Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ιταλικός «βομβαρδισμός» στη Μόσχα!

Ιταλικός «βομβαρδισμός» στη Μόσχα!

Η Αρμάνι έκανε το κομμάτι της στη Μόσχα, όπου «ταπείνωσε» την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ με 15 πόντους διαφορά. Η Κάχα Λαμποράλ σκόρπισε τη Μακάμπι από την πρώτη περίοδο (31-11) και μετά έκανε την πλάκα της. Η Ζαλγκίρις κέρδισε εύκολα μια άχρωμη Παρτιζάν, η Μάλαγα ίδρωσε με τη Σαρλερουά, η Μπαρτσελόνα έκανε περίπατο με την Τσιμπόνα, ενώ η Σιένα έδωσε σκληρό μάθημα στη Σολέ στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα τους.

Ας δούμε τα ματς της Πέμπτης: (Οι αγώνες της Τετάρτης εδώ)

Α όμιλος

Ζαλγκίρις Κάουνας-Παρτιζάν 73-62
(43-29)
Πότσιους 17, Γιανκούνας 8π. 7ρ., Μπέγκιτς 6π. 6ρ., Μιλάκνις 12 // Κέτσμαν 13π. 6ρ., Τζαγουάι 6π. 5ρ.

Άλλη χρονιά έδειξε ότι θα είναι η φετινή η Ζαλγκίρις. Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά η νίκη επί της Παρτιζάν δείχνει ότι οι Λιθουανοί θα παλέψουν στα ίσια για την πρόκριση. Η Ζαλγκίρις ήταν πολύ καλύτερη σε όλο το ματς, εκμεταλλεύτηκε τον ενθουσιασμό και το ταλέντο του ρόστερ της, απέναντι σε μια νωθρή Παρτιζάν, που φαινόταν σα να μην έχει «βρεθεί» ακόμα. Πολύ άγχος, πολλά λάθη, μέτριες εμφανίσεις απ’ όλους και ιδίως από τα δύο αστέρια της ομάδας, Μιλοσάβλιεβιτς και Βέσελι. Όταν οι δύο καλύτεροί σου παίκτες έχουν συνολικά 7 πόντους και 2 ριμπάουντ με 2/11 εντός παιδιάς, τότε δεν μπορείς να περιμένεις πολλά από έναν αγώνα.

Και πράγματα, η Παρτιζάν δεν πήρε τίποτα. Βέβαια, είναι νωρίς ακόμα για να την κρίνουμε, αλλά έδειξε ότι θέλει πολλή δουλειά. Μοναδικό καλό της στοιχεία, η ιδιαίτερα επιθετική της άμυνα, που συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς με πέρσι. Πέραν αυτής, έδειξε τεράστιο πρόβλημα στο σκοράρισμα, με τα 3/17 τρίποντα να χτίζουν νέο κλειστό για το Ευρωμπάσκετ του 2011 στη Λιθουανία.

Κάχα Λαμποράλ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 94-78 (57-32)
Λόγκαν 25, Τελέτοβιτς 16π. 8ρ., Σαν Εμετέριο 10π. 11ρ. 5ασ., Μπάρατς 11π. 6ρ. // Έιντσον 14π. 7ρ. 8ασ. 4κλ., Μπουρστάιν 8π. 4ρ., Σχορτσανίτης 9π. 2ρ. (3/9δ. 3/4β.)

Ποιος είδε την Κάχα Λαμποράλ και δεν τη φοβήθηκε; Για 20 λεπτά οι Ισπανοί έμοιαζαν με εξωγήινους, έχοντας εξωφρενικό ποσοστό ευστοχίας και διασύροντας μια Μακάμπι γεμάτη αστέρες. Η διαφορά πήγε στους 20 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, με τη Μακάμπι να μην ξέρει τι την χτύπησε, αλλά να πρόλαβε να καταλάβει ότι ήταν κάτι από το οποίο δεν θα μπορούσε να συνέλθει. Το 31-11 του δεκαλέπτου δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Ο Τελέτοβιτς σκόραρε από παντού, ο Σαν Εμετέριο ήταν μια ομάδα μόνος του, ενώ όταν οι δυο τους κατέβασαν στροφές ο Λόγκαν πήρε τα πάνω του και έκλεισε και τυπικά το ματς.

Η Μακάμπι δεν μπόρεσε ούτε δύο λεπτά να μείνει ανταγωνιστική. Η πεντάδα του Μπλατ ήταν τελείως (μα τελείως) λάθος με τον Σχορτσανίτη και τον Έιντσον να μένουν στον πάγκο. Μέχρι να μπουν και να ζεσταθούν οι δυο τους το ταμπλό έγραφε +15 για τη Λαμποράλ και ο Ιβάνοβιτς χαμογελούσε για το «δώρο». Στο δεύτερο ημίχρονο ο Έιντσον προσπάθησε μόνος του να πάρει το ματς, το έπαιξε… ορχήστρα, κατάφερε να μειώσει από τους 27 στους 12 αλλά δεν πήγε παραπέρα, καθώς δεν υπήρχε χρόνος και δυνάμεις για τους Ισραηλινούς.

Αυτό που… μάθαμε στον αγώνα από τον τηλεσχολιαστή ήταν ότι ο Νταβίντ Μπλου (sic) είναι φετινό απόκτημα της Μακάμπι, από τη νέα φουρνιά Αμερικανών της ομάδας. Μετά από περίπου 15 αγωνιστικά λεπτά μάθαμε ότι ο Μπλου επέστρεψε φέτος μετά από 8 χρόνια στη Μακάμπι, για να… αλλάξει το τροπάριο λίγο αργότερα και να μάθουμε ότι και πέρσι έπαιζε εκεί. Και ναι, μέχρι να τελειώσει το ματς, ο δημοσιογράφος είχε καταλάβει ότι πρόκειται για τον Ντέιβιντ Μπλούθενταλ (μέχρι τότε η… σατανική ομοιότητα με τον Μπλούθενταλ δεν τον είχε κάνει να απορήσει). Η στοιχειώδης δουλειά, δηλαδή, για ακόμα μια φορά δεν είχε γίνει από τον συγκεκριμένο σχολιαστή…

Β όμιλος

Ουνικάχα Μάλαγα-Σαρλερουά 84-73 (42-44)
Γκ. Ρούμπιο 22, Φρίλαντ 18π. 8ρ., Τρίπκοβιτς 14 // Γκριν 20, Ράιτ 11π. 10ρ., Γκομί 15

Αρκετά μαχητική εμφανίστηκε η Σαρλερουά που για όση ώρα άντεξαν οι αστέρες της κοίταξε στα μάτια τη Μάλαγα. Στο 30ο λεπτό το σκορ ήταν 57-56 για τους γηπεδούχους και η Σαρλερουά είχε κερδίσει τις εντυπώσεις. Δύο τρίποντα από Ρούμπιο και ΜακΙντάιρ στην αρχή της περιόδου ήταν που άλλαξαν τις ισορροπίες στο ματς και έφεραν στο +7 τη Μάλαγα, που από εκεί και μετά δεν κοίταξε πίσω.

Μέτριοι οι Ισπανοί, μέτριοι αλλά καλύτεροι του αναμενομένου οι Βέλγοι, η νίκη πήγε στο φαβορί, που όμως δυσκολεύτηκε αρκετά. Πάντως, η Μάλαγα δεν είχε απώλειες και έχει τον καιρό για να βελτιώσει τις αδυναμίες της (15 λάθη, 15 επιθετικά ριμπάουντ η Σαρλερουά).

Γ όμιλος

Μπαρτσελόνα-Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ 80-66
(35-20)
Ρούμπιο 14π. 6ρ. 3ασ., Ναβάρο 14π. 4ασ., Βάσκες 10π. 7ρ. 3ασ., Λάκοβιτς 13 // Μπογκντάνοβιτς 28π. 3ρ., Ραντόσεβιτς 15π. 9ρ., Στίπτσεβιτς 12π. 5ρ. 7ασ.

Λίγο πολύ αυτό που περιμέναμε ήταν το ματς στη Βαρκελώνη. Μια εύκολη επικράτηση για την Μπαρτσελόνα με σόου… Μπογκντάνοβιτς. Η φετινή Τσιμπόνα περιστρέφεται γύρω από τον Μπογκντάνοβιτς και ο ταλαντούχος παίκτης το απέδειξε έμπρακτα στο πρώτο του παιχνίδι μέσα στην Ισπανία.

Με 28 πόντους ήταν όαση στην ομάδα του. Βοήθειες πήρε από τους Ραντόσεβιτς και Στίπτσεβιτς που ήταν πολύ καλοί, αλλά τρεις παίκτες δεν φτάνουν για να χάσει η Μπαρτσελόνα στην έδρα της. Ακόμη και χωρίς τον Μάικλ. Ο Ρούμπιο ήταν πολύ καλός, φόρτωσε τους Κροάτες με φάουλ, ο Λάκοβιτς πολύ εύστοχος, ο Γκριμάου απαραίτητος και σταθερός, ο Βάσκες και ο Μόρις φόβητρα στη ρακέτα και κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα πέρασε ένα ευχάριστο βράδυ χωρίς προβλήματα.

Σιένα-Σολέ 76-44 (33-28)
ΜακΚάλεμπ 12π. 3ρ. 5ασ., Κ. Λαβρίνοβιτς 13π. 6ρ., Καραρέτο 13π. 4ρ., Ζήσης 3π. 2ρ. 3ασ. (1/3δ. 1/1β.) // Σοσέρ 8π. 4ρ. 3ασ., Ρόμπινσον 9π. 6ρ.. Φόλκερ 5π. 9ρ.

Εντελώς «τρελό» παιχνίδι με τη Σολέ να πιστεύει στη νίκη για ένα ημίχρονο, αλλά στην «επανάληψη» να καταλαβαίνει πόσο… οικτρό ήταν το λάθος της. Περίπου 20 λεπτά της έδωσε η Σιένα το δικαίωμα να ελπίζει ότι θα φύγει από την Ιταλία με τη νίκη.

Το σκορ στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ήταν 33-28. Μετά… καταιγίδα, που όταν κόπασε η Σολέ ήθελε να «κρυφτεί» από προσώπου γης. Δυναμική η Σολέ έκανε το 22-12 σταδιακά 26-26 και φτάσαμε στο 33-28 στο ημίχρονο. Αλλά μετά το 37-34 η Σιένα έτρεξε ένα 9-0 και συνολικά 23-6 μέχρι το 60-40! Η συνέχεια δεν ήταν καλύτερη για τους Γάλλους που είδαν άλλο ένα 16-4 εις βάρος τους μέχρι το τελικό 76-44 και το +32 για τη Σιένα. Στην 4η περίοδο η Σολέ δεν έβαζε καλάθι ούτε με… αίτηση, καθώς στο διάστημα αυτό σκόραρε 4 πόντους όλους κι όλους, για να δει ότι η Ευρωλίγκα μπορεί να είναι… πολύ σκληρή για τους πρωτάρηδες (πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα από το 2000).

Δ όμιλος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Αρμάνι Μιλάνο 73-88 (29-52)
Βορόντσεβιτς 11π. 5ρ., Γκόρντον 15π. 5ρ. 4ασ., Σοκόλοφ 13π. 8ρ. // Πετσέροφ 23π. 5ρ., Μαντσινέλι 13π. 4ρ., Φίνλεϊ 15π. 5ασ., Μασιούλις 11π. 4ρ.

Έκπληξη μεγατόνων στη Μόσχα, όπου η ΤΣΣΚΑ, χωρίς τον Καούν και τον Χριάπα, εμφανίστηκε πλήρως ανέτοιμη για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και έχασε από μια καταπληκτική Αρμάνι με «κάτω τα χέρια». Οι Ιταλοί μπήκαν από την αρχή δυνατά, προηγήθηκαν με 2-9 και στην ουσία δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Η ΤΣΣΚΑ τους κοιτούσε ανήμπορη να πηγαίνουν στο 17-26, στο 23-34, στο 25-37, στο 27-42 και στο 29-52 στο ημίχρονο με τρελό σερί 2-10 στα τελευταία λεπτά.

Τι άλλαξε στην επανάληψη; Ουσιαστικά τίποτα. Μπορεί η ΤΣΣΚΑ να μείωσε λίγο σε 37-52 με 8-0 στην αρχή, αλλά γρήγορα υποτάχτηκε πλήρως. Χωρίς εύκολο σκορ, με παίκτες άστοχους και εκτός συνθηκών αγώνα το 48-66 ήρθε φυσιολογικά. Μετά το 54-72, η ΤΣΣΚΑ έκανε την ύστατη προσπάθεια (62-74), αλλά ήταν πολύ αργά.

Εκτός από το… τζετ λαγκ δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση ή δικαιολογία για την εικόνα της ΤΣΣΚΑ. Η περίφημη άμυνα πήγε περίπατο, η Αρμάνι πέτυχε 88 πόντους, έκανε μόλις 6 λάθη (!) και η ΤΣΣΚΑ είχε 0 κλεψίματα, ενώ ο τρίποντος «βομβαρδισμός» των Ιταλών άφησε μόνο «συντρίμμια» στη Μόσχα: 14/26 είχε η Αρμάνι με τον Πετσέροφ να «γράφει» 5/7. Προβληματισμός από πολύ νωρίς για την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *