Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Τούρκοι… εξωγήινοι!

Τούρκοι… εξωγήινοι!

Οι Τούρκοι συνέχισαν την επέλασή τους στο Μουντομπάσκετ, κατακτώντας και τη Σλοβενία, με τους Σλοβένους να παραδίδουν τα όπλα στα… σύνορα χωρίς καν μάχη. Το τελικό +27 του 95-68 δείχνει εύγλωττα την εικόνα του αγώνα και το πόση απόσταση είχαν οι δύο ομάδες στο παρκέ. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τη Σερβία, που κέρδισε την Ισπανία, στα ημιτελικά. Η Τουρκία έχει 7-0 στο τουρνουά και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίνεται στα ημιτελικά ενός Μουντομπάσκετ.

Οι Τούρκοι κυριάρχησαν απόλυτα μετά το 5ο λεπτό, έπαιξαν διαστημικό μπάσκετ με ατσάλινη άμυνα και διέσυραν τους Σλοβένους, δείχνοντας πόσο δύσκολο θα είναι να τους κερδίσει οποιοσδήποτε φέτος.

Στην αρχή του αγώνα η Σλοβενία μπήκε δυνατά και προηγήθηκε με 6-10, αλλά μόλις οι Τούρκοι βρήκαν ρυθμό το ματς… τελείωσε. Με την εξέδρα να δημιουργεί εκπληκτική ατμόσφαιρα, με τον Τούρκογλου να καθοδηγεί με μαεστρία την ομάδα του και κανέναν από τους υπόλοιπους να υστερεί, η Τουρκία μέσα σε 5 λεπτά έτρεξε ένα 10-0 για το 27-14 του δεκαλέπτου.

Το ματς είχε ξεφύγει τελείως από τους Σλοβένους, οι οποίοι είδαν την ομάδα τους πίσω στο σκορ με 20 πόντους στο 15ο λεπτό με τους Τούρκους να ολοκληρώνουν ένα επιμέρους 24-7. Κάπου εκεί… η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος και η Τουρκία σκεφτόταν ήδη τα προημιτελικά. Η διαφορά συνέχισε να ανεβαίνει μέχρι τους 28 πόντους στο 29ο λεπτό (69-41) για να μείνει πάνω από τους 20 σε όλη την τέταρτη περίοδο και να φτάσει στη μεγαλύτερη τιμή της στο 39ο λεπτό και το 95-66 (+29).

Ο Τάνιεβιτς για ακόμα έναν αγώνα παρέδωσε μαθήματα, με την ομάδα του να παίζει απίστευτη άμυνα (μακράν η καλύτερη του τουρνουά η Τουρκία σε αυτόν τον τομέα) και στην επίθεση να δίνει 15 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο (εκεί που κρίθηκε το ματς) και 24 συνολικά (με 9 λάθη σε όλο το ματς). Οι Τούρκοι έχουν καταπληκτικά plays, βρίσκουν πολλά εύκολα καλάθια και περισσότερα ελεύθερα σουτ, κάτι που έκαναν κατά κόρον και με τη Σλοβενία. Ο Μπετσίροβιτς δεν είχε τρόπο να αντιδράσει, ό,τι κι αν έκανε, καθώς μόλις ανέβασαν οι Τούρκοι απόδοση, την ομάδα του την πήρε το ποτάμι. Πάντως, σίγουρα του χρεώνεται ότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει καθόλου την ομάδα του, που παραδόθηκε αμέσως και δεν είχε τρόπους αντίδρασης στην κόκκινη λαίλαπα των Τούρκων.

Ο Ιλιασόβα ήταν πολύ καλός, χάνοντας μόλις δύο σουτ και βάζοντας 19 πόντους αλάνθαστος, ενώ ο Τούρκογλου για ακόμα ένα ματς είχε γεμάτη στατιστική. Γκιουλέρ, Ονάν και Τουντζερί βοήθησαν πολύ, ενώ οι Σαβάς, Ερντέν, Ασίκ και Γκονλούμ μετά από ένα σημείο ήταν προφανές ότι έκαναν την πλάκα τους. Μεγαλύτερο κέρδος για τους Τούρκους ότι προκρίθηκαν ξεκούραστα και… ξεκούραστοι. Κανείς δεν έπαιξε περισσότερο από τα 27 λεπτά του Ιλιασόβα και τα 23 του Τούρκογλου, ενώ 8 παίκτες αγωνίστηκαν από 14 ως 21 λεπτά, με τους Ακιόλ και Ερμίς να παίζουν λιγότερο από 5 προς το τέλος, με τον Τάνιεβιτς να κάνει εκπληκτικό ροτέισον, βοηθούμενο και από την ανυπαρξία της… Σλοβενίας.

Από τη Σλοβενία, στο ύψος του στάθηκε μόνο ο Νάχμπαρ, που πάλευε μόνος του, ενώ μετά που είχε κριθεί το ματς σκόραρε ο Μπετσίροβιτς. Οι ψηλοί έχασαν όλες τις μάχες, οι Λάκοβιτς-Ντράγκιτς δεν άντεξαν στην ασφυκτική ζώνη και η Σλοβενία παραδόθηκε πολύ εύκολα, μην μπορώντας να βρει τρόπο να διασπάσει την εκπληκτική άμυνα των Τούρκων. Οι πόντοι έμπαιναν με το σταγονόμετρο (από το 6ο λεπτό ως το 31ο, σε 25 λεπτά δηλαδή, έβαλαν 29 πόντους) και το ματς κρίθηκε εύκολα.

Τουρκία (Τάνιεβιτς): Ακιόλ 2, Γκιουλέρ 12 (2/3τρ. 3κλ.), Ερμίς, Ονάν 10 (2), Ιλιασόβα 19 (4/5δ. 3/4τρ. 5ρ.), Ερντέν 6 (5ρ.), Τουντζερί 10 (2/3τρ. 4ασ.), Σαβάς 8, Γκονλούμ 4, Αρσλάν 5 (1), Ασίκ 9 (5ρ.), Τούρκογλου 10 (4ρ. 7ασ.).

Σλοβενία (Μπετσίροβιτς): Σλόκαρ 10 (4ρ.), Λάκοβιτς 8 (2), Ρίζβιτς, Μπετσίροβιτς 16 (2/3τρ. 4ρ. 6ασ.), Ούντριχ, Νάχμπαρ 16 (2/5τρ.), Ντράγκιτς 5 (1), Γιαγκόντνικ, Ζούπαν 3 (1), Βίντμαρ, Μπρέζετς 10 (5ρ.).

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *