Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Περίπατος πρωτιάς!

Περίπατος πρωτιάς!

Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε καθόλου απέναντι στην Μπαμπέργκ, την οποία και κέρδισε με 86-69 για να μείνει μόνος πρώτος στην κορυφή του ομίλου του, αφού η Μάλαγα κέρδισε τη Ρεάλ. Αυτό σημαίνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» τερματίζουν πρώτοι ακόμη και με μία ήττα στα τρία ματς που απομένουν αρκεί, αν αυτή έρθει στη Μάλαγα, να προστατεύσουν το +27 του πρώτου αγώνα τους. Εν ολίγοις, η υπόθεση πρωτιά έγινε πολύ πιο εύκολη πια για τον Ολυμπιακό.

Στο μισοάδειο ΣΕΦ (ο κόσμος της ομάδας συνεχίζει να τη «σνομπάρει» παρότι ως τώρα έχει την ευκαιρία να τη βλέπει σπάνια, λόγω της τιμωρίας στην Α1) ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να παίξει μόνο ένα δεκάλεπτο μπάσκετ επιπέδου. Σε αυτό, το δεύτερο δεκάλεπτο, ήταν που κρίθηκε και ο αγώνας, με το δεύτερο ημίχρονο να αποτελεί τυπική διαδικασία ως προς την έκβαση, αλλά να προσφέρει αρκετές ωραίες φάσεις.

 
Η Μπαμπέργκ θα παίξει το τελευταίο της χαρτί για πρόκριση την επόμενη εβδομάδα στο Βέλγιο με τη Σαρλερουά, αλλά ήδη είναι πάρα πολύ δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο, αφού δεν της φτάνει πια ενδεχόμενη νίκη στο Βέλγιο. Θέλει σίγουρα και μία ακόμη νίκη, ου μην και δύο ως το φινάλε.

Όλο το ζουμί του αγώνα ήταν η δεύτερη περίοδος. Ήταν το διάστημα στο οποίο ο Ολυμπιακός έκανε το ξέσπασμά του, εκμεταλλεύτηκε τα πλεονεκτήματα που έχει ως ομάδα απέναντι στους Γερμανούς και την καλύτερη ποιότητα των παικτών του. Δύο από αυτούς ξεχώρισαν στο δεκάλεπτο, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, που πέτυχαν 20 από τους 30 πόντους του Ολυμπιακού στο 30-16 της δεύτερης περιόδου.

Μαυροκεφαλίδης και Παπαλουκάς είχαν μαζί 10/13 δίποντα στη δεύτερη περίοδο, κάνοντας όλη τη διαφορά στο ματς. Ο Παπαλουκάς έβλεπε σε κάθε επίθεση το κενό στη γερμανική άμυνα και το εκμεταλλευόταν πλήρως βγάζοντας εύκολα καλάθια με λέι απ, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης τελείωνε πολύ καλά από κοντά τις φάσεις. Οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν σε τόσο γρήγορο ρυθμό το σκορ (και στα 4 δεκάλεπτα έβαλαν 16-18 πόντους) και μοιραία βρέθηκαν στο ημίχρονο πίσω με 14 πόντους.

Ο Ολυμπιακός με 4 πόντους στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ολοκλήρωσε ένα 9-0 και ξέφυγε με 18 πόντους για να τελειώσει και τυπικά την αναμέτρηση. Η διαφορά δεν έπεσε ξανά κάτω από τους 11 πόντους ως το φινάλε και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια αρκετά εύκολη νίκη.

Πάντως, δεν ήταν όλα… ρόδινα, αφού τα γνωστά προβλήματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Όπως το γεγονός ότι ο Κέσελι και ο Λούκας δεν βοηθούν καθόλου επιθετικά την ομάδα, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα ήθελε ο Ολυμπιακός. Ο Ίβκοβιτς επιμένει να μην υπολογίζει καθόλου τους Έρτσεγκ και Χαλπερίν, οπότε ο Ολυμπιακός έχει 4 ξένους που δεν βοηθούν (ή δεν χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν) όσο θα έπρεπε (ενώ και ο Νίλσεν, που ήταν καλός την Πέμπτη, ως τώρα είναι μέτριος στα περισσότερα ματς).

Ο Νεστέροβιτς αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με πιο κοντούς κι ευέλικτους ψηλούς, κάτι που, όμως, το παθαίνει ως σύνολο όλη η φροντλάιν του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικό ότι η Μπαμπέργκ (που ουσιαστικά έχει ψηλούς μόνο αυτού του τύπου) είχε ως καλύτερους παίκτες τον Πλάις και τον Χάινς, οι οποίοι έβαλαν 31 πόντους και πήραν 19 ριμπάουντ.

Ο Ίβκοβιτς δεν χρησιμοποίησε πάλι καθόλου τους Έρτσεγκ, Χαλπερίν, ενώ και πάλι ο Κέσελι έπαιξε λιγότερο από τους υπόλοιπους, πράγμα που δείχνει ότι μάλλον ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα ισορροπίας στο ρόστερ του.

Πάντως, ο Παπαλουκάς ήταν ξεκούραστος και χωρίς πρόβλημα τραυματισμού, καθαρίζοντας εύκολα τον αγώνα, ο Σπανούλης δεν χρειάστηκε να κουραστεί πάρα πολύ, ο Μπουρούσης βοήθησε αρκετά στη ρακέτα με νταμπλ-νταμπλ και, γενικά, ο Ολυμπιακός αντεπεξήλθε όπως έπρεπε στις απαιτήσεις του αγώνα. Ο Ίβκοβιτς έβγαλε αμέσως τον Νεστέροβιτς στην τρίτη περίοδο όταν η Μπαμπέργκ τον στοχοποίησε βάζοντας 6 συνεχόμενους πόντους πάνω του, δείχνοντας πολύ γρήγορα αντανακλαστικά (δεν είχαμε καμία αμφιβολία περί αυτού βέβαια).

Το «δώρο» (όπως εξελίχθηκε εκεί το ματς) από τη Μάλαγα ήταν το πιο σημαντικό της βραδιάς και αυτό που άλλαξε τα δεδομένα στον όμιλο, κάνοντας τον Ολυμπιακό το απόλυτο αφεντικό.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *