Home / ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ / Εργομετρικές εξετάσεις

Εργομετρικές εξετάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεβρίου 2007

Περίοδος προετοιμασίας είναι αυτή για τις ομάδες και κάθε παίκτης, πριν ξεκινήσει την προετοιμασία πρέπει να περάσει από μια σειρά από εξετάσεις. Κάθε αθλητής αξιολογείται ιατρικά, ψυχολογικά και εργομετρικά. Και αν οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται, σε γενικές γραμμές, τι σημαίνει η ιατρική και ψυχολογική εξέταση, λίγοι γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουν οι εργομετρικές εξετάσεις για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται (όπως για παράδειγμα αυτές τις ημέρες στον Ολυμπιακό, που περίμεναν με αγωνία τα αποτελέσματα των εργομετρικών του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, μετά το ατομικό πρόγραμμα που ακολούθησε).

Στα εργομετρικά τεστ προσδιορίζονται, γενικά, τρεις παράγοντες:

1. Η «αερόβια ικανότητα», η οποία εκφράζει την αντίσταση στην κόπωση, την παροχή οξυγόνου (μέτρο της αποτελεσματικότητας των πνευμόνων του αθλητή) και την καρδιακή παροχή (μέτρο λειτουργικότητας της καρδιάς). Η αερόβια ικανότητα προσδιορίζεται με κατάλληλες μετρήσεις κατά την εκτέλεση μιας, μεγάλης σε διάρκεια, άσκησης (π.χ. τρέξιμο), αλλά όχι στη μέγιστη ένταση.

2. Η «αναερόβια ικανότητα», η οποία εκφράζει τη μυϊκή ισχύ και τη μυϊκή αντοχή. Προσδιορίζεται στα πλαίσια εκτέλεσης μιας σύντομης, σε διάρκεια, άσκησης, η οποία, όμως, εκτελείται σε μέγιστη ένταση και κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.

3. Γενικές παράμετροι που εκφράζουν το επίπεδο της αθλητικής προετοιμασίας και ετοιμότητας των παικτών. Σε αυτές περιλαμβάνονται δείκτες του αναπνευστικού και του καρδιακού συστήματος.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι οι εργομετρικές εξετάσεις, ουσιαστικά αξιολογούν τη φυσική κατάσταση του αθλητή, δηλαδή, με απλά λόγια, αξιολογούν την ετοιμότητα του οργανισμού (πόση ενέργεια μπορεί να παράγει και πόσο γρήγορα μπορεί να διοχετεύσει αυτήν την ενέργεια στα κατάλληλα όργανα) ώστε να είναι ικανός να ανταποκριθεί, όσο πιο ταχέως γίνεται, στις απαιτήσεις που του θέτει η εκτέλεση μιας συγκεκριμένης άσκησης.

Τα εργομετρικά τεστ, σήμερα, είναι πολύ σημαντικό μέρος της προετοιμασίας των ομάδων και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Αποτελούν, ουσιαστικά, ιατρικές εξετάσεις, στα πλαίσια της επιστήμης της εργοφυσιολογίας, η οποία μελετά τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού, όταν βρίσκεται σε δραστηριότητα.

Αντώνης Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Σύνδρομο Υπέρχρησης – Καταπόνησης

Το Σύνδρομο Υπέρχρησης-Καταπόνησης (Overuse Syndrome) έχει εξελιχθεί σε μια σιωπηρή επιδημία στους εφήβους. Αλλά πώς …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *