Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Εθνική: αυτοί που κλήθηκαν

Εθνική: αυτοί που κλήθηκαν

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2009
Ο Γιόνας Καζλάουσκας ανακοίνωσε την προεπιλογή για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και ανάμεσα σε αυτούς που κλήθηκαν, ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια έκπληξη. Τουλάχιστον με βάση αυτά που ακούγονταν. Για μένα έκπληξη αποτελεί η κλήση του Νικ Καλάθη, όχι επειδή δεν είναι καλός παίκτης (αυτό θα το ξέρουμε σε μερικά χρόνια), αλλά επειδή δεν έχει παίξει επαγγελματικό μπάσκετ ακόμη. Οι περισσότεροι της εφήβων είναι αρκετά πιο «ψημένοι» μπασκετικά από τον Καλάθη, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι έχουν λιγότερο ταλέντο. Η μετάβαση από το ερασιτεχνικό κολεγιακό μπάσκετ στο επαγγελματικό είναι τεράστιο άλμα και είναι σχεδόν αδύνατο ο Καλάθης να μπορέσει να σταθεί φέτος το καλοκαίρι απέναντι στους καλύτερους περιφερειακούς της Ευρώπης. Θα δείξει βέβαια, πάντως αυτή είναι η εκτίμησή μου. Εκτός κι αν κλήθηκε στην εθνική με γνώμονα το μέλλον, δηλαδή να παίρνει παραστάσεις από προετοιμασία, ώστε αργότερα να του είναι ευκολότερη η ένταξη στην εθνική.

Κατά τα λοιπά, στην περιφέρεια δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Δεν θα αναφερθώ στο ποιοι θα μπορούσαν να είναι, αλλά σε αυτούς που είναι. Η συνταγή είναι γνωστή και από τις καλύτερες στον κόσμο: Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Ζήσης, Σπανούλης. Μαζί τους στην κλήση ο Καλάθης και οι Τσαλδάρης, Καλαμπόκης.

Άφησα μόνη της τη θέση «3», όπου έχουμε τον Βασιλόπουλο και τον Περπέρογλου, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είναι και οι δύο στη δωδεκάδα. Ο Περπέρογλου θα είναι ο ουσιαστικός αντικαταστάτης του Νίκου Χατζηβρέττα στην ομάδα, όμως με τη συνεχή δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια και την αλματώδη βελτίωση που έχει, μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.

Στους ψηλούς θα χωρίσω την επιλογή στα δύο, στα τεσσάρια και στα πεντάρια. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τους Φώτση, Πρίντεζη, Μαυροκεφαλίδη και Καϊμακόγλου, ενώ στη δεύτερη τους Μπουρούση, Γλυνιαδάκη, Κουφό και Σχορτσανίτη. Η λογική λέει ότι οι δύο πρώτοι σε κάθε θέση θα είναι και στη δωδεκάδα σίγουρα και η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στους άλλους. Αν δεν ισχύσει αυτό χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, τότε θα πρέπει να έχει συμβεί κάτι πολύ ευχάριστο από πλευράς απόδοσης των υπολοίπων. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο μπορεί να βοηθήσει ο Κουφός, τον οποίο όλοι μας είχαμε υποδεχτεί πολύ ζεστά όταν τον είδαμε για πρώτη φορά με την εθνική εφήβων πριν από δύο καλοκαίρια. Μετά από μισό χρόνο στο NBA και μισό στο μέτριο NBDL ο Κουφός έχει σαφώς περισσότερες παραστάσεις από τότε και ίσως να μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε τον Σχορτσανίτη. Μην ξεχνάμε ότι με τον Καζλάουσκας είχε κάνει την καλύτερή του χρονιά (βέβαια το αντεπιχείρημα είναι ότι και με τον Γιαννάκη είχε παίξει καλά, αλλά φέτος ήταν εκτός τόπου και χρόνου). Απ’ όσα ξέρω, η ομάδα τον κράτησε με όρους να «λιώσει» στη δουλειά. Και αυτό έκανε από το τέλος του πρωταθλήματος και μετά με διπλές προπονήσεις καθημερινά. Θα είναι πιο έτοιμος από αγωνιστικής πλευράς, πλέον είναι στην πιο αδύνατη μάλλον φάση του, οπότε όλα εξαρτώνται από το μυαλό του και το πόσο θέλει εκείνος να παίξει μπάσκετ. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, καμία ομάδα στον κόσμο δεν έχει Σχορτσανίτη. Εσχάτως… ούτε η Ελλάδα.

Η δωδεκάδα υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει ακόμη 2 παίκτες για να συμπληρωθεί, αμφότεροι στις θέσεις των ψηλών. Όμως, με τους ψηλούς να μοιάζουν φέτος αρκετά δυναμωμένοι, αφού ο Μπουρούσης είναι κλάσεις ανώτερος ακόμη κι από αυτό που ήταν πέρσι, ο Μαυροκεφαλίδης ήταν καταπληκτικός φέτος, ο Πρίντεζης βελτιώθηκε, ενώ και οι άλλοι είναι σε πολύ καλές στιγμές της καριέρας τους, σκέψεις μας γεννούν οι περιφερειακοί.

Τα έφερε η μοίρα και η πιο πολυσυζητημένη φέτος θέση στην εθνική θα είναι αυτή για την οποία μας ζηλεύει όλος ο πλανήτης. Αυτή για την οποία όλοι λένε ότι έχουμε την καλύτερη τετράδα στον κόσμο, αυτή της οποίας όλοι ζηλεύουν τους παίκτες. Προφανώς αναφέρομαι στο ασόδυο και κυρίως στον άσο.

Όχι, δεν ξέχασαν το μπάσκετ οι περιφερειακοί μας. Απλώς η χρονιά δεν μας έχει κάτσει καλά. Ο Διαμαντίδης έκανε εγχείρηση, από την οποία θα αναρρώσει περίπου το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ και ο Παπαλουκάς μοιάζει κουρασμένος αρκετά, φυσιολογικό αν σκεφτούμε πόσα χρόνια συνεχόμενα εξαντλεί το μάξιμουμ αριθμό παιχνιδιών με την ομάδα του (σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα με 7 σεζόν στο φάιναλ φορ) και παίζει και στην εθνική το καλοκαίρι. Αν σε αυτό βάλετε και τα 6 χρόνια με απίστευτα ταξίδια στη Ρωσία (όπου οι αποστάσεις δεν είναι… ΣΕΦ-ΟΑΚΑ) φαίνεται γιατί είναι τόσο κουρασμένος. Προσωπική εκτίμηση με τα όσα ξέρω ότι και οι δύο θα είναι πιστοί στο ραντεβού. Αν όχι όμως, τότε η τράπουλα θα πρέπει να ανακατευτεί. Βέβαια, αν ο Καζλάουσκας που πέταγε από τη χαρά του όταν συνειδητοποίησε τι περιφέρεια θα κοουτσάρει υποψιαστεί ότι θα είναι κουτσουρεμένη στη μέση, μπορεί να πέσει από το Σούνιο…

Αν Διαμαντίδης και Παπαλουκάς είναι τελικά εκτός, τότε δύο από τους Καλάθη, Καλαμπόκη, Τσαλδάρη θα μπουν, με τον Καλάθη σχεδόν σίγουρο, αφού είναι ο μόνος πλέι μέικερ. Αλλά και η εθνική μας αποδυναμώνεται σημαντικά αν χάσει τα δύο πιο σημαντικά της στελέχη, τους δύο πιο «διάσημους» παίκτες της.

Στο «3» υπάρχει και το θέμα του Βασιλόπουλου. Σύμφωνοι, ο Παναγιώτης είναι καλά τώρα, γλίτωσε την εγχείρηση και όλοι λένε ότι θα μπορεί να παίξει χωρίς πρόβλημα. Όμως, μιλάμε για μέση και ας μην ξεχνάμε ότι ο Βασιλόπουλος εδώ και 2 μήνες δεν προπονείται καν. Σίγουρα η σκληρή προετοιμασία της εθνικής θα είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ για το αν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Ας ελπίσουμε κι εδώ ότι όλα θα πάνε καλά. Αν όμως δεν μπορέσει να παίξει, η επιλογή θα διαφοροποιηθεί κι εδώ. Το «3» θα γίνει είτε «δυαροτριάρι» είτε «τριαροτεσσάρι» δηλαδή Καλαμπόκης, Τσαλδάρης, Καϊμακόγλου, με τον καθένα να κάνει διαφορετική δουλειά από τον Βασιλόπουλο στην ομάδα. Άρα, η επιλογή θα γίνει με βάση το πλάνο που θα έχει στο μυαλό του ο Καζλάουσκας. Γιατί μπορεί να μην… φαίνεται στους πολλούς, αλλά ο Βασιλόπουλος είναι απίστευτη δύναμη για όποια ομάδα τον διαθέτει. Δεν είναι λίγο να έχεις παίκτη 2.08 που να μπορεί να μαρκάρει από πλέι μέικερ μέχρι τεσσάρι. Αμέσως αμέσως βγαίνουν όλα τα μαρκαρίσματα στην άμυνα, ασχέτως του ποιοι 4 θα είναι μαζί του στην πεντάδα. Θα έχεις 3 κοντούς; Μαρκάρει ψηλό. Θα έχεις 2 ψηλούς; Μαρκάρει περιφερειακό. Δεν έχει καμία ομάδα Βασιλόπουλο. Ξεκάθαρα.

Πολλά τα ερωτηματικά, λοιπόν, φέτος, και ο γρίφος που πρέπει να λύσει ο Καζλάουκας για τη δωδεκάδα δεν είναι μικρός, και δεν εξαρτάται από αυτόν μόνο, αλλά και από εξωγενείς από αυτόν παράγοντες. Ας κάνουμε υπομονή και ας ευχηθούμε η εθνική να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάστασή της και με το καλύτερο δυνατό ρόστερ της. Γιατί αν είναι έτσι, τότε θα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να πιστεύουμε ότι θα μας κάνει ξανά περήφανους. Όπως κάθε καλοκαίρι.

About nikolask11

Check Also

Οι 16 και τα ερωτηματικά

Το καλοκαίρι ξεκινάει σιγά σιγά για την εθνική που έχει μπροστά της την πρόκληση του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *