Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Την καθάρισε και στην Πόλη με Παπανικολάου!

Την καθάρισε και στην Πόλη με Παπανικολάου!

Μάγκας ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη έφυγε με το ροζ φύλλο, κερδίζοντας με 65-67 την Εφές Πίλσεν με τον Κώστα Παπανικολάου να πραγματοποιεί πολύ καλή εμφάνιση. Από κοντά Πρίντεζης και Ντόρσεϊ, οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη δεύτερη νίκη επί της Εφές και στο 2-2. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» ξέρουν ότι αν κερδίσουν με 2 πόντους τη Γαλατασαράι στο ΣΕΦ θα είναι στα προημιτελικά ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στα υπόλοιπα ματς του ομίλους, ενώ αν η ΤΣΣΚΑ πάρει τη Γαλατά την Πέμπτη στον Ολυμπιακό αρκεί… και νίκη με 1 πόντο για την πρόκριση!

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα, έπαιξε αρκετά ώριμα, κατάφερε να ξεπεράσει τα αβίαστα λάθη που έκανε για 2,5 περιόδους και να χτίσει πολύ καλή διαφορά προς το τέλος. Η Εφές με ένα σερί 13-2 μπόρεσε και ανέτρεψε μέσα σε 2 λεπτά το -11 και πήγε το ματς στο 65-65 αλλά στο φινάλε οι βολές του Σλούκα έγραψαν την ιστορία του αγώνα.

Οι δυο ομάδες σούταραν με παρόμοια ποσοστά, 47%-48% στα δίποντα και 32%-33% στα τρίποντα, με την Εφές να έχει 63% στις βολές (82% ο Ολυμπιακός). Οι «ερυθρόλευκοι» ήλεγξαν τα ριμπάουντ (34-35), οι ασίστ ήταν 8-9, τα κλεψίματα 9-10 και τα λάθη 17-19.

Η Εφές είχε προσαρμόσει όλη της την άμυνα πάνω στον Βασίλη Σπανούλη που ασφυκτιούσε, αλλά οι υπόλοιποι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν αυτό που έπρεπε, ενώ και ο Σπανούλης, όταν προσαρμόστηκε (στην 3η περίοδο) στην άμυνα, μπόρεσε να δώσει πολύτιμες βοήθειες στην ομάδα του. Απ’ την άλλη, ο Μπάρατς και πάλι ήταν πρόβλημα, αλλά έπαιξε 25 λεπτά, με τον Λαφαγιέτ που ήταν ο καλύτερος της Εφές να παίζει μόλις 23 λεπτά, στα οποία είχε 22 πόντους με 8/12 σουτ! Κατά τα άλλα, η άμυνα του Ολυμπιακού εξαφάνισε τον Τουντζερί και τον Κίνσεϊ, ο Σαβάνοβιτς ήταν μετριότατος, ο Μπατίστα το ίδιο, ενώ ο Βούγιατσιτς ήταν αόρατος γα 38 λεπτά.

Παπανικολάου και Πρίντεζης τελείωναν πολύ καλά στη ρακέτα
, ενώ έβαλαν και 3/6 τρίποντα, όλα τους σωστά σουτ, ο Ντόρσεϊ έκανε τη διαφορά στην άμυνα προβληματίζοντας τους περιφερειακούς της Εφές όποτε προσπαθούσαν ντράιβ, ενώ παρότι Μάντζαρης και Σλούκας δεν ήταν ιδιαίτερα καλοί, δεν κόστισαν στον Ολυμπιακό. Βοήθησε ο Άντιτς σε πολλούς τομείς, ο Χάινς το ίδιο, με την άμυνα των «ερυθρολεύκων» να είναι άριστη κατά διαστήματα.

Μετά το πρώτο πεντάλεπτο και το 6-7 ο Ολυμπιακός έλεγξε τον αγώνα, παρά την πίεση στον Σπανούλη και τα αρκετά αβίαστα λάθη πήγε στο 6-13 εκμεταλλευόμενος τα φάουλ που κέρδιζε, την ώρα που η Εφές έψαχνε ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Ο Χάινς έκανε το 8-16 για να τελειώσει η περίοδος στο 9-16, με τον Ολυμπιακό να έχει κρατήσει τους Τούρκους στα 3/14 εντός παιδιάς σε ολόκληρο το δεκάλεπτο.

Παρά την απίστευτη επιθετική δυστοκία της Εφές, ο Σαρίτσα έκανε 8:30 να βάλει στο παρκέ τον Μπάρατς., Αλλά και μετά ο Ολυμπιακός πάταγε καλύτερα στα πόδια του. Παπανικολάου και Πρίντεζης έγραψαν το 12-22 για τη μεγαλύτερη διαφορά των «ερυθρολεύκων» στο πρώτο ημίχρονο με το τρίποντο του Λο στο 15ο λεπτό να κάνει το σκορ 19-28 . Ο Μπάρατς ήταν η μόνη πηγή κινδύνου για τον Ολυμπιακό, με 4 πόντους μείωσε σε 25-30, ενώ αυτός ήταν που έκανε και το 32-34 μετά από πάσα του Τουντζερί. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να δει τον Πρίντεζη να παίρνει επιθετικό ριμπάουντ μετά από άστοχη βολή του Σπανούλη για το 32-37 στην εκπνοή ουσιαστικά του ημιχρόνου, κρατώντας έτσι μια καλή διαφορά, παρά τα μαζεμένα λάθη προς το τέλος του πρώτου μέρους.

Οι «ερυθρόλευκοι» δυσκολεύονταν να σκοράρουν στην 3η περίοδο, καθώς ο Σπανούλης ήταν ασφυκτικά μαρκαρισμένος και έκανε λάθη όποτε έπαιρνε την μπάλα, αλλά στην άμυνά τους, με τον Ντόρσεϊ να παίζει καταπληκτικά και πάνω στον Μπάρατς, αλλά και στις βοήθειες, κράτησαν την Εφές χωρίς πόντο για 5:10, καταφέρνοντας να πάνε στο 32-41 ως τότε με 4 πόντους του Παπανικολάου.

Όταν κάθε άλλη λύση είχε στερέψει και ο Ολυμπιακός έμοιαζε να εγκλωβίζεται πλήρως, μίλησε ο Βασίλης Σπανούλης, 2 συνεχόμενα καλάθια από ατομικές ενέργειες για το 36-43 και το 39-45, αμφότερα πολύ κρίσιμα για την ομάδα του. Ο Μπάρατς μείωσε σε 42-45 αλλά στην τελευταία επίθεση πριν τη διακοπή ο Σαρίτσα τον έβαλε να μαρκάρει τον Πρίντεζη, που έμεινε ολομόναχος στο τρίποντο και έγραψε το 42-48.

Ο Ακιόλ με 5 πόντους βοήθησε την Εφές να πλησιάσει σε 47-48 στην αρχή της 4ης περιόδου, αλλά ο Πρίντεζης τελείωσε ιδανικά δυο φάσεις για να πάει ξανά τον Ολυμπιακό στο +5. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να ελέγχουν το ματς, στο 36ο λεπτό ο Παπανικολάου με καλάθι και φάουλ έγραψε το 51-57, ενώ το κλέψιμο του Πρίντεζη στον Τουντζερί και το δικό του τρίποντο ανέβασαν τη διαφορά στους 9 πόντους, 51-60.

Η Εφές έκανε 2 φάουλ στον Χάινς, αλλά ο Αμερικανός είχε 3/4 βολές για το 52-63 του Ολυμπιακού με 2:33 για το τέλος. Κι εκεί που ο Ολυμπιακός φαινόταν να ελέγχει πλήρως τον αγώνα, ήρθαν τα απανωτά λάθη από Χάινς και Σλούκα, μαζί με τα απίστευτα τρίποντα από Βούγιατσιτς και Λαφαγιέτ για να φέρουν το ματς στο 62-65 με σερί 10-2 των Τούρκων. Ο Ολυμπιακός είχε επίθεση, αλλά στα 30 δευτερόλεπτα ο Λο έχασε την μπάλα για να βάλει ο Βούγιατσιτς 16 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ένα απίστευτα δύσκολο τρίποντο, αφού ο Ολυμπιακός επέλεξε να μην του κάνει φάουλ 2 βολών.

Ισοπαλία 65-65 και τελευταία επίθεση για τους «ερυθρολεύκους» που έψαξαν τον Σπανούλη, αλλά δεν μπόρεσαν να τον τροφοδοτήσουν, με τον Σλούκα να παίρνει από την επαναφορά και τον Βούγιατσιτς να του κάνει φάουλ. Ο Σλούκας είχε 2/2 βολές στα 10 δευτερόλεπτα, η Εφές την τελευταία επίθεση, αλλά ο Λαφαγιέτ και ο Κίνσεϊ αστόχησαν σε τρίποντο και δίποντο κατά σειρά με τους «ερυθρολεύκους» να παίρνουν τη μεγάλη νίκη!

Τα δεκάλεπτα: 9-16, 32-37, 42-48, 65-67.

Αναντόλου Εφές (Σαρίτσα): Κίνσεϊ 4 (3ρ.), Τουντζερί, Ακιόλ 6 (1τρ. 4ρ.), Μπατίστα 2 (5ρ.), Βούγιατσιτς 8 (2τρ. 3ρ.), Σαβάνοβιτς 7 (3ρ. 4κ.φ.), Γκιουλέρ, Λαφαγιέτ 22 (4τρ. 5ρ. 6κ.φ.), Μπάρατς 16 (7ρ. 3κ. 5κ.φ.).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 5 (4ρ.), Άντιτς 4 (5ρ. 3ασ.), Σπανούλης 8 (4κλ. 7κ.φ.), Ντόρσεϊ 8 (8ρ.), Γκεσεβίτσιους 3 (1τρ. 3ρ.), Πρίντεζης 16 (2τρ. 5ρ.), Παπανικολάου 16 (1τρ. 5ρ.), Μάντζαρης, Σλούκας 2 (3ασ.), Λο 5 (1).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *