Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Wild card ναι, τώρα η κλήρωση!

Wild card ναι, τώρα η κλήρωση!

Όπως αναμενόταν εδώ και κάμποσο καιρό, η εθνική μας ομάδα πήρε τη wild card συμμετοχής για το Μουντομπάσκετ και, πλέον, περιμένει την κλήρωση της Δευτέρας για να μάθει τις αντιπάλους της στον όμιλο της μεγάλης διοργάνωσης. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος κινήθηκε πολύ δυναμικά στο παρασκήνιο (μόνο κάποιος αδαής θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παρασκηνιακή επιρροή του Βασιλακόπουλου), το περιβόητο πια (έγινε και ερώτημα στη Βουλή) «φακελάκι» έπαιξε το ρόλο του στο να «δέσει» την αίτηση, η εθνική θα βρεθεί στην Ισπανία.             

Μαζί με την Ελλάδα, wild card πήραν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Βραζιλία, στην κατάταξη της FIBA εμείς έχουμε το νο5, οι Τούρκοι το νο7, οι Βραζιλιάνοι το νο10, ενώ οι Φινλανδοί το νο39.

Άλλες 11 χώρες είχαν κάνει αίτηση αλλά έπεσε στο κενό. Να τις θυμηθούμε; Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Νιγηρία, Πολωνία, Κατάρ, Ρωσία, Βενεζουέλα. Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι αυτό της Ρωσίας, και λόγω κατάταξης (νο6), και λόγω επιτυχιών (πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες), αλλά και λόγω του πολύ μεγάλου πληθυσμού της.

Μετά και το τυπικό «ναι» για τη wild card, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (όπως επίσης αναμενόταν) ανακοίνωσε κι επίσημα ότι η εθνική θα αλλάξει προπονητή, είπε ότι υπάρχει λίστα με 5 υποψήφιους, προσθέτοντας ότι ο προπονητής θα είναι μάλλον Έλληνας, αφήνοντας τα υπόλοιπα στη φαντασία. Ποιος θα είναι ο νέος προπονητής; Σφαιρόπουλος, Κατσικάρης, Γιαννάκης, ένας από τους δύο των «αιωνίων», ο Μαρκόπουλος; Κάποιος άλλος; Μήπως ξανά ξένος τελικά; Θα έρθει η ώρα να το συζητήσουμε.

Η κλήρωση

Προς το παρόν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κλήρωση της Δευτέρας. Οι 24 ομάδες του Μουντομπάσκετ έχουν χωριστεί σε 6 γκρουπ δυναμικότητας ανά τετράδες. Η σειρά των τετράδων δεν έχει σχέση με κριτήρια δυναμικότητας, πέραν του πρώτου, στο οποίο υπάρχουν οι 4 πιο δυνατές (βάσει κατάταξης) χώρες του κόσμου. Ας τα δούμε:

1ο: Αργεντική, Λιθουανία, Ισπανία, Η.Π.Α.
2ο: Ανγκόλα, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Φινλανδία
3ο: Ιράν, Κορέα, Φιλιππίνες, Νέα Ζηλανδία
4ο: Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Ουκρανία
5ο: Βραζιλία, Δομηνικανή Δημοκρατία, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο
6ο: Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία

Υπάρχουν τρία κριτήρια στην κλήρωση:

1ο: Η Ισπανία και οι Η.Π.Α. είναι οι δύο ομάδες που βρίσκονται στο 1 και στο 2 της κατάταξης. Έτσι, θα τοποθετηθούν στα δύο άκρα της κλήρωσης, η Ισπανία στον Α όμιλο και οι Η.Π.Α. στον Β Όμιλο.
2ο: Για να εξισορροπηθούν τα γεωργαφικά κριτήρια η Φινλανδία από το 3ο γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορεί να κληρωθεί σε όμιλο που έχει ήδη μία ευρωπαϊκή ομάδα και γι’ αυτό θα κληρωθεί στον όμιλο ή των Η.Π.Α. ή της Αργεντινής.
3ο: Για να εξισορροπηθούν τα γεωγραφικά κριτήρια η Αυστραλία δεν μπορεί να κληρωθεί σε όμιλο που έχει ήδη τη Νέα Ζηλανδία, οπότε θα μπει σε όμιλο που έχει ήδη δύο ευρωπαϊκές ομάδες.

Υπομονή, λοιπόν, λίγες ώρες για να μάθουμε με ποιες αντιπάλους θα κληρωθεί η Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ, που αναμένεται αρκετά δυνατό, με την επιφύλαξη… του πόσοι δεν θα κατέβουν τελικά, να υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού όλων τέτοια εποχή.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *