Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague 2012-13 on AoB: Όμιλος B

Euroleague 2012-13 on AoB: Όμιλος B

Ξεκινά η Ευρωλίγκα την Πέμπτη και το Age of Basketball είναι εδώ για να κάνει μια πρώτη παρουσίαση των 24 ομάδων που θα στηθούν στην αφετηρία της φετινής διοργάνωσης, χωρισμένες σε 4 ομίλους. Στα σημαντικά, η Ευρωλίγκα φέτος αλλάζει πρόσωπο, το Top-16 γίνεται με δύο ομίλους των 8 ομάδων, διπλοί αγώνες. Δηλαδή τα ματς είναι πολύ περισσότερα από πέρσι για τις ομάδες, για να φτάσει κάποιος στα (best-of-five) νοκ άουτ θα πρέπει να παίξει 24 αγώνες από τους 16 που ήταν πέρσι.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει 4 ομίλους των 6 ομάδων, για να γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι 4 ομάδες. Μετά την ανάλυση του Ομίλου A, ας συνεχίσουμε με τον Όμιλο B. Ελληνική ομάδα δεν υπάρχει, αλλά είναι ένας όμιλος που ίσως ως την τελευταία αγωνιστική θα παίζεται η πρόκριση, ποιες θα είναι οι τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν στο Top-16:

Όμιλος B

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Πού βαδίζει: Με τον Μπλατ στα υψηλότερα στρώματα. Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της, αλλά και πάλι η Μακάμπι θα είναι από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης. Ο Ροθ Μοράν, ο Γιογκέβ Οχαγιόν και ο Ντέιβιντ Λόγκαν θα ξεκινούν από τον άσο, με τον Ντεβίν Σμιθ, τον Ρίκι Χίκμαν και τον Γκάι Πνίνι στην περιφέρεια. Η σύνδεση με το καλάθι θα γίνεται από τους Νικ Κέινερ-Μέντλι, Μάλκολμ Τόμας, ενώ Λιορ Ελιάχου, Γιόργκι Σερμαντίνι και Σον Τζέιμς θα ξεχωρίζουν στη ρακέτα. Το ρόστερ συμπληρώνουν πιτσιρικάδες, χωρίς να αποκλείονται προσθήκες, εξάλλου αυτή τη στιγμή έχει μόλις… 6,5 Αμερικανούς στο ρόστερ (ο Σύλβεν Λάντεσμπεργκ έχει ήδη ισραηλινό διαβατήριο παρότι 21 ετών). Ρίξτε μια ματιά στον Λάντεσμπεργκ, στο «3» θα παίζει, αν είναι αυτό που έδειχνε τις 2 τελευταίες χρονιές στο Ισραήλ, η Μακάμπι έχει κάνει μεγάλο κόλπο (είχε πάνω από 20 πόντους μέσο όρο στο πρωτάθλημα με τη Χάιφα).

Πού πηγαίνει: Ο Μπλατ ξέρει να φτιάχνει μεγάλες ομάδες, ξέρει να εκμεταλλεύεται τα κομμάτια που έχει στα χέρια του για να συνθέτει το καλύτερο δυνατό παζλ. Έδιωξε όσους δεν του ταίριαζαν ή όσους του δημιουργούσαν πρόβλημα στο παιχνίδι (η απάντηση μάλλον είναι ελληνική και στις δύο κατηγορίες για τη Μακάμπι), φέτος στηρίζεται σε πιο γρήγορο, νεανικό, αθλητικό στιλ παιχνιδιού, όπως ταιριάζει στη Μακάμπι. Ο Κέινερ-Μέντλει από την Ισπανία κάνει το βήμα παραπάνω, θεωρώ ότι έχει όλα τα φόντα στα 29 του για να πετύχει. Η Μακάμπι θα είναι στο Top-16, αν δεν έχει απρόοπτα θα είναι και στα νοκ άουτ. Εκεί, ανάλογα με το διασταύρωμα θα παλέψει για το Λονδίνο. Δεν θα είναι μεγάλο φαβορί, αλλά ούτε και μεγάλο αουτσάιντερ. Γενικώς, μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, όχι όμως σίγουρο εισιτήριο για Λονδίνο.


ΜΟΝΤΕΠΑΣΚΙ ΣΙΕΝΑ

Πού βαδίζει: Σε μια χρονιά κάτι παραπάνω από μεταβατική. Πιανιτζάνι, ΜακΚάλεμπ, Καουκένας, Λαβρίνοβιτς, Άντερσεν έφυγαν. Αυτό και μόνο φτάνει για να καταλάβει κανείς ότι ο Λούκα Μπάντσι έχει τεράστιο πονοκέφαλο, τεράστιο φορτίο στις πλάτες του και μια σύγκριση στην οποία δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα. Και πάλι, η Σιένα έχει δυνατό ρόστερ, όμως, έτοιμη για να παλέψει με τις πιο δυνατές ομάδες. Στην περιφέρεια ο Μπόμπι Μπράουν (είχε περάσει και από τον Άρη), τρελός αλλά σκόρερ ολκής θα προσπαθήσει να γεμίσει τα παπούτσια του ΜακΚάλεμπ. Ο Αλεξάνταρ Ράσιτς θα τον συγκρατεί και θα δίνει μυαλό στον άσο της Σιένα. Ο Μάθιου Τζάνινγκ από τη Μονφεράτο, ο Ντάνιελ Χάκετ, ο Ντέιβιντ Μος με τον Μάρκο Καραρέτο και τον Μαρσέλους Κεμπ θα γεμίζουν το backcourt της ομάδας, με τον Μάριο Κασούν να επανέρχεται στις μεγάλες ομάδες, υγιής ξανά, τον Κριστιάν Κανγκούρ, τον Βίκτορ Σανικίτζε, τους κλασσικούς Τομας Ρες και Λούκα Λεχτχάλερ, αλλά και τον Μπέντζαμιν Έζε στη ρακέτα

Πού πηγαίνει: Αρκετά δυνατό ρόστερ, σίγουρα όχι τόσο όσο πέρσι, αλλά δεν πάει να πει ότι δεν είναι ρόστερ για να πάει ψηλά. Όλα θα εξαρτηθούν από τον Μπάντσι, βοηθό στη Σιένα τα προηγούμενα 6 χρόνια. Αν νιώσει ασφαλής και σίγουρος με το ρόστερ, τότε η Σιένα μπορεί να βρεθεί στα νοκ άουτ. Πάντα είναι ρίσκο να ανεβάζεις τον βοηθό σε ρόλο πρώτου προπονητή, αλλά αν σου βγει, τότε… είσαι μάγκας. Η Σιένα θα είναι στο Top-16, εκεί θα παλέψει για μια θέση στα νοκ άουτ. Τώρα είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν θα φτάσει ως εκεί. Πάντως, δεν θα αποκλειστεί εύκολα.

ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ

Πού βαδίζει: Γιάσμιν Ρέπεσα στον πάγκο και όνειρα για κάτι πολύ καλό στο παρκέ. Η επιστροφή του μεγάλου αρχηγού, ο Κάρλος Χιμένεθ στα 36 του θα βοηθά με την εμπειρία του, αλλά το βάρος πια πέφτει αλλού. Στην περιφέρεια ο Μάρκους Ουίλιαμς μπορεί να μη σκοράρει πολύ, αλλά θα κρατά τα γκέμια, ο Ερλ Καλογουέι, ο Ξέμι Ούρτασουν θα είναι το πρώτο βιολί σε όλα, ο Ζόραν Ντράγκιτς θα ψάχνει το βήμα παραπάνω, ο Σέρχι Βιδάλ όταν αποθεραπευτεί θα βοηθήσει πολύ, ενώ υπάρχουν και 2-3 πιτσιρικάδες, με τον Κρούνσλαβ Σίμον να δεσπόζει στο «3». Στη ρακέτα ο Λούκα Ζόριτς θα είναι ο go-to guy της ομάδας, ο Αουγκούστο Λίμα, ο Κόστα Πέροβιτς, ο Τζέιμς Τζιστ και, βεβαίως, ο Φραν Βάσκες, συνθέτουν μια πολύ δυνατή φροντ λάιν, που θα δυσκολέψει κάθε ομάδα.

Πού πηγαίνει:
Χωρίς πολλές φανφάρες και πολλά λόγια η Μάλαγα μπορεί να είναι η έκπληξη του ομίλου. Έχει πολύ δυνατό ρόστερ, ιδίως αν ο Καλογουέι και ο Ούρτασουν κάνουν καλή χρονιά. Η φροντ λάιν της είναι από τις πιο δυνατές στη διοργάνωση. Θα περάσει στο Top-16, θεωρώ ότι μπορεί να κάνει και την έκπληξη και να βρεθεί σε μια από τις πρώτες δύο θέσεις, ενώ της δίνω και αρκετές ελπίδες εκεί αν μείνει υγιής. Η λογική λέει ότι δεν έχει ρόστερ για φάιναλ φορ, αλλά θα είναι από τις πολύ δύσκολες ομάδες που θα πρέπει να αποκλείσει κάποιος στο Top-16 για να βρεθεί στα νοκ άουτ. Μην εκπλαγείτε αν τη δείτε και στα προημιτελικά, εφόσον ο Ρέπεσα έχει κάνει τα μαγικά του.

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Πού βαδίζει: Μετά από 3 χρονιές στο Eurocup, ξανά χαρούμενη που θα πατήσει παρκέ Ευρωλίγκας. Και ακόμη περισσότερο χαρούμενη για τον όμιλο που έχει πέσει, γιατί δεν της διαγράφει τις ελπίδες πρόκρισης. Με τον Χάικο Σαφάρτζικ στον άσο και τους Βούλε Αβντάλοβιτς, ΝταΣον Γουντ, Ντέιβιντ Χέρβιχ, Νιχάντ Ντζέντοβιτς, Στίβεν Μόνσε, Τζόι Νέι στην περιφέρεια και τους Ντιόν Τόμπσον, Αλμπέρτ Μιράλες, Γιασίν Ιντμπίψι, Ζακ Μόρλεϊ, Σβεν Σούλτζε στη ρακέτα, έχει μια αξιοπρεπή ομάδα, την οποία θα διαχειρίζεται ο Σάσα Ομπράντοβιτς από τον πάγκο. Της λείπει ύψος, αλλά έχει καλό σκορ στην περιφέρεια και αρκετά αθλητική ομάδα.

Πού πηγαίνει: Αν ήταν σε άλλο όμιλο δύσκολα θα προχωρούσε. Όμως, το γεγονός ότι ο B όμιλος έχει ουσιαστικά 3 πολύ δυνατές ομάδες και 3 που βράζουν στο ίδιο καζάνι (πάνω κάτω) της δίνει ελπίδες πρόκρισης. Αυτός είναι και ο αρχικός της στόχος, Προκόμ και Σαλόν-Σαονέ οι δύο που θα πρέπει να προσπεράσει για να βρεθεί στο Top-16. Δεν είναι εύκολο, από πλευράς εμπειρίας η Προκόμ είναι το φαβορί, αλλά η Άλμπα δεν απέχει πολύ. Έχει τα φόντα για να προκριθεί, θα είναι επιτυχία, χωρίς όμως να είναι τόσο σίγουρο που να θεωρείται αποτυχία ο αποκλεισμός. Για προημιτελικά, βεβαίως, ούτε λόγος.

ΑΣΕΚΟ ΠΡΟΚΟΜ

Πού βαδίζει: Δοκιμασμένη συνταγή με λιθουανική αλλαγή, Κεστούτις Κεμτζούρα στον πάγκο πλέον, αφού από τον Φλεβάρη του 2012 ο Πατσέσας έφυγε. Ο Λούκαζ Κόστσαρεκ, με τους Τζέρελ Μπλέγινγκεϊμ, Πιοτρ Πάμουλα, Φρανκ Ρόμπινσον, Πιοτρ Στσότκα, Τόμας Σνίεγκ στην περιφέρεια και το «3», με τους Ντρου Βίνι, Ρόμπερτ Βίτκα, Κρίστοφ Ρόστσικ, Άνταμ Χρίτσανιουκ και Τζούλιαν Κάζου στο καλάθι, μαζί με τον 21χρονο Αυστριακό Ρασίντ Μαχάλμπασιτς. Μέτριο ρόστερ, αλλά δεν θα πέσει αμαχητί.

Πού πηγαίνει: Βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό ο όμιλος, αφού Άλμπα και Σαλόν δεν απέχουν πολύ. Η εμπειρία είναι με την Προκόμ, το ρόστερ με τους άλλους δύο (ιδίως με την Άλμπα για την οποία η Ευρωλίγκα ελπίζει να αναγεννηθεί φέτος και να καθιερωθεί στη διοργάνωση). Θα παλέψει για το Top-16, αλλά δεν θεωρώ ότι αγωνιστικά είναι το φαβορί. Πολλά θα κριθούν από τον Κάζου, στην Αυστραλία έκανε ό,τι ήθελε. Στα 26 του θα βρεθεί από την άλλη άκρη του κόσμου την Ευρωλίγκα, με μικρή εμπειρία από Ευρώπη (είχε παίξει στο Ισραήλ στα 23), αλλά με τα περσινά του νούμερα (16.4 πόντοι, 10.8 ριμπάουντ, 2.1 τάπες) να δείχνουν ότι μπορεί να αποδειχθεί και αποκάλυψη της διοργάνωσης.

ΣΑΛΟΝ-ΣΑΟΝΕ

Πού βαδίζει: Παλιός γνώριμος στον πάγκο (Βιλερμπάν, εθνική Γαλλίας), ο Γκρεγκόρ Μπενιό, μπαίνει πλέον στη 10η σεζόν του στην ομάδα. Κάποτε έλεγε ότι ήθελε να κοουτσάρει εκτός Γαλλίας, αλλά μάλλον στη Σαλόν βρήκε το λιμάνι του. Κλασσική γαλλική ομάδα, γρήγορη, αθλητική, με… δύο Ελβετούς στο ρόστερ στα φόργουορντ, Βίνσεντ Ζελιάρντ και Κλιντ Καπελά. Στην περιφέρεια υπάρχει ο Στιντ Τσικαμπούντ και ο Μπράιον Ρας, και δίπλα τους οι πιτσιρικάδες Ιλισέ Αγκιαγκμπά, Γιακουμπά Ουαταρά, με τον Μάρκους Ντένμον στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν και τον Μπλέικ Σιλμπ για πρώτο επιθετικό βιολί στην περιφέρεια, με τον Νίκολας Λανγκ να βοηθά. Σέλντεν Ουίλιαμς και Ζεμπάμ (JBAM, από τα Ζαν-Μπαπτίστ Αντόλφ Μισέλ, σίγουρα κάποιος θα τον πει και με τη συντομογραφία μέσα στη χρονιά…) συνθέτουν μια αρκετά αθλητική φροντ λάιν, με τον ένα Ελβετό, τον Τζόρνταν Αμπουντού, τον Ίλιαν Εφθίμοφ και τον Τζόφρι Λοβερνιέ.

Πού πηγαίνει: Θα παλέψει για την πρόκριση, ξεκινά λίγο πιο πίσω από τους άλλους δύο (Προκόμ και Άλμπα), επιστρέφει φέτος στην Ευρώπη μετά από 4 χρόνια (Uleb Cup το 2007-08), αλλά δεν θα αποκλειστεί εύκολα. Προσέξτε τον Ίλιαν Εφθίμοφ, αδερφό του Βάσκο, δίνει μεγάλη δύναμη στη ρακέτα της ομάδας, ενώ έχει και καλό περιφερειακό σουτ (σουτάρει πάνω από 40% στα τρίποντα), έχει γαλλική υπηκοότητα, έχοντας παίξει και στις εθνικές εφήβων της χώρας.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *