Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Προκρίσεις χριστουγεννιάτικο δώρο από Σόφο!

Προκρίσεις χριστουγεννιάτικο δώρο από Σόφο!

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έπαιξε στο ματς της Μακάμπι με τη Χίμκι, παρά τις πληροφορίες ότι θα ξεκουράσει το γόνατό του και ήταν ο καλύτερος στη νίκη των Ισραηλινών, νίκη που έκλεισε τις 4 θέσεις πρόκρισης στον όμιλο αποκλείοντας τους Ρώσους. Η Λιέτουβος Ρίτας με έναν εκπληκτικό Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κέρδισε την Μπαρτσελόνα και πλησίασε την πρόκριση.

Στην Ιταλία, η Σιένα έκανε επίδειξη δύναμης με τη Φενέρμπαχτσε διαλύοντάς την με 29 πόντους διαφορά και παίρνοντας την πρωτιά στον όμιλο. Τέλος, η Αρμάνι έχασε στην Ιταλία από τη Βαλένθια με 15 πόντους και πια οι όποιες πιθανότητες πρόκρισης της έμειναν περνούν από το ΟΑΚΑ.

Όμιλος Α

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Χίμκι 80-76 (30-37)
Σχορτσανίτης 13π. 4ρ. (4/5δ. 5/6β.), Πάργκο 18π. 4ασ., Πνίνι 15 // Πλάνινιτς 10π. 8ρ. 4ασ., Λάνγκφορντ 20, Λόντσαρ 13π. 4ρ.
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και φέτος ήρθε ο… Σόφο με τα δώρα. Η αδιάφορη Μακάμπι κέρδισε τη Χίμκι, την απέκλεισε και έδωσε τα 3 εναπομείναντα εισιτήρια πρόκρισης σε Ζαλγκίρις, Παρτιζάν και Κάχα Λαμποράλ, από την 9η αγωνιστική και χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσουν τη 10η.

Ο Σχορτσανίτης ήταν αμφίβολος για το ματς, αλλά είχε 13 πόντους σε 23 λεπτά χάνοντας 1 σουτ εντός παιδιάς, έχοντας 5/6 βολές και 6 κερδισμένα φάουλ, όντας ο καλύτερος της ομάδας του σε ένα ματς που ο Έιντσον δεν είχε καμία όρεξη και ήταν ανύπαρκτος και ο Ελιάχου τραυματίστηκε πολύ νωρίς.

Οι Ισραηλινοί προηγήθηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο με 17-12 και 18-15 στην εκπνοή, αλλά η Χίμκι μπήκε αποφασισμένη στο δεύτερο. Εκεί έδειξε πόσο ήθελε να πάρει το ματς και ότι ήταν η μόνη που… ενδιαφερόταν για τον αγώνα. Ένα τρομερό 0-17 έκανε το σκορ 18-29 για τους Ρώσους που έμοιαζαν να αλλάζουν το momentum του ματς και να ξεφεύγουν. Ο Σχορτσανίτης διέκοψε το σερί με βολές και η Μακάμπι έμεινε σε διαφορά κάτω των 10 πόντων ως το ημίχρονο (30-37). Οι Ρώσοι ήταν καλύτεροι και στην αρχή της τρίτης περιόδου κάνοντας το 40-50 με τρίποντο του Κελάτι, ενώ απ’ την άλλη ο Σοφοκλής φαινόταν να κρατάει μόνος του τη Μακάμπι κοντά στο σκορ.

Ένα ξέσπασμα των γηπεδούχων 8-0 μείωσε και τελικά η Μακάμπι χρειάστηκε ένα 14-3 για να προσπεράσει 54-53 και να μην ξανακοιτάξει πίσω της. Η διαφορά ανέβηκε από τον Πνίνι στους 7 πόντους, με τη Χίμι να μένει κοντά (72-68 στο 38ο λεπτό), αλλά να μην μπορεί να προσπεράσει, έχοντας πολύ άγχος την ώρα που η αντίπαλός της ήταν εύστοχη και άνετη. Στο τέλος η Μακάμπι δεν άφησε τους Ρώσους να πλησιάσουν, παρότι έχασε κάποιες βολές και βελτίωσε το ρεκόρ της στις 8 συνεχόμενες νίκες.

Έτσι, ο όμιλος κρίθηκε όσον αφορά το ποιοι προκρίνονται με τους Ρώσους να μένουν εκτός. Οι τελικές θέσεις θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με τη Ζαλγκίρις να παίζει στην έδρα της αδιάφορης Χίμκι και την Παρτιζάν να ταξιδεύει στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει την Κάχα Λαμποράλ. Με νίκη η Ζαλγκίρις είναι σίγουρα 2η, ενώ αν χάσει μπορεί να υπάρξει και τριπλή ισοβαθμία (αν η Λαμποράλ κερδίσει την Παρτιζάν). Οι διαφορές είναι πολύ μικρές, που σημαίνει ότι αν η Λαμποράλ κερδίσει με 3 πόντους και άνω, τότε τερματίζει δεύτερη στην τριπλή ισοβαθμία.

Όμιλος Γ

Μοντεπάσκι Σιένα-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 94-65 (49-30)
ΜακΚάλεμπ 22π. 7ρ. 4ασ., Μος 15π. 3ρ., Κ. Λαβρίνοβιτς 10π. 11ρ. 4ασ., Καουκένας 13, Ζήσης 3ασ. (0/1τρ.) // Ντ. Λαβρίνοβιτς 11π. 5ρ. 2ασ. 2κλ., Σαβάς 10π. 6ρ., Τόμας 11
Ποιος είδε τη Σιένα και δεν τη φοβήθηκε. Μπορεί η Φενέρ να έπαιξε χωρίς τον Ούκιτς (καλύτερό της παίκτη φέτος), αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το τελικό -29. Η Σιένα καθάρισε τον όμιλο, είναι σίγουρα πρώτη και ταξιδεύει για… τουρισμό στη Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα, αφήνοντας Φενέρ και Μπαρτσελόνα να τρώγονται για τη 2η θέση.

Το ματς δεν έγινε ποτέ του ντέρμπι, αφού με έναν αφιονισμένο Μπο ΜακΚάλεμπ η Σιένα μπήκε με 12-2 στον αγώνα. Η Φενέρ έμεινε κοντά μέχρι το 16-10 από το καλάθι του Ονάν και το 21-14 λίγο πριν το δεκάλεπτο, αλλά μετά το γήπεδο άρχισε να γέρνει και οι Τούρκοι να αναρωτιούνται αν… όντως είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία. Ο ΜακΚάλεμπ συνέχισε το βιολί του για το 27-14, ενώ ο Λαβρίνοβιτς πήγε το σκορ στο 31-14. Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να ξαναμειώσουν σε μονοψήφια διαφορά και παραδόθηκαν πλήρως όταν τα δύο τριποντάκια του Καραρέτο πήγαν το ματς στο +19 (49-30) στο ημίχρονο.

Η επανάληψη ήταν απλά ένα βασανιστήριο για τη Φενέρ που έμεινε πολύ γρήγορα με 20 πόντους πίσω (56-36) από το αντιαθλητικό φάουλ του Κινσέι, ενώ το ματς πήγε στο 66-43 και το 72-45 λίγο αργότερα με 6 συνεχόμενους πόντους του απίστευτου ΜακΚάλεμπ. Η διαφορά μετά το 74-51 δεν ξαναέπεσε κάτω από τους 24 πόντους και το τελικό +29 αντικατοπτρίζει πλήρως την απίστευτη κυριαρχία της Σιένα σε έναν αγώνα που θα έκρινε την πρωτιά του ομίλου, απέναντι σε μια ομάδα που είχε νικήσει την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη.

Η Φενέρ έχει ακόμα το πλεονέκτημα για τη δεύτερη θέση, αφού αν κερδίσει τη Σολέ στην Τουρκία την τελευταία αγωνιστική θα είναι σίγουρα 2η.

Λιέτουβος Ρίτας-Μπαρτσελόνα 88-87 (40-34)
Μπιέλιτσα 19π. 6ρ., Μπαϊράμοβιτς 15π. 6ρ., Γιασικεβίτσιους 11π. 10ασ., Ελ-Αμίν 11 // Βάσκες 27π. 9ρ., Λόρμπεκ 11π. 5ρ., Λάκοβιτς 12π. 4ασ.
Αν δει κάποιος την… Μπαρτσελόνα στο δρόμο, μπορεί να της πει «ποια είσαι εσύ και τι έκανες με την πρωταθλήτρια Ευρώπης;» (φράση που δεν μπορεί να πει στην ΤΣΣΚΑ, απλώς γιατί όπως είναι φέτος ντρέπεται… και να κυκλοφορήσει). Η Μπαρτσελόνα και πάλι έδειξε να μην έχει αντιστάσεις και αντιδράσεις, αφού χωρίς Ναβάρο, Μάικλ, Μπαζίλε δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια κοινή θνητή.

Η Λιέτουβος πήρε για πρώτη φορά 2 συνεχόμενες νίκες φέτος και ελπίζει σε πρόκριση. Αν κερδίσει την Τσιμπόνα στην Κροατία και παράλληλα η Σολέ ηττηθεί στην Τουρκία από τη Φενέρ, τότε οι Λιθουανοί είναι στο Top-16. Σενάριο καθόλου απίθανο. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που χάζεψε τους αντιπάλους και έκανε μάγκες όλους τους συμπαίκτες του με 10 ασίστ, ενώ σκόραρε και καθοριστικά σουτ στην 4η περίοδο, για να αναγκάσει τους Ισπανούς να μελαγχολήσουν που δεν τον απέκτησαν όσο μπορούσαν φέτος.

Η Λιέτουβος είχε το προβάδισμα από νωρίς ανοίγοντας το ματς με 6-1 με δυο καλάθια του Ελ-Αμίν. Το 19-13 του δεκαλέπτου έγινε 24-19 και 37-27 πριν το ημίχρονο, αφού η Λιέτουβος ολοκλήρωσε ένα σερί 8-0. Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ισοφαρίσει για πρώτη φορά στο 50-50 αλλά μετά πέρασε στο παρκέ ο Γιασικεβίτσιους και έδωσε άλλη πνοή στην ομάδα του: 60-55 και στη συνέχεια 67-55 με τον κόσμο να παραληρεί σε ρυθμούς Σάρας. Η Μπαρτσελόνα πάλεψε σκληρά για να μην αφήσει το ματς, ο Λάκοβιτς και ο Βάσκες έβαζαν όλες τις επιθέσεις και μείωσαν σε 75-74 και 78-76 με 2,5 λεπτά να απομένουν. Το ματς έφτασε στο τέλος με τις δύο ομάδες στη γραμμή, αλλά η Λιέτουβος έκανε λάθος στο 88-85 κάνοντας φάουλ στον Ρούμπιο την ώρα που δοκίμαζε τρίποντο. Ο Ρούμπιο έβαλε τις δύο πρώτες, αλλά επιβεβαίωσε τη στατιστική που λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να μπουν 3 συνεχόμενες βολές από τον ίδιο παίκτη και έχασε την τρίτη, με τη Λιέτουβος να παίρνει την καταπληκτική νίκη, που τη φέρνει κοντά στην πρόκριση.

Όμιλος Δ

Αρμάνι Μιλάνο-Βαλένθια 60-75 (27-32)
Τζάαμπερ 13π. 3ρ., Μορντέντε 12 // Μαρτίνεθ 20π. 4ρ. 4ασ., Ντε Κολό 15π. 5ρ., Κλαβέρ 8π. 9ρ.
Μεγάλη νίκη για τη Βαλένθια, νίκη πρόκρισης επί της Αρμάνι, με τους Ισπανούς όχι μόνο να φεύγουν με το ροζ φύλλο από την Ιταλία, αλλά να παίρνουν και τη διαφορά του πρώτου αγώνα (είχαν χάσει με 11 πόντους). Η Βαλένθια έδειξε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και ουσιαστικά έφτασε μια ανάσα από το να ολοκληρώσει την τεράστια ανατροπή που ξεκίνησε από τη στιγμή που την ανέλαβε ο Πέσιτς (3 νίκες σε 4 ματς, οι 2 εκτός έδρας).

Πια, είναι 4η και αν κερδίσει στην έδρα της την Ολίμπια την ερχόμενη εβδομάδα ή αν ηττηθεί η Αρμάνι στο ΟΑΚΑ (ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η Βαλένθια) προκρίνεται στην επόμενη φάση.

Η Αρμάνι είχε την κατάσταση στα χέρια της, καθώς έπαιζε την πρόκριση στην έδρα της, αλλά φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και τώρα ελπίζει σε ένα θαύμα, δηλαδή και τη νίκη στο ΟΑΚΑ απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που κυνηγά την 1η θέση, αλλά και την ήττα της Βαλένθια από την Ολίμπια στην Ισπανία. Ας πρόσεχαν οι Ιταλοί, που πληρώνουν τις 3 ήττες στην έδρα τους από Ολίμπια, Παναθηναϊκό και Βαλένθια.

Οι παίκτες της Αρμάνι τα έσπασαν στο ματς, με τον Μαντσινέλι να έχει 2/8 εντός παιδιάς, τον Πετσέροφ να έχει 1/7 τρίποντα, τον Μόρις 0/3 τρίποντα και τον Τζάαμπερ 1/5 σουτ τριών πόντων. Αυτό τους κόστισε πάρα πολύ, παρότι έκαναν μόλις 9 λάθη και είχαν 93% στις βολές (ενώ η Βαλένθια 12 λάθη και 65% στις βολές).

Στο τέλος η Αρμάνι είχε τουλάχιστον 5 ευκαιρίες να παλέψει για τη διαφορά, αλλά έκανε συνεχή άστοχα τρίποντα, δύο στο 60-72, δύο στο 60-75, μην μπορώντας να σκοράρει ούτε στο 60-73.

Πιο νωρίς στο ματς η Βαλένθια είχε το προβάδισμα από το ξεκίνημα, αφού ήταν μπροστά μετά από μια μέτρια πρώτη περίοδο με 11-14. Η διαφορά ανέβηκε στο 13-21 και το 25-32, με την Αρμάνι να μην μπορεί καθόλου να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα, μένοντας πίσω με 29-39 και 34-46, για πρώτη φορά στο -12. Η διαφορά ανέβηκε και στους 15 πόντους (36-51) και σε κανένα σημείο ως το τέλος δεν μπόρεσαν οι Ιταλοί να τη ρίξουν από το -10 του 57-67.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *