Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νέα κακή εμφάνιση και ήττα

Νέα κακή εμφάνιση και ήττα

Ο Παναθηναϊκός ήταν για ακόμα μία φορά πολύ κακός και γνώρισε την ήττα με 55-68 από τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ για τη 10η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Με την πρόκριση να είναι ήδη στα χέρια τους, οι «πράσινοι» έπαιζαν το πλασάρισμα στον όμιλο. Πλέον, θα είναι 4οι αν κερδίσει η Λαμποράλ και 3οι αν χάσει η Λαμποράλ, που παίζει την Παρασκευή εντός έδρας με τη Λοκομοτίβ Κιουμπάν. Αμφότερες έχουν προκριθεί, παίζουν κι αυτές για το πλασάρισμα. Αν τερματίσει 4ος ο Παναθηναϊκός θα παίξει με τον Ολυμπιακό (και 2 από τις Φενέρ, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα), αν τερματίσει 3ος θα είναι σε όμιλο που ήδη περιμένουν οι Ρεάλ, Μακάμπι και Γαλατασαράι.

Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού, αλλά το να αρχίσουν οι «πράσινοι» να παίζουν καλύτερο μπάσκετ. Το παιχνίδι, αν και ουσιαστικά αδιάφορο, ήταν απογοητευτικό. Οι 55 πόντοι είναι ελάχιστοι, μπορεί να υπάρχουν οι δικαιολογίες της απουσίας των Παππά-Μασιούλις και του τραυματισμού του Ούκιτς, αλλά ο Παναθηναϊκός δείχνει μια ομάδα πάρα πολύ εύθραυστη. Το παραμικρό μπορεί να του χαλάσει τα σχέδια, ενώ δυσκολεύεται αρκετά να ελέγξει τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Ενώ ένας ένας οι παίκτες του δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τα καλύτερα ρόστερ της Ευρώπης, το γλυκό προς το παρόν δεν έχει δέσει καλά.

Το στραπάτσο του αποκλεισμού αποφεύχθηκε, οπότε με το νέο έτος και το Top-16, ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει νέο ξεκίνημα. Και οι παίκτες θα πρέπει να ανασκουμπωθούν, αλλά και ο Πεδουλάκης να εκμεταλλευτεί επιτέλους το ρόστερ του και τις μετεγγραφές του. Ο Μαυροκεφαλίδης για ακόμα μία φορά έπαιξε ελάχιστα (6 λεπτά), ενώ ο Γιάνκοβιτς αγωνίστηκε 18 λεπτά (πρώτη φορά) και παρά τη γενικότερη μετριότητα της ομάδας, έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει και πρέπει να πάρει κι άλλες ευκαιρίες. Και, βεβαίως, να βρεθούν γενικότερα ισορροπίες στη φροντ λάιν και την περιφέρεια, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει και είναι ξεκάθαρο από μια πρώτη πρόχειρη ματιά. Δεν είναι κάτι το… αδύνατο να συμβεί, η χρονιά έχει δρόμο μπροστά της, τουλάχιστον όσον αφορά στους 2 βασικούς στόχους, μιας και το Κύπελλο κρίνεται ουσιαστικά τη Δευτέρα.

Το μόνο που μπορεί να κρατήσει ο Παναθηναϊκός από το ματς είναι η παρουσία του Λασμ, που δείχνει ότι έχει επανέλθει πλήρως ενόψει του ντέρμπι. Από εκεί και πέρα, σούταρε άθλια, 39% στα δίποντα και 18% στα τρίποντα, προφανώς με τέτοια ποσοστά δεν μπορείς να κερδίσεις αγώνα Ευρωλίγκας απέναντι σε σοβαρή ομάδα (52% και 37% τα αντίστοιχα της Μακάμπι), έλεγξε τα ριμπάουντ, 37-32 με 15-9 τα επιθετικά, οι ασίστ ήταν 12-15 και τα λάθη 15-12.

Η Μακάμπι μπήκε από την αρχή καλύτερα, πήρε τον έλεγχο στο πρώτο δεκάλεπτο και το παιχνίδι κρίθηκε οριστικά στην 3η περίοδο, όταν ο Παναθηναϊκός δέχτηκε ένα 8-22 σερί. Μάλιστα, το 8-22 μπορούμε και να το σπάσουμε σε κομμάτια, αφού στο δεύτερο πεντάλεπτο της περιόδου το επιμέρους σκορ της Μακάμπι ήταν 2-15, με τους Ισραηλινούς να βάζουν 6 πόντους στο τελευταίο λεπτό του δεκαλέπτου.

Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα 2 φορές στο ματς όλες κι όλες, η πρώτη ήταν από καλάθι του Μαυροκεφαλίδη για το 6-5, το οποίο και κράτησε μέχρι το 10-7 από το κάρφωμα του Γκιστ, με τον Πνίνι να απαντά και τον Ινγκλς να γράφει το 10-11. Ο Ούκιτς σκόραρε για το 2ο προβάδισμα του Παναθηναϊκού, 12-11, αλλά ως εκεί, αφού Σμιθ και Ινγκλς απάντησαν με 0-7 για το 12-18. Μάλιστα, το τρίποντο του Μπλου στο τελευταίο μισό λεπτό της περιόδου έφερε το σκορ στο 14-23 στο δεκάλεπτο, διαφορά πολύ μεγάλη για την εικόνα της περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός πλησίασε σε 18-24 με τον Κάρι, αλλά ο Ινγκλς απάντησε με τρίποντο, ενώ μετά το 21-27 από τον Λασμ, ο Μπλου με 5 πόντους έγραφε το 21-32. Αυτή ήταν η εικόνα όλης της περιόδου, με τη Μακάμπι να ελέγχει τον Παναθηναϊκό, όποτε η διαφορά έπεφτε από τους 9-10 πόντους, οι Ισραηλινοί είχαν σκορ, με τον Ούκιτς να κλείνει το ημίχρονο στο 27-36.

Η 3η περίοδος ήταν καταστροφική για τον Παναθηναϊκό, που δεν μπόρεσε να παίξει ούτε άμυνα, αλλά ούτε και να σκοράρει. Ο Μπλατ εγκλώβισε τελείως τους «πρασίνους» με τις άμυνες που επέλεγε, μετά τις βολές του Λασμ, ο Ινγκλς με τρίποντο έφερε το ματς στο 29-39. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για τελευταία φορά σε μονοψήφια διαφορά με το τρίποντο του Διαμαντίδη για το 32-39, αλλά στα επόμενα 8:26 της περιόδου δέχτηκε 19 πόντους και έβαλε 3.

Ο Σμιθ και ο Τάιους έφεραν το ματς στο 33-43 στο πεντάλεπτο της περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να έχει μετά το τρίποντο του Διαμαντίδη 6 συνεχόμενα άστοχα σουτ και 5 λάθη, μέχρι το λέι απ του Γιάνκοβιτς 6:30 αργότερα. Ως τότε η Μακάμπι είχε πάει στο 33-50 με Πνίνι και Ράις, ενώ με δύο τρίποντα του Χίκμαν σε 31 δευτερόλεπτα στο τελευταίο λεπτό έφτασε στο 35-58, με τον Παναθηναϊκό να έχει άλλα 3 άστοχα σουτ και ένα ακόμα λάθος στο τελευταίο 1:09 της περιόδου.

Οι Ισραηλινοί χαλάρωσαν στο 4ο δεκάλεπτο, ο Φώτσης με τρίποντο μείωσε σε 40-58, με τον Λασμ να παλεύει μόνος του για το 47-58. Ο Μπλου ήταν που ανέλαβε να κρατήσει τη Μακάμπι σε απόσταση ασφαλείας, δίποντο για το 47-60, τρίποντο για το 49-63 στην επόμενη επίθεση, ένα ακόμα λάθος για τον Παναθηναϊκό, τρίποντο του Ράις και 49-66. Στο τέλος, Γιάνκοβιτς και Κάρι με τρίποντα μείωσαν σε 55-66, με τον Χίκμαν να κλείνει το ματς.

Σε ατομικό επίπεδο δεν είδαμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει (και είναι πολύ άσχημο να είσαι προβλέψιμος στις αδυναμίες και τα άσχημα). Ο Λασμ ήταν πολύ καλός με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 κερδισμένα φάουλ, ο Διαμαντίδης είχε 9 ασίστ, αλλά και 1/7 σουτ και 5 λάθη, φέτος δεν έχει επ’ ουδενί βρει επιθετικό ρυθμό, ο Μπατίστ δεν μπορούσε να βοηθήσει, ο Φώτσης έμοιαζε εκτός λογικής ομάδας, ο Κάρι και ο Μπράμος ήταν άστοχοι (μαζί είχαν 1/9 σουτ). Το καλό είναι ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί τώρα να τραβήξει μονοκοντυλιά στην κανονική περίοδο και τις εμφανίσεις του και να ξεκινήσει απ’ την αρχή δείχνοντας καλύτερο πρόσωπο στο Top-16. Κάτι που επιβάλλεται, βεβαίως, αν θέλει να έχει τύχη πρόκρισης στα προημιτελικά.

Τα δεκάλεπτα: 14-23, 27-36, 35-58, 55-68.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 2 (8ρ.), Κάρι 7 (1τρ. 4ρ.), Μπατίστ, Φώτσης 3 (1), Ούκιτς 4, Λασμ 16 (8ρ. 7κ.φ.), Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 5 (1τρ. 4ρ. 9ασ. 2κλ.), Γκιστ 6, Γιάνκοβιτς 7 (1τρ. 4ρ.), Αποστολίδης.

Μακάμπι Τελ Αβίβ
(Μπλατ): Ράις 7 (1τρ. 4ασ.), Σμιθ 7 (1τρ. 6ρ.), Χίκμαν 10 (2), Ινγκλς 10 (2τρ. 3ασ.), Τάιους 6 (7ρ.), Πνίνι 9 (2), Κόεν 2, Οχαγιόν 2 (4ασ.), Μπλου 13 (2τρ. 4ρ.), Λάντεσμπεργκ, Σχορτσανίτης 2 (6ρ. 2ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *