Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Γελάει ο κόσμος (πλην του Ντιρκ)…

Γελάει ο κόσμος (πλην του Ντιρκ)…

Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2007

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Ή ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ «ΓΚΑΡΜΠΑΧΟΘΑ»!

Έχουμε κουραστεί αυτές τις μέρες να ακούμε σε κάθε μετάδοση το «βιασμό» των ονομάτων των παικτών που αγωνίζονται στο Ευρωμπάσκετ. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι κανείς από τους δημοσιογράφους που αναμεταδίδουν τους αγώνες δεν έχει μελετήσει, ούτε κατά προσέγγιση, βασικές γνώσεις προφοράς ξένων γλωσσών. Μπορεί να φαίνεται αμελητέο, αλλά ακούγεται άσχημο σε κάποιον που ξέρει και, άλλωστε, στο κάτω κάτω, είναι μέρος της δουλειάς τους να τα λένε σωστά, τουλάχιστον για τις χώρες με καλές ομάδες.

Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε από δημοσιογραφικά θεωρεία, σας ενημερώνουμε ότι οι δημοσιογράφοι εκεί είναι μια παρέα και είναι ελάχιστος κόπος, να πας σε κάποιον ξένης χώρας και να τον ρωτήσεις, για παράδειγμα, πώς προφέρεται το όνομα ενός παίκτη. Όταν αυτό δεν γίνεται, φανερώνει αδιαφορία. Κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο γλαφυρό διάλογο δύο σπορκάστερ του κρατικού: ερώτηση του πρώτου: «Είναι Λαβρινόβιτς ή Λαβρίνοβιτς;», ο δεύτερος απαντά με βεβαιότητα: «Λαβρίνοβιτς». Ο πρώτος: «Γιατί;», και η αποστομωτική απάντηση: «Είναι πιο εύκολο»!!!

Έτσι, τα λάθη ακολουθούν το ένα το άλλο. Το πιο συνηθισμένο είναι το «Γκαρμπαχόθα» (βασική ισπανική γνώση: το «s» προφέρεται «σ», όχι «θ» και ο Ισπανός διεθνής ονομάζεται Garbajosa). Αλήθεια, αυτοί που τον «βάφτισαν» Γκαρμπαχόθα, γιατί δε λένε επίσης «Γκαθόλ»;; Επιπλέον, το «z» προφέρεται «θ», αλλά το Rodriguez και το Fernandez, εξακολουθούμε να τα ακούμε Ροντρίγκες και Φερνάντες.

Χαμός γίνεται και με τα ονόματα των Γάλλων, ενδεικτικά αναφέρω για να αναγνωρίζετε τα λάθη. Δεν είναι σωστό ούτε το Γκομίς (είναι Γκομί), ούτε το Γιακούμπα Ντιαουαρά (είναι Γιακουμπά Ντιαβαρά). Όσο για τον Γάλλο νατουραλιζέ Kirksay, η προφορά «Κέρκσε» δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε από ποια χώρα προέρχεται.

Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα, αλλά ας μην απεραντολογούμε. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει ελπίδα να βελτιωθούν τα πράγματα.

ΙΤΑΛΙΑ –ΤΟΥΡΚΙΑ = 84 – 75 (παρ.)

Σε ένα ματς επιβίωσης, οι Ιταλοί κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Τούρκων οι οποίοι, πλην του Τούρκογλου, δεν έδειξαν σε κανένα σημείο, μετά τα πρώτα 15 λεπτά, ότι αξίζουν να περάσουν στον άλλο γύρο. Από την ομάδα του Ρεκαλκάτι, ο Μπελινέλι (17 πόντοι) παρέσυρε τους υπόλοιπους, με μια μεγάλη εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ βρήκε άξιο συμπαραστάτη τον Άντζελο Τζίλι που τελείωσε με νταμπλ-νταμπλ (17 πόντοι – 10 ριμπάουντ). Από τους Τούρκους, που γυρνούν απογοητευμένοι και προβληματισμένοι για τη μετριότητά τους, ο Τούρκογλου φάνηκε ότι είναι ένα επίπεδο πάνω από όλους αυτή τη στιγμή και προσπάθησε να πάρει το ματς σχεδόν μόνος του, τελειώνοντας με 34 πόντους. Πλέον η σκουάντρα ατζούρα, περιμένει τους Γερμανούς σε ένας ματς το οποίο πρέπει να κερδίσουν για να περάσουν στους «8». Τον Νοβίτσκι τον ρώτησαν;

 

– ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΑΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΑΦ, ΜΠΑΜΠΑ;

Την ώρα που η Ελλάδα το βράδυ θα  κάνει… κούνια, Κροάτες και Ρώσοι θα καθορίσουν την κατάταξη του ομίλου μας. Αν οι Κροάτες κερδίσουν, τότε είμαστε 4οι (εκτός αν κερδίσουν με περισσότερους από 14 πόντους), αν οι Κροάτες χάσουν, τότε είμαστε 3οι. Εγώ έχω πει την προτίμησή μου, θέλω τους Ισπανούς στον τελικό, οπότε αυτό σημαίνει… νίκη των Κροατών και 4οι. Θα περιμένουμε και θα δούμε. Εκτός κι αν ο… Κούνια πάρει στις πλάτες του τους Πορτογάλους και μας αφήσει εκτός Ευρωμπάσκετ. Βέβαια, φταίει λίγο και ο Γιαννάκης με τη δήλωση «κι εμείς το ’87 σαν την Πορτογαλία ήμασταν». Αν βρείτε εσείς Γκάλη και Γιαννάκη στην Πορτογαλία, το συζητάμε. Εκτός αν είδε τον Εβόρα και νόμιζε ότι, επειδή είναι στα ίδια κιλά, είναι ο Φάνης…

Στα παιχνίδια της βραδιάς που πέρασε, οι Γερμανοί ξέχασαν να κατέβουν στο παιχνίδι με τους Σλοβένους κι έχασαν 47-77. Μπορεί εκ πρώτης (και δεύτερης όψεως) το θέμα να μοιάζει μόνο εξευτελιστικό για την παρέα του Νοβίτσκι, αλλά αν η νασιονάλμανσάφτ κερδίσει τους Ιταλούς την Τετάρτη, κανείς δεν θα θυμάται αυτή την ήττα. Και ένα στοιχείο: Κανείς Γερμανός δεν έπαιξε πάνω από 23 λεπτά, ενώ οι Ιταλοί έπαιξαν παράταση για να κερδίσουν τους Τούρκους. Και η κούραση έχει αρχίσει να παίζει τον ρόλο της πια στο τουρνουά. Πάντως, η Ιταλία είναι καλύτερη ομάδα από τη Γερμανία και μόνο με υπέρβαση Ντιρκ θα προκριθούν οι Γερμανοί. (Ο Ντιρκ απ’ ότι βλέπετε δεν το… διασκέδασε με τους Σλοβένους. Είναι απλά και μόνο ντροπή για τους συμπαίκτες του να τον εκθέτουν έτσι…)

Στο άλλο ματς, δεν μου βγάζετε από το μυαλό ότι οι Γάλλοι έκατσαν κι έχασαν. Ο Πάρκερ πήρε 9 σουτ μόλις, οι Γάλλοι σούταραν 36 τρίποντα (με 21.5 μέσο όρο στο τουρνουά) και πια θα βγουν… αναγκαστικά 3οι. Τι σημαίνει αυτό; Ρωσία (ή Κροατία, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια) στην οκτάδα και αποφεύγουν τους Ισπανούς και στα ημιτελικά. Εγώ θεωρώ ότι οι Γάλλοι νομίζουν πως η εθνική μας θα βγει 3η στον όμιλο, άρα ότι θα αποφύγουν κι αυτή στους τέσσερις. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξαν να βγουν 3οι, γιατί ως δεύτεροι θα έπαιζαν στους οκτώ με την πιθανώς (αν οι Ρώσοι κερδίσουν τους Κροάτες) 3η Ελλάδα και στην τετράδα με την Ισπανία. Θα προσέξατε άλλωστε τους Γάλλους να χάνουν 15 πόντους και τον Τουριάφ να γελάει και να κάνει πλάκα στον πάγκο (με τους εθνικούς σπορκάστερ να απορούν και να εξανίστανται γιατί γελάει ενώ χάνει!) και τον Πάρκερ να έχει χαλαρώσει τόσο που μόνο δεν τον πήρε ο ύπνος…

Για το ματς Λιθουανία-Γαλλία δεν έχω πολλά να πω εκτός από τα παραπάνω. Μόνο ότι σε κάθε περίπτωση οι Λιθουανοί δείχνουν ομάδα με αυτοματισμούς και συστήματα και παίζουν μπάσκετ υψηλής ευφυΐας.

Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε το… άρρωστο ισπανικό μυαλό που έβαλε κατά μήκος όλης της εξέδρας που φαίνεται από την τηλεοπτική κάμερα στο γήπεδο της Μαδρίτης, δημοσιογραφικά θεωρεία. Έτσι, όσοι παρακολουθούν το Ευρωμπάσκετ από την τηλεόραση, αντί για φιλάθλους, παλμό και χρώματα στις εξέδρες, βλέπουν κουτιά που χωρίζουν τους 2.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Την ώρα που στο γήπεδο υπάρχουν 10.000 άνθρωποι. Μακράν η χειρότερη διάταξη δημοσιογραφικών στην ιστορία των τηλεοπτικών Ευρωμπάσκετ…

 

Υ.Γ.: Θέλω να ελπίζω ότι ο δημοσιογράφος που είπε στα ερτζιανά ότι «το ματς με τους Πορτογάλους είναι πολύ δύσκολο. Είναι ιδιαίτερα αθλητική ομάδα και πηδάνε πολύ», εννοούσε είτε ποδοσφαιρικό αγώνα με τους Πορτογάλους, είτε είχε μπερδέψει τους Πορτογάλους με τους… Γάλλους.

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *