Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη επιβίωσης και πρόκρισης!

Νίκη επιβίωσης και πρόκρισης!

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 69-63 τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, για να πάει στο 4-4 και να κλειδώσει και μαθηματικά την πρόκριση στο Top-16, γράφοντας έτσι «τέλος καλό, όλα καλά» στην περιπέτειά του στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης. Για ακόμα μία φορά δεν μπόρεσε να επιβάλλει το ρυθμό του όπως θα ήθελε το «τριφύλλι», έχασε και τον Γιόνας Μασιούλις με τραυματισμό, αλλά στο τέλος καθάρισαν ο Μάικ Μπράμος με τον Τζέιμς Γκιστ.                    

Οι «πράσινοι» κατάφεραν να σταθούν όρθιοι σε ένα ματς που ουσιαστικά ήταν τελικός, αφού σε περίπτωση ήττας δεν θα κρατούσαν πια την κατάσταση στα χέρια τους. Η νίκη είναι πολύτιμη και ο Παναθηναϊκός περιμένει τις γιορτές για να γλείψει τις πληγές του και να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του. Πληγές που δεν είναι και λίγες, στα πολλά προβλήματα προστέθηκε και άλλο ένα, καθώς ο Γιόνας Μασιούλις υπέστη θλάση στο γαστροκνήμιο στο δεξί πόδι με τον Πεδουλάκη να χάνει έναν από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες του.

Τουλάχιστον, ο Παναθηναϊκός είχε τον Ραμέλ Κάρι να σκοράρει αρκετά μετά από πολύ καιρό, είχε 16 πόντους με 5/8 σουτ και 4/6 βολές. Απ’ την άλλη, ο Ούκιτς ακόμα δεν έχει μπορέσει να βρει τον εαυτό του, ο Λασμ κι αυτός δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό, ο Μπατίστ δεν μπορεί, όπως αναμενόταν άλλωστε, να βοηθήσει όπως παλιά, ενώ και ο Φώτσης μοιάζει λίγο αμήχανος με το ρόλο του στην ομάδα.

Από εκεί και πέρα, σε μια κακή βραδιά του Διαμαντίδη (4 πόντοι με 1/6 σουτ, 4 ασίστ και 6 λάθη), που ασφυκτιούσε υπό την πίεση των παικτών του Ερυθρού Αστέρα, ο Τζέιμς Γκιστ τα έκανε όλα στο παρκέ, τελειώνοντας το ματς με 15 πόντους με 5/5 σουτ και 4/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 τάπες, αλάνθαστος. Και την ώρα που ο Παναθηναϊκός ήθελε λίγο σπρώξιμο ακόμα, ήρθαν 4 πολύ καλές φάσεις του Μάικ Μπράμου, 2 ριμπάουντ και 2 καρφώματα, τα οποία έκριναν το παιχνίδι.

Οι δυο ομάδες είχαν παρόμοια ποσοστά ευστοχίας, 54%-53% στα δίποντα, 24%-24% στα τρίποντα, με τα ριμπάουντ να είναι 31-36 (11-12 τα επιθετικά), τις ασίστ 17-13 και τα λάθη 16-20. Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε 4/10 τρίποντα, για να γράψει 1/11 στην επανάληψη, ενώ τα ριμπάουντ ήταν 13-18 (3-7 τα επιθετικά).

Δύσκολα ξεκίνησε το ματς για τον Παναθηναϊκό, που στα πρώτα 5, σχεδόν, λεπτά του δεν κατάφερε να σκοράρει εντός παιδιάς, με τον Ερυθρό Αστέρα να είναι στο 2-8 αρχικά και μετά 4-8 από βολές του Μασιούλις. Ο Λιθουανός ήταν που έβαλε και το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι του Παναθηναϊκού με τρίποντο για το 7-8. Ο Μπατίστ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του, αλλά ο Κάτιτς με τον Ραντένοβιτς έφεραν τον Ερυθρό Αστέρα στο 11-16.

Ο Κάρι και ο Γκιστ απάντησαν για το 17-18,
με τον Τζένκινς να απαντά με τρίποντο για το 17-21, αλλά τον Κάρι να σκοράρει στο τέλος του δεκαλέπτου για το 20-21. Ο Νέλσον έφερε μπροστά με 22-25 τον Ερυθρό Αστέρα, οι άμυνες ήταν πιο σκληρές στη 2η περίοδο, ιδίως αυτή του Παναθηναϊκού που είχε αρχίσει να δυσκολεύει τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Γκιστ έγραψε το 28-27, με τον Μαριάνοβιτς να απαντά, αλλά τον Μασιούλις να γράφει το 31-31 με τρίποντο. Ο Μαριάνοβιτς δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στον Παναθηναϊκό, ο Μαυροκεφαλίδης, που είχε περάσει στο παρκέ, έβαλε 4 πόντους για το 35-33, με τον Διαμαντίδη να κλείνει το ημίχρονο στο 37-34.

Ο Ούκιτς έφερε τον αγώνα στο 39-34
με βολές στην αρχή της επανάληψης, με τον Παναθηναϊκό να κρατά το προβάδισμα με Λασμ και Μπατίστ, 43-39, ύστερα από το τρίποντο του Νέλσον. Ο Νέλσον συνέχισε και έφερε το ματς στο 43-42, ενώ με 4/4 βολές από Κάτιτς και Σιμόνοβιτς, ο Ερυθρός Αστέρας ισοφάρισε σε 46-46. Με Κάρι και Ούκιτς ο Παναθηναϊκός έκλεισε το 3ο δεκάλεπτο στο 52-48.

Ο Κάρι τον πήγε στο 54-48 στην 4η περίοδο
, αλλά δεν μπόρεσε να ξεφύγει, ο Σιλμπ έκανε πολύ καλό 4ο δεκάλεπτο, με 5 πόντους έφερε το ματς στο 54-53. Ο Νέλσον ισοφάρισε τον αγώνα, ενώ στο πεντάλεπτο, με τον Παναθηναϊκό να μοιάζει αρκετά εγκλωβισμένος, ο Σιλμπ με τρίποντο έγραψε το 56-59. Ο Γκιστ απάντησε αμέσως με κάρφωμα, σπάζοντας το γρίφο του Μαριάνοβιτς που είχε μπλοκάρει πλήρως τους ψηλούς του Παναθηναϊκού, για το 58-59.

Ο Πεδουλάκης πέρασε τον Φώτση αντί του Μπατίστ, ο Ράντονγιτς τη φοβήθηκε την αλλαγή και έβγαλε τον Μαριάνοβιτς, παίζοντας με Κάτιτς-Ραντένοβιτς στα τελευταία 4 λεπτά, θεωρώ ότι αυτή η κίνηση ίσως και να έκρινε το ματς. Ο Μαριάνοβιτς έκανε εμφανέστατα τη διαφορά στο παρκέ στην 4η περίοδο, είχε δυσκολέψει πάρα πολύ τον Παναθηναϊκό και ήλεγχε την κατάσταση στις ρακέτες, αλλά στην προσπάθειά του να μην τον τραβήξουν έξω Γκιστ και Φώτσης, ο Ράντονγιτς έχασε τον έλεγχο της ρακέτας, ενώ ο Ραντένοβιτς με τον Κάτιτς ήταν και οι μοιραίοι για την ομάδα τους.

Ο Παναθηναϊκός είχε 2/4 βολές ως το 60-61, με τον Γκιστ να γράφει τρίποντο για το 63-61 λίγο μετά, δηλαδή να κάνει αυτό που ήθελε να αποφύγει ο Ράντονγιτς όταν έβγαζε τον Μαριάνοβιτς. Κι ενώ ο Παναθηναϊκός έχασε ευκαιρία, ο Ραντένοβιτς είχε 0/2 βολές και ένα λάθος σε δύο επιθέσεις για να καρφώσει ο Μπράμος στην αντίπερα όχθη για το 65-61 στο 1:26.

Ο Γκιστ με τον Φώτση έβγαλαν την άμυνα του αγώνα, ο πρώτος έκανε τάπα, ο δεύτερος πήρε το ριμπάουντ, ο Διαμαντίδης βρήκε γρήγορα μπροστά τον Μπράμο, δεύτερο συνεχόμενο κάρφωμα για το 67-61 στο λεπτό. Ο Κάτιτς πέταξε κι αυτός 2 βολές για τον Ερυθρό Αστέρα, με τον Παναθηναϊκό να αστοχεί με τον Φώτση στα 19 δευτερόλεπτα. Ο Ραντένοβιτς σκόραρε στα 9 δευτερόλεπτα για το 67-63, αλλά ήταν ξεκάθαρα αργά, ο Ερυθρός Αστέρας ήθελε 2 κατοχές ακόμα για να κερδίσει. Έκανε φάουλ, ο Γκιστ είχε 2/2 βολές και το ματς έκλεισε έτσι.

Ο Παναθηναϊκός με τη νίκη αυτή πήρε την πρόκριση στο Top-16, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προσεγγίσει λίγο διαφορετικά τα δύο τελευταία παιχνίδια. Την ερχόμενη εβδομάδα παίζει στη Ρωσία με τη Λοκομοτίβ, ενώ μετά με τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ. Αμφότερα δύσκολα ματς, απέναντι σε ομάδες που παλεύουν για την πρωτιά του ομίλου. Οι «πράσινοι» ξέρουν ότι μόνο με 2 νίκες έχουν ουσιαστικές ελπίδες για αν μη βγουν 4οι (αλλά 3οι), σε κάθε περίπτωση, το καλό είναι ότι Λασμ και Ούκιτς θα έχουν λίγο χρόνο να επανέλθουν στο 100%, ο Κάρι να ανεβάσει στροφές και, γενικά, οι «πράσινοι» να βρεθούν καλύτερα, ίσως να αποκτήσουν και ρόλο οι Γιάνκοβιτς, Μαυροκεφαλίδης.

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 27-34, 52-48, 69-63.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 8 (4ρ. 3ασ. 1κλ.), Κάρι 16 (2), Μπατίστ 8, Φώτσης (4ρ.), Ούκιτς 4 (5ασ. 2κλ.), Λασμ 2 (6ρ.), Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 4 (4ρ. 4ασ. 2κλ.), Γκιστ 15 (1τρ. 5ρ. 2ασ. 2κλ. 3κ.), Γιάνκοβιτς, Μασιούλις 8 (2).

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονγιτς): Τσβέτκοβιτς, Λάζις 3, Μπλάζιτς, Σιμόνοβιτς 2, Μαριάνοβιτς 8 (9ρ. 3κ.), Ραντένοβιτς 6 (3ρ.), Κάτιτς 13, Νέλσον 16 (1τρ. 5ρ. 5ασ.), Τζένκινς 5 (1), Σιλμπ 10 (2τρ. 6ρ. 4ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *