Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Αποχώρηση με παρασκήνιο

Αποχώρηση με παρασκήνιο

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2008

Ο Δήμος Ντικούδης έγινε ο τελευταίος στη σειρά παίκτης που ανακοινώνει την αποχώρησή του από την εθνική Ελλάδας, αν και στη δική του περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ντικούδης δεν είπε ότι φεύγει οριστικά, απλώς ότι δεν θα αγωνιστεί φέτος. Θα προσπαθήσω να χωρίσω το άρθρο σε δύο μέρη: το αγωνιστικό και το παρασκηνιακό, χωρίς να τα μπλέξω.

Αγωνιστικά, ο Δήμος, κατά τη γνώμη μου, δεν χώραγε φέτος στη δωδεκάδα. Παρά το πολύ καλό Ευρωμπάσκετ, πέρασε μια πολύ παράξενη χρονιά, βλέποντας το χρόνο συμμετοχής του στον Παναθηναϊκό σταδιακά να μειώνεται για να φτάσει στο μηδέν στο τέλος των τελικών. Στα πλέι οφς έπαιζε μόλις 6 λεπτά ανά παιχνίδι, ενώ σε 3 από τους 10 αγώνες δεν αγωνίστηκε καθόλου. Ουσιαστικά, η αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό είναι αναμενόμενη και θα οριστικοποιηθεί σύντομα.

Κατά τη γνώμη μου, με τα τεσσάρια στην εθνική να είναι αρκετά, ο Δήμος ίσως με βάση τη φετινή χρονιά να μην χωρούσε. Αν με ρωτάτε, θεωρώ ότι, προφανώς, ο Αντώνης Φώτσης είναι αμετακίνητος (δικαιολογημένα βεβαίως, καθώς είναι το καλύτερο τεσσάρι μας, κι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη), ενώ μετά από αυτόν, ίσως ο Γιώργος Πρίντεζης είναι καλύτερος από τον Ντικούδη πλέον. Ο Πρίντεζης δυνητικά είναι βελτιωμένη έκδοση του Ντικούδη, πιο αλτικός, πιο αθλητικός και ξέροντας εξίσου καλό μπάσκετ. Ο Ντικούδης έχει αυτή τη στιγμή να αντιπαρατάξει την εμπειρία του και το καλύτερο μακρινό του σουτ. Όμως, ο ίδιος αποφάσισε να μας βγάλει από το δίλημμα, αφού είπε «αντίο». Γνώμη μου ότι ούτε αυτός ούτε ο Κακιούζης (που το υπονόησε) πρέπει να ξαναγυρίσουν στην εθνική. Αν γίνει κάτι τέτοιο (με τον… επόμενο ομοσπονδιακό τεχνικό, που μαγειρεύεται) θα είναι πισωγύρισμα. Και καμία εθνική δεν κέρδισε από τέτοια. Με Τσαρτσαρή, Πρίντεζη, Φώτση, Σχορτσιανίτη, Κουφό, Βουγιούκα, Μπουρούση, η Ελλάδα έχει παίκτες για να φτιάξει μια πανίσχυρη δωδεκάδα.

Παρασκηνιακά, δεν μπορώ να πω ότι μου προκάλεσε έκπληξη η αποχώρηση του Δήμου. Απλώς το χρονικό σημείο με εξέπληξε. Να σας πω την αλήθεια πριν από περίπου ένα μήνα (πριν τους τελικούς), με πλησίασε ο BEN και μου είπε: «Ο Ντικούδης θέλει να φύγει από τον Παναθηναϊκό και να σταματήσει από την εθνική, γιατί είναι πολύ πικραμένος από την αντιμετώπιση που έχει». Αν και ο BEN είναι «μανούλα» στο παρασκήνιο, προτιμήσαμε να μην πούμε τίποτα για το θέμα, καθώς για μας, υπήρχε στη μέση το ευαίσθητο μέρος που λεγόταν «εθνική ομάδα». Απλώς καθημερινά περιμέναμε… πότε ο Ντικούδης θα το πει. Όταν πια ανακοινώθηκε η προεπιλογή και έγινε ό,τι έγινε με τον Κακιούζη, θεώρησα ότι το θέμα είχε τελειώσει και ο Ντικούδης είχε αποφασίσει να παλέψει για μια θέση στη δωδεκάδα. Το timing της απόφασης με παραξένεψε, καθώς έτσι ο παίκτης α) κινδυνεύει να τιμωρηθεί (θεωρητικά μιλάμε, δεν πρόκειται), β) κινδυνεύει να… σχολιαστεί αρνητικά, γ) εκθέτει τον ομοσπονδιακό προπονητή που έχει φτιάξει πρόγραμμα προετοιμασίας και τώρα έχει μείον έναν.

Όμως, πέρα από αυτό καμία έκπληξη. Ο Ντικούδης γράφει ότι λόγος της αποχώρησής του από την εθνική είναι ότι θέλει να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες του. Μετά την πιο… ξεκούραστη (σωματικά) χρονιά της καριέρας του, ο Δήμος νιώθει ανάγκη να ξεκουραστεί. Ε, λοιπόν, σας λέω ότι στο όλο θέμα υπάρχει τρομερό παρασκήνιο.

Το υπονόησα στα άρθρα με τον Παπαδόπουλο, απλώς εκεί δεν ήθελα να επεκταθώ, καθώς είχε σταματήσει… ο Λάζος και όχι ο Ντικούδης. Θα περιμένω τις εκλογές του ΠΣΑΚ και μετά μάλλον θα ξαναμιλήσουμε για το θέμα. Δεν θέλω επί του παρόντος να πω τα όσα έχω μάθει, καθώς θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να τα διασταυρώσω. Προφανώς αφορούν τη στάση της ομοσπονδίας, του Βασιλακόπουλου, των Γιαννακόπουλων και τη σχέση των τριών, αλλά και το θέμα με τον ΠΣΑΚ, του οποίου πρόεδρος είναι ο Ντικούδης. Το παρασκήνιο στην υπόθεση είναι τεράστιο, μιας και ο Ντικούδης δεν κοντραρίστηκε δημόσια με κανέναν (σε αντίθεση με τον Λάζο, που ήταν εδώ και δύο χρόνια στόχος). Μία σημαντική παράμετρος είναι και αυτή που λέει ότι ο Ντικούδης δεν ανακοίνωσε αποχώρηση, αλλά διάλειμμα από την εθνική. Τα τινά είναι δύο: πρώτον, αφού είναι «διάλειμμα» λίγοι θα ασχοληθούν και θα περάσει έτσι το θέμα, με το διάλειμμα να γίνεται… αποχώρηση. Δεύτερον, ο Δήμος κάτι περιμένει να αλλάξει για να επανέλθει. Θεωρώ ότι είναι το πρώτο, καθώς το «είναι απογοητευμένος και στενοχωρημένος από την αντιμετώπιση που είχε», δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού αναφέρεται (απ’ ότι έμαθα) σε πρόσωπα που θα μείνουν αμετακίνητα στο ελληνικό (συλλογικό και εθνικό) μπάσκετ.

 

Υ.Γ.: Επειδή γράφτηκε κάπου (πού άραγε;) ότι ο Ντικούδης σταματάει από την εθνική επειδή έχει πρόβλημα με τον Γιαννάκη (εννοείται ότι θα έφταιγε ο Γιαννάκης και γι’ αυτό), γιατί τον χρησιμοποιούσε λίγο, απλώς λέω ότι δεν ισχύει. Για του λόγου το αληθές, ο Δήμος στο Ευρωμπάσκετ 2007 ήταν ο 2ος ψηλός της εθνικής σε χρόνο συμμετοχής, με μόλις ένα λεπτό κατά μέσο όρο λιγότερο από τον πρώτο, Τσαρτσαρή. Δηλαδή ουσιαστικά στους ψηλούς είχε τον μεγαλύτερο χρόνο, μεγαλύτερο από Παπαδόπουλο, Μπουρούση, Βασιλόπουλο και Κακιούζη. Περισσότερο έπαιζαν μόνο Παπαλουκάς, Σπανούλης Διαμαντίδης, που δεν νομίζω… ότι έτρωγαν χρόνο από τον Ντικούδη!

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *