Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα και Μπαρτσελόνα

Ήττα και Μπαρτσελόνα

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε σκληρά στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά εν τέλει ηττήθηκε με 63-69, πληρώνοντας εν πολλοίς την κακή μέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη. Οι «πράσινοι» έφτασαν κοντά στο ροζ φύλλο, αλλά η ήττα σημαίνει και 4η θέση στον όμιλο. Αυτό τους στέλνει στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας πάνω στην Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας, εν ολίγοις, αν ο Παναθηναϊκός θέλει να βρεθεί στο Λονδίνο, θα πρέπει να κερδίσει μέσα στην Ισπανία.

Όχι και ακατόρθωτο για το φετινό οικοδόμημα του Αργύρη Πεδουλάκη, που ήδη έχει πάρει ροζ φύλλο επί ισπανικού εδάφους, ενώ τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζουν οι «μπλαουγκράνα» (και κυρίως αυτό του Μάικλ) επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να αισιοδοξεί λίγο παραπάνω. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ ήταν σε όλο το ματς πολύ κοντά στο σκορ, κατάφερε με την άμυνά του να δυσκολέψει πολύ τους Ρώσους, αλλά όταν χρειάστηκε το μεγάλο σουτ για να πάρει το ματς δεν το βρήκε.

Έτσι, ήρθε η ήττα, η οποία σημαίνει μειονέκτημα και τουλάχιστον δύο επισκέψεις στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα (ή και τρεις, αναλόγως πώς θα πάει η σειρά), με τον Παναθηναϊκό να ξέρει ότι για να βρεθεί στο μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα πρέπει να δείξει τον ατσάλινο χαρακτήρα του και στο πιο δύσκολο γήπεδο, φέτος, της Ευρώπης.

Στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ καλή άμυνα, ιδίως στις 3 πρώτες περιόδους, αλλά η εκ προοιμίου πολύ δύσκολη αποστολή του έγινε σχεδόν αδύνατη τη στιγμή που ο Διαμαντίδης έκανε το χειρότερο φετινό του παιχνίδι. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έμεινε άποντος με 0/7 σουτ και 0/2 βολές σε 32 λεπτά συμμετοχής με 3 μόλις ασίστ και 4 λάθη. Αυτή ήταν η 6η μόλις φορά στην καριέρα του Διαμαντίδη στην Ευρωλίγκα που μένει άποντος, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ ήταν και η πρώτη, το 2004, στο 9ο παιχνίδι της καριέρας του στη διοργάνωση.

Αν σε κάτι ελέγχεται ο Πεδουλάκης στο ματς αυτό είναι, ότι δεν έδωσε τη δυνατότητα στον ξεκάθαρο Διαμαντίδη να ξεκουράσει το σώμα και το μυαλό του λίγο περισσότερο από τα 8 λεπτά. Προφανώς, κατόπιν εορτής όλοι μπορούν να μιλούν εκ του ασφαλούς, αλλά υπήρχαν στιγμές του ματς που έδειχναν ότι ο Διαμαντίδης ήθελε αλλαγή γιατί έκανε «κακό» στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Απ’ την άλλη, τα ματς αυτά τα βγάζεις με τα αστέρια σου στο παρκέ, αυτό έκανε ο Πεδουλάκης, αλλά δεν πήρε το μεγάλο σουτ που ίσως θα περίμενε από τον Διαμαντίδη, όπως μας έχει συνηθίσει τόσες φορές.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού κατόρθωσε να μπλοκάρει τον Τεόντοσιτς (με τον Διαμαντίδη να παίζει ρόλο σε αυτό, μαζί με τον Ούκιτς) που είχε 9 πόντους με 3/8, 5 ασίστ και 5 λάθη, αλλά και τους Τζάκσον, Ουίμς, Έρτσεγκ. Απ’ την άλλη, ο Κρστιτς έβαλε μόλις 1 εντός παιδιάς καλάθι, αλλά είχε 7/10 βολές και 8 κερδισμένα φάουλ, ο Χριάπα ήταν ο καλύτερος του γηπέδου, με τον Καούν να δημιουργεί πολλά προβλήματα στη ρακέτα των «πρασίνων» που και τώρα, όπως και στο πρώτο ματς (που είχε κάνει 30 ranking με 6/6 δίποντα, 8 ριμπάουντ και 5 τάπες), δεν είχαν τρόπο να τον σταματήσουν.

Αυτό που ίσως δεν περίμενε ο Παναθηναϊκός και αυτό που έκρινε μάλλον τον αγώνα ήταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο Παπαλουκάς έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλο ματς φέτος, έμεινε 25 λεπτά στο παρκέ, είχε 8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ήταν καθοριστικός στη νίκη της ΤΣΣΚΑ. Δεν έπεσε στην παγίδα του Παναθηναϊκού που τον άφηνε εντελώς μόνο του στο τρίποντο (είχε 2/4 δίποντα και 1/1 τρίποντο) και η εμφάνισή του έγειρε την πλάστιγγα, ιδίως αν αναλογιστούμε το απρόσμενό της, με βάση τα όσα ως τώρα έχουμε δει.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ άσχημα και αγχωμένα στο ματς, η ΤΣΣΚΑ με Καούν και Ουίμς προηγήθηκε με 0-8. Οι «πράσινοι» ασφυκτιούσαν επιθετικά, έβαλαν το πρώτο τους καλάθι με τον Μασιούλις μετά από κοντά 4 λεπτά αγώνα, για να έρθει ο Έρτσεγκ να κάνει το 2-10. Ο Τσαρτσαρής σκόραρε τρίποντο στο πεντάλεπτο, με την άμυνα του Παναθηναϊκού να σφίγγει αρκετά από εκεί και πέρα, τον Κρστιτς να πετάει δύο βολές και τον Λασμ να τελειώνει δύο φάσεις στη ρακέτα για το 9-10. Καούν και Τζάκσον έφεραν τους Ρώσους στο 9-14 για να απαντήσει ο Λασμ στο τέλος της περιόδου.

Ο Μίτσοφ μπήκε με τρίποντο στο 2ο δεκάλεπτο, ο Λασμ συνέχισε να είναι ο μόνος που σκόραρε για τον Παναθηναϊκό, 13-17, για να κάνει ο Καούν το 13-19. Ο Γκιστ με τρίποντο μείωσε σε 16-19, αλλά ο Καούν με καλάθι και φάουλ έφερε το ματς στο 16-24 και στο 16-26 μετά, φτάνοντας τα 5/5 δίποντα. Ο Σχορτσανίτης από κοντά διέκοψε το σερί, ο Μπράμος με τρίποντο μείωσε σε 21-26, με τον Σχορτσανίτη να σκοράρει ξανά πριν ο Ούκιτς γράψει με βολές το 25-29.

Η ΤΣΣΚΑ κράτησε το προβάδισμα και τον έλεγχο, αλλά στο τελευταίο δίλεπτο του ημιχρόνου, ένα τρίποντο του Μπράμου έφερε το ματς στο 29-32, για να κλέψει ο Λασμ την μπάλα και να τελειώσει ο Μπράμος στον αιφνιδιασμό για το 31-32. Η ΤΣΣΚΑ πέταξε τις επόμενες δύο επιθέσεις της, ο Μπράμος συνέχισε το ρεσιτάλ του και έφερε το «τριφύλλι» στο 34-32 πριν το ημίχρονο.

Αυτό που ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να διορθώσει ενόψει της επανάληψης ήταν να βρει τρόπο να σταματήσει την ΤΣΣΚΑ μέσα στη ρακέτα του, με τον Καούν πρωταγωνιστή οι Ρώσοι είχαν 10/13 δίποντα σε ένα ματς που ο Παναθηναϊκός τους είχε αναγκάσει σε περισσότερα λάθη και ήλεγχε τα ριμπάουντ.

Με τον Μασιούλις ο Παναθηναϊκός πήγε στο 37-33 στο ξεκίνημα της επανάληψης, αλλά το τρίποντο του Παπαλουκά ήρθε σε καθοριστικό σημείο, με τον Χριάπα να σκοράρει για το 37-38. Νέο τρίποντο του Τεόντοσιτς και λέι απ του Παπαλουκά έφεραν την ΤΣΣΚΑ στο 41-43, για να κάνει ο Παπαλουκάς το 41-45 για την ομάδα του. Ο Σχορτσανίτης έβαλε 4 πόντους για να ισοφαρίσει, με τον Γκιστ και το 3ο τρίποντο του Μπράμου να φέρνουν το ματς στο 50-47 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Το τρίποντο του Χριάπα έφερε τους Ρώσους μπροστά με 51-52 μετά από 1:30 στην 4η περίοδο, αλλά ο Λασμ απάντησε με καλάθι και φάουλ. Οι δυο ομάδες δυσκολεύονταν αμφότερες απέναντι στην αντίπαλη άμυνα, αλλά το τρίποντο του Τεόντοσιτς 6:23 πριν το τέλος έκανε το σκορ 54-55. Ο Παναθηναϊκός αστόχησε σε 4 συνεχόμενες επιθέσεις, κάπου στο ενδιάμεσο αυτών ήρθε το τρίποντο του Χριάπα από την 3η ασίστ του Παπαλουκά για το 54-58.

Έχοντας μπει στο τελευταίο τετράλεπτο του ματς, ο Παναθηναϊκός είδε τον Διαμαντίδη να αστοχεί σε δύο βολές, αλλά ο Μπράμος με τρίποντο μείωσε σε 57-58. Ο Παναθηναϊκός κόντεψε να βγάλει την επόμενη άμυνα, αλλά από την προσπάθεια για κλέψιμο έμεινε μόνος του ο Κρστιτς στη ρακέτα, ο Λασμ αναγκάστηκε για φάουλ, 2/2 βολές και 57-60. Ο Μπράμος ήταν ξανά εκεί, όμως, επιθετικό ριμπάουντ από το άστοχο σουτ του Μασιούλις και 59-60.

Ο Λασμ έκανε νέο φάουλ στον Χριάπα στα 2:30 για το 59-62,
ο Διαμαντίδης αστόχησε στο 5ο του τρίποντο στο ματς αλλά ο Παναθηναϊκός έβγαλε την άμυνα και ο Ούκιτς μείωσε σε 61-62. Ο Χριάπα πέτυχε καθοριστικό σουτ στην εκπνοή της επίθεσης της ΤΣΣΚΑ, με τον Ούκιτς να κερδίζει φάουλ για το 63-64 με 1:15 για το τέλος. Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό ο Μασιούλις χρεώθηκε με φάουλ στον Τεόντοσιτς (έχασε το βηματισμό του και «μπέρδεψε» άθελά του τον Λιθουανό που έπεσε πάνω του), με 1/2 βολές ο Τεόντοσιτς έκανε το 63-65.

Ο Μπράμος δοκίμασε το τρίποντο
για το προσπέρασμα σε 33 δευτερόλεπτα αλλά αστόχησε, με τον Παναθηναϊκό να αποφασίζει να πάει για την άμυνα μετά και όχι για το φάουλ. Όμως, ο Παπαλουκάς βρήκε τον Κρστιτς που με ελεύθερο σουτ από τα 4,5 μέτρα έκανε το 63-67 στα 12 δευτερόλεπτα. Μετά το τάιμ άουτ του Πεδουλάκη το τρίποντο του Μπράμου μπήκε και βγήκε και η ΤΣΣΚΑ έφυγε νικήτρια από το ΟΑΚΑ.

Ο Μπράμος ήταν ο καλύτερος για τον Παναθηναϊκό, 18 πόντοι με 7/10 εντός παιδιάς, με τον Λασμ και τον Ούκιτς (5 ασίστ, αλάνθαστος σε 33 λεπτά) να ακολουθούν, παρότι ο Κροάτης είχε 2/11 σουτ. Η επιθετική δυστοκία φαίνεται εύγλωττα στα 17/37 δίποντα και τα 6/22 τρίποντα, με τον Παναθηναϊκό να χάνει ένα ματς που έπρεπε να είναι δικό του, δείτε τα ριμπάουντ (30-32, με 7-3 τα επιθετικά) και τα λάθη (11-17). Αλλά είπαμε, με τον αρχηγό του στο μηδέν και το γεγονός ότι πήγε το ματς στο σουτ ήταν κατόρθωμα. Πάντως, στο δεύτερο μέρος και αυτό που έπρεπε να βελτιώσει το έκανε, η ΤΣΣΚΑ είχε 6/13 δίποντα, ο Καούν δεν έβαλε άλλο.

Η ήττα σήμανε και την 4η θέση για το «τριφύλλι» στον όμιλο. Πλέον, ο Παναθηναϊκός κοιτάζει τα ματς των προημιτελικών, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας την Μπαρτσελόνα. Η σειρά αρχίζει την Τρίτη 9 Απριλίου στη Βαρκελώνη, ενώ την Πέμπτη 11 Απριλίου είναι το 2ο παιχνίδι. Αν ο Παναθηναϊκός πάρει ένα από τα δύο αυτά ματς, τότε θα μπορεί προστατεύοντας την έδρα του να πάρει την πρόκριση για το Λονδίνο. Αν χάσει και τα δύο, τότε θα παίζει κάθε επόμενο ματς με την πλάτη στον τοίχο. Πάντως, δύο μαζεμένα παιχνίδια σε 48 ώρες εκτός έδρας είναι μια αρκετά καλή ευκαιρία για ένα διπλό, ακόμη και απέναντι στην Μπαρτσελόνα, που εδώ και 2-3 μήνες είναι ξεκάθαρα η πιο δύσκολη ομάδα στην Ευρώπη.

Τα δεκάλεπτα:
11-14, 34-33, 50-47, 63-69.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 18 (4τρ. 5ρ.), Μασιούλις 5 (4ρ.), Ούκιτς 9 (3ρ. 5ασ. 2κλ. 4κ.φ.), Λασμ 11 (3ρ.), Τσαρτσαρής 6 (1τρ. 4ρ.), Διαμαντίδης (3ασ. 4κλ.), Γκιστ 6 (1), Μπανκς (3ασ.), Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 8.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 9 (2τρ. 5ασ. 6κ.φ.), Μίτσοφ 7 (1τρ. 2κλ.), Τζάκσον 2, Κρστιτς 9 (7ρ. 8κ.φ.), Ουίμς 8 (2), Έρτσεγκ 2, Καούν 11 (6ρ. 2κλ.), Χριάπα 13 (2τρ. 7ρ. 6ασ.), Παπαλουκάς 8 (1τρ. 4ρ. 4ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *