Home / ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ / Χακίμ Ολάζουον: Όταν το “Όνειρο” έπαιξε μπάσκετ

Χακίμ Ολάζουον: Όταν το “Όνειρο” έπαιξε μπάσκετ

Δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2008

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όσοι άκουσαν το Σάββατο ότι ο Χακίμ Ολάζουον ήταν στην τάξη του 2008 και μπήκε στο Hall of Fame θα απόρησαν «πώς είναι δυνατόν και δεν είχε μπει νωρίτερα;» (η απάντηση βρίσκεται στα κριτήρια επιλογής). Ο «Χακίμ δε Ντριμ» (Χακίμ το Όνειρο, προσωνύμιο που του αποδόθηκε για τις κινήσεις του στο παρκέ και τη ζωή του εκτός αυτού) πλέον βρήκε τη θέση που του αρμόζει δίπλα στους καλύτερους.
 
Για πολλούς ο πληρέστερος σέντερ όλων των εποχών, παίκτης φαινόμενο που κανείς δεν μπορούσε να μαρκάρει, καθώς ήταν πολύ γρήγορος και εκρηκτικός για τους ψηλούς και πολύ δυνατός για τους κοντούς. Ο 45άρης πια Ολάζουον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στους Χιούστον Ρόκετς. Και τι καριέρας… Όταν ο Ολάζουον σταμάτησε άφησε πίσω του μοναδικά ρεκόρ που ακόμη παραμένουν ακατάρριπτα. Ο Ολάζουον σταμάτησε έχοντας 26.946 πόντους, 13.747 ριμπάουντ, 3.830 τάπες, 3.058 ασίστ και 2.162 κλεψίματα. Αυτά σε μέσους όρους καριέρας μεταφράζονται σε 21.8 πόντους, 11.1 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 3.1 τάπες ανά αγώνα σε 1238 ματς. Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το «φαινόμενο Ολάζουον» συμμερίζονται απόλυτα την ατάκα του Σακίλ Ο’ Νιλ: «Ο Χακίμ έχει 5 κινήσεις και 4 παραλλαγές για κάθε κίνηση. Αυτό του δίνει αμέσως αμέσως 20 κινήσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις τι θα κάνει και να τον σταματήσεις».
 
Το προσωνύμιο του Ολάζουον ήταν «ο άνθρωπος που μπορεί να βάλει καλάθι με 1.000 και 1 τρόπους». Δύο φορές πρωταθλητής NBA, 1 φορά MVP κανονικής περιόδου, 2 φορές MVP τελικών, 2 φορές καλύτερος αμυντικός της χρονιάς, 6 φορές στην καλύτερη πεντάδα, 3 στη δεύτερη καλύτερη και 3 στην τρίτη καλύτερη, 5 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα και 4 φορές στη δεύτερη καλύτερη, αλλά και μέλος της ρούκι πεντάδας το 1985, ο μύθος του Ολάζουον θα ζει για πάντα άφθαρτος.
 
Ο Ολάζουον είναι ένας από τους 4 μόλις παίκτες (Νέιτ Θέρμοντ, Άλβιν Ρόμπερτσον, Ντέιβιντ Ρόμπινσον οι άλλοι) στην ιστορία του ΝΒΑ, οι οποίοι έχουν κάνει κουαντράμπλ-νταμπλ: τον Μάρτιο του 1990 κατά του Μιλγουόκι είχε 18 πόντους, 16 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 11 τάπες.
 
Είκοσι έξι ημέρες νωρίτερα, ο Χακίμ το είχε… ξανακάνει. Κατά του Γκόλντεν Στέιτ είχε 29 πόντους, 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 11 τάπες, αλλά το NBA δεν του αναγνωρίζει το ρεκόρ. Αρχικά η στατιστική υπηρεσία είχε χρεώσει κατά λάθος 9 ασίστ στον Ολάζουον. Οι Ρόκετς έψαξαν το βίντεο και βρήκαν ότι οι ασίστ ήταν 10. Στα επίσημα στατιστικά καριέρας του οι ασίστ μετρούν για 10, αλλά το NBA χωρίς προφανή λόγο (πέραν του… καθυστερημένου) αρνήθηκε να παραδεχτεί το λάθος και να δεχτεί να μετρήσει για κουαντράμπλ-νταμπλ.
 
Επειδή είμαστε και… λίγο αριθμολάγνοι, θα σας ταξιδέψουμε στα νούμερα που κάνουν τον Χακίμ ανεπανάληπτο.
 
Είναι 1ος στην ιστορία του NBA σε τάπες και στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφς. Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NBA που βρίσκεται μέσα στους 10 πρώτους στην ιστορία σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: πόντους, ριμπάουντ, κλεψίματα και τάπες. Είναι 7ος όλων των εποχών σε κλεψίματα, μακράν ο καλύτερος σέντερ στην ιστορία. Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει τελειώσει χρονιά (το 1989) με περισσότερα από 200 κλεψίματα και 200 τάπες, καθώς είχε 282 τάπες και 218 κλεψίματα. Έχει τελειώσει 11 χρονιές με περισσότερες από 200 τάπες και 100 κλεψίματα (2ος στη σχετική λίστα είναι ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον με 7 χρονιές).
 
Είναι ο μόνος που έχει κάνει 6 φορές 5×5, που σημαίνει τουλάχιστον 5 σε 5 διαφορετικές κατηγορίες.
 
Μόνο αυτός και ο Κιριλένκο έχουν κάνει το περίφημο 6×5, δηλαδή τουλάχιστον 6 σε 5 διαφορετικές κατηγορίες. Το 1987 κατά του Σιάτλ είχε 38 πόντους, 17 ριμπάουντ, 12 τάπες, 7 κλεψίματα και 6 ασίστ.
 
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Χακίμ είναι γνωστός είναι η πίστη του στο μουσουλμανισμό και η πιστή προσήλωσή του στο Ραμαζάνι, καθ’ όλη την καριέρα του. Οι απίστευτα σκληρές συνθήκες διαβίωσης για έναν επαγγελματία παίκτη (αποχή από οποιουδήποτε είδους φαγητό ή ποτό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου για έναν μήνα) κάνουν φυσικά παράλογη την απόδοση του Ολάζουον, που όλες τις χρονιές της καριέρας του, κατά το μήνα του Ραμαζανίου έκανε απίστευτες εμφανίσεις. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 1995 είχε αναδειχτεί παίκτης του μήνα (το Ραμαζάνι τότε ξεκίνησε την 1η Φλεβάρη).
 
Θα μπορούσαμε να απεραντολογούμε για ώρες γύρω από την απίστευτη καριέρα του Χακίμ, αλλά θα επιλέξω να κλείσω με κάτι που ίσως λίγοι ξέρουν: ο Ολάζουον δεν είχε παίξει ποτέ του μπάσκετ μέχρι την ηλικία των 17. Ως τότε ήταν τερματοφύλακας στο ποδόσφαιρο και παίκτης του χάντμπολ. Πώς επέλεξε ο ίδιος να μιλήσει για τη γνωριμία του με την πορτοκαλί μπάλα; «Το μπάσκετ είναι κάτι τόσο μοναδικό, που αμέσως στράφηκα σε αυτό και μπορείς να το καταλάβεις ότι το μπάσκετ είναι αυτό που μου ταιριάζει. Όλα τα άλλα είναι απλώς δευτερεύοντα αθλήματα».

About nikolask11

Check Also

Αφιέρωμα στον Ντον Νέλσον

  Ο Ντον Νέλσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους στην ιστορία του NBA. Μετά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *