Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πεντάδα νίκης, χάθηκε η διαφορά!

Πεντάδα νίκης, χάθηκε η διαφορά!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 84-82 την Κάχα Λαμποράλ για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας κι έφτασε στο 4-4, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση. Σπανούλης, Παπανικολάου, Παπαδόπουλος, Χάινς και Πρίντεζης κράτησαν την ομάδα τους απέναντι στον οίστρο του Τελέτοβιτς, που όμως δεν είχε τις βοήθειες που έπρεπε. Με 12 δευτερόλεπτα για την εκπνοή ο Ολυμπιακός κέρδιζε 7 πόντους, αλλά μετά από κακούς χειρισμούς του Ίβκοβιτς και λάθος του Κατσίβελη, η διαφορά στην εκπνοή ήταν στους 2 πόντους, όσο δηλαδή και στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων (υπέρ της Λαμποράλ τότε), με την τελευταία γεύση που έμεινε στα χείλη να είναι λίγο πικρή.

Ο Ολυμπιακός την ερχόμενη εβδομάδα υποδέχεται στο ΣΕΦ την Καντού και επιβάλλεται να κερδίσει, ενώ την τελευταία αγωνιστική θα ταξιδέψει στη Γαλλία για να αντιμετωπίσει τη, χωρίς Μπατούμ πια, Νανσί, ξέροντας ακριβώς τι θα πρέπει να κάνει για να προκριθεί. Βασικό και πρωταρχικό η νίκη επί της Καντού στο ΣΕΦ, μιας Καντού που κέρδισε εκτός της Μπιλμπάο και έδειξε ότι μπορεί πια και μακριά από τη σκληρή έδρα της.

Δεν ξεκίνησε καλά το ματς
με τη Λαμποράλ για τον Ολυμπιακό με τους Ισπανούς να είναι καλύτεροι στην πρώτη περίοδο, τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να παίξει καλή άμυνα και τη διαφορά να φτάνει μέχρι και τους 10 πόντους για τους Βάσκους, που ήλεγχαν απόλυτα το ματς, αφού ο Ολυμπιακός είχε επιτρέψει στον Τελέτοβιτς να βρει πολλά ελεύθερα σουτ.

Έτσι, το 9-7 έγινε 12-22 στο 8ο λεπτό με τη Λαμποράλ να γράφει ένα 0-8 από το 12-14 και μετά, με τον Πριτζιόνι να κάνει ό,τι θέλει τους παίκτες του Ολυμπιακού. Με τον Παπαδόπουλο να παίρνει το ματς πάνω του, ο Ολυμπιακός πλησίασε στο 17-24, με την κατάσταση να αλλάζει στη δεύτερη περίοδο μετά το 17-26. Ο Ολυμπιακός εγκλώβισε την αντίπαλό του με τον Παπανικολάου να κάνει εκπληκτικό πεντάλεπτο σε άμυνα και επίθεση, καταφέρνοντας να οδηγήσει την ομάδα του σε ένα 19-5 το οποίο ανέτρεψε πλήρως το σκηνικό και έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 36-31.

Το καλάθι του Παπανικολάου που έγραψε το 33-31 στη μέση του 9-0 του Ολυμπιακού (από το 27-31 ως το 36-31) σήμανε και την τελευταία φορά που χρειάστηκε να προσπεράσει ο Ολυμπιακός στο ματς, καθώς η Λαμποράλ μπορεί να έφτασε στην ισοπαλία πολλές φορές ή στον 1 πόντο απόσταση, αλλά ποτέ δεν πήρε το προβάδισμα από τότε ως το τέλος του αγώνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν βελτιώσει πάρα πολύ την άμυνά τους στη δεύτερη περίοδο και αυτό φάνηκε στο διάστημα από το 39-37 και μετά, όταν ο Ολυμπιακός κράτησε τη Λαμποράλ για 3,5 λεπτά χωρίς πόντο και για 5 λεπτά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου σε 4/4 βολές μόνο. Δυστυχώς, με τον Σπανούλη στον πάγκο στο μεγαλύτερο αυτό διάστημα, η επίθεση δεν ήταν το ίδιο καλή με την άμυνα και οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να σκοράρουν όσο θα ήθελαν για να ξεφύγουν στο σκορ. Έτσι, πήγαν μόλις ως το 43-37 μέχρι να ξανασκοράρει η Λαμποράλ 3,5 λεπτά αργότερα, ενώ ήταν στο 43-41 λίγο πριν το ημίχρονο. Τότε, με 27 δευτερόλεπτα για το τέλος, ο Ίβκοβιτς αποφάσισε να επαναφέρει τον Σπανούλη στο παρκέ, με τον Έλληνα παίκτη να πασάρει καταπληκτικά στον ελεύθερο Πελεκάνο που έκανε το 46-41.

Η Λαμποράλ με τον Τελέτοβιτς να είναι ασταμάτητος
πάλεψε να γυρίσει το ματς στην επανάληψη, πλησίασε ως και τον 1 πόντο, αλλά τότε ήταν που ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έκανε τη διαφορά. Ο Παπαδόπουλος πήρε και τα 4 φάουλ του Ρίτσαρντ Ντόρσεϊ, τον έβγαλε εκτός αγώνα, με την επίθεση του Ολυμπιακού να λειτουργεί πολύ καλά ως το 53-48. Μετά μπήκε ο Γκολούμποβιτς στο ματς για τους Βάσκους, αλλά κι αυτός είχε την ίδια τύχη με τον προκάτοχό του το «5».

Ο Λάζος τον φόρτωσε κι αυτόν με 4 φάουλ, αλλά την ίδια ώρα ο Άντιτς ήταν ο αδύναμος κρίκος και στις δύο πλευρές του γηπέδου και ο Ίβκοβιτς άργησε να τον βγάλει. Σε 3 φάσεις δέχτηκε 8 πόντους από τον Τελέτοβιτς, ενώ στην επίθεση είχε 2 άστοχα σουτ κι ένα φάουλ, επιτρέποντας στη Λαμποράλ να ισοφαρίσει σε 58-58 μέχρι να βγει.

Μετά από λίγο τον ακολούθησε και ο Παπαδόπουλος, καθώς ο Ιβάνοβιτς έβαλε τον Ν. Μπιέλιτσα στη θέση του Γκολούμποβιτς, οπότε δεν έβγαιναν πια τα μαρκαρίσματα. Οι πόντοι του Χάινς στο τέλος της περιόδου πήγαν τον Ολυμπιακό στο 65-52, αλλά το ματς φαινόταν ότι θα είχε πολύ ζουμί ακόμα.

Ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη να κάνει… μάγκες τους συμπαίκτες του με συνεχείς πάσες πήγε στο 71-66, αλλά Πριτζιόνι και Τελέτοβιτς συνεργάστηκαν τέλεια για 5 συνεχόμενες φάσεις, εκθέτοντας και στις 5 την άμυνα του Ολυμπιακού για να πάει το ματς στο 73-72. Τα άστοχα σουτ από Ερτέλ και Τελέτοβιτς έδωσαν στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να πάει στο 78-73, ενώ το ματς μάλλον κρίθηκε όταν στο 80-75 ο Σαν Εμετέριο αστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα και ο Τελέτοβιτς αστόχησε κι αυτός σε δίποντο μετά το επιθετικό ριμπάουντ. Ο Χάινς έφυγε στον αιφνιδιασμό και έκανε το 82-75 και απέμενε πια μόλις μισό λεπτό.

Και οι δύο ομάδες σκόραραν, απέμεναν 12 δευτερόλεπτά, η μπάλα στη Λαμποράλ και το σκορ στο 84-77, αλλά ο Ολυμπιακός έπαιξε αεράμυνα, δέχτηκε καλάθι και στην επαναφορά ο Κατσίβελης έχασε την μπάλα με τον Σαν Εμετέριο να σκοράρει τρίποντο για το 84-82 στην εκπνοή. Έτσι, η Λαμποράλ δεν έχασε τη διαφορά του πρώτου αγώνα, την οποία ο Ολυμπιακός μπόρεσε απλώς και μόνο να ισοφαρίσει. Θα δούμε πόσο θα του στοιχίσουν αυτά τα λάθη στο τέλος…

Ο Ολυμπιακός σούταρε με 60% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα (μάλιστα είχε 7/12 τρίποντα στο πρώτο μέρος), ενώ έλεγξε τα ριμπάουντ (32-29). Είχε λιγότερες ασίστ (11-15), πολύ λιγότερα κλεψίματα (3-11), ενώ τα λάθη ήταν 13-9, πράγμα που δείχνει ότι πέραν των 11 κλεψιμάτων ο Ολυμπιακός δεν «πούλησε» μπάλες. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον Τελέτοβιτς, που τελείωσε το ματς με 32 πόντους, 7 ριμπάουντ, 8 κερδισμένα φάουλ με 7/16 δίποντα, 5/8 τρίποντα και 3/4 βολές, αλλά ο Ιβάνοβιτς θέλησε να τον… εξοντώσει παίζοντάς τον 37,5 λεπτά. Πολύ καλός ο Πριτζιόνι με 8 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα, ενώ καλός ήταν και ο Σαν Εμετέριο.

Για τον Ολυμπιακό, ο Παπανικολάου έκανε πάρα πολύ καλό ματς με 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, καλή άμυνα και 5/5 δίποντα. Ο Σπανούλης είχε 21 πόντους, 6 ασίστ και 8 κερδισμένα φάουλ (αλλά και 4 λάθη), ο Παπαδόπουλος 5 πόντους, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 7 κερδισμένα φάουλ, ο Πρίντεζης 12 πόντους και 5 ριμπάουντ και ο Χάινς 11 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 19-26, 46-41, 65-62, 84-82.

Ολυμπιακός
(Ίβκοβιτς): Χάινς 11 (6ρ.), Λούκας 3 (1τρ. 3ρ.), Άντιτς 8 (2τρ. 5ρ.), Σπανούλης 21 (2τρ. 5ασ.), Πελεκάνος 3 (1), Παπαδόπουλος 5 (3ασ. 7κ.φ.), Γκεσεβίτσιους 5 (1), Πρίντεζης 11 (1τρ. 6ρ.), Παπανικολάου 12 (5ρ.), Σλούκας, Κατσίβελης 5 (1).

Κάχα Λαμποράλ
(Ιβάνοβιτς): Ρίμπας 7 (1τρ. 3ασ.), Πριτζιόνι 8 (3ρ. 6ασ. 6κλ.), Ντόρσεϊ 4, Σαν Εμετέριο 14 (1τρ. 6ρ.), Γκολούμποβιτς, Ερτέλ 4, Όλεσον 9 (1), Τελέτοβιτς 32 (5τρ. 7ρ.), Ν. Μπιέλιτσα 4.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *