Home / ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ / Κατανοώντας τις μυϊκές κράμπες

Κατανοώντας τις μυϊκές κράμπες

Οι περισσότεροι έχουμε την εμπειρία μιας μυϊκής κράμπας είτε σε επίπεδο προσωπικής αίσθησης είτε βλέποντας κάποιον συναθλητή μας. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι είναι πραγματικά οι κράμπες, πού οφείλονται και πώς μπορούν να προληφθούν;

Οι κράμπες είναι μυϊκές επώδυνες και ακούσιες συνεχείς συσπάσεις. Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και πιο σπάνια στα χέρια, στον αυχένα και σε άλλα σημεία του σώματος. Πιο συχνό φαινόμενο είναι στα άτομα που δεν είναι γυμνασμένα και κατά τη διάρκεια κάποιας άσκησης επιβαρύνουν κάποιο μυ ενώ στους ηλικιωμένους ενδεχομένως οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Τα παθολογικά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν κράμπες είναι: η κακή κυκλοφορία του αίματος, προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα και άλλα ενδοκρινολογικά προβλήματα, η αρτηριοσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αναιμία, καθώς και νόσοι του νευρομυϊκού συστήματος όπως η νόσος του Πάρκινσον. Η εγκυμοσύνη και το στρες μπορούν επιπλέον να συμβάλλουν στη δημιουργία κραμπών. Στα υγιή άτομα που παθαίνουν κράμπες σκεφτόμαστε κυρίως ως αίτια την απώλεια ηλεκτρολυτών (καλίου, νατρίου), την αφυδάτωση που συνεπάγεται την απώλεια αυτή (π.χ. άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες), την κατανάλωση αλκοόλ, την υπερβολική κόπωση και την έλλειψη μεταλλικών στοιχείων (μαγνήσιο, φώσφορος, ασβέστιο). Από φάρμακα, κάποια διουρητικά, αντιυπερτασικά και αντιόξινα μπορούν να προκαλέσουν κράμπες.

Οι αθλητές όταν πάσχουν από κράμπες κυρίως μετά από προπόνηση, αγώνες και μεγάλη κόπωση με απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, το πιο σύνηθες είναι να έχουν έλλειψη μαγνησίου.

Ο οργανισμός περιέχει περίπου 21 γραμμάρια μαγνησίου από τα οποία το 50% είναι στα οστά, το 49% μέσα στα κύτταρα και μόλις το 1% στο αίμα. Είναι πολύ σημαντικό για τα νεύρα, τους μυς, την καρδιά και τα οστά αλλά και για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και της γλυκόζης. Ο οργανισμός χρειάζεται 6 mg μαγνησίου για κάθε κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Τα άτομα που γυμνάζονται χρειάζονται περισσότερο μαγνήσιο. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά και τα όσπρια, το ψάρι, τα θαλασσινά και το κρέας.

Για την αποφυγή των κραμπών καλό θα είναι οι αθλητές πριν από την άσκηση να κάνουν σωστές διατάσεις και προθέρμανση ώστε η ένταση της προπόνησης να αυξάνει σταδιακά και όχι απότομα. Επιπλέον, όταν πάθουν κράμπα, πρέπει να κάνουν διάταση των μυών αυτών, τοπική μάλλαξη και να τοποθετήσουν πάγο στην περιοχή.

Φωτεινή Κουσαθανά, ιατρός

About nikolask11

Check Also

Σύνδρομο Υπέρχρησης – Καταπόνησης

Το Σύνδρομο Υπέρχρησης-Καταπόνησης (Overuse Syndrome) έχει εξελιχθεί σε μια σιωπηρή επιδημία στους εφήβους. Αλλά πώς …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *