Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Μεγάλη νίκη για Γάλλους, εύκολα Η.Π.Α., Ρωσία, Ισπανία!

Μεγάλη νίκη για Γάλλους, εύκολα Η.Π.Α., Ρωσία, Ισπανία!

Ήττα για την Αργεντινή από τη Γαλλία στη 2η αγωνιστική με 71-64 με τους Γάλλους να είναι καλύτεροι από το πρώτο τους ματς και να παίζουν πολύ σκληρά. Οι Η.Π.Α. επικράτησαν με 110-63 της Τυνησίας, ενώ 73-54 κέρδισαν οι Ρώσοι τους Κινέζους. Εύκολα με 72-53 οι Λιθουανοί τους Νιγηριανούς, ενώ οι Ισπανοί χωρίς τον Ναβάρο κέρδισαν με 82-70 την Αυστραλία. Δεύτερη νίκη και για τη Βραζιλία, 67-62 τη Μεγάλη Βρετανία.

Κιριλένκο, Παού Γκασόλ, Γιασικεβίτσιους, Σπλίτερ, Πάρκερ, Μπατούμ, Τζινόμπιλι, Μπεν Ρομντάνε, Άντονι, Ντουράντ,
οι πρωταγωνιστές της ημέρας.


ΓΑΛΛΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 71-64

Τελείως διαφορετικός από τον πρώτο αγώνα ήταν ο δεύτερος για την Αργεντινή. Κάτι η κακή βραδιά του Σκόλα (46% εντός παιδιάς), κάτι η συνεχιζόμενη μετριότητα του Νοτσιόνι (6 πόντοι με 2/7), κάτι ο τραυματισμός του Ντελφίνο που δεν πάταγε καλά (και συνεπώς είχε 1/8 σουτ), κάτι ο Πριτζιόνι που στα γεράματα αποφάσισε να πάει NBA και έπαιζε εγωιστικά σε όλο τον αγώνα για να πείσει… τον πλανήτη ότι είναι καλύτερος του Πάρκερ (όποτε τον πίεζε ο Πάρκερ δεν έδινε ούτε στο αριστερό του χέρι πάσα και έπαιρνε παράλογες προσπάθειες), ε, η Αργεντινή δεν χρειαζόταν άλλα για να χάσει. Βάλτε και τα συνολικά 4/23 τρίποντα και έχετε την εικόνα του αγώνα, με τη Γαλλία να έχει 9/25.

Η Γαλλία πήρε τη νίκη και αν κερδίσει και τη Λιθουανία, τότε… έφτιαξε τη μέρα σε Αργεντινή, Ρωσία, Ισπανία, καθώς σε αυτή την περίπτωση δύο από τις τρεις να βρεθούν αντιμέτωπες στα προημιτελικά. Το ματς ήταν ξεκάθαρα το πιο σκληρό ως τώρα στο τουρνουά, δείχνοντάς μας τι έχουμε να δούμε όταν θα έρθουν τα νοκ άουτ. Το ξύλο και στις δύο πλευρές ήταν πάρα πολύ με αποτέλεσμα όποτε σφυριζόταν… φυσιολογικό φάουλ ο κόσμος να δυσφορεί.

Οι Γάλλοι ξεκίνησαν καλά από το τρίποντο και πήραν θάρρος, μετά το 7-10 των Αργεντινών έτρεξαν ένα 12-0 για να πάνε στο 19-10. Ο Αργεντινοί δεν τους άφησαν να ξεφύγουν περισσότερο, με Σκόλα και Τζινόμπιλι πλησίασαν σε 19-18 για να ισοφαρίσουν με τον Χάσεν σε 22-22.

Οι Γάλλοι έφτασαν στο 32-24 με το ημίχρονο να κλείνει στους 3 πόντους, μετά το καλάθι του Τζινόμπιλι. Οι Αργεντινοί προσπέρασαν στα μισά της 3ης περιόδου και έμειναν μπροστά ως το 50-51 λίγο πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Στο 34ο λεπτό το σκορ ήταν 60-58 για τη Γαλλία, αλλά δύο καλάθια και 2/2 βολές του Πάρκερ έφεραν την ομάδα του στο +8 με 3:22 να απομένουν. Τζινόμπιλι και Σκόλα μείωσαν σε 67-62, αλλά η Αργεντινή έχασε την ευκαιρία της όταν έκανε λάθος στην επόμενη επίθεση.

Ο Σεραφάν από πάσα του Πάρκερ έκανε το 69-62 και η Γαλλία πήρε τη νίκη με 7 πόντους. Η διαφορά ίσως παίξει ρόλο σε ισοβαθμία αν η Λιθουανία κερδίσει τη Γαλλία και οι τρεις ομάδες τερματίσουν μαζί.

Ο Τζινόμπιλι ήταν τρομερός για την Αργεντινή με 26 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Σκόλα είχε 16 πόντους και 8 ριμπάουντ. Ο Πριτζιόνι είχε 7 πόντους, 4 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 3 κλεψίματα αλλά έκανε μέτριο παιχνίδι παρασυρόμενος από τον εγωισμό του απέναντι στον Πάρκερ. Τη μονομαχία την κέρδισε ο Πάρκερ παρότι είχε 4/17 σουτ, είχε 17 πόντους και 5 ασίστ και μίλησε στο πιο κρίσιμο σημείο. Ο Μπατούμ είχε 14 πόντους και 7 ριμπάουντ.


ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ 73-54


Κανένα πρόβλημα για τους Ρώσους
που «έπνιξαν» με την άμυνά τους τους Κινέζους από νωρίς και έφτασαν στο 2-0 στον όμιλό τους, χωρίς να ασχοληθούν ιδιαίτερα με το ματς. Οι Κινέζοι κατάφεραν να βάλουν 25 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, οι Ρώσοι ήταν ήδη μπροστά με 15 πόντους και δεν επέτρεψαν στην επανάληψη να αλλάξει κάτι. Και πάλι ο Γι ήταν που ξεχώρισε για την Κίνα, αλλά Κιριλένκο και Σβεντ οδήγησαν εκ του ασφαλούς τη Ρωσία, που είχε τον Χριάπα σε πολύ καλή ημέρα, όπως και τον Καούν.

Οι Κινέζοι κρατήθηκαν κοντά μέχρι το 12-10, αλλά ένα 8-0 έφερε τους Ρώσους στο 20-10 για να πάνε στο 30-18 στα μισά τα δεύτερης περιόδου και στο 40-21 λίγο πριν το ημίχρονο. Καούν, Σβεντ και Φριντζόν έκαναν το 50-30 στο ξεκίνημα της επανάληψης με τη Ρωσία να πηγαίνει στους 27 πόντους με τον Μοζγκόφ, 61-34 στο 29ο λεπτό. Ο Γι έπαιζε σχεδόν μόνος του άλλοτε καλώς άλλοτε όχι σε όλη την 4η περίοδο, αλλά δεν θα μπορούσε να μειώσει και να γυρίσει το ματς.

Έτσι η Ρωσία παρέμεινε αήττητη και η Κίνα χωρίς νίκη, έχοντας πάντως βγάλει τα δύο πιο δύσκολα ματς του ομίλου στο ξεκίνημα, κάτι που της επιτρέπει να ελπίζει. Ο Κιριλένκο είχε 16 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα με 7/10 δίποντα (έχει ως τώρα 20/25 δίποντα στο τουρνουά!), ο Σβεντ πρόσθεσε 14 πόντους και 6 ασίστ, ο Καούν είχε 13 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Μοζγκόφ πρόσθεσε 10 πόντους, ενώ ο Χριάπα είχε 7 πόντους, 12 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα. Απ’ την άλλη, ο Γι είχε 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 τάπες.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ 70-82


Μπαστούνια τα βρήκε για ένα δεκάλεπτο η Ισπανία
για ένα δεκάλεπτο κόντρα στην Αυστραλία. Σαν να έψαχναν τον Ναβάρο και να μην τον έβρισκαν πουθενά οι Ισπανοί, δικαιολογημένα αφού ο «λα μπόμπα» ήταν εκτός και σε κάθε ματς θα «παίζεται» η συμμετοχή του (έχει πάθει πελματιαία απονευρωσίτιδα από το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και τώρα είναι και πάλι σε έξαρση).

Έτσι, οι Αυστραλοί με τον Ντελαβέντοβα προηγήθηκαν με 13-17 για να κλείσει ο Μπέινς το πρώτο δεκάλεπτο στο 14-19 για την ομάδα του. Λιουλ, Σαν Εμετέριο και Παού Γκασόλ μπήκαν πολύ δυνατά στο παρκέ στη δεύτερη περίοδο και με σερί 12-2 έφεραν την ομάδα τους στο 26-21 για να μην ξαναχάσει το προβάδισμα ως το τέλος του ματς.

Οι Ισπανοί πήγαν στο 31-25, με τον Ινγκλς και 1-2 αιφνιδιασμούς του Μιλς να κρατούν τους Αυστραλούς κοντά ως το ημίχρονο, αφού μείωσαν σε 34-32, για να κλείσει το πρώτο μέρος στο 37-32. Το σερί των Ισπανών πήγε στο 13-0 με τα αδέρφια Γκασόλ να κάνουν την πλάκα τους στις δύο ρακέτες στην 3η περίοδο. Η διαφορά πήγε στους 15 πόντους, 47-32, με δύο κολλητά τρίποντα του Ρούντι να ανεβάζουν τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους, 59-37, με τους Ισπανούς να ολοκληρώνουν σε 8 λεπτά ένα επιμέρους σκορ 27-5 για να καθαρίσουν τον αγώνα.

Ο Σκαριόλο προφανώς δεν αισθανόταν άνετα μετά τον τραυματισμό του Ναβάρο και προσπάθησε να φυλάξει τα ρούχα του για να… μην του μείνουν τα μισά. Έτσι, με τη διαφορά στους 24 πόντους και 7:30 για το τέλος, άρχισε να βγάζει τους παίκτες που θεωρεί πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και σαφέστατα να δίνει οδηγία στην ομάδα του να κατεβάσει ταχύτητα και να είναι προσεκτική. Οδηγία που Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Ιμπάκα συνέδεσαν… με Κάιρο και ως αποτέλεσμα πρόσφεραν 3-4 τρομερές φάσεις με άλεϊ ουπ καρφώματα.

Ρούντι, Παού, Καλντερόν, δεν πάτησαν παρκέ ούτε για πλάκα στο τέλος
, με την Αυστραλία να εκμεταλλεύεται τη νωθρότητα της Ισπανίας και να καταφέρνει να φέρει την ήττα σε αδιάφορα επίπεδα (κανείς δεν ασχολείται όταν χάνεις 12 πόντους, ενώ όταν χάνεις 30 είναι κάτι τελείως διαφορετικό).

Για τους Ισπανούς ο Παού Γκασόλ είχε 20 πόντους και 4 ριμπάουντ με 7/11 δίποντα σε 18 λεπτά (ο Σκαριόλο ξεκάθαρα δεν τον βάζει ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω απ’ όσο έχει απολύτως ανάγκη η ομάδα του), ο Ρούντι είχε 17 πόντους και 6 ριμπάουντ σε 23 λεπτά, ενώ ο Μαρκ Γκασόλ πρόσθεσε 12 πόντους και 7 ριμπάουντ. Με 7 πόντους και 12 ριμπάουντ τελείωσε ο Ρέγιες, ενώ ο Ιμπάκα είχε 8 πόντους, όσους και ο Λιουλ (που είχε και 6 ριμπάουντ).

Για τους Αυστραλούς, που ακόμη ψάχνουν την πρώτη τους νίκη, ο Ινγκλς είχε 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, ξεκάθαρα ο καλύτερος της ομάδας του, ο Νιουλι είχε κι αυτός 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Μιλς πρόσθεσε 11 πόντους αλλά με 5/16 σουτ, ενώ ο Άντερσεν είχε 2/11 σουτ, με τον Μάριτς να είναι εκτός αγώνα ξανά (0 πόντοι σε 10 λεπτά).


ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΝΙΓΗΡΙΑ 72-53

Κάθε ήττα της Νιγηρίας από καλή ομάδα σίγουρα θα μας πονά και θα μοιάζει με μαχαίρι στην μπασκετική καρδιά μας, δείχνοντάς μας τι θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε κάνει η δική μας ομάδα στη Βενεζουέλα, ώστε να μην βλέπαμε από τους καναπέδες τους Αγώνες. Η Λιθουανία έκανε απλά τα πράγματα από το ξεκίνημα, δίνοντας βάρος, παραδόξως, στην άμυνα, ενώ καθάρισε το ματς στην 3η περίοδο.

Η Νιγηρία έμεινε για 4:07 στην πρώτη περίοδο χωρίς πόντο, και το 8-8 έγινε 14-8 για τη Λιθουανία, με τους αφρικανούς να σκοράρουν μόλις 2 πόντους εντός παιδιάς σε 9:55 ως το 4:12 πριν το τέλος του ημιχρόνου. Τότε, ο Ομπασόχαν μείωσε σε 29-14, με τη Λιθουανία να έχει φτάσει τη διαφορά στους 17 πόντους και να ελέγχει απόλυτα το ματς.

Οι Νιγηριανοί κατάφεραν να μειώσουν σε 34-27 πριν το ημίχρονο, για να πάρουν καλάθι από τον Άρτσιμπονγκ για το 34-29 αμέσως μετά. Κάπου εκεί αφυπνίστηκαν ξανά οι Λιθουανοί και με 9-1 πήγαν στο 43-30 για να καθαρίσουν οριστικά το ματς. Ο Γιανκούνας με τρίποντο έγραψε το 52-34, ενώ ο Μασιούλις έφερε το ματς στους 20 πόντους στο 29ο λεπτό, 56-36. Στην 4η περίοδο η διαφορά κυμάνθηκε από τους 15 ως τους 23 πόντους, για να τελειώσει ο αγώνας πολύ εύκολα και απλά στο 72-53 για τη Λιθουανία.

Για τους Λιθουανούς ο Κλέιζα είχε 13 πόντους και 6 ριμπάουντ (κανείς δεν έπαιξε περισσότερα από τα 24 λεπτά του), ο Σονγκάιλα 12 πόντους, ο Καουκένας 10, ενώ ο Γιασικεβίτσιους πιθανότατα ήταν ο καλύτερος παίκτης του αγώνα με 9 πόντους και 9 ασίστ. Στους 12 πόντους με 11 ριμπάουντ ο Αλ-Φαρούκ Αμίνου, ενώ 12 πόντους με 10 ριμπάουντ είχε ο Ίκε Ντιόγου και 10 πόντους με 6 ριμπάουντ ο Αλάντε Αμίνου.


Η.Π.Α. – ΤΥΝΗΣΙΑ 110-63


Δεύτερη νίκη για τους Αμερικανούς
και μπορεί η διαφορά να ήταν στους 47 πόντους, αλλά για όσο διάστημα θα μπορούσαν να απειληθούν από την Τυνησία, οι Αμερικανοί τα κατάφεραν να απειληθούν. Οι Αμερικανοί μπήκαν και πάλι πολύ μέτρια στον αγώνα και μάλιστα ήταν πίσω στο σκορ μέχρι και 2:39 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, όταν ο Ελ Μαμπρούκ έκανε το 12-15 για την Τυνησία.

Οι Τυνήσιοι δεν το πίστευαν καθόλου, παρότι η εξέλιξη του ματς το… ζητούσε ο προπονητής τους δεν πήρε τάιμ άουτ όταν οι Αμερικανοί προσπέρασαν και το πήρε στο 26-15 μετά το 14-0 των Η.Π.Α., που όμως και πάλι δεν μπόρεσε να ξεφύγει, με τους Τυνήσιους να πλησιάζουν με τρίποντο του Κεχρίντ σε 35-30 με 3:33 για το τέλος του ημιχρόνου.

Ως εκεί για την Τυνησία που δεν άντεξε άλλο (και πολύ ήταν) με τους Αμερικανούς να καταφέρνουν ως το τέλος του ημιχρόνου να ανεβάσουν τη διαφορά στους 13 πόντους. Η διαφορά έφτασε πολύ γρήγορα στους 20 πόντους, ο Άντονι έκανε το 53-33, στους 30 τρία λεπτά αργότερα όταν ο Ουέστμπρουκ έγραψε το 67-36, στους 40 με 9 λεπτά για το φινάλε από το τρίποντο του Χάρντεν (90-48) για να κλείσει το ματς ο Λοβ με τρίποντο για το 110-63.

Για τους Αμερικανούς ο Άντονι είχε 16 πόντους με 6/6 σουτ, ο Λοβ είχε 16 και 6 ριμπάουντ ο Ντουράντ 13 και 10 ριμπάουντ με 5 ασίστ, ο Ντέιβις 12, ο Ουέστμπρουκ 11 και ο Χάρντεν 10. Λιγότερο απ’ όλους έπαιξε ο Κόμπι (9 λεπτά) που προφανώς θα ξεκουράζεται μέχρι τα δύσκολα. Για τους Τυνήσιους ο Μπεν Ρομντάνε είχε 22 πόντους, 11 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ο Χντιντάνε πρόσθεσε 11 πόντους.


ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ 62-67

Οι Βραζιλιάνοι έφτασαν στη δεύτερή τους νίκη παίρνοντας αρκετά δύσκολα με 67-62 το ματς με τη Μεγάλη Βρετανία, που παραλίγο να κλέψει το ροζ φύλλο αλλά «τράκαρε» πάνω στον Τιάγκο Σπλίτερ και τον Μαρσελίνιο Χουέρτας, αλλά και στα 13/41 σουτ που είχαν Ντενγκ, Ράινκινγκ και Μένσα-Μπόνσου.

Τραγική ήταν η πρώτη περίοδος
για τους Βραζιλιάνους που σκόραραν μόλις 4 πόντους. Ο Σπλίτερ άνοιξε το σκορ για τη Βραζιλία, αλλά το πρώτο δεκάλεπτο ήταν τραγικό ως προς το θέαμα και για τις δύο ομάδες. Οι Βραζιλιάνοι έκαναν 3 λεπτά να βάλουν το δεύτερο καλάθι τους στο ματς, με το οποίο πάντως πήγαν… στο 4-0! Μετά στα επόμενα 6:38 ως το τέλος του δεκαλέπτου δεν έβαλαν ούτε πόντο, για να πάνε οι Εγγλέζοι στο 4-11.

Με τον Μπαρμπόσα, τον Σπλίτερ και τον Χουέρτας οι Βραζιλιάνοι κατάφεραν ως το ημίχρονο να ισοφαρίσουν τον αγώνα σε 27-27. Μέχρι το τρίλεπτο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε να πάρει τον έλεγχο, το σκορ ήταν 42-42, για να μπορέσουν οι Βραζιλιάνοι να ξεφύγουν με 48-43 στο τέλος του δεκαλέπτου με 4 πόντους του Βαρεζάο. Η διαφορά πήγε και στους 7 για τους Βραζιλιάνους στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου (50-43), αλλά με 5 πόντους του Ράινκινγκ η Μεγάλη Βρετανία προσπέρασε με 50-51.

Οι Εγγλέζοι έμειναν μπροστά και μετά το τρίποντο του Ντενγκ για τα 56-57, αλλά ο Σπλίτερ και ο Νενέ έφεραν την ομάδα τους στο 63-57. Οι 2/2 βολές το Χουέρτας στα 11 δευτερόλεπτα καθάρισαν οριστικά τον αγώνα γράφοντας το 67-60 για να μειώσει ο Μένσα-Μπόνσου στην εκπνοή.

Για τους Βραζιλιάνους ο Σπλίτερ είχε 21 πόντους και 6 ριμπάουντ με 9/11 δίποντα, ο Χουέρτας έγραψε 13 πόντους και 8 ασίστ, ενώ ο Βαρεζάο είχε 8 πόντους και 6 ριμπάουντ. Στους 12 με 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ έμεινε ο Ντενγκ, ενώ 13 με 12 ριμπάουντ είχε ο ΜένσαΜπόνσου και 13 ο Ράινκινγκ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *