Home / ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ / Αφιέρωμα «Παγωμένος Ώμος»: Θεραπευτικές ασκήσεις – Κινησιοθεραπεία (Γ)

Αφιέρωμα «Παγωμένος Ώμος»: Θεραπευτικές ασκήσεις – Κινησιοθεραπεία (Γ)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Όσον αφορά στη μυϊκή ενδυνάμωση γύρω από τον ώμο οι ασκήσεις κλειστής αλυσίδας είναι βασικές στο πρόγραμμα της αποκατάστασης. Το πλεονέκτημα των ασκήσεων κλειστής αλυσίδας είναι μια ταυτόχρονη σύσπαση των μυϊκών ομάδων των συναγωνιστών και των ανταγωνιστών. Οι ασκήσεις αυτές αντιγράφουν πιστά τα κανονικά φυσιολογικά κινητικά πρότυπα και λειτουργούν έτσι ώστε να σταθεροποιήσουν τον ώμο και να περιορίσουν τις διατέμνουσες δυνάμεις που διαπερνούν την άρθρωση.

Άσκηση κλειστής αλυσίδας είναι αυτή στην οποία το περιφερικό τμήμα της άρθρωσης σταθεροποιείται έναντι ενός στερεού αντικειμένου. Όσον αφορά στον ώμο, αυτό μπορεί να είναι ένας τοίχος, μια πόρτα, ένα τραπέζι. Οι ασκήσεις κλειστής αλυσίδας εκτελούνται σε λειτουργικές θέσεις με κάποιο βαθμό φόρτισης και μπορεί να περικλείουν μειομετρική, έκκεντρη ή ισομετρική μυϊκή δράση. Εκτός από τη μυϊκή φόρτιση, οι ασκήσεις κλειστής αλυσίδας φορτίζουν επίσης τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μη συσταλτούς μαλακούς ιστούς, όπως είναι οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι αρθρικοί θύλακες. Επειδή οι ασκήσεις σε κλειστή αλυσίδα εκτελούνται με φόρτιση, διεγείρουν συγκεκριμένους μηχανοϋποδοχείς μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις. Είναι περισσότερο αποτελεσματικές από ότι οι ασκήσεις ανοικτής αλυσίδας και συνεπώς διεγείρουν τη μυϊκή σύσπαση και προσθέτουν αρθρική σταθερότητα.

Εκτός από τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής και ισχύος, οι δραστηριότητες της κλειστής αλυσίδας βελτιώνουν τη σταθερότητα, την ισορροπία, τη συνέργια και την ευκινησία σε λειτουργικές θέσεις φόρτισης.

Ακολουθούν κάποιες ασκήσεις κλειστής αλυσίδας:

Εικόνα 15.1 Από τετραποδική θέση και Push up στον τοίχο, 1 Αρχική-2 Τελική θέση

Εικόνα 15.2 push up με τη χρήση ελβετικής μπάλας

Εικόνα 15.3 Ασκήσεις σταθεροποίησης με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή

Εικόνα 15.4 Άσκηση για τον τρικέφαλο βραχιόνιο

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Στην ανοιχτή κινητική αλυσίδα το περιφερικό τμήμα (χέρι) κινείται ελεύθερα στο χώρο. Οι ασκήσεις ανοιχτής αλυσίδας είναι τα ελεύθερα βάρη, μηχανικές μορφές αντίστασης (τροχαλίες) και παραλλαγές αυτών των ασκήσεων.

Οι πιο λειτουργικές από τις ασκήσεις ανοιχτής αλυσίδας είναι οι πλειομετρικές ασκήσεις. Οι πλειομετρικές δραστηριότητες καθορίζονται από έναν κύκλο διάτασης και έναν κύκλο βράχυνσης του μυ. Η έκκεντρη άσκηση (όπως αλλιώς λέγεται η πλειομετρική) είναι ένας τύπος δυναμικής μυϊκής φόρτισης κατά την οποία αναπτύσσεται τάση του μυ και εμφανίζεται μια φυσική επιμήκυνση του μυός καθώς εφαρμόζεται μια εξωτερική δύναμη πάνω του.

Οι πλειομετρικές ασκήσεις υπερτερούν των μειομετρικών για τους ακόλουθους λόγους:

Η έκκεντρη σύσπαση, εκτός από το ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής δύναμης από ότι η μειομετρική σύσπαση, παράγει επίσης μεγαλύτερη τάση ενάντια σε ένα μέγιστο φορτίο από ότι μια ισομετρική σύσπαση. Έχει αποδειχτεί ότι οι έκκεντρες μυϊκές συσπάσεις είναι περισσότερο αποτελεσματικές από τις μειομετρικές. Αυτό συμβαίνει γιατί λιγότερες κινητικές μονάδες πρέπει να ενεργοποιηθούν για τον έλεγχο του ίδιου φορτίου έκκεντρα από ότι μειομετρικά.

Στο σύνδρομο του Παγωμένου Ώμου, όσον αφορά στις ασκήσεις ανοιχτής αλυσίδας, εστιάζουμε στην ενδυνάμωση μυών που συμβάλλουν στις στροφές, στην απαγωγή και πρόσθια κάμψη βραχίονα. Έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην έξω στροφή, η οποία διατείνει τον ‘‘σφιχτό’’ πρόσθιο θύλακο, καθώς είναι απαραίτητο στοιχείο της κίνησης, μειώνοντας τον κίνδυνο υπακρωμιακής πρόσκρουσης κατά την διάρκεια ανύψωσης του άκρου.

Ακολουθούν ασκήσεις ανοιχτής αλυσίδας:

Εικόνα 15.5 Ασκήσεις έξω και έσω στροφής από όρθια και πλάγια θέση

Εικόνα 15.6 Εκγύμναση τραπεζοειδούς και Εκγύμναση πρόσθιας μοίρας δελτοειδή

Εικόνα 15.7 Έσω – έξω στροφή από ύπτια και από όρθια θέση με λάστιχο

About nikolask11

Check Also

Αφιέρωμα «Παγωμένος Ώμος»: ανάλυση και φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Το αφιέρωμα του Age of Basketball «Παγωμένος Ώμος» επιμελήθηκαν ο Παναγιώτης Μυλωγιαννάκης και η Γεωργία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *