Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / “Σφαλιάρα” στην Πόλη…

“Σφαλιάρα” στην Πόλη…

Το ταξίδι στην Πόλη ήταν εντελώς διαφορετικό από το περσινό του Ολυμπιακού. Μπορεί οι παίκτες του να πάτησαν την πόλη του θριάμβου τους, αλλά η Αναντόλου Εφές είχε άλλη άποψη για το πώς θα τελείωνε η βραδιά. Εκμεταλλευόμενη την κάκιστη άμυνα του Ολυμπιακού και την τρομερή δική της ευστοχία κέρδισε με 98-72 τους «ερυθρολεύκους» προσγειώνοντάς τους άτσαλα πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν.

Βέβαια, αυτό μπορεί και να κάνει καλό στους παίκτες της ομάδας, που έδειξαν ότι παρότι είναι σχεδόν το ίδιο ρόστερ με πέρσι, έχουν πολλά κιλά ιδρώτα να χύσουν ακόμα για να γίνουν ξανά ομοιογενές σύνολο παίζοντας το μπάσκετ που θέλει ο νέος τους προπονητής. Μια ήττα εκτός έδρας και τόσο νωρίς στη χρονιά δύσκολα θα στοιχίσει στο θέμα της πρόκρισης, αν και βέβαια η λογική λέει ότι στην ισοβαθμία με την Εφές χάθηκε το πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπήκαν νωθρά και νωχελικά στον αγώνα, το μάτι τους δεν γυάλιζε και η παρέα του Φάρμαρ είχε καθαρίσει την αναμέτρηση στο πρώτο πεντάλεπτο.

Το κακό ξεκίνημα

Το ξεκίνημα ήταν παραπάνω από εφιαλτικό για τον Ολυμπιακό, με τον Ντόρσεϊ να είναι ξεκάθαρα εκτός κλίματος ακόμα φέτος, με κακές κινήσεις στην άμυνα και χαζά φάουλ, η ρακέτα ήταν ανοιχτή, με τον Ερντέν, τον Γκιουλέρ και τον Λούκας να γράφουν 3 λέι απ στην αρχή. Μετά το 9-4 του Άντιτς ήρθε ο ασταμάτητος Φάρμαρ, για τον οποίο ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία απάντηση επί 40 λεπτά, ακόμα και όταν το να τον σταματήσουν πια οι «ερυθρόλευκοι» είχε γίνει θέμα εγωισμού. Τελικά ο Αμερικανός τσαλαπάτησε και αυτόν, ξεκινώντας με τα δύο τρίποντα για το 12-4 στην αρχή.

Ότι ο Μάντζαρης απέτυχε στο μαρκάρισμα του Φάρμαρ μάλλον είναι… ο ευγενικός τρόπος για να περιγράψει κανείς τι έγινε, ο Αμερικανός έβαλε 8 συνεχόμενους πόντους για το 14-4 στο δρόμο για ένα απίστευτο 36 ranking αγγίζοντας το triple-double σε μια από τις μεγαλύτερες παραστάσεις της σεζόν (και το λέω αυτό για όλη τη χρονιά, όχι για τα 24 ματς που έχουν γίνει ως τώρα). Με 25 πόντους, 8 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, 7 κερδισμένα φάουλ και 4/4 τρίποντα ο Φάρμαρ έμοιαζε από άλλο πλανήτη.

Ο Ολυμπιακός είχε ήδη φάει την πρώτη κρυάδα στο πεντάλεπτο, η διαφορά ήταν διψήφια, αλλά η άμυνα του αδυνατούσε να κάνει και τα πιο βασικά. Οι περίφημες αλλαγές στα σκριν όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά έκαναν τη βραδιά πάρτι για τον Μπάρατς και τον Ερντέν. Ο Φάρμαρ συνέχιζε το βιολί του, 19-6 με το 3ο του τρίποντο, ενώ ο Σαβάνοβιτς ανέβαζε τη διαφορά στους 15 πόντους. Ο Περπέρογλου με τρίποντο λίγο μετά την είσοδό του στο ματς έκανε τους πάντες να πιστέψουν ότι κάπου εκεί ο Ολυμπιακός θα σταματούσε την αμυντική αιμορραγία, αλλά ούτε η αποχώρηση του Ντόρσεϊ βοήθησε, ο Χάινς δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει τον Μπάρατς, έχουν 20 πόντους διαφορά στο ύψος, και το φιλότιμο του Αμερικανού φόργουορντ του Ολυμπιακού έχει όρια…

Εντωμεταξύ, στην αντίπερα όχθη, τη σκυτάλη από τον Φάρμαρ είχε πάρει ο Βούγιατσιτς, με τον Μαχμουτί να ξεγυμνώνει την άμυνα του Ολυμπιακού. Με το που προσαρμόστηκαν οι «ερυθρόλευκοι» στον έναν, ο Βούγιατσιτς έβαλε 2 τρίποντα σε 2 επιθέσεις για να γράψει το 28-9. Σπανούλης με τρίποντο και Γκόρντον έγραψαν το 30-12, με τον Ολυμπιακό να έχει ευκαιρία στο τέλος της περιόδου από το αντιαθλητικό του Τουντζερί, αλλά ο Λο είχε 1/2 βολές και χαμένο τρίποντο, με το 30-13 να είναι το σκορ του δεκαλέπτου. Ο Ολυμπιακός είχε ήδη 9 λάθη στο ματς, ενώ η Εφές στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου έγραφε 6/6 τρίποντα με το 3ο του Βούγιατσιτς.

Η Εφές είχε ευτυχήσει να δει τους δύο βασικούς σκόρερ της σε τρελή ημέρα επιθετικά, αλλά δεν του έφταιξε κανείς του Ολυμπιακού εκτός από τον εαυτό του. Όταν μπαίνεις νωθρός και με… υφάκι απέναντι στο καλύτερο ευρωπαϊκό ρόστερ, τότε θα την πληρώσεις. Ίσως αυτού του είδους η πληρωμή να ήταν ακραία, αλλά και πάλι, ο Ολυμπιακός δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τον εαυτό του.

Ίδια και η συνέχεια

Κι αν περίμενε κανείς με θιγμένο εγωισμό να μπουν οι παίκτες του για να μασήσουν σίδερα στο δεύτερο δεκάλεπτο, δεν έγινε. Η βελτίωση στην επίθεση ήταν εμφανής, αλλά στην άμυνα και πάλι ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να σταματήσει την αντίπαλό του. Έτσι, αντί να μειωθεί η διαφορά, πήγε από τους 17 στους 22 πόντους στην ανάπαυλα.

Ο Χάινς προσπαθούσε με νύχια και με δόντια επιθετικά, στις δύο πρώτες επιθέσεις του Ολυμπιακού είχε δύο επιθετικά ριμπάουντ και 4 πόντους, αλλά ό,τι έβαζε μπροστά, το… έτρωγε πίσω όπου ήταν αδύνατο να μαρκάρει τον Μπάρατς στη ρακέτα. Το τρίποντο του Τουντζερί έγραψε το 40-17 με τον Λο να συνεχίζει τα επιθετικά ριμπάουντ (άλλα δύο, αλλά να σταματά να σκοράρει, 0/2 σουτ).

Πάντως, αν βγάλει κάποιος τον Αμερικανό, οι υπόλοιποι του Ολυμπιακού ήταν απλώς θεατές στο ματς, από τους πρώτους 9 πόντους της περιόδου, οι 7 ήταν του Χάινς, μαζί με όλα τα ριμπάουντ της ομάδας του. Όμως, στο 42-22 αποχώρησε για τον πάγκο καθώς τα αμυντικά κενά συνεχίζονταν. Ο Μαυροειδής δεν κατάφερε να τα καλύψει, με τον Πρίντεζη να γράφει το 44-24, αλλά να είναι μέτριος αμυντικά κι αυτός.

Το τρίποντο του Παπανικολάου έκανε το 46-27, ενώ ο Σπανούλης μείωσε σε 46-30 με 2 λεπτά για το ημίχρονο. Όμως, Γκιουλέρ και Φάρμαρ ανέβασαν και πάλι τη διαφορά στους 20 πόντους, με την Εφές να χτυπά με τους ψηλούς και στο τέλος του ημιχρόνου, 54-32 από Μπάρατς και Σαβάνοβιτς.

Σημάδια ανάκαμψης στην 3η περίοδο

Κι εκεί που κάποιος θα πίστευε ότι αυτή η ομάδα δεν είναι ο Ολυμπιακός, ήρθε το πρώτο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν απόλυτα, για να μας θυμίσει τις δυνατότητες της ομάδας του Μπαρτζώκα. Μέσα σε 4:30 ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 6-19 για να πλησιάσει στους 9 πόντους, αρχής γενομένης από το τρίποντο του Πρίντεζη. Τον μιμήθηκε ο Περπέρογλου για το 57-38, ενώ ο ίδιος έκανε το 57-40 για να γράψει τρίποντο και ο Σπανούλης, 57-43.

Η Εφές έμοιαζε να έχει χάσει την αυτοσυγκέντρωσή της και ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύτηκε, ο Χάινς σκόραρε από κοντά με δύσκολη ενέργεια, ενώ στη συνέχεια δύο τρίποντα του Μάντζαρη έφεραν το ματς στο 60-51. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να βάλει 5 μαζεμένα τρίποντα, αλλά δεν έχτισε πάνω σε αυτά ψυχολογία για τη συνέχεια.

Οριστική παράδοση

Οι δύο χαμένες επιθέσεις από τον Πρίντεζη (άτσαλο λέι απ μετά από καλή κίνηση) και τον Σπανούλη (κακή επιλογή από το τρίποντο) ουσιαστικά ήταν το κύκνειο άσμα της προσπάθειας ανατροπής του Ολυμπιακού στο ματς. Ο Σαβάνοβιτς έβαλε 4 πόντους, 64-51, ενώ μετά το άστοχο λέι απ του Περπέρογλου, ο Φάρμαρ είχε κάνει το 67-51. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει πια την αυτοσυγκέντρωσή του και προσπαθούσε πια σπασμωδικά να μείνει κοντά στο σκορ. Έτσι, ο Μπάρατς δεν δυσκολεύτηκε για το 69-51, με το τρίποντο του Φάρμαρ στο τέλος της περιόδου, μετά το 71-57 του Χάινς να κόβει τα πόδια του Ολυμπιακού.

Τουντζερί και Φάρμαρ στις αρχές της 4ης περιόδου εξαφάνισαν την όποια προσπάθεια ανατροπής είχε κάνει ο Ολυμπιακός στην 3η περίοδο, 78-57, και ουσιαστικά το ματς κρίθηκε εκεί και τυπικά. Ο Χάινς και ο Άντις με καλάθι και φάουλ μείωσαν σε 80-65, αλλά γρήγορα Ερντέν και Βούγιατσιτς έκαναν το 86-65 μπαίνοντας στο τελευταίο πεντάλεπτο. Μέχρι το τέλος δεν άλλαξε κάτι, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ρίξει λίγο τη διαφορά, 87-71 στα 3 λεπτά, αλλά ο Ερντέν και ο Σαβάνοβιτς την έστειλαν και πάλι στους 20 πόντους, με τον Βούγιατσιτς και τον Φάρμαρ να βάζουν το κερασάκι σε μια εκπληκτική για την Εφές βραδιά, 98-72.

Για τον Ολυμπιακό ο Χάινς ήταν μακράν ο καλύτερος με 13 πόντους και 9 ριμπάουντ, αλλά στην άμυνα δεν μπόρεσε να βοηθήσει, ο Σπανούλης είχε 14 πόντους και 4 ασίστ, και ο Περπέρογλου είχε 10 πόντους. Κάκιστος ο Ντόρσεϊ, εκτός κλίματος ακόμα, όπως και ο Λο, μέτριος ο Άντιτς, κακοί οι Σλούκας, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Πρίντεζης.

Τα δεκάλεπτα: 30-13, 54-32, 74-57, 98-72.

Αναντόλου Εφές
(Μαχμουτί): Φάρμαρ 25 (4τρ. 8ρ. 9ασ. 2κλ. 7κ.φ.), Βούγιατσιτς 15 (3τρ. 3ρ. 3κλ.), Ερντέν 13 (8ρ.), Τουντζερί 7 (1τρ. 5ασ.), Γκονλούμ, Σαβάνοβιτς 13, Λούκας 10 (1τρ. 5ρ. 3ασ. 3κλ.), Γκιουλέρ 4, Μπάρατς 11 (4ρ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13 (9ρ.), Λος 4 (1/6δ. 4ρ.), Άντιτς 5 (0/5τρ. 4ρ.), Σπανούλης 14 (2τρ. 4ασ.), Περπέρογλου 10 (2τρ. 3ρ.), Ντόρσεϊ 3 (4ρ. 4λ.), Σλούκας 5, Μαυροειδής, Γκεσεβίτσιους, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 6 (2).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *