Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Η δική μας εξιλέωση

Η δική μας εξιλέωση

Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου 2008

Έφτασε η ώρα των προημιτελικών και για το κρισιμότερο παιχνίδι της Ελλάδας στη διοργάνωση, μέχρι το επόμενο. Αντίπαλος η Αργεντινή σε μια ρεβάνς του προημιτελικού του 2004, όταν η Εθνική μας είχε αποκλειστεί από τη σαφώς ανώτερη, τότε, μετέπειτα χρυσή ολυμπιονίκη. Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική, η Ελλάδα είναι πιο πλήρης, πιο αισιόδοξη και πιθανότατα φαβορί για τον αγώνα. Την Ελλάδα την ξέρουμε, οπότε ας επιχειρήσουμε μια ανάλυση του τρόπου παιχνιδιού της Αργεντινής, αναλύοντας παράλληλα το πώς μπορεί να το αναχαιτίσει η Εθνική μας.
 
 Το παιχνίδι της Αργεντινής στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους 6 αστέρες της. Ο Τζινόμπιλι είναι ο ηγέτης της (πρώτος σε πόντους και δεύτερος σε ασίστ στο τουρνουά), και γύρω απ’ την πληθωρική του παρουσία περιστρέφεται το παιχνίδι της ομάδας. Θα χρειαστούν σίγουρα βοήθειες για την αντιμετώπισή του, ένας δεύτερος παίκτης να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να καλύψει τις διεισδύσεις του. Αυτός που αποτελεί, όμως, το σημείο αναφοράς όπου ακουμπάει η μπάλα στην επίθεση, είναι ο Λουίς Σκόλα, που ναι μεν βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση (37 πόντους μέτρησε με τη Ρωσία), αλλά είναι και αυτός που παίζει τα περισσότερα λεπτά και δέχεται τα περισσότερα… σπρωξίματα, με αποτέλεσμα να κουράζεται γρηγορότερα. Ο βασικός τρόπος περιορισμού του είναι το να φορτωθεί με φάουλ.
 
 Ο Νοτσιόνι, είναι ο γνωστός εκρηκτικός και δυναμικός φόργουορντ, που δε διστάζει καθόλου να σουτάρει. Θα τον δούμε στο «3», αλλά και στο «4» για αρκετή ώρα, όταν ένας από τους δύο βασικούς ψηλούς της ομάδας θα παίρνει ανάσες. Ο Νοτσιόνι θα χρειαστεί έναν αντίστοιχα δυναμικό και γρήγορο αμυντικό που να μπορεί και να περιορίσει την έφεσή του στα ριμπάουντ, οπότε αναμένεται ο Γιαννάκης να ρίξει πάνω του τον Βασιλόπουλο. Ο Ομπέρτο, έμεινε έξω απέναντι στη Ρωσία, πιθανότατα για λόγους ξεκούρασης, οπότε θα είναι πιο φρέσκος στον προημιτελικό. Είναι πολύ αποτελεσματικός στο λόου-ποστ (70% στο τουρνουά), αλλά μοιάζει να είναι η τελευταία, από τις 6, επιθετικές επιλογές της Αργεντινής. Η ταυτόχρονη παρουσία του στην πεντάδα μαζί με τον εξίσου δυνατό Σκόλα, ίσως οδηγήσει και την Ελλάδα να παίξει για κάποια ώρα με δύο σέντερ, «κατεβάζοντας» τον Μπουρούση στο «4», με τον Σχορτσιανίτη ή τον Γλυνιαδάκη στο «5».
 
 Ο Ντελφίνο είναι ο καλύτερος σουτέρ της Αργεντινής και ο παίκτης που συνηθέστερα παίζει στο «1» όταν είναι έξω ο Πριτζιόνι. Είναι πολύ επικίνδυνος αν βρεθεί στη μέρα του, αλλά υπάρχουν αρκετοί γκαρντ στην Ελλάδα για να μπορούν να γίνονται αλλαγές στο μαρκάρισμά του, ενώ τα μακριά χέρια των Διαμαντίδη – Παπαλουκά θα του κρύψουν το δρόμο για κάποια σουτ. Ο Πριτζιόνι, τέλος, είναι ο κλασικός πόιντ-γκαρντ, παίκτης με πολλές εμπειρίες στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά που έχει την τάση να «κρύβεται» στα δύσκολα. Λογικά, είναι αυτός που προβληματίζει λιγότερο την Εθνική μας, καθώς αν υπάρχει μόνιμα ένα ελληνικό χέρι στην μπάλα όταν ντριμπλάρει, θα περιοριστεί η δημιουργικότητά του. Στο ντέρμπι με τη Λιθουανία ήταν αυτός που έμεινε έξω στις τελευταίες επιθέσεις.
 
 Από τους υπόλοιπους, περιμένουμε (εκτός απροόπτου, όπως φάουλ ή τραυματισμοί των βασικών) να δούμε να παίζουν μόνο δύο ή τρεις, κυρίως ο Γκονζάλες, και όχι παραπάνω από 4-5 λεπτά.
 
 Η Ελλάδα γνωρίζει τις δυνατότητές της και τους αντιπάλους της και η πρόκριση στους «4» είναι ο σαφής στόχος της ομάδας. Ο Γιαννάκης, ξέρει ότι για να δει την Εθνική να βελτιώνεται ακόμη περισσότερο, πρέπει να ανεβάσει την απόδοσή του ο Διαμαντίδης, να μπει στο κλίμα ο Τσαρτσαρής και να προσφέρουν περισσότερο σύμφωνα με τις δυνατότητές τους ο Βασιλόπουλος με τον Ζήση. Η πρώτη μεγάλη στιγμή του τουρνουά είναι εδώ και η Ελλάδα είναι έτοιμη για τα δύσκολα και για τη ρεβάνς…
 
ΙΣΠΑΝΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ
Οι Ισπανοί είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την αναμέτρηση και θα πρόκειται για τεράστια αποτυχία αν αποκλειστούν. Απ’ την άλλη θα βρουν απέναντί τους την κροατική ομάδα, που φέτος έχει ένα άκρως επιτυχημένο καλοκαίρι. Πρώτα πέρασε από το προολυμπιακό και μετά από τον όμιλο στο Πεκίνο. Αυτό σημαίνει ότι οι Κροάτες δεν θα έχουν άγχος. Βέβαια, το άγχος δεν θα είναι το μόνο… που δεν θα έχουν, αφού ο Μάρκο Ποποβιτς 99% θα είναι εκτός αγώνα, ενώ απών μπορεί να είναι και ο Ζόραν Πλάνινιτς. Καταλαβαίνετε ότι οι λίγες πιθανότητές τους μειώνονται ακόμη περισσότερο. Βέβαια, οι Κροάτες κέρδισαν πέρσι τους Ισπανούς στο Ευρωμπάσκετ, ενώ γενικά είναι ο κακός δαίμονας των Ισπανών (θυμηθείτε τα όργια της διαιτησίας στο Ευρωμπάσκετ του 2005). Κάθε νοκ άουτ ματς είναι ντέρμπι, αλλά η Ισπανία ξεκινάει από θέση φαβορί, αν και δεν έχει πείσει στη διοργάνωση αυτή.
Η.Π.Α.-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οι Η.Π.Α. θέλουν να τελειώνουν νωρίς με τους Αυστραλούς και μετά να σκεφτούν τα δύο ντέρμπι στην τετράδα. Όμως, η Αυστραλία δεν πρόκειται να παραδοθεί εύκολα. Το έδειξε και στο φιλικό με τους Αμερικάνους όταν (χωρίς τον Μπόγκατ) είχε στριμώξει τις Η.Π.Α.. Πάντως, ας μη γελιόμαστε, οι Αμερικάνοι λογικά θα είναι εύκολα στην τετράδα. Αλλά ας δώσουμε στους Αυστραλούς το δικαίωμα να παλέψουν και να δείξουν πόσο αντέχουν αλλά και να κυνηγήσουν το δικό τους όνειρο.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΚΙΝΑ
Η Λιθουανία είναι… ευτυχισμένη. Κέρδισε την Αργεντινή και πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο, γλιτώνοντας ένα από τα τρία διασταυρώματα του… θανάτου (Ελλάδα, Ισπανία, Η.Π.Α.). Πλέον, αν αποκλειστεί από την Κίνα, τότε θα πρέπει να έχουμε μαζικές… αυτοκτονίες. Οι Κινέζοι από την άλλοι δείχνουν σοβαρή ομάδα. Εκτός από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α., που έχασαν με κατεβασμένα χέρια, πάλεψαν με τους Ισπανούς και κέρδισαν τους Γερμανούς. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι αμελητέα οντότητα. Παίζουν και στην έδρα τους, έχουν και Λιθουανό (πολύ καλύτερο του Μπουτάουτας) προπονητή, οπότε ελπίζουν. Παραμένουν αουτσάιντερ, αλλά κανείς δεν χάνει πριν το τζάμπολ.

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *