Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αχ, για ένα Καλάθη…

Αχ, για ένα Καλάθη…

Ένα σουτ απόσταση έφτασε ο Παναθηναϊκός από τη νίκη στο Τελ Αβίβ, αλλά το πολυπόθητο καλάθι δεν ήρθε και η Μακάμπι έκανε το 1-2 στη σειρά κερδίζοντας με 65-62 στον 3ο αγώνα. Επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων την Πέμπτη στις 22:05 με τον Παναθηναϊκό να παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Ήττα θα σημάνει αποκλεισμό για τους «πρασίνους», με νίκη η σειρά επιστρέφει στο ΟΑΚΑ για 5ο αγώνα.

Ο Καλάθης το άστοχο τρίποντο της ισοφάρισης στην εκπνοή του 3ου αγώνα με το «τριφύλλι» να μένει με το «αχ…» της καλής αμυντικά εμφάνισης, αφού μόνο άλλη μια φορά φέτος η Μακάμπι έχει μείνει τόσο χαμηλά στο σκορ.

Η αρχή δεν ήταν καθόλου καλή για τον Παναθηναϊκό. Η Μακάμπι μπήκε με 5-0 στο πρώτο 1:30 του αγώνα και μετά το 5-5 από τον Παναθηναϊκό, κυριάρχησε πλήρως. Το 5-5 ήρθε με τους Ισραηλινούς να έχουν 5 συνεχόμενα άστοχα σουτ, μαγική εικόνα για την παρουσία του Παναθηναϊκού στο πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα.

Και φάνηκε στη συνέχεια. Μέσα σε λιγότερο από 3 λεπτά, με τον Παναθηναϊκό να έχει μόλις 2 λάθη και 2 άστοχα σουτ, η Μακάμπι είχε τρέξει ένα 11-0 για να κάνει το σκορ 16-5 με 2/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 1/2 βολές. Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να ελέγξουν το ματς στο πρώτο δεκάλεπτο και το τρίποντο του Μπουρστάιν το έκλεισε στο 24-13, ενώ ο Ελιάχου ήταν που έκανε το 26-13 στο 11ο λεπτό για το double-score της Μακάμπι.

Στα πρώτα 12 λεπτά του ματς τα λάθη ήταν 0-7 με τον Παναθηναϊκό να δείχνει το χειρότερο δυνατό πρόσωπό του. Όμως, από την αρχή της δεύτερης περιόδου η άμυνα των «πρασίνων» είχε αρχίσει να σφίγγει, πρώτα ήρθαν κάποια άστοχα σουτ από τους Ισραηλινούς και μετά, 6:11 για το τέλος του ημιχρόνου, το πρώτο λάθος της Μακάμπι στο ματς. Ως τότε ο Παναθηναϊκός είχε πάρει τρίποντο από τον Διαμαντίδη και δυο μεγάλα καλάθια από τον Μπατίστ για να μειώσει σε 27-22.

Όμως, δεν μπόρεσε να κρατήσει τη διαφορά τόσο χαμηλά, μετά από ένα κακό δίλεπτο και για τις δύο ομάδες, ο Οχαγιόν και ο Σμιθ πήγαν τη Μακάμπι ξανά στο +11, 37-26 με 2 λεπτά για το ημίχρονο για να κάνει ο Πνίνι το 39-26 αποκαθιστώντας τη μεγαλύτερη διαφορά. Μάλιστα, μετά τις 2 άστοχες βολές του Καλάθη, ο Ελιάχου έκανε το 41-26 για τη μεγαλύτερη διαφορά της Μακάμπι στον αγώνα. Η κακή βραδιά του Γιασικεβίτσιους και του Σάτο είχαν φέρει σε αδιέξοδο τον Παναθηναϊκό, που δυσκολευόταν πολύ επιθετικά, ενώ δεν μπορούσε να ελέγξει τους Ισραηλινούς με την άμυνά του.

Η κατάσταση δεν άλλαξε στο πρώτο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου με τη διαφορά να μένει στους 10 πόντους, 46-36 και τη Μακάμπι να δείχνει ότι ελέγχει το ματς. Τα πράγματα άλλαξαν στη συνέχεια, με τον Παναθηναϊκό να παίζει καλύτερη άμυνα και με τους Καλάθη και Περπέρογλου να βρίσκει τρόπο να μειώσει σε 46-41 στο 27ο λεπτό. Το ματς ήταν πια κλειστό, ο Μπατίστ έκανε το 50-44 στο τέλος της 3ης περιόδου με τον Παναθηναϊκό να έχει κρατήσει τη Μακάμπι στους 9 πόντους σε ολόκληρο το δεκάλεπτο.

Ο Μπατίστ ήταν και πάλι που σκόραρε για να κάνει το 50-46 στην αρχή της 4ης περιόδου, αλλά αυτό θα ήταν το τελευταίο του καλάθι στον αγώνα, καθώς στα 9 τελευταία λεπτά έμεινε άποντος. Πέντε μαζεμένοι πόντοι από τον Διαμαντίδη στο 24ο λεπτό με ένα άστοχο δίποντο του Λάνγκφορντ στο ενδιάμεσο έφεραν τον Παναθηναϊκό στο -3 μετά από πάρα πολλή ώρα (από το πρώτο δεκάλεπτο) με το ματς στο τελευταίο 6λεπτο να είναι απίστευτα σκληρό.

Ο Καϊμακόγλου μείωσε σε 58-55 μπαίνοντας στο 36ο λεπτό, αλλά η Μακάμπι πήρε ανάσα από τον Χέντριξ που κατέβασε επιθετικό ριμπάουντ και, στην προσπάθεια του Διαμαντίδη για τάπα, πήρε καλάθι και φάουλ για το 61-55 με 4:26 για το τέλος. Ο Σάτο έχασε ελεύθερο τρίποντο μετά, αλλά ο Παναθηναϊκός έβγαλε την άμυνα και ο Καϊμακόγλου από την κορυφή έκανε το 61-58 στο τρίλεπτο.

Οι ομάδες έχασαν τις τρεις επόμενες επιθέσεις (2 η Μακάμπι) και ο Περπέρογλου μείωσε σε 61-60 με το πόδι του μόλις να πατά τη γραμμή των τριών πόντων. Ο Ντ. Σμιθ έκανε… ακριβώς το ίδιο και έγραψε το 63-60 έχοντας πλέον μπει στο τελευταίο δίλεπτο. Το λάθος του Διαμαντίδη (βήματα) έδωσε μεγάλη ευκαιρία στη Μακάμπι, αλλά ο Έλληνας άσος το πήρε πίσω με καλή άμυνα. Μετά από 3 φάουλ της Μακάμπι (για να πλησιάσει στα 5 μήπως της χρειαστούν στο τέλος) ο Διαμαντίδης έκανε μια πολύ κακή ενέργεια με εκτός λογικής ντράιβ, αλλά πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και με τα ακροδάχτυλα έδωσε ζωή τον Παναθηναϊκό, 63-62 στα 35 δευτερόλεπτα.

Όμως, ο Χέντριξ τον… μιμήθηκε μετά, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ από το άστοχο σουτ του Λάνγκφορντ (την ποικιλία του Λάνγκφορντ) και έγραψε το 65-62. Ο Παναθηναϊκός είχε την τελευταία επίθεση με 15 δευτερόλεπτα, αλλά παρά το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς, ήταν πολύ στατικός, ο Διαμαντίδης αναλώθηκε σε ντρίμπλες, με τους υπόλοιπους απλώς να κοιτάνε και δεν μπόρεσε να πάρει αυτός το σουτ. Ο Μπλατ έδωσε εντολή για καθαρή άμυνα, πιθανότατα βασιζόμενος στα 3/13 του Παναθηναϊκού ως τότε από το τρίποντο, ο Μπλου έκλεισε πολλά καλά το τρίποντο του Διαμαντίδη, αυτός στα 4 δευτερόλεπτα βρήκε τον Καλάθη, αλλά εκείνος αστόχησε παρότι ελεύθερος και η Μακάμπι έκανε το 1-2.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο εύστοχος από τη Μακάμπι (49% έναντι 54% τα δίποντα, 53% έναντι 68% οι βολές), αλλά τα 11 επιθετικά ριμπάουντ των Ισραηλινών (7 οι «πράσινοι»), οι 16-11 ασίστ, τα 9-3 κλεψίματα και τα 13-16 λάθη έγειραν την πλάστιγγα στην πλευρά της Μακάμπι.

Πάντως, για να τα λέμε όλα, αν ο Παναθηναϊκός παίζοντας τόσο άθλια όσο έπαιξε την Τρίτη έφτασε σε απόσταση ενός σουτ από τη νίκη, τότε οι πιθανότητές του είναι αρκετά καλές για την Πέμπτη. Βέβαια, το επόμενο ματς θα έχει και την ιδιομορφία του «do or die» για την ομάδα του Ομπράντοβιτς, που θα πρέπει να δείξει τις καλύτερες πτυχές του χαρακτήρα της, αν θέλει να βρεθεί στο φάιναλ φορ και να υπερασπιστεί το στέμμα της.

Τα δεκάλεπτα:
24-13, 41-28, 50-44, 65-62.

Μακάμπι Τελ Αβίβ
(Μπλατ): Παπαλουκάς (2ασ. 4κλ. 0/1δ.), Χέντριξ 9 (7ρ. 3ασ. 3κ.), Σμιθ 11 (9ρ.), Μπλου 8 (2), Ελιάχου 8 (3ρ.), Πνίνι 2, Μπουρστάιν 3 (1), Οχαγιόν 12 (1τρ. 6ασ. 3κλ.), Τζέιμς, Σχορτσανίτης 8 (2ρ. 1ασ. 1κλ. 4κ.φ. 3/4δ. 2/5β.), Λάνγκφορντ 4 (3ρ.).

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Μάριτς, Περπέρογλου 6, Μπατίστ 13 (6ρ. 7κ.φ.), Σάτο 4, Τσαρτσαρής 2 (4ρ.), Διαμαντίδης 10 (2τρ. 6ρ. 5ασ. 6κ.φ.), Βουγιούκας 11, Ν. Καλάθης 9 (6ρ. 6κ.φ.), Σμιθ, Καϊμακόγλου 7 (3ρ.), Γιασικεβίτσιους.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *