Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Οι ηγέτες των 15 μονομάχων

Οι ηγέτες των 15 μονομάχων

 

Δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2007

Το Ευρωμπάσκετ αρχίζει σε λίγες μέρες και τα φώτα στρέφονται ήδη στους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν. Φυσικά, νικητές και ηττημένοι είναι ολόκληρες οι ομάδες, ωστόσο, κάθε χώρα έχει τον ηγέτη της, αυτόν που, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ελπίζει να έχει σε κέφια για να την «κουβαλήσει» στα δύσκολα… (Οι… μονομάχοι αναφέρονται ως 15 γιατί ακόμη περιμένουμε την ομάδα που θα προκριθεί χάρη στο.. ευφυές σύστημα του FIBA Europe!) Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί, αλφαβητικά ανά χώρα:

Τόνι Πάρκερ – Γαλλία: Ο MVP των τελικών του NBA οδηγεί τη Γαλλία και είναι επικεφαλής των εντυπωσιακών παρουσιών των τρικολόρ σε μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Παρ’ ότι έχει εξελιχθεί σε πολύ σημαντική μπασκετική φυσιογνωμία παγκοσμίως, δεν αποδεικνύει, με όσο εντυπωσιακό τρόπο το κάνουν ο Νοβίτσκι ή ο Κιριλένκο, ότι μπορεί να σηκώσει μια ολόκληρη ομάδα στους ώμους του.

Ντιρκ Νοβίτσκι – Γερμανία: Το μεγάλο αστέρι της Γερμανίας και του Ευρωμπάσκετ, η επιτομή του παίκτη – ορχήστρα, ίσως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, ο απόλυτος σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και η πλέον εντυπωσιακή παρουσία στις διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία 8 χρόνια. Η Γερμανία ακολουθεί το onemanshow και, καθώς φέτος είναι ξεκούραστος, προκαλεί πανικό στους αντιπάλους…

Θοδωρής Παπαλουκάς – Ελλάδα: Επικεφαλής ενός γεμάτου ρόστερ, ηγέτης στο παρκέ και ο σύνδεσμος μεταξύ Γιαννάκη και παικτών. Δεν έχει πια τίποτα να αποδείξει εκτός από τη δίψα του να κατακτήσει κι άλλα, κι άλλα!

Πάου Γκασόλ – Ισπανία: Το μεγαλύτερο όνομα σε ένα ρόστερ με αρκετούς μεγάλους παίκτες. Ο καλύτερος Ευρωπαίος σέντερ, σταρ στην Ισπανία και στο NBA. Η μεγαλύτερη, ίσως, μπασκετική αξία της διοργάνωσης, μετά τον Νοβίτσκι.

Αντρέα Μπαρνιάνι – Ιταλία: Ο, νέος ακόμα, Ιταλός σταρ προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά στο Toronto που τον βρήκε στην καλύτερη πεντάδα των rookie. Ο Ρεκαλκάτι δεν είχε αντίρρηση να τον περιμένει και, αν καταφέρει να συνέλθει τελείως από τον τραυματισμό του, θα είναι ο οδηγός της Ιταλίας στην προσπάθεια για διάκριση.

Ζόραν Πλάνινιτς – Κροατία: Πολλές ελλείψεις για τους Κροάτες, αλλά ο Πλάνινιτς θα είναι στο Ευρωμπάσκετ και δείχνει ικανός να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του. Πληθωρικός γκαρντ με αξιοπρεπές πέρασμα από το NBA που γύρισε στην Ευρώπη για να κάνει τη διαφορά.

Άντρις Μπιέντρινς – Λετονία: Δυνατός σέντερ, με γεμάτη και καλή χρονιά στο NBA, ένα από τα καλά ονόματα του Ευρωμπάσκετ και ο παίκτης στον οποίο στηρίζονται οι περισσότερες ελπίδες των Λετονών για κάτι καλό.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους – Λιθουανία: Ήταν ο απόλυτος σταρ στην Ευρώπη. Όσο «μουδιασμένη» παρουσία και αν έχει στο NBA, παραμένει μεγάλη μπασκετική αξία, ένας από τους πλέον δημιουργικούς παίκτες. Ηγείται του καλού ρόστερ των Λιθουανών.

Άνταμ Βόιτσικ – Πολωνία: Ο γερο-Βόιτσικ, θα είναι και φέτος ο ηγέτης της Πολωνίας. Έμπειρος και καλός παίκτης, αλλά μάλλον αποτυχία της χώρας του ότι στηρίζεται ακόμα στον, 37χρονο πια, φόργουορντ.

Έλβις Εβόρα – Πορτογαλία: Ο πλέον άσημος από τους 15, της χώρας με τη μικρότερη μπασκετική παράδοση στην οποία δεν υπάρχει κάποιος να ξεχωρίζει. Ο Εβόρα είναι ένας δυνατός σέντερ, ύψους 2.05. Μαζί του, αναμένεται να ηγηθούν των Πορτογάλων ο, 28χρονος γκαρντ, Φιλίπε ντα Σίλβα και ο, πρώτος σκόρερ της στα προκριματικά, Πάουλο Κούνια.

Αντρέι Κιριλένκο – Ρωσία: Ο AK-47, είχε μια μέτρια χρονιά στο NBA και καλείται, μέσα σε αμφισβήτηση, να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει τους Ρώσους τουλάχιστον ως την Ολυμπιάδα. Δε βγαίνουν συχνά παίκτες με τέτοια, εντυπωσιακά, προσόντα και οι Ρώσοι ξέρουν ότι ο Κιριλένκο είναι τουλάχιστον το 75% της δύναμής τους. Το υπόλοιπο 25% μάλλον συγκεντρώνεται στον Χόλντεν.

Μίλαν Γκούροβιτς – Σερβία: Ο «Έλληνας» Γκούροβιτς αναλαμβάνει να ηγηθεί των Σέρβων σε βαρύ κλίμα μετά από τις διαδοχικές αποτυχίες τους. Ο Γιάριτς θα οργανώνει, ο Μίλισιτς θα είναι ο παίκτης στον οποίο θα «ακουμπάει» η μπάλα στη ρακέτα, αλλά ο Μίλαν θα είναι ο παίκτης που θα πάρει τα περισσότερα σουτ. Αν μπουν, οι Σέρβοι κοιτάνε μακριά, μέχρι το Πεκίνο…

Ματίαζ Σμόντις – Σλοβενία: Ίσως το καλύτερο «τεσσάρι» στην Ευρώπη. Καλός σουτέρ, με μεγάλη σωματική δύναμη και μπασκετικό μυαλό. Εξίσου σημαντικός για τους Σλοβένους με τον Λάκοβιτς, που, όμως, προέρχεται από τραυματισμό. Ο Νεστέροβιτς μοιάζει να έχει περισσότερο βοηθητικό ρόλο.

Μεχμέτ Οκούρ – Τουρκία: Ο Οκούρ έχει εξελιχθεί σε αναντικατάστατος στους Jazz και επιστρέφει στην Εθνική Τουρκίας, που διαθέτει μια σειρά από καλούς παίκτες, όπου θα είναι το μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ.

Γίρι Βελς – Τσεχία: Ο Γίρι Βελς, μαζί με τον Λιούμπος Μπάρτον, είναι το καλύτερο όνομα στο ρόστερ των, μέτριων, Τσέχων. Παίκτης με γνωστό όνομα στην Ευρώπη, είχε μια καλή χρονιά με τη Μάλαγα στην Ευρωλίγκα.

 ΥΓ1. Ενώ η υπόθεση με τη συμμετοχή του Φώτση στο Ευρωμπάσκετ τείνει να γίνει σίριαλ, το Age of Basketball δε τη σχολιάζει ακόμα, διατηρώντας την αισιοδοξία του ότι ο Αντώνης θα είναι τελικά στο ρόστερ που θα ταξιδέψει στην Ισπανία για να υπερασπιστεί τα σκήπτρα…

 ΥΓ2. Προσπαθώντας να… προθερμανθούμε ενόψει Ευρωμπάσκετ, αυτές τις μέρες παρακολουθούμε και λίγο στίβο και αξίζει να παρεκκλίνουμε λίγο από τη θεματολογία του site για να αναφερθούμε στον νέο μεγάλο αθλητή από την Κύπρο, τον Κυριάκο Ιωάννου, που πραγματοποίησε έναν έξοχο αγώνα στο ύψος και με μια μεγάλη επίδοση κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της Κύπρου σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Είναι στιγμές που μας κάνουν περήφανους

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *