Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / «Ελληνικές» ήττες στην πρεμιέρα, θρίαμβος Εφές!

«Ελληνικές» ήττες στην πρεμιέρα, θρίαμβος Εφές!

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπήκε με το δεξί στο Top-16, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά και την ανωτερότητά της απέναντι στην Παρτιζάν, την οποία και κέρδισε με 78-58. Για τον ίδιο όμιλο, η Σιένα του πολύ καλού Νίκου Ζήση έφτασε ένα σουτ μακριά από τη νίκη στην Τουρκία, αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι στην Εφές Πίλσεν και ήδη έχει μπει φωτιά στον όμιλο! Η Βαλένθια κέρδισε σχετικά εύκολα τη Ζαλγκίρις στο ντεμπούτο του Ηλία Ζούρου στον πάγκο της λιθουανικής ομάδας.

Όμιλος G

Εφές Πίλσεν-Μοντεπάσκι Σιένα 60-58 (29-27)
Θόρντον 12π. 9ρ. 7κ.φ., Ρακόσεβιτς 17, Βούισιτς 8π. 4ασ., Γκονλούμ 6π. 5ρ. 5ασ. // Καουκένας 12π. 3ρ., Ζήσης 9π. 5ρ. 5ασ. 1κλ. (3/6δ. 1/3τρ.), Μος 8π. 3ασ., Ράκοβιτς 16π. 8ρ.
Σκληρό ντέρμπι στην Τουρκία με την Εφές Πίλσεν να εκμεταλλεύεται τα προβλήματα της Σιένα και να φεύγει νικήτρια, παρότι οι Ιταλοί σχεδόν κατάφεραν να ξεπεράσουν την απουσία του ΜακΚάλεμπ και το γεγονός ότι ο Μάρκο Γιάριτς λογικά δεν έχει μπει ακόμα στο κλίμα της ομάδας.

Οι Ιταλοί κυριάρχησαν αμυντικά σε δύο περιόδους, 2η και 4η, και έφτασαν μια ανάσα από τη νίκη, αλλά το εκτός ισορροπίας σουτ του Ζήση στην εκπνοή από τα 9 μέτρα ήταν οριακά άστοχο. Η Σιένα πάλεψε σε όλο το ματς, μείωσε σε 52-51 λίγο πριν το τέλος, αλλά ήρθε η απάντηση από τον Βούισιτς και τον Ρόμπερτς για το 57-51. Το τρίποντο του Ζήση μείωσε σε 60-58, η Σιένα έβγαλε την τελευταία άμυνα του αγώνα, αλλά ο χρόνος ήταν πολύ λίγος και ο Ζήσης πρόλαβε να φτάσει ως τα 9 μέτρα πριν πετάξει την μπάλα, που παραλίγο να μπει.

Η Εφές έδειξε ότι είναι πολύ σκληρή ομάδα, αλλά και πάλι δείχνει κάτι να της λείπει, να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως το ρόστερ της και να έχει νεκρά διαστήματα μέσα στο ματς με τους παίκτες της να μην μπορούν να κρατήσουν ρυθμό. Ίσως σε αυτό ευθύνονται οι δύο άσοι της ομάδας, ίσως απλώς το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι κατάλληλες ισορροπίες ανάμεσα στην περιφέρεια και τους ψηλούς.

Η Σιένα προβλημάτισε σε σχέση με τα γνωστά της στάνταρ (πάντως το ματς ήταν απίστευτα σκληρό ανάμεσα σε δύο πολύ δυνατές ομάδες, σχεδόν ισοδύναμες) και φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν έχει ακόμα συνηθίσει στην απουσία του ΜακΚάλεμπ που ήταν μακράν ο καλύτερός της παίκτης στην κανονική περίοδο. Ο Πιανιτζάνι με χαμόγελο είδε τον Ζήση να ανεβάζει κατά πολύ την απόδοσή του τώρα που τον χρειάζεται η ομάδα και αρκεί ο Ιταλός προπονητής να πιστέψει στον Έλληνα αστέρα και να του δώσει τα ηνία της Σιένα. Στο ματς φάνηκε ότι η Σιένα λειτουργεί πολύ καλά με τον Ζήση απελευθερωμένο στο «1» χωρίς να νομίζει ότι σε 1-2 λεπτά θα βγει από το παρκέ (όπως γίνεται γενικά φέτος).

Πάντως, οι Ιταλοί δεν έχουν την πολυτέλεια χρόνου για να δώσουν χρόνο στους εαυτούς τους (και τον Γιάριτς) να προσαρμοστούν. Μία ήττα στα δύο επόμενα παιχνίδια με Ρεάλ εντός και Παρτιζάν εκτός ίσως φανεί καταστροφική για τις φιλοδοξίες τους.

Ρεάλ Μαδρίτης-Παρτιζάν 78-58 (43-27)
Λιουλ 21π. 4ασ. 6κ.φ., Τάκερ 17π. 3κλ., Βελίτσκοβιτς 3π. 12ρ., Πριτζιόνι 9π. 3ασ. 4κ.φ. // Τζέρελς 12π. 3ρ. 4ασ., Τζαγουάι 12π. 5ρ., Τζιστ 7π. 9ρ., Βέσελι 13π. 3ρ.
Πολύ εύκολη ήταν η βραδιά για τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Ισπανούς να ξεπερνούν το εμπόδιο της Παρτιζάν χωρίς να πιεστούν. Κάτι το άθλιο δεύτερο δεκάλεπτο της Παρτιζάν, κάτι το γεγονός ότι οι Σέρβοι τα έσπασαν από το τρίποντο (3/16 και 19%), κάτι η τεράστια διαφορά στα φάουλ και τις βολές (18-28 τα φάουλ, 37-16 οι βολές) και η Ρεάλ είχε ένα εύκολο βράδυ.

Μένοντας πίσω με 16 πόντους στη δεύτερη περίοδο μετά το 26-9 της Ρεάλ στο δεκάλεπτο αυτό, αποτέλεσμα της κακής άμυνας στη ρακέτα της Παρτιζάν και των αρκετών χαμένων εύκολων σουτ των Σέρβων, η Παρτιζάν προσπάθησε να επιστρέψει, αλλά με 19% στα τρίποντα και συνεχή φάουλ στην άμυνα απέναντι σε μια ομάδα που σούταρε με 84% από τις βολές δεν είχε καμία τύχη. Οι Σέρβοι πάλεψαν ως το τέλος, αλλά δεν μπόρεσαν να ρίξουν τη διαφορά σε κανένα σημείο του δευτέρου ημιχρόνου.

Πλέον, το παιχνίδι με την Εφές την ερχόμενη εβδομάδα αποκτά καθοριστική σημασία γι’ αυτούς, καθώς από 0-2 πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από την 4η θέση στον όμιλο.

Όμιλος H

Βαλένθια-Ζαλγκίρις Κάουνας 73-59 (39-31)
Σαβάνοβιτς 20π. 3ασ., Κλαβέρ 14π. 4ρ. 3κλ., Λίστσουκ 9π. 12ρ., Κουκ 6π. 4ασ. 3κλ. // Κόλινς 7π. 7ρ. 4ασ., Γιανκούνας 8π. 3ρ.
Εύκολο σχετικά βράδυ είχε η Βαλένθια με τη Ζαλγκίρις, που χρειάστηκε ένα ξέσπασμα στην 4η περίοδο για να κερδίσει, καθώς ήταν εμφανές ότι οι Λιθουανοί «ψάχνονταν» στο πρώτο ματς του Ζούρου στην ομάδα. Η ομάδα έψαχνε νέες ισορροπίες, πάλεψε, αλλά δεν μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και ο Ζούρος προσπάθησε από τον πάγκο, αλλά ακόμη δεν έχει μπορέσει (προφανώς, απολύτως λογικό) να περάσει το δικό του τρόπο παιχνιδιού στους παίκτες του. Έκανε ροτέισον, χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες από 9,5 ως 26 λεπτά σε ένα ματς που η Ζαλγκίρις έμοιαζε περισσότερο να κοιτάζει τον εαυτό της και να «ξανασυστήνεται» παρά τον αντίπαλο. Καθένας προσπαθούσε να δουλέψει όπως ήθελε ο νέος προπονητής, αλλά το επίπεδο είναι πολύ υψηλό για να βγει κάτι καλό από αυτό σε εκτός έδρας ματς στην Ισπανία.

Πάντως, οι Λιθουανοί για 30 λεπτά ήταν μέσα στο ματς και κοντά στο σκορ (54-50 στο 3ο δεκάλεπτο), με το ματς να κρίνεται ουσιαστικά στο πρώτο τρίλεπτο της 4ης περιόδου, με τη Βαλένθια να συνεχίζει και να τρέχει ένα σερί 14-2 ως το 68-52 του 37ου λεπτού. Εκεί φάνηκε ότι η Ζαλγκίρις είναι ξανά καινούργια ομάδα και δεν έχει ακόμη αντιστάσεις.

Πάντως, χρόνος πολύς δεν υπάρχει για τους Λιθουανούς, που μπορεί να είναι «εύκολο» να ξεχάσουν (βαθμολογικά) μια εκτός έδρας ήττα, αλλά δεν θα γίνει το ίδιο αν χάσουν από τον Ολυμπιακό στην έδρα τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *