Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Παρά τα λάθη… πύραυλος!

Παρά τα λάθη… πύραυλος!

Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2009

Πολύ μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό την Πέμπτη το βράδυ, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν νίκη και διαφορά από τη Μάλαγα, σκαρφαλώνοντας ταυτόχρονα στην 1η θέση του ομίλου τους. Έχω υποστηρίξει ξανά ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη φάση η πρώτη ή η δεύτερη θέση στον όμιλο, αλλά μια νίκη με 21 πόντους επί της Μάλαγα (με τον τρόπο μάλιστα που αυτή ήρθε) είναι πολύ σημαντική.

Το άγχος του Ολυμπιακού βγήκε στο ξεκίνημα. Λάθη αβίαστα, σχετική αστοχία και 12-20 στο σκορ νωρίς με τους Ισπανούς να ελπίζουν. Μετά βέβαια, τους πήρε το κύμα και τους παρέσυρε με 77-48 ως το τελικό 89-68. Ο Ολυμπιακός είχε διαστήματα που ήταν καταιγιστικός και άλλα που έκανε απλά… υπομονή. Τι εννοώ; Τον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος ήταν εκτός τόπου και χρόνου και όποτε έπαιζε έκανε κακό στην ομάδα του. Χαρακτηριστικό σημείο στην τρίτη περίοδο που μπήκε με τη διαφορά στους 18 πόντους και σε 1,5 λεπτό έκανε 3 λάθη και η διαφορά έπεσε στους 9 με σερί 0-9, ενώ μόλις βγήκε ο Ολυμπιακός «έτρεξε» αμέσως ένα 7-0. Δεν του βγήκε καθόλου του ματς του Τεόντοσιτς, αλλά εν μέρει υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Μπέβερλι.

Την ώρα που είχε κατεβάσει το διακόπτη και είχε καταφέρει με σεμιναριακή άμυνα να κλέψει 3 φορές (δύο ολοκληρωμένες) την μπάλα από τον Σαμόντ Ουίλιαμς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του με αποτέλεσμα να δεχτεί ντεσκαλιφιέ. Μεγάλη ευθύνη για τη φάση φέρουν οι διαιτητές, οι οποίοι έπρεπε αμέσως να είχαν χρεώσει με αντιαθλητικό τον Ουίλιαμς και να τελείωνε εκεί το θέμα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τον Μπέβερλι που όφειλε να συγκρατήσει τα νεύρα του (και να μην τραβήξει το πόδι του Ουίλιαμς), ιδίως με την ομάδα του μπροστά στο σκορ. Για τον Σχορτσανίτη δεν χρειάζεται να μιλήσω καν, οι φωνές του Παπαλουκά και το σκαμπίλι στον ώμο του Σοφοκλή τα λένε όλα για το αν θα έπρεπε να αναμειχτεί στη φάση.

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης στο ματς, με 39-21 στα ριμπάουντ, υπεροχή σπάνια για τέτοιο επίπεδο. Η Μάλαγα είχε πρόβλημα στους ψηλούς με την απουσία του Φρίλαντ, τον τραυματισμό στο 3ο δεκάλεπτο του Άρτσιμπαλντ (βέβαια το ματς είχε ήδη ξεφύγει τότε) και το γεγονός ότι ο Πρίντεζης ήταν ανέτοιμος, αλλά το θέμα είναι ότι τα ριμπάουντ πάνω απ’ όλα είναι θέμα διάθεσης, μπλοκ άουτ και συγκέντρωσης, δεν τα παίρνουν οι… ψηλότεροι λόγω ύψους. Τα μπλοκ άουτ δεν λειτούργησαν, ενώ στην επίθεση κανείς δεν τροποποίησε τον τρόπο παιχνιδιού του για να παρεμποδίσει τους ψηλούς της ελληνικής ομάδας που έκαναν πάρτι. Ο Ολυμπιακός είχε τρομερή ανάπτυξη στην επίθεση, που την καταδεικνύουν εύγλωττα οι 30/45 τελειωμένες επιθέσεις (66%), ενώ όταν θέλησε να πατήσει το πόδι στο γκάζι, η άμυνά του εγκλώβιζε πλήρως τη Μάλαγα.

Ο Παπαλουκάς συνέχισε τις αρχοντικές φετινές του εμφανίσεις, Τσίλντρες, Χαλπερίν, Κλέιζα και Βούισιτς ήταν πολύ καλοί, ενώ και οι Μπουρούσης Σχορτσανίτης βοήθησαν. Ο Ολυμπιακός ήταν σε αποστολή την οποία έφερε με χαρακτηριστική άνεση σε πέρας, δείχνοντας τις απεριόριστες φετινές του δυνατότητες.

Σημαντικό στοιχείο και το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν 20 λάθη και όχι μόνο κέρδισαν, αλλά έβαλαν και 89 πόντους. Είναι η δεύτερη φορά φέτος που το κάνει ο Ολυμπιακός αυτό (είχε 20 λάθη με 97 πόντους εναντίον της Λιέτουβος) και είναι επίσης χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων της ομάδας. Και εξηγούμαι, αφού πρώτα βλογήσω τα γένια μου λέγοντας ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που είχα γράψει πριν από 3 μέρες ότι οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν εύκολα να διαχειριστούν τα λάθη τους ακόμη και μέσα στο ματς, αλλάζοντας πρόσωπο: 14 λάθη στα 15 πρώτα λεπτά σήμερα, 6 στα υπόλοιπα 25.

Στη φετινή Ευρωλίγκα έχουν γίνει ως τώρα 84 αγώνες (7 αγωνιστικές). Στα 84 αυτά παιχνίδια έχουμε 20 ματς στα οποία η μία ομάδα έκανε 20 τουλάχιστον λάθη (ενώ η άλλη λιγότερα από 20) και 1 στο οποίο έκαναν και οι δύο (Ρόμα-Μακάμπι).

Από αυτές μόνο ο Ολυμπιακός έχει 2-0 όταν κάνει τόσα λάθη, ενώ ο αντίπαλός του κάτω από 20. Η Ρόμα και η Λιέτουβος έχουν 1-1 και η Μακάμπι 1-0 (σε ματς, όμως, που και η αντίπαλος έκανε πάνω από 20 λάθη), ενώ Βιλερμπάν, Φενέρ, Τσιμπόνα, Ζαλγκίρις, Παρτιζάν, Εφές, Ορλεάν, Ολίμπια, ΤΣΣΚΑ, Προκόμ, Όλντενμπουργκ και Ρεάλ έχουν μόνο ήττες όταν κάνουν πάνω από 20 λάθη.

Ο μέσος όρος πόντων της ομάδας που κάνει πάνω από 20 λάθη στα ματς αυτά χωρίς τα παιχνίδια του Ολυμπιακού (βγάζω το Ρόμα-Μακάμπι που έκαναν και οι δύο πάνω από 20 λάθη) είναι 66,2 πόντοι (68,7 με το Ρόμα-Μακάμπι), ενώ ο μέσος όρος πόντων του Ολυμπιακού όταν κάνει 20 λάθη είναι 93.0 πόντοι! Οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο κερδίζουν τα παιχνίδια παρά τα λάθη (και με διαφορά 22,5 πόντων), αλλά βάζουν και… ένα κάρο πόντους, 27 πάνω από το μέσο όρο της διοργάνωσης για ομάδες με τόσα λάθη! Αυτό δείχνει την απίστευτη δύναμη και ταχύτητα που έχει φέτος ο Ολυμπιακός (1η επίθεση στην Ευρωλίγκα με 5.0 πόντους διαφορά από τη δεύτερη), το γεγονός ότι τα λάθη τα κάνει στην προσπάθειά του να τρέξει και να σκοράρει γρήγορα και όχι από μπλοκάρισμα στο «σετ» παιχνίδι, αλλά και το πόσο δίκιο είχαμε όταν το επισημαίναμε πριν από 1,5 σχεδόν μήνα!

Η Μοντεπάσκι πέρασε από τη Λιθουανία, όπως αναμενόταν, σχετικά εύκολα κι έμεινε στο κυνήγι της Μπαρτσελόνα που επικράτησε χωρίς πρόβλημα της Τσιμπόνα. Οι Ιταλοί κυνηγούν τους Ισπανούς, αλλά θέλουν νίκη εκτός έδρας και με διψήφια διαφορά για την πρωτιά, ενώ Ζαλγκίρις και Τσιμπόνα είναι πια 2 νίκες πίσω από Φενέρ και Βιλερμπάν.

Η Ρόμα προσπαθεί να δείξει πώς γίνεται μια ομάδα που ξεκινά με 3-0, με νίκες επί της Λαμποράλ και εκτός έδρας σε Μόσχα και ΟΑΚΑ (με Μαρούσι) να αποκλειστεί, κάνοντας την 4η συνεχόμενη ήττα της και χάνοντας και τη διαφορά από την ΤΣΣΚΑ. Αν μπορέσει το Μαρούσι να την κερδίσει και να της πάρει τη διαφορά, τότε οι Ιταλοί είναι πολύ πιθανό να αποχαιρετήσουν τη διοργάνωση. Ο Τζεντίλε βλέπει ανήμπορος τον Τζάαμπερ να παίζει… σα να έχει ξεχάσει το μπάσκετ, ρίχνει όλο το φταίξιμο στον Χάτσον και… πλανάται ότι αν τον διώξει θα έρθουν ξανά οι νίκες. Δυστυχώς, ο Χάτσον δεν είναι γρουσούζης, ούτε καταραμένος για να ισχύσει κάτι τέτοιο. Πρέπει οι Ρωμαίοι να παίξουν και μπάσκετ για να κερδίσουν. Πληροφορίες ότι το αυτοκίνητο πίσω από τον πάγκο του Τζεντίλε (που βρίσκεται εκεί σε κάθε ματς για διαφημιστικούς λόγους) έχει πλέον και τα κλειδιά στη μίζα για να διευκολύνει τον Ιταλό κόουτς ελέγχονται ως αναληθείς…

Η Μακάμπι έχασε από την Λαμποράλ μέσα στο Τελ Αβίβ, οι… σειρήνες της πόλης ήχησαν λόγω του βομβαρδισμού Τελέτοβιτς και Ίνγκλις (14/25 τρίποντα οι δυο τους) και οι Ισραηλινοί μαζί με τη νίκη έχασαν μάλλον και την πρωτιά του ομίλου, αφού αν κέρδιζαν θα έμεναν μόνοι πρώτοι 2 νίκες πάνω από τους Βάσκους και 1 πάνω από την ΤΣΣΚΑ, την οποία κέρδισαν με 17 πόντους. Πλέον, είναι 3οι σε ισοβαθμία προς το παρόν.

Τέλος, το ματς της αγωνιστικής έγινε στο Βελιγράδι, όπου η Παρτιζάν μετά από ένα απίστευτο σε εξέλιξη αγώνα κέρδισε με 93-92 την Εφές, ρίχνοντάς την στο καναβάτσο. Οι Τούρκοι θέλουν νίκη πάση θυσία με τη Μάλαγα, αλλιώς μετά αρχίζουν τα «αν» (αν χάσει ο τάδε, αν κερδίσει ο δείνα) για να περάσουν. Ο Αλεξάνταρ Μάριτς πρόσφερε μια εξωφρενική παράσταση τελειώνοντας το ματς με 34 πόντους και 16 ριμπάουντ με 10 κερδισμένα φάουλ με 13/16 εντός παιδιάς, «γράφοντας» 49 στο σύστημα ranking και ο Βουγιόσεβιτς «βλέπει» ξανά δεύτερη φάση, ιδίως αν κερδίσει στη Γαλλία (και βεβαίως τη Λιέτουβος εντός έδρας).

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *