Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Το πέταξε μέσα από τα χέρια του

Το πέταξε μέσα από τα χέρια του

Δικό του αγώνα έχασε ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια, όπου ηττήθηκε με 74-73 από τη Λαμποράλ για την 11η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας, για να πέσει στην 3η θέση του ομίλου του με 8-3. Πλέον, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί τη νίκη στη Μόσχα για να καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη δυάδα του ομίλου που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Και όλα αυτά ενώ στην Ισπανία κατάφερε να ξεπεράσει τις πολλές απουσίες και τα προβλήματα που είχε, αλλά στο τέλος χάρισε το ματς, ένα δικό του ματς, στη Λαμποράλ.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να σταθεί στο ύψος του στο ματς, έλεγξε απόλυτα το ρυθμό του αγώνα, κράτησε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, ενώ στο τέλος είχε πολλές ευκαιρίες να κερδίσει τη νίκη. Όμως, ένα παιδαριώδες λάθος του Λαφαγιέτ, 0/2 βολές από τον Πρίντεζη, μια κακή επίθεση κι ένα άστοχο τρίποντο του Λαφαγιέτ στο τέλος ήταν αυτά που τον καταδίκασαν. Στο τελευταίο τρίλεπτο φάνηκε ξεκάθαρα η απουσία του Βασίλη Σπανούλη, αφού έλειπε ο παίκτης που θα έπαιρνε την μπάλα και θα καθοδηγούσε και όλους τους υπόλοιπους, έλειπε εκείνος που θα έπαιρνε από το χέρι όλη την ομάδα. Μάλιστα, και το 74-73 στο οποίο μείωσε ο Ολυμπιακός προήλθε από την τρομερή ενέργεια του Χάντερ που πήρε επιθετικό ριμπάουντ και με φόλοου κάρφωμα μείωσε στον πόντο.

Η αλήθεια είναι ότι πέραν τούτου, ο Ολυμπιακός αδίκησε τον εαυτό του στο τέλος του αγώνα. Θα μπορούσε ακόμα κι έτσι να πάρει τη νίκη, δεν χρειαζόταν ούτε κάποια υπέρβαση, ούτε καν ένα τεράστιο σουτ. Του έφτανε μόνο να μην είχε πετάξει την μπάλα αβίαστα (ο Τζέιμς την πήρε μέσα από τα χέρια του Λαφαγιέτ) ή να είχε βάλει έστω μια βολή ο Πρίντεζης στο τέλος.

Για τον Ολυμπιακό ο Πρίντεζης ήταν ο καλύτερος με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ. Μαζί του πολύ καλός ήταν ο Χάντερ που τράβηξε σχεδόν όλο το κουπί στη θέση «5», είχε 14 πόντους με 6/6 εντός παιδιάς και θα έπρεπε να έχει παίξει παραπάνω από τα 23 λεπτά που έπαιξε (ιδίως με τον Ντάνστον να έχει υψηλό πυρετό). Ο Σλούκας είχε 7 πόντους, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ο Λοτζέσκι 7 πόντους και 4 ριμπάουντ με τον Λαφαγιέτ να προσθέτει 8 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Πάντως, αν βγάλει κανείς του Χάντερ, Πρίντεζη, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έκανε το μεγάλο ματς που θα χρειαζόταν για να καλυφθεί το κενό του Σπανούλη. Ο Μάντζαρης είχε 2/5 σουτ, ο Λαφαγιέτ 3/7, ο Ντάρντεν 1/7, ο Λοτζέσκι 3/8, ο Σλούκας 2/6. Κι όμως, χωρίς τον Πετγουέι και τον Τσαϊρέλη και με τον Ντάνστον άρρωστο, ο Ολυμπιακός ήταν τόσο καλοστημένος που θα μπορούσε ακόμη κι έτσι να κερδίσει. Μάλλον, όχι απλώς θα μπορούσε, αλλά είχε φτάσει σε σημείο που θα έπρεπε να κερδίσει. Έχασε μια μεγάλη ευκαιρία και το θέμα είναι πόσο θα του στοιχίσει αυτή στη μάχη για το φάιναλ φορ. Μπορεί να του κοστίσει και τα πάντα, σε μια σεζόν που πραγματικά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο αν χάσει το πλεονέκτημα έδρας (και το φάιναλ φορ) από αυτό εδώ το παιχνίδι. Πάντως υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά που θα κρίνει το τι θα γίνει στον όμιλο και το πλεονέκτημα έδρας είναι ακόμα στα χέρια του.

Ο Ολυμπιακός είχε 54% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα (47% και 32% η Λαμποράλ αντίστοιχα), τα ριμπάουντ ήταν 40-29 (13-7 τα επιθετικά), οι ασίστ 16-18, τα κλεψίματα, 9-6 και τα λάθη 15-12. Ο Ολυμπιακός ήταν πιο εύστοχος, είχε περισσότερες ασίστ και λιγότερα λάθη, στοιχεία που δείχνει και αυτά ότι έχασε ένα δικό του ματς.

Για τη Λαμποράλ ο Τζέιμς είχε 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, ο Κοζέρ 13 πόντους και 3 ασίστ, ο Μπέρτανς 15 πόντους και 4 ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός έκλεισε πολύ καλά τον Άνταμς, τον Άιβερσον, τον Σενγκέλια, ενώ καλός ήταν ο Σαν Εμετέριο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με 2-8 στο ματς με τον Μάντζαρη, τον Ντάνστον και τον Πρίντεζη, για να απαντήσει ο Μπέρτανς ισοφαρίζοντας σε 8-8. Ο Πρίντεζης με τον Λοτζέσκι έβαλαν ξανά μπροστά τον Ολυμπιακό, αλλά άλλα δύο τρίποντα από τη Λαμποράλ την έφεραν στο 16-13 με τον Σενγκέλια και τον Μπέρτανς. Ο Λοτζέσκι μείωσε με τον Χάντερ να βάζει μπροστά τον Ολυμπιακό με 17-19 και τον Σλούκα με τον Πρίντεζη να κλείνουν το δεκάλεπτο στο 19-23.

Στη 2η περίοδο ο Καββαδάς και ο Αγραβάνης έφεραν τον Ολυμπιακό στο 19-25 και το 21-28, με τη Λαμποράλ να απαντά μετά το 23-30 από τον Λαφαγιέτ. Ο Σαν Εμετέριο με τον Μπερτανς μείωσαν σε 29-30, αλλά ο Πρίντεζης έκανε μεγάλο ματς και κράτησε μπροστά τον Ολυμπιακό, 29-33. Ο Τζέιμς έφερε το ματς στο 34-35, με τον Χάντερ να κρατάει τον Ολυμπιακό μπροστά και το ημίχρονο να κλείνει στο 36-38.

Στην επανάληψη η Λαμποράλ προσπέρασε με 40-38, με τον Ολυμπιακό να απαντά με τρίποντο του Ντάρντεν. Ο Κοζέρ στο 25ο λεπτό έγραψε το 44-43, αλλά ο Ολυμπιακός με Πρίντεζη και Λαφαγιέτ έφτασε αμέσως μετά στο 44-48, για να γράψει ο Παπαπέτρου το 47-52 από την ωραία πάσα του Λαφαγιέτ. Ο Σαν Εμετέριο ισοφάρισε το παιχνίδι στο 52-52 με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 53-55 από τον Σλούκα.

Ο Αγραβάνης μπήκε στο 4ο δεκάλεπτο με τρίποντο, με τη Λαμποράλ να απαντά και πάλι για το 59-58 με τον Τζέιμς και τον Κοζέρ να γράφουν τρίποντα. Ο Κοζέρ έφερε την ομάδα του στο 63-59, με τον Πρίντεζη να γράφει 4 πόντους για το 63-63 και τον Λαφαγιέτ να σκοράρει για τρεις πόντους, φέρνοντας το ματς στο 63-66 μετά από ένα 0-7 του Ολυμπιακό. Η Λαμποράλ απάντησε με δικό της σερί 7-0 για να προσπεράσει με 70-66 στο τελευταίο δίλεπτο, με τον Τζέιμς να έχει και τους 7 πόντους με ένα ντράιβ και 5/5 βολές την ώρα που ο Ολυμπιακός αστοχούσε σε 3 τρίποντα και ένα δίποντο.

Στο τέλος ο Χάντερ ήταν που έκανε τη διαφορά για τον Ολυμπιακό, κάρφωσε για το 70-68. Ο Ολυμπιακός έβγαλε την άμυνα, ο Λαφαγιέτ έκανε λάθος όμως (του έκλεψε ο Τζέιμς την μπάλα από τα χέρια κάτω από το καλάθι του Ολυμπιακού) για να πάει η Λαμποράλ στο 72-68. Ο Σλούκας έγραψε καλάθι και φάουλ για το 72-71 με τον Ολυμπιακό να ξαναβγάζει άμυνα αλλά τον Σλούκα να αστοχεί στην επίθεση σε σουτ από τα 5 μέτρα. Ο Μπέρτανς με 1:07 για το τέλος σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το 74-71 (οι διαιτητές χρειάστηκαν instant replay για να αποφανθούν αν ήταν δίποντο ή τρίποντο) με τον Σλούκα να αστοχεί ξανά αλλά τον Χάντερ να ίπταται για το 74-73 με κάρφωμα. Ο Ολυμπιακός έβγαλε και 3η άμυνα, με τον Πρίντεζη να παίρνει φάουλ αλλά να έχει 0/2 βολές στα 35 δευτερόλεπτα. Νέα καλή άμυνα του Ολυμπιακού αλλά ο Λαφαγιέτ επέλεξε να κάνει τρίποντο στην τελευταία επίθεση του ματς, αστόχησε και ο Ολυμπιακός έφυγε ηττημένος.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 4 ευκαιρίες για να προσπεράσουν, έχασαν ένα δίποντο με τον Σλούκα, έκαναν ένα λάθος με τον Λαφαγιέτ, είχαν 0/2 βολές με τον Πρίντεζη, κι άλλο ένα άστοχο τρίποντο με τον Λαφαγιέτ. Προφανώς σε αυτά κολλάει το πόσο στοίχισε στην ομάδα του Σφαιρόπουλου η απουσία του Σπανούλη από τον αγώνα.

Η συνέχεια λέει Εφές για τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Το παιχνίδι θα είναι δύσκολο, η Εφές με τη Λαμποράλ παίζουν ακόμα μεταξύ τους την 4η θέση στον όμιλο. Ο Ολυμπιακός θέλει μόνο νίκη για να μείνει σε τροχιά δυάδας, αφού μετά έχει εκτός έδρας την ΤΣΣΚΑ και αν την κερδίσει θα είναι δεύτερος στον όμιλο. Όμως, θα πρέπει πρώτα να επικρατήσει της ομάδας που τον ανάγκασε στην πρώτη του ήττα στο Top-16, και μάλιστα λογικά χωρίς τον Σπανούλη και πάλι.

Τα δεκάλεπτα: 19-23, 36-38, 53-55, 74-73.

Λαμποράλ Κούτσα (Ναβάρο): Άνταμς (3ασ.), Τζέιμς 17 (1τρ. 6ρ. 2ασ. 5κλ.), Άιβερσον 5 (5ρ.), Κοζέρ 13 (1τρ. 3ρ. 3ασ.), Σενγκέλια 5 (1τρ. 5ρ. 2ασ.), Τίλι 5 (5ρ. 2ασ.), Μπέγκιτς 6, Σαν Εμετέριο 8 (2τρ. 3ρ. 2ασ.), Μπέρτανς 15 (3τρ. 4ρ.).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 14 (3ρ.), Ντάνστον 4, Παπαπέτρου 2, Σλούκας 7 (3ρ. 5ασ.), Πρίντεζης 15 (1τρ. 7ρ.), Αγραβάνης 7 (2τρ. ρ.), Μάντζαρης 4 (4ασ. 2κλ.), Καββαδάς 2, Λαφαγιέτ 8 (2τρ. 3ρ. 3ασ.), Ντάρντεν 3 (1), Λοτζέσκι 7 (1τρ. 4ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *