Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / «Πύρρειος» νίκη 20 πόντων!

«Πύρρειος» νίκη 20 πόντων!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε πολύ εύκολα με 72-54 τη Γαλατασαράι στο ΣΕΦ για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, για να πάει στο 7-0 και να παραμείνει αήττητος εντός και εκτός συνόρων για φέτος. Οι «ερυθρόλευκοι» έλεγξαν απόλυτα το παιχνίδι, έφτασαν τη διαφορά και στους 26 πόντους και δεν επέτρεψαν στους Τούρκους σε κανένα σημείο να έχουν ψευδαισθήσεις νίκης. Όμως, ένα φαινομενικά εύκολο βράδυ, σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Μπρεντ Πετγουέι στον ώμο και, βεβαίως, από τη συμπλοκή των Μπέγκιτς και Πρίντεζη με τον Μένσα-Μπόνσου, συμπλοκή που οδήγησε σε ντεσκαλιφιέ.

Κι αν ο Πετγουέι πήγε στο νοσοκομείο όπου η αρχική διάγνωση μιλά για απλό τράνταγμα (καλού κακού έκανε και μαγνητική), ο Ολυμπιακός, ανάλογα με την απόφαση της Ευρωλίγκας, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει τα πλάνα του στους ψηλούς. Ο Μπέγκιτς με τον Πρίντεζη αποβλήθηκαν από τον αγώνα για το ξύλο με τον Μένσα-Μπόνσου, με τον Ολυμπιακό να ελπίζει ότι η Ευρωλίγκα θα τους τιμωρήσει με απλό πρόστιμο και όχι με αποκλεισμό αγωνιστικών. Βέβαια, και 1-2 αγωνιστικές να δεχτούν οι δυο παίκτες ως τιμωρία, δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό, οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά έχουν κλειδώσει την πρώτη θέση του ομίλου τους ήδη. Όμως, με δεδομένη την απουσία του Σίμονς, αν η ποινή είναι βαρύτερη (δεν το νομίζω), ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί ενίσχυση, μεγαλύτερη από αυτή του Καββαδά που απέκτησε χτες ως το 2018.

Από εκεί και πέρα το όλο θέμα με τον Μένσα-Μπόνσου ξεκίνησε χωρίς λόγο (λες και συνήθως υπάρχει λόγος για να δέρνονται οι παίκτες στο γήπεδο). Τα νεύρα του Εγγλέζου για τη διαφορά, για το γεγονός ότι ήταν το πρώτο ματς που δεν του είχε βγει από τότε που πήγε στους Τούρκους, η σκληρή κόντρα με τον Μπέγκιτς, η χαζή αντίδραση του Μπέγκιτς, όλα αυτά συνηγόρησαν. Ο Μένσα-Μπόνσου χτυπάει τον Μπέγκιτς με τη δεξιά μπουνιά μπαίνοντας προς τα μέσα από τις βολές, θεωρώ πιθανώς κατά λάθος στη χαζομάρα του να τα δώσει όλα για το ριμπάουντ, ο Σλοβένος αντιδρά με αγκωνιά και μετά το πράγμα ξεφεύγει και αρχίζουν να πέφτουν μπουνιές. Ο Πρίντεζης πήγε να τους χωρίσει, αλλά προφανώς τα είδε όλα και άρχισε κι αυτός να δέρνει, ευτυχώς οι υπόλοιποι φέρθηκαν λογικά με πρώτο και καλύτερο τον Παπαπέτρου, που σκέφτηκε τη μύτη του και έμεινε όσο πιο μακριά μπορούσε. Το βίντεο της φάσης:

Τέλος πάντων, αυτό το περιστατικό προφανώς και χαρακτήρισε τον αγώνα, αλλά από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός ήταν για ακόμα μία φορά απίστευτα πειστικός και έδειχνε ανίκητος. Ό,τι κι αν δοκίμαζε η τουρκική ομάδα, οι «ερυθρόλευκοι» έλεγχαν τη διαφορά και από ένα σημείο και μετά την ανέβαζαν διαρκώς, το 24-11 της 3ης περιόδου την έφερε στους 24, για να πάει λίγο μετά στους 26.

Ο Ολυμπιακός σούταρε σχεδόν με διπλάσια ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα, εγκλωβίζοντας με την άμυνά του πλήρως τη Γαλατασαράι, 60%-33% στα δίποντα, 27%-14% στα τρίποντα. Τα ριμπάουντ ήταν 40-36, αλλά εκεί πήγαν στο τέλος, μέχρι νωρίτερα ήταν 40-31, με τον Ολυμπιακό να τα ελέγχει απόλυτα μέχρι να κριθεί το ματς. Οι ασίστ ήταν 20-7, με το ματς να πηγαίνει στον ίδιο ρυθμό από την αρχή ως το τέλος του, 10-4 στο ημίχρονο οι τελικές πάσες. Τα λάθη ήταν 17-20.

Ο Ντάνστον έκανε ένα ακόμα εκπληκτικό ματς, ο Αμερικανός σε 22 λεπτά είχε 18 πόντους με 9/12 σουτ, 5 ριμπάουντ και 3 τάπες. Ο Σπανούλης ήταν πολύ καλός (μέχρι την τελευταία φορά που μπήκε στο τελευταίο εξάλεπτο και ήταν πολύ χαλαρός), είχε 12 πόντους με 5/8 σουτ και 4 ασίστ.

Ρεκόρ κυνήγησαν οι Λαμόνικα, Κόντε, Κοβάλσκι (οι τρεις διαιτητές), καθώς αυτό ήταν το 2ο παιχνίδι στην καριέρα του Σπανούλη στην Ευρωλίγκα, που δεν κερδίζει ούτε ένα φάουλ (ο Ολυμπιακός είχε συνολικά 4 βολές)! Ο Σπανούλης το 2010-11, το 2011-12 και το 2012-13 ήταν ο πρώτος σε κερδισμένα φάουλ (μέσο όρο ανά αγώνα) σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα. Να τελειώσει αγώνα χωρίς να κερδίσει φάουλ είχε από τις 11 Νοέμβρη 2009, στο Προκόμ-Παναθηναϊκός.

Καλός ήταν και ο Λοτζέσκι, αλλά και ο Μπέγκιτς, τουλάχιστον μέχρι το επεισόδιο. Μάντζαρης, Σλούκας και Λο βοήθησαν πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας και ο Ολυμπιακός είχε ένα πολύ εύκολο βράδυ.

Από την τουρκική ομάδα κανείς ουσιαστικά δεν προβλημάτισε τον Ολυμπιακό, ο Αλντεμίρ ήταν ο καλύτερος, μαζί με τον Γκιουλέρ, αλλά είχαν από 10 πόντους. Από εκεί και πέρα ο Αρσλάν είχε 3/9 σουτ, ο Έρτσεγκ 0/3, ο Χέρστον 1/7, ο Ακιόλ 1/4, ο Μένσα-Μπόνσου 1/3, ο Μάτσβαν 0/1, ο Αρόγιο 1/9, ο Ντόμερκαντ 0/2.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με 6-2 από τον Περπέρογλου και τον Ντάνστον, ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα από την πρώτη φάση. Οι Τούρκοι ισοφάρισαν με τον Γκιουλέρ σε 6-6. Ο Μένσα-Μπόνσου έκανε λάθος στην επόμενη επίθεση, τη μοναδική στο ματς που η Γαλατά είχε την ευκαιρία να προσπεράσει, ο Ολυμπιακός με Σπανούλη και Ντάνστον πήγε στο 14-6 με τον Αμερικανό να έχει ήδη 8 πόντους. Πρίντεζης και Μπέγκιτς κράτησαν μπροστά στους 8 πόντους τους «ερυθρολεύκους», 18-10 στο τέλος της περιόδου.

Αρσλάν και Αλντεμίρ μείωσαν σε 18-14, με τον Αλντεμίρ να γράφει το 20-18 φτάνοντας τους 8 πόντους. Ο Ολυμπιακός απάντησε με τρίποντο του Σλούκα και μετά το 23-20 από τον Μάτσβαν, Ντάνστον και Πετγουέι έφεραν τον αγώνα στο 29-20. Ο Σπανούλης με τρίποντο έγραψε το 32-22 και ο Λοτζέσκι τον μιμήθηκε για το 35-24 στο τέλος του ημιχρόνου.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στην επανάληψη με τον Σπανούλη και τον Μάντζαρη να γράφουν το 40-26, ο Μένσα-Μπόνσου απάντησε με καλάθι και φάουλ, αλλά ο Πρίντεζης με τον Σπανούλη έγραψαν δύο συνεχόμενα τρίποντα για το 49-31 και επιστροφή δεν υπήρχε πια για τους Τούρκους, που έβαζαν καλάθι ούτως ή άλλως με… αίτηση. Στα τελευταία 5 λεπτά της περιόδου η Γαλατά σκόραρε 4 πόντους και ο Ολυμπιακός 10.

Ο Μπέγκιτς έφερε το ματς στο 51-31, η Γαλατά στο τελευταίο πεντάλεπτο της περιόδου σκόραρε μόνο με 4/4 βολές από Αρσλάν και Έρτσεγκ, 53-35, με Μπέγκιτς, Σλούκα και Λοτζέσκι να κλείνουν την περίοδο στο 59-35. Στους 26 πήγε η διαφορά από τον Ντάνστον, 61-35, ο Ακιόλ απάντησε με τρίποντο, ο Ολυμπιακός πήγε και στο 67-41 και το 70-44, με Λοτζέσκι και Παπαπέτρου, και μετά από 2/2 βολές του Αρόγιο με 3:09 για το τέλος, έγινε το επεισόδιο με τις αποβολές.

Η τουρκική ομάδα έτρεξε σερί 2-10 στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, με τον Ολυμπιακό να έχει χαλαρώσει πάρα πολύ, ιδιαίτερη διάθεση δεν υπήρχε πλέον μετά τα επεισόδια (που γενικεύτηκαν με ρίψεις αντικειμένων από την εξέδρα, τουλάχιστον μέχρι ο Σπανούλης να πάρει το μικρόφωνο και να πει στον κόσμο ότι… κάνει χαζομάρες και δεν σκέφτεται λογικά), με το ματς να τελειώνει στο 72-54.

Θεωρητικά, μόνο η Μπάγερν μπορεί να φτάσει τον Ολυμπιακό, με 4-0 δικό της (παίζει απόψε) και 0-3 του Ολυμπιακού, συν τη διαφορά στο μεταξύ τους, δηλαδή η πρωτιά έχει κλείσει από τώρα. Την επόμενη εβδομάδα θα παίξουν οι δυο τους στη Γερμανία.

Πριν τον αγώνα με τη Γαλατά ο Σπανούλης βραβεύτηκε με το βαρύτιμο «Διεθνές Βραβείο Αθλητισμού Τζουζέπε Σάκια», το οποίο δίνεται σε όσους ανθρώπους 18-35 ετών έχουν αναγνωριστεί στη ζωή τους στον τομέα τους και έχουν ξεχωρίσει ως σημαντικά παραδείγματα προς μίμηση στην κοινωνία, αποτελώντας παράδειγμα για τις μελλοντικές γενεές. Το βραβείο έχει χορηγό το Βατικανό (εκεί έγινε και η τελετή στην αρχή της εβδομάδας, ο Σπανούλης την παρακολούθησε μέσω βιντεοκλήσης), έχει 9 κατηγορίες και σίγουρα η βράβευση του Σπανούλη είναι μεγάλη τιμή.

Τα δεκάλεπτα: 18-10, 35-24, 59-35, 72-54.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι 4, Λο (3ασ. 4κλ.), Ντάνστον 18 (5ρ. 3κ.), Σπανούλης 12 (2τρ. 4ασ.), Περπέρογλου 3 (4ρ. 2ασ.), Παπαπέτρου 3 (1), Σλούκας 5 (4ρ.), Μπέγκιτς 8 (5ρ. 2κ.), Πρίντεζης 9 (1τρ. 4ρ.), Αγραβάνης (3ρ.), Μάντζαρης 3 (1τρ. 3ασ.), Λοτζέσκι 7 (1τρ. 6ρ. 3ασ.).

Γαλατασαράι (Αταμάν): Έρτσεγκ 2 (4ρ.), Κοκσάλ 3, Χέρστον 2 (3ρ.), Ακιόλ 3 (1), Αλντεμίρ 10 (7ρ. 2κλ.), Μένσα-Μπόνσου 7 (8ρ.), Μάτσβαν 2 (3ρ.), Αρόγιο 6, Γκιουλέρ 10 (4ρ.), Αρσλάν 9 (1τρ. 2ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *