Jaaberless…

Δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2009
Πλέον είμαστε δύο εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ και όλες οι ομάδες έχουν στήσει το βασικό κορμό τους, προσπαθώντας να δουν τις τελευταίες πινελιές στη δωδεκάδα που θα κάνουν τη διαφορά στο τουρνουά της Πολωνίας. Όλες; Όχι βεβαίως.

Η Βουλγαρία κατάφερε να χάσει τον καλύτερό της παίκτη, τον αστέρα της και σκόρερ της, 15 μέρες πριν το Ευρωμπάσκετ.

Ο Ιμπραήμ Τζάαμπερ δεν θα είναι στην Πολωνία, καθώς ειδοποίησε την ομάδα ότι δεν θα συμμετέχει στην προετοιμασία, μιας και ξεκινάει το Ραμαζάνι και δεν μπορεί να τρώει ή να πίνει οτιδήποτε από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου έως τις 19 Σεπτέμβρη.

Γενικώς δεν είμαι ακραίος στις αντιδράσεις μου όσον αφορά τον μπασκετικό χώρο, αλλά νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι το πιο ηλίθιο που έχω ακούσει ποτέ. Οι μισές ιστοσελίδες έλεγαν ότι ο Τζάαμπερ αποφάσισε να φύγει, οι άλλες μισές ότι του το είπε ο Γκέρσον. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αφού το συζήτησαν και είδαν ότι ο παίκτης δεν ήταν σίγουρο ότι θα άντεχε τόσα ματς σε τόσες ημέρες τηρώντας το ραμαζάνι.

Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία. Η ομάδα έπαιρνε στην προετοιμασία της έναν μουσουλμάνο, όπως είναι γνωστό και… πασιφανές ότι είναι ο Τζάαμπερ, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε πριν από 3 βδομάδες να κοιτάξει το ημερολόγιο για να δει πότε είναι το ραμαζάνι ώστε να συζητήσει με τον παίκτη. Ο παίκτης έμπαινε στο Γολγοθά της προετοιμασίας εθνικής ομάδας και μετά στη συμμετοχή σε Ευρωμπάσκετ, που είναι διοργάνωση με καθημερινούς αγώνες, αλλά δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή ότι θα συνέπιπτε… με το Ραμαζάνι.

Ήρθε, λοιπόν, η 21η Αυγούστου και ο Τζάαμπερ… σταμάτησε να τρώει και να πίνει. Και όχι επειδή δεν του άρεσε αυτό που είχε μαγειρέψει ο σεφ της εθνικής εκείνη την ημέρα. Κι έτσι η Βουλγαρία κατάφερε να πετάξει στα σκουπίδια όλο το βασικό στάδιο προετοιμασίας της, συν τα πρώτα φιλικά της. Παγκόσμια πρώτη, μοναδική στιγμή στην ιστορία του μπάσκετ.

Βέβαια… οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Τζάαμπερ δεν θυμήθηκε έτσι ξαφνικά το ραμαζάνι, αλλά ότι θύμωσε και το χρησιμοποίησε για να θέσει εαυτόν εκτός εθνικής. Δεν μπόρεσα να επαληθεύσω κάτι τέτοιο, πάντως. Ο λόγος που το υποστηρίζουν αυτό είναι ότι πέρσι ο Τζάαμπερ είχε παίξει 5 ματς με την εθνική κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Βέβαια, αυτό δεν λέει κάτι για το αν το τηρούσε ή όχι.

Ο Γκέρσον ψάχνει παίκτη, περιφερειακό, που να μπορέσει να μπει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα στο ρόστερ. Όουενς και Ρόουλαντ οι υποψήφιοι, αλλά θα πρέπει… να «ψήνονται» κιόλας. Το μόνο θετικό για τον Ισραηλινό είναι ότι οι ομάδες ξεκινούν προετοιμασία αυτόν τον καιρό, οπότε δεν θα τους πάρει από τις παραλίες. Γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το «όχι» θα ήταν βροντερό, παρότι έχουν υποχρέωση να παίξουν (για να βγάλουν την εκδούλευση του διαβατηρίου).

Οι Κροάτες φέτος το είχαν πάρει σοβαρά το θέμα. Έστειλαν ομάδα μέχρι και στους μεσογειακούς όπου πήραν το χρυσό με περίπατο με 9 παίκτες από την προεπιλογή της κανονικής εθνικής. Βέβαια, στους μεσογειακούς μπορεί να έστειλαν, στην Πολωνία δεν ξέρω… Ο Τόμας είναι ο 4ος που τραυματίζεται και μάλλον αυτός χάνει την πρώτη φάση του τουρνουά. Οι Πρκάτσιν, Ρούντεζ και Ρόζιτς… απλά δεν προπονούνται, αλλά μάλλον το Ευρωμπάσκετ θα το προλάβουν.

Οι Πολωνοί πανηγυρίζουν που ο Μάρτσιν Γκόρτατ δεν είχε κάτι σοβαρό τελικά, καθώς ο βασικότερος λόγος που ήταν στην εθνική είναι για να συγκρατούν τον Λόγκαν. Του λένε «πρέπει να δίνεις την μπάλα και στον Μάρτσιν, παίζει NBA, μη σουτάρεις μόνο εσύ». Χωρίς Γκόρτατ, ο Λόγκαν θα έκανε τη φράση «one man show» κυριολεξία.

Βέβαια, είχαμε και τους κλασικούς «θέλω να παίξω αλλά βαριέμαι να κάνω προετοιμασία», με τον Μένσα Μπόνσου να σπάει όλα τα ρεκόρ, δηλώνοντας ότι θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ, αλλά και ότι… δεν ξέρει πότε θα πάει για προετοιμασία. Όλα αυτά στις 16 Αυγούστου.

Τέλος, οι Γάλλοι είναι μια ανάσα από την Πολωνία, με μοναδικό εμπόδιο μπροστά τους τους Βέλγους, που έκαναν την απίστευτη υπέρβαση. Οι Βέλγοι εξαφάνισαν με 23 πόντους διαφορά τους Βόσνιους (!) και μετά κέρδισαν στην Πορτογαλία (με την ψυχή στο στόμα και με τους Πορτογάλους να χάνουν δύο επιθέσεις νίκης στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα) και πήραν την απίστευτη πρόκριση. Οι Βόσνιοι δεν μπορούν να το πιστέψουν, αλλά μεταξύ μας, δεν τους φταίει κανείς άλλος. Ας μην άφηναν τη δική τους δουλειά σε τρίτους (Μπαϊράμοβιτς: «Δεν πειράζει που χάσαμε. Και πάλι πιστεύω ότι θα βγούμε πρώτοι. Οι Βέλγοι δεν θα κερδίσουν στην Πορτογαλία»). Στερνή μου γνώση…

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *