Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Πρώτο εμπόδιο για τους γηπεδούχους!

Πρώτο εμπόδιο για τους γηπεδούχους!

Το Μουντομπάσκετ συνεχίζεται χωρίς την Ελλάδα, που αποκλείστηκε από την Ισπανία, αλλά την Κυριακή έχουμε δύο ακόμα πολύ δυνατά παιχνίδια. Η Τουρκία περιμένει τη Γαλλία στο πρώτο της νοκ άουτ, ενώ η Σλοβενία κοντράρεται με την Αυστραλία σε μία ανοιχτή αναμέτρηση. Φαβορί υπάρχουν, αλλά αν η δεύτερη μέρα των νοκ άουτ είναι όπως το… ορεκτικό της πρώτης, τότε είναι σίγουρο ότι θα μας κρατήσει καθηλωμένους!

 
Ας δούμε τους δύο αγώνες της Κυριακής:

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ

Με δυο λόγια: Οι Τούρκοι είναι οι γηπεδούχοι και ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Στον πρώτο γύρο τελείωσαν τον όμιλο με 5-0 και έδειξαν πολύ καλά στοιχεία. Οι Γάλλοι μπορεί να κέρδισαν τους Ισπανούς, αλλά στη συνέχεια έχασαν από τη Νέα Ζηλανδία περισσότερο απ’ όσο… θέλησαν και έπεσαν στα νύχια των Τούρκων. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ τυχεροί για να γλιτώσουν, αλλά μάλλον δεν γίνονται τέτοια πράγματα…

Ως τώρα: Οι Τούρκοι βγήκαν πρώτοι στην 3ο όμιλο με 5-0. Κέρδισαν εύκολα Κίνα και Ακτή Ελεφαντοστού και πιο δύσκολα Πουέρτο Ρίκο, Ρωσία και Ελλάδα. Πάντως, έδειξαν ότι δεν τους λείπει σχεδόν τίποτα, ενώ η άμυνά τους είναι μακράν η καλύτερη της διοργάνωσης. Οι Γάλλοι ξεκίνησαν θεαματικά με νίκη επί των Ισπανών, αλλά στη συνέχεια έχασαν από Λιθουανία και καταστράφηκαν από Νέα Ζηλανδία, για να κερδίσουν μόνο Καναδά και Λίβανο. Τελικά, στην τριπλή ισοβαθμία έμειναν 4οι στον όμιλο.

Ματιά στα στατιστικά: Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Τουρκία είναι καλύτερη ομάδα. Σουτάρει καλύτερα σε δίποντα και τρίποντα (51% και 41% έναντι 50% και 35% των Γάλλων), παίρνει περισσότερα ριμπάουντ (40.6 έναντι 32.6), μοιράζει πιο πολλές ασίστ (18.0 έναντι 14.8) και κάνει περισσότερα κλεψίματα και κοψίματα (8.4 και 4.4 αντίστοιχα έναντι 7.6 και 3.4). Οι Γάλλοι είναι καλύτεροι μόνο στις βολές (72% έναντι 59%), αλλά ας όψεται ο… Ασίκ που σουτάρει με 25% και ρίχνει το ομαδικό ποσοστό από το… 80% στο 59% μόνος του!

Εσύ μας οδηγείς: Ο φυσικός ηγέτης της Τουρκίας είναι ο Χέντο Τούρκογλου. Ο Τούρκογλου δεν έχει μπει πολύ δυνατά στο τουρνουά, αλλά κάνει δουλειές σε κάθε στατιστική κατηγορία και μόνο με την παρουσία του στην πεντάδα απελευθερώνει τους υπόλοιπους, ενώ με την εμπειρία του και το στιλ του καθοδηγεί την ομάδα στο παρκέ και βοηθάει πολύ τον δεύτερο αστέρα της ομάδας Ερσάν Ιλιασόβα, που ως τώρα κάνει την καλύτερη δουλειά για την Τουρκία. Ο Νικολά Μπατούμ είναι ο ηγέτης της Γαλλίας κι εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη ελευθερία στο παρκέ. Παίζει πιο πολύ απ’ όλους, παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες και έχει παρουσία σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Δίπλα του ο Μικαέλ Ζελαμπάλ κάνει πολύ καλό τουρνουά και τον βοηθά αρκετά.

And the winner is… Τουρκία. Αν οι Τούρκοι δεν κερδίσουν αυτό το ματς θα είναι άξιοι της μοίρας τους. Η φετινή Γαλλία μοιάζει να έχει μέτριο ρόστερ και μέτριες δυνατότητες και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κάνει αίσθηση στο τουρνουά. Και το να κερδίσεις το γηπεδούχο συγκαταλέγεται στο «κάνει αίσθηση». Είναι αθλητική πάντως και θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί επιβάλλοντας αργό ρυθμό στο ματς (κάτι που αρέσει και στους Τούρκους) και χτυπώντας στο τέλος. Δύσκολα να τα καταφέρει.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Με δυο λόγια: Δύο ομάδες σχεδόν ισοδύναμες με παρόμοια πορεία και ρόστερ γεμάτα καλούς παίκτες. Οι Σλοβένοι είναι πιο «ψημένοι» σε μεγάλα ματς με πιο έμπειρους παίκτες, αλλά οι Αυστραλοί είναι καλοί και χτυπούν την πρόκριση στα ίσια. Αν έπρεπε να επιλέξουμε φαβορί θα πηγαίναμε με τους Σλοβένους, αλλά οι Αυστραλοί δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα και περιμένουν να δώσουν… τις απαντήσεις τους στο παρκέ.

Ως τώρα: Η Σλοβενία τερμάτισε 2η στον όμιλό της με 4-1, χάνοντας εύκολα από τις Η.Π.Α. και κερδίζοντας όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της. Δυσκολεύτηκε με την Κροατία, επέβαλλε το ρυθμό της αλλά παραλίγο να χάσει στο τέλος με Βραζιλία και έκανε αγγαρεία με Τυνησία και Ιράν. Η Αυστραλία τερμάτισε 3η στον όμιλό της με 3-2, χάνοντας εύκολα από Σερβία, με 2 πόντους από την Αργεντινή και κερδίζοντας εύκολα Γερμανία και Ανγκόλα και δύσκολα την Ιορδανία.

Ματιά στα στατιστικά: Η Σλοβενία σουτάρει καλύτερα στα δίποντα (60%) από τους Αυστραλούς (56%), ενώ σε τρίποντα βολές και οι δύο έχουν 33% και 70% αντίστοιχα. Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, η Αυστραλία έχει το πάνω χέρι, καθώς μαζεύει περισσότερα ριμπάουντ (36.0 έναντι 34.4), μοιράζει πιο πολλές ασίστ (14.6 έναντι 12.8), ενώ και σε κλεψίματα και τάπες (7.2 και 2.0 αντίστοιχα έναντι 6.4 και 1.4) είναι καλύτερη.

Εσύ μας οδηγείς: Ο Γκόραν Ντράγκιτς είναι ο 1ος σκόρερ, 3ος ριμπάουντερ και 1ος πασέρ της Σλοβενίας. Παίζει πιο πολύ απ’ όλους, είναι 2ος σε περισσότερα σουτ και στα χέρια του εναποθέτει ο Μέμι Μπετσίροβιτς το παιχνίδι της ομάδας. Στην Αυστραλία τα γκέμια κρατάει ο Πάτρικ Μιλς. Μακράν 1ος σκόρερ και πασέρ της ομάδας από αυτόν ξεκινούν και σε αυτόν τελειώνουν όλα. Αυτός καθοδηγεί τη φροντλάιν, αυτός αποφασίζει πότε θα χτυπήσει απ’ έξω ή από κοντά η Αυστραλία.

And the winner is… οριακά οι Σλοβένοι. Το παιχνίδι αναμένεται να είναι καυτό και πολύ δύσκολα κάποιος θα ξεχωρίσει. Οι Σλοβένοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και καλούνται να δείξουν χαρακτήρα και να κερδίσουν. Βέβαια, αν η Αυστραλία εκμεταλλευτεί τον οίστρο του Μιλς και την εκπληκτική της φροντλάιν, μπορεί να πάρει τη νίκη εκείνη.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *