Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2013-14 / Το απόλυτο déjà vu!

Το απόλυτο déjà vu!

 

«Feel like I’ve been here before» τραγουδούν οι Iron Maiden στο πασίγνωστο κομμάτι τους «Déjà vu» και δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο με το φετινό φάιναλ φορ των Playoffs του 1ου γκρουπ στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα «Πάνος Ζαχαρογιάννης» που διοργανώνει ο ΑΓΣ Πολυνίκης. Ένα ζευγάρι που το είδαμε στον περσινό ημιτελικό του 2ου γκρουπ, ένα ζευγάρι που μας πρόσφερε τον πιο απίστευτο ημιτελικό πέρσι στο 1ο γκρουπ. Κουλουβάχατα – ΑΕΚ Περιστερίου και Gastone – Στιγκιντριακοί συνθέτουν την τετράδα μετά τον μαραθώνιο της σεζόν στο 1ο γκρουπ, το επιστέγασμα μιας φοβερής χρονιάς στην οποία πάτησαν παρκέ περισσότεροι από 1.200 παίκτες στις 67 ομάδες του. Δύο αγώνες που θα κρίνουν ποιοι θα παλέψουν για το Ιερό Δισκοπότηρο της λίγκας στον μεγάλο τελικό, δύο αγώνες που αναμένουμε με τεράστια ανυπομονησία.

Τετάρτη 2/7
ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ – ΑΕΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
22:30

Πέρσι μαζί στο 2ο γκρουπ (Β όμιλος τότε) φέτος μαζί στο 1ο. Στον ημιτελικό εκεί πέρσι, στον ημιτελικό εδώ φέτος. Έχουν περάσει 12 μήνες αλλά κανείς από τους δύο δεν έχει ξεχάσει το 70-68 εκείνου του αγώνα που είχε κριθεί οριακά στα τελευταία 15 δευτερόλεπτά του υπέρ των Κουλουβάχατων. Το βράδυ της Τετάρτης Κουλουβάχατα και ΑΕΚ Περιστερίου θα σταθούν ξανά αντίκρυ ο ένας στον άλλο με φόντο ξανά έναν τελικό. Θα είναι όλα ίδια ή όλα εντελώς διαφορετικά; Σαράντα λεπτά για να επιβιώσει μόνο ένας και το ματς κουβαλά αρκετή ιστορία πίσω του.

Στον ΣΤ όμιλο της κανονικής περιόδου, φέτος, τα Κουλουβάχατα πέρασαν σχεδόν ανέγγιχτα με 21-1, μόνη ήττα από την Αττική. Στα Playoffs, στον όμιλο ξανά πρώτα, 6-1 το ρεκόρ, μόνη ήττα από τη Victorious. Για να έρθει μετά η σειρά των Zeppelin στους «16» και των Παλαίμαχων Άνω Λιοσίων στους «8», 2-0 και τις δύο σειρές, όσο απαιτητικές και δύσκολες κι αν ήταν, που ήταν πολύ αμφότερες. Με 31-2 ως τώρα, τα Κουλουβάχατα είναι από την αρχή της χρονιάς ένα από τα πιο ισχυρά φαβορί για τον τίτλο.

Στον Γ όμιλο της κανονικής περιόδου η ΑΕΚ Περιστερίου τερμάτισε στην 5η θέση με 12-8, για να γράψει 5-2 στον όμιλο των Playoffs με ήττες από Gastone και Τερψιθέα. Στους «16» τέθηκε αντιμέτωπη με τη Saint Longinus B.C. του MVP της λίγκας, Τσαμμάτου Α., αλλά τα κατάφερε περίφημα, όπως και στους «8» απέναντι σε ένα από τα μεγάλα φαβορί της σεζόν, την Αττική. Αμφότερες οι σειρές στο 2-0, σε όλα τα ματς πάνω από 75 πόντους (91, 79, 76, 85, κατά σειρά), ζωντανή από δύο απίστευτα σκληρές δοκιμασίες, προκρίσεις που την κάνουν να νιώθει άτρωτη. Συνολικό ρεκόρ 21-10 ως τώρα και κυνηγά άλλες δύο νίκες για τον τίτλο!

Στους ομίλους των Playoffs τα Κουλουβάχατα σκόραραν 66.4 πόντους και δέχονταν 56.2, ενώ η ΑΕΚ Περιστερίου περί τους 60.0 πόντους και δεχόταν περίπου 56.0 ανά ματς.

Στους δύο προημιτελικούς τα Κουλουβάχατα είχαν και στους δύο 3 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Κοτίνης, Παπαδόπουλος, Τσιλάβης) και άλλους 5 που έβαλαν πάνω από 5 πόντους σε τουλάχιστον ένα από τα δύο ματς. Η επίθεσή τους έχει πλουραλισμό, η μπάλα κινείται σε όλες τις κατευθύνσεις και οι επιλογές είναι πολλαπλές. Έχουν τα ύψη για να ελέγχουν τα ριμπάουντ σε κάθε ματς, την ταχύτητα για να τρέχουν, το ταλέντο για να διασπούν άμυνες, είτε με τους περιφερειακούς είτε με τους ψηλούς τους. Ένα παιχνίδι ουσιαστικά μοιρασμένο ανάμεσα σε ρακέτα και περιφέρεια, ο Κοτίνης με τον Κουμεντάκη, τον Καραγιάννη και τον Κοκονίδη κάνουν τη διαφορά στο ζωγραφιστό, σκορ, ριμπάουντ, δύναμη, αλλά και καλό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση (ο Κοτίνης είχε σχεδόν 3.0 τρίποντα ανά αγώνα στην κανονική περίοδο). Πιο έξω συναντά κανείς τον Τσιλάβη με τον Καπέλη, παίκτες που μοιάζουν να τα έχουν όλα, από μάτι ως σουτ, από ντράιβ και αθλητικά προσόντα μέχρι υπομονή και διάθεση για πάσα. Ο Παπαδόπουλος με τον Μπάιλαν ανεβάζουν κατακόρυφα την ποιότητα στα φόργουορντ της ομάδας, με τον Χρυσικόπουλο να βοηθά με το καλό του σουτ.

Στους προημιτελικούς η ΑΕΚ Περιστερίου είχε σε κάθε ματς 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, ή τους ίδιους 6 (Καρούσος, Γεωργακόπουλος, Ακουμιανάκης, Καραθανάσης, Πετσανάς, Ρήγος) με πάνω από 9 πόντους σε κάθε ένα από τα δύο ματς. Ομάδα με διαφορετική λογική από τα Κουλουβάχατα, πιο μικρά κορμιά, ταχύτατη και πολύ σκληρή στην περιφερειακή άμυνα. Ο Καρούσος δίνει το σύνθημα στον άσσο, ο Καραθανάσης δεν πρέπει να μένει μόνος του ούτε για πλάκα, ενώ ο Γεωργακόπουλος με τον Ακουμιανάκη και τον Πετσανά έχουν ευχέρεια στο σκοράρισμα όποτε κάποιος κάνει το λάθος να τους αφήσει στην περιφέρεια ή να τους δώσει χώρο προς το καλάθι. Μαζί τους ο Κουφογιάννης, ο Παληός, ο Τεπενκιόζης, ο Καραφύλλης, ο Κελεπούρης, παίκτες που κράτησαν την ΑΕΚ Περιστερίου στην κανονική περίοδο και κάθε άλλο παρά αμελητέες ποσότητες είναι άπαξ και πατήσουν παρκέ. Δεμένη ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Καφαντάρη Γ., η ΑΕΚ Περιστερίου ξέρει να αλλάζει το ρυθμό, να καλύπτει τα σωματικά mismatch στη ρακέτα με ταχύτητα και ένταση στην περιφέρεια, να αμύνεται μαζικά, να κυκλοφορεί ιδανικά την μπάλα στην επίθεση.

Οπότε πού φτάνουμε; Ιδανικά; Σε ένα ακόμα ντέρμπι στα φετινά πλέι οφς, σε ένα ματς που θα θυμόμαστε για καιρό. Η ΑΕΚ Περιστερίου θα πρέπει να βρει λύση για τα πιο ψηλά κορμιά των Κουλουβάχατων, για το πλεονέκτημα που θα έχουν οι παίκτες τους στα ματσαρίσματα σε ύψος και σε δύναμη, απέναντι σε μια ομάδα που δεν είναι πιο αργή αν και ψηλότερη. Θα πρέπει να ελέγξει τα αμυντικά της ριμπάουντ, ώστε να μπορέσει να τρέξει, ο έλεγχος του ρυθμού θα παίξει σημαντικό ρόλο. Τα Κουλουβάχατα θα πρέπει να αντέξουν στην περιφερειακή πίεση της ΑΕΚ Περιστερίου, στη διάθεσή της να τρέξει πάρα πολύ το παιχνίδι. Το μακρινό σουτ το έχουν και οι δύο, να δούμε ποιος θα βρεθεί σε καλύτερη ημέρα. Δύο ομάδες διαφορετικής λογικής, λογική που υπαγορεύεται από το ρόστερ της καθεμίας, δύο ομάδες που θα πρέπει η καθεμία να αναγκάσει τον αντίπαλο να ζήσει 40 λεπτά στον δικό της κόσμο αν θέλει να κερδίσει και να πάρει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό!

Πέμπτη 3/7
GASTONE – ΣΤΙΓΚΙΝΤΡΙΑΚΟΙ
22:30

Όταν ο Βλαχογεώργης σηκώθηκε από τα 6 μέτρα στη baseline με fade away σουτ στην εκπνοή του περσινού ημιτελικού ανάμεσα στους Gastone και τους Στιγκιντριακούς, πρόσφερε στο πρωτάθλημα το απόλυτο highlight, την instant classic στιγμή του. Από τα χέρια του γράφτηκε το 62-60 της ομάδας του και η πρόκριση στον τελικό, αλλά από τα χέρια του ουσιαστικά άρχισε να γράφεται με έντονα γράμματα και η ιστορία σε ένα από τα πιο απολαυστικά ζευγάρια στην ιστορία της λίγκας. Όλα ξεκίνησαν στην αρχή της σεζόν 2012-13, όταν οι Στιγκιντριακοί στην πρώτη αγωνιστική κέρδισαν με 46-39 τους Gastone. Αυτή έμελλε να είναι και η μόνη τους νίκη ως σήμερα επί των αντιπάλων τους, αφού η συνέχεια είχε τον αποκλεισμό στον ημιτελικό, ενώ φέτος στα ματς της κανονικής περιόδου στον Δ όμιλο οι Gastone πήραν δύο νίκες, την πρώτη με 52-43 και τη δεύτερη με τρόπο που ξύπνησε μνήμες και θύμισε οικεία κακά στους Στιγκιντριακούς, 63-62 με καλάθι του Καραλή στην εκπνοή από τις βολές μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Μέχρι στιγμής 4 ματς με τα δύο να έχουν κριθεί σε σουτ στην εκπνοή!

Και να ‘μαστε πάλι εδώ. Ένα ματς, 40 λεπτά, ένας στον τελικό, ένας ηττημένος θα χάσει πάλι το όνειρο του τίτλου. Μία από τα ίδια ή εξιλέωση για τους Στιγκιντριακούς; Επιβεβαίωση ανωτερότητας ή τέλος εποχής για τους Gastone, που προς το παρόν νιώθουν ότι έχουν τον πρώτο λόγο απέναντι στους αντιπάλους τους.

Στον Δ όμιλο της κανονικής περιόδου οι Gastone τερμάτισαν με 20-0, η μόνη αήττητη ομάδα στη λίγκα, κερδίζοντας δύο φορές τους Στιγκιντριακούς. Στους ομίλους των Playoffs συνέχισαν αήττητοι, 7-0 ρεκόρ για να αντιμετωπίσουν τη Δ.Η.Α.Σ. στους «16», που τους πήρε το πρώτο ροζ φύλλο της σεζόν, 2-1 και πρόκριση πάντως, ενώ στους «8» κατάφεραν να ανατρέψουν το 0-1 και να περάσουν με 2-1 από τη Victorious. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν 31-2 και ψάχνουν δύο νίκες ακόμα για το τρόπαιο.

Στον Δ όμιλο βρίσκονταν στην κανονική περίοδο και οι Στιγκιντριακοί, που πέραν των δύο ηττών από τους Gastone δεν έχασαν άλλο ματς, 2η θέση και 18-2. Στους ομίλους των Playoffs κατάφεραν να τερματίσουν στην 1η θέση με 6-1, για να κοντραριστούν με την S-Parta B.C. στους «16» και να περάσουν με 2-0, σκορ που επανέλαβαν και εναντίον του Ρεμπελιακού στους «8». Με ρεκόρ 28-3 επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στις δύο σεζόν παρουσίας τους στο πρωτάθλημα στο φάιναλ φορ και φέτος θέλουν κάτι παραπάνω από πέρσι.

Στους ομίλους στα Playoffs οι Gastone σκόραραν 74.2 πόντους ανά αγώνα και δέχονταν περί τους 58.0, ενώ οι Στιγκιντριακοί έβαζαν 67.6 πόντους και επέτρεπαν 54.8 ανά ματς.

Στους τρεις προημιτελικούς οι Gastone είχαν συνολικά 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Πανδή και τον Καραλή να σκοράρουν πολύ και στα 3 ματς, ενώ οι άλλοι τρεις ήταν ο Αντωνίου, με τον Κατσιόλη και τον Περρή (μια φορά ο καθένας). Είναι από τις πιο καλοστημένες ομάδες της λίγκας στην επίθεση, επιδιώκουν συνεχώς τον αιφνιδιασμό, θέλουν να σκοράρουν στο transition παιχνίδι, κυκλοφορούν την μπάλα πολύ καλά, ενώ το γεγονός ότι Πανδής, Καραλής, Αντωνίου, αλλά και Μακρίδης, μπορούν να ξεκινήσουν μια επίθεση, τους δίνει μεγάλη ευελιξία μετά το αμυντικό ριμπάουντ ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα για την απέναντι πλευρά. Ο Κουζουβουνάς με τον Περρή και τον Ρήγα γεμίζουν τη ρακέτα, με όγκο, δύναμη στα ριμπάουντ, αλλά και καλό σκορ, ενώ ο Παράσχος προσφέρει λύσεις και μυαλό στην περιφέρεια, με τον Μόντι να δίνει ταχύτητα και καλό σουτ. Η επίθεση είναι το μεγάλο τους όπλο, αλλά και η πιο δύσκολη πρόκληση για έναν αντίπαλο, να τους ανακόψει το ρυθμό και να τους κρατήσει χαμηλά στο σκορ.

Στους δύο προημιτελικούς οι Στιγκιντριακοί είχαν 4 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, ο Γράψας (final four trivia: έχει ηττηθεί από τους Gastone στον ημιτελικό στα τρία τελευταία φάιναλ φορ, ενώ έχει παίξει και στα 4 φάιναλ φορ της λίγκας, με 3 διαφορετικές ομάδες!) και ο Γαβρίδης το κατάφεραν σε αμφότερα τα ματς, ενώ ο Βάννας με τον Παπαδόπουλο (final four trivia: ο μόνος περσινός πρωταθλητής στα ρόστερ των δύο ομάδων) στο ένα από τα δύο. Στην περιφέρεια ο Γαβρίδης με τον Βάννα κρατούν τα ηνία της ομάδας, μαζί με τον Χαντόπουλο εναλλάσσονται στον άσσο, καθοδηγούν την ομάδα και τραβούν αρκετά το σκοράρισμα, αλλά και θέτουν το ρυθμό για τους Στιγκιντριακούς, άλλοτε τρέχοντας κι άλλοτε κρατώντας τα χαλινάρια για την ομάδα. Κόκκορης, Μπαραμπούτης και Γρυπάρης στα φτερά καλούνται να τελειώνουν φάσεις με τα αθλητικά τους προσόντα, ενώ στη ρακέτα ο Παπαδόπουλος βάζει ουκ ολίγες φορές φέτος το beast mode στο «on», μαζί με τον Μιχαηλίδη Ι., τον Νούκα και τον Γράψα γεμίζουν τη ρακέτα της ομάδας τους, κρατάνε όρθια την άμυνα και κατεβάζουν τα ριμπάουντ. Οι Στιγκιντριακοί είναι πολύ σκληρή αμυντικά ομάδα, ενώ στην επίθεση προτιμούν να ελέγχουν το ρυθμό του ματς και να κινούνται σε λογικά πλαίσια. Όποτε κολλάνε ο Γαβρίδης με τον Βάννα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν εκτός συστημάτων (όπως και ο Πανδής με τον Καραλή), ενώ η μεγάλη ευχέρεια που έχουν στο να κερδίζουν φάουλ με παίκτες πολύ έμπειρους, τους δίνει αρκετές φορές το πλεονέκτημα.

Οπότε πού φτάνουμε; Το ματς που σημάδεψε το περσινό πρωτάθλημα είναι ξανά μπροστά μας. Οι Στιγκιντριακοί θα πρέπει να ρίξουν το ρυθμό των Gastone, να τους κόψουν τους αιφνιδιασμούς, να τους δυσκολέψουν το αμυντικό ριμπάουντ. Να περιορίσουν τον Πανδή σε όσο το δυνατόν πιο μακρινές προσπάθειες, αλλά και να κλείσουν τον Καραλή που κόβει συνεχώς κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Οι Gastone θα πρέπει να σταθούν όρθιοι απέναντι στην άμυνα των Στιγκιντριακών, να εγκλωβίσουν τον Γαβρίδη με τον Βάννα, δυσκολεύοντας όσο γίνεται την κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και να παίξουν άμυνα χωρίς φθορά από φάουλ. Ένας ημιτελικός που τραβάει τους προβολείς πάνω του ανάμεσα σε δυο ομάδες που πια έχουν 5 παρουσίες σε φάιναλ φορ μαζί και κυνηγούν φέτος τον πρώτο τους τίτλο. Ο νικητής θα φτάσει ένα βήμα πιο κοντά και θα συνεχίσει ζωντανός στη μάχη.

About nikolask11

Check Also

Πρωταθλητές τα Κουλουβάχατα!

Τα Κουλουβάχατα κατέκτησαν τον τίτλο στο 1ο γκρουπ του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος «Πάνος Ζαχαρογιάννης» που διοργανώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *