Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Λιθουανία, ναζιστικοί χαιρετισμοί και… πόλεμος!

Λιθουανία, ναζιστικοί χαιρετισμοί και… πόλεμος!

«Πόλεμο» έχουν ανοίξει χωρίς λόγο οι Λιθουανοί οπαδοί με τους Βρετανούς, με αιτία τα όσα έχουν γίνει στο μπασκετικό τουρνουά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το πράγμα έχει αρχίσει να χοντραίνει πολύ, πλέον φτάνει στα όρια διπλωματικού επεισοδίου και η κατάσταση είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει τελείως αν κάποια από τις δύο πλευρές προκαλέσει και πάλι. Βασικοί υπεύθυνοι, βέβαια, οι Λιθουανοί, αν και οι Εγγλέζοι διοργανωτές δεν διαχειρίστηκαν σωστά την αντίδρασή τους, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Το όλο θέμα ξεκίνησε στο πρώτο ματς της Λιθουανίας στο τουρνουά, με αντίπαλο την Αργεντινή. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι διοργανωτές είπαν ότι Λιθουανός οπαδός έκανε ναζιστικό χαιρετισμό προς τρεις μαύρους ταξιθέτες των Εγγλέζων. Το όλο περιστατικό έτυχε και το κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός, που αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των όσων υποστηρίζουν οι Εγγλέζοι, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία παρακάτω.

Το συμβάν καταγράφηκε, αλλά η αντίδραση των διοργανωτών ήταν λανθασμένη. Οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν μυστικούς αστυνομικούς στο δεύτερο παιχνίδι των Λιθουανών (με τη Νιγηρία), οι οποίοι ντυμένοι με πολιτικά βρίσκονταν ανάμεσα στους Λιθουανούς οπαδούς και περίμεναν παρόμοια κίνηση.

Μέχρι τότε υπήρχαν… διαμαρτυρίες από Άγγλους φιλάθλους ότι οι Λιθουανοί ήταν πολύ φασαριόζοι στο γήπεδο και ότι θύμιζαν οπαδούς ποδοσφαίρου και τους ενοχλούσαν με τις φωνές τους (ασχολίαστη η γραφικότητα των παραπάνω…).

Πάντως, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους Νιγηριανούς, μερίδα οπαδών των Λιθουανών φάνηκε να κάνει ήχους μαϊμούς προς τους Νιγηριανούς, ενώ ορισμένοι σήκωσαν και το χέρι σαν σε ναζιστικό χαιρετισμό. Οι μυστικοί αστυνομικοί κινήθηκαν ακαριαία και συνέλαβαν τον Πέτρας Λεστσίνσκας (στη φωτογραφία του άρθρου είναι ο δεύτερος από τα δεξιά με το άσπρο μπλουζάκι που αφήνει την κοιλιά του γυμνή) με την κατηγορία ότι έκανε ναζιστικό χαιρετισμό και έβαζε το άλλο χέρι στο πάνω χείλος για να μιμηθεί το μουστάκι του Χίτλερ.

Πριν φτάσω στην αντίδραση των Λιθουανών, ας πω ότι με συνοπτικές διαδικασίες ο 36χρονος Λεστσίνσκας οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 2.500 λιρών και επίσης άλλες 85 λίρες ως δικαστικά έξοδα. Ο δικαστής ανέφερε στην απόφασή του: «Η συμπεριφορά σας είναι απαράδεκτη. Έχετε επιτεθεί εναντίον μιας χώρας με ρατσιστικό τρόπο, εναντίον άλλων που δεν αξίζουν κακομεταχείριση λόγω της φυλής τους, του χρώματός τους ή της καταγωγής τους. Όσον αφορά στο χαιρετισμό, που περιγράφηκε ως ναζιστικός, είναι ευθεία προσβολή σε όλους όσοι έχασαν τις ζωές τους στο Ολοκαύτωμα και σε όσες γενεές ανθρώπων αυτό έχει επηρεάσει. Δεν δέχομαι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεκτή στη χώρα σας. Αυτή η συμπεριφορά προς τον συνάνθρωπο είναι απαράδεκτη και όλοι οι συμπολίτες σας είμαι βέβαιος ότι θα θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη δική σας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα θαυμαστό γεγονός όχι μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για όλα τα έθνη που αγωνίζονται, συμμετέχουν ή βλέπουν από την τηλεόραση. Αυτές οι συμπεριφορές χτυπούν όλο το ήθος των Αγώνων».

Ο Λεστσίνσκας αρχικά διαφώνησε με τα όσα των κατηγορούσαν, λέγοντας ότι ήταν άλλη η λογική στην οποία έκανε το χαιρετισμό και είναι κάτι που συνηθίζεται από τους Λιθουανούς οπαδούς, αλλά στο τέλος ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι μετάνιωσε για τις πράξεις του, προφανώς στην ύστατη προσπάθεια για να γλιτώσει το πρόστιμο. Δεν το γλίτωσε τελικά, και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν προσπάθησε (με εισιτήριο) να μπει στο γήπεδο για το ματς της Λιθουανίας με τη Γαλλία, του απαγορεύτηκε η είσοδος.

Η αλήθεια είναι ότι οι Άγγλοι μάλλον έχουν δίκιο στο όλο θέμα (χωρίς να μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά), καθώς η δικαιολογία των Λιθουανών ότι ο χαιρετισμός ήταν απλά το «όλε» που συνηθίζουν οι οπαδοί τους σε κάθε αγώνα της ομάδας τους (ο χαιρετισμός λένε οι Λιθουανοί είναι χειροκρότημα και μετά σήκωμα του ενός ή των δύο χεριών), μάλλον (προσωπική εκτίμηση αυτό, μπορεί κάποιος να διαφωνεί και υπάρχουν φωτογραφίες που θα στηρίξουν τέτοια διαφωνία) δεν στέκει κοιτώντας τις φωτογραφίες. Όμως, ο τρόπος που φέρθηκαν με τους μυστικούς αστυνομικούς και το όλο θέμα της σύλληψης του Λεστσίνσκας κατάφερε να τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Εκτός των μυστικών αστυνομικών, οι δύο βασικοί λόγοι που οι Λιθουανοί έχουν ξεσηκωθεί (μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες σχόλια στο Facebook και σε σάιτ με τα οποία επιτίθενται στους διοργανωτές) είναι ότι η δημόσια κατήγορος τους τσουβάλιασε όλους όσοι βρίσκονταν στις εξέδρες ψέγοντάς τους επειδή φώναζαν και λέγοντας ότι… αρκετοί Εγγλέζοι φίλαθλοι άλλαξαν θέσεις επειδή τους ενοχλούσαν οι φωνές, αλλά και το γεγονός ότι οι Λιθουανοί υποστηρίζουν πως η αστυνομία έχασε όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Λεστσίνσκας μετά τη σύλληψή του (ταυτότητα, πιστωτικές κάρτες, μετρητά, κινητό τηλέφωνο). Ήδη μάλιστα έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της αγγλικής αστυνομίας.

Το επίσημο κλαμπ υποστηρικτών της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Λιθουανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε στην αγγλική αστυνομία και στο χειρισμό της στην υπόθεση λέγοντας ότι «καταδικάζουμε κάθε είδος ρατσισμού οποιασδήποτε μορφής» ότι «και η δική μας χώρα έχει υποφέρει στα χέρια του Ναζισμού και κατανοούμε τη φρικαλεότητα της διαρκούς πληγής που αποτελεί» αλλά ότι «όλο το έθνος έχει σοκαριστεί με την κίνηση της αγγλικής αστυνομίας να συλλάβει έναν οπαδό της ομάδας μας, μια κίνηση που είναι κατακριτέα και την καταδικάζουμε. Όλο το έθνος κοιτάζει πλέον με δυσπιστία τους Άγγλους που κατηγορούν έναν δικό μας για τέτοια κίνηση. Οι μυστικοί αστυνομικοί δεν κατάλαβαν, παρανόησαν πλήρως και δεν εξήγησαν σωστά την κίνηση του οπαδού μας και τον συνέλαβαν. Και μόνο η σκέψη ότι στην ιδιοσυγκρασία μας ταιριάζει τέτοιος χαιρετισμός είναι κατακριτέα απ’ όλους μας».

Και δεν σταμάτησαν εκεί, τα λιθουανικά σάιτ και το Facebook θα δείτε να βρίθουν πλέον από την παρακάτω φωτογραφία, με την οποία οι Λιθουανοί ζητούν τη σύλληψη… του Ρόουαν Άτκινσον, αλλά και του Αγάλματος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αλήθεια για το Άγαλμα του Χαιρετισμού των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι ο χαιρετισμός του μοιάζει πολύ με τον ναζιστικό (προϋπήρχε βεβαίως ο Ολυμπιακός χαιρετισμός) και το θέμα έχει απασχολήσει και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η «λύση» που βρήκε ήταν ο στρουθοκαμηλισμός, καθώς δεν έχει εκδώσει επίσημη οδηγία, δεν έχει καταργήσει τον χαιρετισμό, αλλά έχει προσπαθήσει να τον περάσει στο περιθώριο, με την ελπίδα ότι θα ξεχαστεί στην πάροδο του χρόνου μόνος του, χωρίς να χρειαστεί η ίδια να τον αντιμετωπίσει.

Γενικά οι Αγώνες φέτος έχουν έντονα στοιχεία σύγκρουσης με το ρατσισμό, που από την πλευρά του έχει έντονη παρουσία. Ξεκινώντας από τη Βούλα Παπαχρήστου, πηγαίνοντας στον Μίτσελ Μοργκανέλα (Ελβετός ποδοσφαιριστής) που αποβλήθηκε από την ομάδα του μετά από tweet εναντίον των Νοτιοκορεατών (έλεγε ότι θέλει να τους δείρει όλους γιατί είναι καθυστερημένα ζώα), τους ναζιστικούς χαιρετισμούς των Λιθουανών, τις «μαϊμουδοκραυγές», αλλά και το όλο θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με τα δικαιώματα της πρώτης αθλήτριας της Σαουδικής Αραβίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες (άλλο ένα τείχος έπεσε) στο τζούντο.

Πάντως, για να λέμε και τα δικά μας κατορθώματα, κάθε τι ρατσιστικό γίνεται στους Αγώνες, όλα τα ξένα σάιτ ξεκινούν με τον ίδιο τρόπο… «μετά την Ελληνίδα ακροδεξιά αθλήτρια που αποβλήθηκε από τους Αγώνες, κι άλλο κρούσμα ρατσισμού»

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Φανταστείτε δουλειά που θα είχε ο εν λόγω δικαστής στη χώρα μας φέτος. Τα πρόστιμα φέτος θα έφευγαν σύννεφο…

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *