Home / Α1 / Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν σημασία. Αρκούν μια μπάλα, μια μπασκέτα, ένα ζευγάρι παπούτσια και το όνειρό του. Στην ομάδα του, σε αλάνες, σε γηπεδάκια, στην αυλή του σπιτιού του, στην μπασκετίτσα στο δωμάτιό του, στο σχολείο του. Όλα είναι μπάσκετ. Όνειρα για Α1, όνειρα για Ευρωλίγκα, όνειρα για εθνική, όνειρα για NBA. Όμως, δυστυχώς, δεν φτάνει ούτε η τεράστια όρεξη, ούτε καν η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει.

Πάρα πολλά παιδιά προσπαθούν και δεν καταλήγουν ποτέ να παίξουν μπάσκετ. Η παραγωγική διαδικασία του ελληνικού μπάσκετ είναι τουλάχιστον για γέλια και οι παίκτες για να γίνουν γνωστοί χρειάζονται τεράστια τύχη και μεγάλη υπομονή να περάσουν μέσα από λαβύρινθους. Πάρα πολλά παιδιά χάνονται πριν καν βρεθούν, ταλέντα που μένουν με την απορία γιατί ποτέ δεν τους δόθηκε η ευκαιρία, νέοι παίκτες που κανείς δεν είδε ποτέ παρά μόνο σε γηπεδάκια στη γειτονιά. Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που ήθελαν μια ευκαιρία παραπάνω, ή ακόμα και μια πρώτη ευκαιρία την οποία δεν πήραν ποτέ.

Γίνεται; Η νέα προσπάθεια του Λάζαρου Παπαδόπουλου έρχεται να απαντήσει σε αυτό καταφατικά. Το Athlenda είναι το όνειρο κάθε παιδιού να παίξει μπάσκετ. Αρχικά, η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν «το Facebook των μπασκετικών».

Αλλά είναι τόσα πολλά παραπάνω. Το Athlenda είναι ένα εργαλείο ελπίδας.

Ελπίδας ότι κάποιος θα σε δει. Ελπίδας ότι πια χειρίζεσαι εσύ τον εαυτό σου, ότι πια εσύ μπορείς να σε νοηματοδοτήσεις και να δείξεις σε όλους τι πρέπει να προσέξουν. Μια κοινότητα που ολοένα και μεγαλώνει. Μια κοινότητα στην οποία μπορείς να γίνεις γνωστός και να ανοίξεις μπασκετικές πόρτες.

Σταδιακά, προπονητές, σκάουτερς, υπεύθυνοι ομάδων, αρχίζουν όλο και περισσότερο να μπαίνουν στο Athlenda και να «ψάχνονται». Ο λόγος; Πολύ απλός. Η νέα κίνηση του Λάζαρου δίνει τη δύναμη στους παίκτες. Ήδη, ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, χρησιμοποιούν το εργαλείο του Athlenda.

Τι μπορείς να κάνεις στο Athlenda; Αρχικά γράφεσαι και φτιάχνεις το προφίλ σου, εννοείται δωρεάν. Ποιος είσαι, πού μένεις, το φύλο σου, τέτοια. Μετά πάμε στα πιο μπασκετικά. Τι είσαι; Παίκτης, προπονητής, σκάουτερ. Παίκτης: δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, τι ύψος έχεις, τι βάρος, σε ποια θέση παίζεις, πόσα χρόνια παίζεις, πού παίζεις, ρεκόρ, ενδιαφέροντα, επιτυχίες, βραβεία.

Θα μου πεις, δεν μπορεί κάποιος να πει ψέματα και το προφίλ του να μοιάζει δέκα φορές καλύτερο απ’ το δικό μου που δεν λέω; Προφανώς και ναι. Αλλά μικρή σημασία έχει, γιατί ακόμα δεν έφτασα στο καλύτερο.

Και ποιο είναι αυτό; Τα βίντεο. Εκεί, sorry, αλλά δεν μπορείς να πεις ψέματα. Το Athlenda σου δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζεις βίντεο με φάσεις από τους αγώνες σου. Δίποντα, τρίποντα, κλεψίματα, τάπες, ριμπάουντ, άμυνες, pick ‘n’ roll, ασίστ. Τα πάντα. Εσύ αποφασίζεις τι θα ανεβάσεις και πόσα από το κάθε είδος.

Κάθε βδομάδα η ομάδα του Athlenda επιλέγει ένα προφίλ κάποιου παίκτη που έχει ασχοληθεί πολύ και το προβάλλει στα social media, με βάση τον αριθμό των φάσεων που ανέβασε μέσα στην εβδομάδα! Προφανές είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι όσο πιο πολλές φάσεις ανεβάσεις, τόσο πιο πολύ θα προσεχτεί το προφίλ σου, αφού όποιος μπει για… σκάουτινγκ, θα έχει πληρέστερη εικόνα του τι παίκτης είσαι ώστε να σου δώσει τη δυνατότητα με κάποιο trial (ήδη η ΑΕΚ έκανε το 1ο της trial μέσω του Athlenda!).

Πέραν αυτών, το Athlenda σου δίνει τη δύναμη να κυνηγήσεις εσύ το να γίνεις γνωστός. Δεν χρειάζεται απλώς να περιμένεις το αν θα είσαι τυχερός και αν θα σε δουν, μπορείς να… τους κάνεις εσύ να σε δουν. Λειτουργεί περίπου όπως το facebook. Συνδέονται μαζί σου και, έτσι, βλέπουν το προφίλ σου, τα βίντεο που ανεβάζεις και θα μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σου για τα περαιτέρω.

Και αν δεις πώς μιλάει ο δημιουργός του γι’ αυτό και τι βλέψεις έχει, νομίζω ότι δεν θα μπορείς να περιμένεις μέχρι να μπεις να φτιάξεις προφίλ!

Εννοείται ότι το site δεν περιορίζεται μόνο στο μπάσκετ, αλλά ασχολείται και με άλλα αθλήματα, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, χάντμπολ. Απλώς εμείς εδώ είμαστε της σπυριάρας.

Πού απευθύνεται το Athlenda; Πρωταρχικά στους πιτσιρικάδες, στα νέα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ! Παίζεις σε μια ομάδα, δεν είναι πια δύσκολο να τραβήξεις βίντεο τα ματς σου. Ο πατέρας σου, ένας φίλος, η κοπέλα σου, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει με ένα κινητό. Και μετά αρχίζεις το ταξίδι σου στο Athlenda για να μην επιτρέψεις σε κανέναν να παραβλέψει το ταλέντο σου. Θες να παίξεις μπάσκετ αλλά ως τώρα δεν μπορούσες να καταλάβεις πώς θα γίνει αυτό. Τώρα πια έχεις τεράστια δύναμη στα χέρια σου, αφού το Athlenda σου δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείς με τις ομάδες, να δείξεις ποιος είσαι, είτε μένεις στο κέντρο της Αθήνας, είτε στο πιο μακρινό χωριό της Ελλάδας.

Απευθύνεται και στους μεγαλύτερους. Παίκτες, 20 χρονών και πάνω, 30 χρονών και πάνω, που παίζουν σε κατηγορίες της ΕΣΚΑ/ΝΑ ή σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Δεν είναι δύσκολο να κόψεις τις φάσεις σου και να τις βάλεις στο Athlenda εφόσον θες μετεγγραφή ή κάποιο σωματείο υψηλότερης κατηγορίας να σε δει.

Σίγουρα δεν θα αλλάξουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα χωλαίνει, όπως και τόσα άλλα πράγματα. Όμως, ως μπασκετικός που είμαι με τη μία ή την άλλη ιδιότητα στο χώρο πάνω από 25 χρόνια, το Athlenda με έκανε να νιώσω όμορφα. Να πω ότι επιτέλους γίνεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του internet και των social media για να γίνουν περισσότεροι παίκτες γνωστοί, χωρίς να εξαρτόμαστε πια από μικροσυμφέροντα στα σωματεία, από τύχη ή από απλώς τη γνώμη, το «μάτι» ή τη διάθεση ενός προπονητή ή ενός παράγοντα, ούτε από τη δύστοκη διαδικασία που υπάρχει ως τώρα από τη στιγμή που ένα παιδί ξεκινά το μπάσκετ, μέχρι την καταξίωση.

Το Athlenda ανοίγει το μπάσκετ, δίνει φωνή στον παίκτη και τον κάνει εξαρχής το επίκεντρο. Η συνέχεια απλή: κάνε εγγραφή και άρχισε να φτιάχνεις τον μπασκετικό σου κόσμο όπως θες, για να σε μάθουν όλοι!

Λάζαρος Παπαδόπουλος: «Να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα»

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είχε την ιδέα για το Athlenda, τόλμησε σε μια δύσκολη περίοδο, και με το Athlenda ξεκινά μια προσπάθεια που μπορεί να αλλάξει το ελληνικό μπάσκετ. Μαζί του στην προσπάθεια βρίσκονται ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Κώστας Παπανικολάου μεγάλα ονόματα, που κατανοούν το πρόβλημα και θέλουν να βοηθήσουν τα νέα ταλέντα. Όταν μιλήσαμε με τον Λάζαρο ήταν στα γραφεία του Athlenda, μαζί με όλη την ομάδα. Μου είπε ότι δεν φεύγουν πριν τη βράδυ κάθε μέρας. Θέλουν να βελτιώνουν συνεχώς το site, να το τελειοποιούν, να του δώσουν τις δυνατότητες να γίνει το απόλυτο μπασκετικό εργαλείο, όπως άλλωστε έχει τα φόντα να γίνει.

Το Athlenda μεγαλώνει κάθε μέρα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσεις πέρα από τα λόγια του δημιουργού του. Μόλις διαβάσεις τι έχει να πει ο Λάζαρος Παπαδόπουλος θα ενθουσιαστείς, γιατί επιτέλους ο παίκτης παίρνει τη δύναμη στα χέρια του και έχει ένα μεγάλο όπλο που μπορεί να αλλάξει την τύχη του:

– Πώς ήρθε η ιδέα για την Athlenda;
Η ιδέα μου ήρθε βλέποντας το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στον αθλητισμό. Νεαροί παίκτες σε απομακρυσμένες περιοχές δεν μπορούν να βρουν τρόπο, τόπο να πατήσουν για να δείξουν το ταλέντο τους. Αναγκάζονται να περνούν πάρα πολλά σκαλοπάτια, να πηγαίνουν στα κλιμάκια, στα τοπικά, να πηγαίνουν σε κάποιες εθνικές ομάδες, και μετά από όλα αυτά τα σκαλοπάτια, μετά από όλο αυτό το μακρύ δρόμο, να καταλήξουν ώστε να τους εντοπίσει κάποιος και να κάνουν το μεγάλο τους βήμα.

Έχουμε παραδείγματα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Κώστας Χαραλαμπίδης, πρόσφατα παραδείγματα, ο Νίκος Χατζηβρέττας, παίκτες οι οποίοι δεν έπαιξαν καθόλου σε μικρές εθνικές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ήρθαν αντιμέτωποι σοβαρά με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Απ’ το να είσαι πιτσιρικάς να παίζεις στο δρόμο, μέχρι το να πας στο NBA, στην εθνική ομάδα, υπάρχει ένας μεγάλος δρόμος ο οποίος είναι δύσκολος. Αυτό είναι το πρόβλημα. Εμείς το είδαμε και είπαμε πώς αυτόν τον δρόμο μπορούμε να τον κάνουμε πιο γρήγορο, πιο απλό, πιο αξιοκρατικό. Στην πλατφόρμα του Athlenda, ο κάθε αθλητής μπορεί να ανεβάσει το βίντεό του, τα δυνατά του στοιχεία, κι από εκεί μέσα να προωθήσει τον εαυτό του. Τόσο απλά.

– Αυτό, λοιπόν, είναι το κενό που θεωρείς ότι καλύπτει το Athlenda;

Έτσι έτσι. Τη δυσκολία του παίκτη να δείξει το ταλέντο του. Ψάχνει να βάλει το βίντεό του είτε στο YouTube, είτε στο Facebook, στο LinkedIn οι πιο μεγάλοι αθλητές, αλλά εκεί δεν μπορεί να υπάρξει σωστό φιλτράρισμα, δεν μπορούν να μπουν χαρακτηριστικά αθλητικά. Δεν μπορείς λόγου χάρη να μπεις στο YouTube και να ψάξεις παίκτες βάσει ύψους, βάσει θέσης, δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες. Χάνεται η πληροφορία. Στο ίντερνετ όσοι προσπαθούν να αναδείξουν τον εαυτό τους χάνονται, δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο. Κι εδώ έρχεται το Athlenda να συμπληρώσει το κενό.

– Ποιο είναι το όραμά σου για το Athlenda;
Το όραμά μου είναι να γίνει το μεγαλύτερο site, όπου οι αθλητές απ’ όλο τον κόσμο θα ανεβάζουν το ταλέντο τους και θα μπορούν να προωθούν τον εαυτό τους. Και οι ομάδες που θα ψάχνουν νέα ταλέντα, θα το κάνουν μέσω Athlenda. Θα ενώσω δηλαδή τους δύο κόσμους, τους αθλητές με αυτούς που ψάχνουν για αθλητές. Να μην υπάρχει αυτό το χάσμα που υπάρχει τώρα. Αυτό το χάσμα έρχεται να καλύψει το Athlenda.

– Αν έπρεπε να διαλέξεις ένα μόνο πράγμα το οποίο θα πετύχαινε το Athlenda σε πρώτη φάση στο επόμενο χρονικό διάστημα, αυτό ποιο θα ήθελες να είναι;
Θέλω να γίνει μια πολύ μεγάλη μετεγγραφή μέσα από το Athlenda. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Έχουν ήδη μπει πολλά ταλέντα, δηλαδή οι καλύτεροι παίκτες, κυρίως μιλάω για τις μικρές ηλικίες, είναι ήδη μέσα στο Athlenda. Τώρα ο στόχος μας είναι να το κοινωνήσουμε αυτό στις ομάδες, να πάμε σε ομάδες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε κολέγια, σε πανεπιστήμια, ώστε να μπουν να ψάξουν οι ομάδες τους πιτσιρικάδες και να κάνουν τη μετεγγραφή από εκεί μέσα. Δηλαδή το Athlenda να βοηθήσει ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο. Γιατί αυτά τα παιδιά έχουν όνειρα. Και παιδιά που είναι στην Κρήτη, στη Ρόδο, είναι δύσκολο να το πραγματοποιήσουν. Το Athlenda μπορεί να τα κάνει να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο και για εμάς αυτός είναι ο στόχος. Να γίνει ένα μικρό στόρι, ένα όνειρο, πραγματικότητα.

– Είσαι σίγουρα πιο κοντά απ’ όλους σε αυτό το εγχείρημα. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά πώς βλέπεις την ανταπόκριση;
Υπάρχει τεράστια ανταπόκριση. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα στο site. Κάθε μέρα γράφονται καινούργιοι αθλητές. Έχουμε φτάσει να γράφονται και 50 αθλητές ανά ημέρα. Οι αθλητές κάθονται πάρα πολύ μέσα στην πλατφόρμα. Εγώ δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το site, λόγω τελειομανίας. Γίνονται συνέχεια αλλαγές. Κάθε μερα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, έτσι ώστε να υπάρχει ένα προϊόν το οποίο να ικανοποιεί τους αθλητές, να ικανοποιεί τις ομάδες, να ικανοποιεί τους προπονητές που ψάχνουν. Να είναι εύχρηστο, γρήγορο και ευχάριστο.

Πόσο πιο δύσκολο είναι να κοινωνήσεις αυτό το προϊόν προς τις ομάδες; Ή ήδη βλέπεις ανταπόκριση;

Οι ομάδες ήδη έχουν επικοινωνήσει. Για παράδειγμα, και ο ΠΑΟΚ και ο Άρης και η ΑΕΚ έχουν κάνει τα προφίλ τους μέσα στο Athlenda. Μάλιστα η ΑΕΚ πρόσφατα έκανε και try outs, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε το εργαλείο για να ψάξει ταλέντα. Νομίζω ότι βρήκε κάποιους παίκτες μέσα από το Athlenda και μακάρι να γίνει η πρώτη ομάδα η οποία θα προχωρήσει και θα πραγματοποιήσει το όνειρο αυτών των παιδιών.

Νίκος Κουσούλης

Το site του Athlenda για να ξεκινήσεις με την εγγραφή σου!

Το Athlenda στο Facebook!

About nikolask11

Check Also

Όλα κόκκινα!

Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε τη λογική των φετινών τελικών και κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 93-74 στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *