…

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *