Home / Α1 / Αλλού Κλέιζα κι αλλού κλάματα…

Αλλού Κλέιζα κι αλλού κλάματα…

Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2009

Την ώρα που ο Λίνας Κλέιζα, το νέο εντυπωσιακό «προϊόν» του ελληνικό πρωταθλήματος χάριζε ένα ακόμη ρεσιτάλ, η Α1 ξεκινούσε με αμφίβολη τηλεοπτική εικόνα (αλήθεια, σε ποιο άλλο πρωτάθλημα δεν έχουν καθοριστεί τα τηλεοπτικά λίγες ώρες πριν το τζάμπολ;), με ανεπαρκή κάλυψη από τα sites της διοργανώτριας αρχής, με μία ομάδα να κατεβαίνει μισή, με δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών να επίκεινται την επόμενη εβδομάδα, με διαιτησίες επιεικώς… άπειρες και κάπου τον Μπάμπη Καραμανλή να ρίχνει ένα δάκρυ…

Στο ματς της αγωνιστικής στο Αλεξάνδρειο, ο Ολυμπιακός έδειξε ξανά αυτό που είδαμε από την Τετάρτη, ότι μπήκε στην εποχή Κλέιζα. Ο Λιθουανός σταρ ήταν ξανά εκπληκτικός με 24 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ, 8/10 δίποντα, και δείχνει έτοιμος να τραβήξει μαζί του τους «ερυθρόλευκους». Φυσικά δεν μπορεί να διατηρηθεί σε τέτοια κατάσταση και ευστοχία όλο το χρόνο, αλλά σίγουρα θα απελευθερώσει τους συμπαίκτες του. Ρίτσαρντον – Ντέι από τη μία και Ουέιφερ – Μπουρούσης από την άλλη, ήταν εκτός κλίματος, με τον Άρη να έχει και πιο σημαντικές απουσίες με Χατζηβρέττα και Ντικούδη. Ο αγώνας κύλησε σε όλη τη διάρκειά του στις παρυφές των 10 πόντων υπέρ των φιλοξενούμενων και εκεί κοντά τελείωσε, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί συνεχώς το προβάδισμα στο «καυτό», γεμάτο Αλεξάνδρειο και να κερδίζει τελικά σε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν έκπληξη. Ξεχώρισε ο Άαρον Μάιλς που ήταν άκρως εντυπωσιακός στο ντεμπούτο του με τον Άρη και μας έπεισε με την εμφάνισή του επιπλέον ότι δούλεψε ατομικά και βελτιώθηκε το καλοκαίρι.

Το Μαρούσι έδειξε δύο πρόσωπα με την Καβάλα. Το μουδιασμένο, ασθμαίνον του πρώτου ημιχρόνου (36-36) και το δυναμικό, με ασφυκτική άμυνα και αποτελεσματική επίθεση του δεύτερου (45-25). Με τον Πελεκάνο να ανεβαίνει, οι Αμαρουσιώτες αποκατέστησαν την τάξη παίζοντας ωραίο μπάσκετ στις δύο τελευταίες περιόδους. Η Καβάλα από την πλευρά της έδειξε καλό πρόσωπο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ανώτερο αντίπαλό της, στηριζόμενη βασικά σε ατομικές προσπάθειες.

Στο Ρόδο, ο Ηλυσιακός φάνηκε δυνατός και οδήγησε το ματς με τον συνεπή Κολοσσό σε ντέρμπι που κρίθηκε περισσότερο στην ψυχραιμία, αλλά και την εμπειρία. Οι νεοφώτιστοι δεν επέτρεψαν στον αντίπαλό τους να ξεφύγει σε κανένα σημείο, παίρνοντας βοήθειες από αρκετούς παίκτες του. Οι Ροδίτες στηρίχθηκαν στον λίαν αποτελεσματικό Χάρις, αλλά και στον Τσάμη και «καθάρισαν» το ματς στο τέλος.

Στο ουσιαστικά εκ προοιμίου πιο αμφίρροπο ντέρμπι της πρεμιέρας, ο Πανελλήνιος έκανε περίπατο δείχνοντας τη δύναμη του ρόστερ του, τον καλύτερο βαθμό ετοιμότητάς του, με τον Ζούρο να κάνει αξιοθαύμαστη διαχείριση, το ματς να τελειώνει πριν το ημίχρονο και τον ΠΑΟΚ να αναλαμβάνει μονάχα ρόλο κομπάρσου. Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ άστοχος, έχασε κατά κράτος τα ριμπάουντ και θα προσπαθήσει να ξεχάσει πολύ γρήγορα αυτό το παιχνίδι. Απ’ την άλλοι οι «Ολυμπιονίκες» μπαίνουν δυναμικά στη σεζόν επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγαν το καλοκαίρι περί δυνατοτήτων φετινών. Ο Βουγιούκας με 16 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 τάπες έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει παίκτη-σταθμό ακόμη και σε ομάδα που κινείται στα ανώτερα στρώματα του βαθμολογικού πίνακα. Αυτό μόνο κέρδος μπορεί να θεωρηθεί για το ελληνικό μπάσκετ. Απ’ την άλλη, ο Έιβερι ήταν ξανά κακός και πλέον η αντικατάστασή του φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο.

Η ΑΕΚ τελικά δεν μπόρεσε να μπει καλά στη χρονιά και καταρρέει. Δυστυχώς αυτό δεν το λέω εγώ, που θα μπορούσα να είμαι προκατειλημμένος, αλλά ο κόσμος της ομάδας που έχει περάσει και δει τα χίλια μύρια εδώ και λίγους μήνες και προσπάθησε μέσω αυτού του συνθήματος να ξεσπάσει στην πρεμιέρα. Η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω με σχεδόν 20 πόντους, αλλά με τον κόσμο της μπόρεσε να πλησιάσει στο τέλος, χωρίς να καταφέρει κάτι ουσιαστικό όμως. Η πρεμιέρα ήταν άσχημη, η εικόνα ασχημότερη, η απουσία των ξένων έγραψε μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας και οι φωνές των οπαδών της προς τις εγκληματικές διοικήσεις φαντάζουν αεράκι που προσπαθεί να ρίξει πέτρινο τοίχο.

Πάντως, η ΑΕΚ θα πληρώσει αυτές τις φωνές, όπως γράφει και το φύλλο αγώνα. Η λογική λέει ότι οι διαιτητές θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικοί στις παρατηρήσεις στο ματς αυτό απέναντι στους οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά τελικά θέλησαν να κάνουν «επίδειξη εξουσίας», επίδειξη που ούτε που τολμούν απέναντι σε άλλες ομάδες… Βέβαια, ο τελευταίος που έψαξε να βρει λογική στην ελληνική διαιτησία θεωρείται πλέον φαιδρός. Γενικά η πρεμιέρα είχε αθλιότατες διαιτησίες, διαιτησίες εκτός τόπου και χρόνου, με σφυρίγματα για γέλια και για κλάματα, γεγονός που δυστυχώς μας προδιαθέτει για τη φετινή χρονιά και μας φέρνει στα αυτιά τα όσα έλεγε προ λίγων ημερών ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Τηλεοπτικά για γέλια, διαιτησίες για κλάματα, ομάδες στα όρια της διάλυσης, προβλήματα, διαφωνίες, «καρφιά», προχειρότητα, στατιστική υπηρεσία με γελοία κάλυψη και ανυπαρξία στο live. Ναι, η Α1 ξεκίνησε…

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *