Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αχ, ρε Μήτσο…

Αχ, ρε Μήτσο…

Ο Παναθηναϊκός έφτασε ένα σουτ από το διπλό στο πρώτο ματς των πλέι οφς της Ευρωλίγκας στη Μόσχα, αλλά ηττήθηκε με 77-74 από την ΤΣΣΚΑ, χάνοντας τεράστια ευκαιρία να σπάσει έδρα στη σειρά. Έτσι, οι Ρώσοι πήγαν στο 1-0, με τον Παναθηναϊκό να αστοχεί σε σουτ νίκης στο τέλος του σαραντάλεπτου και σε άλλο ένα τρίποντο στο τέλος της παράτασης. Ασφυκτιώντας υπό την πίεση της ομάδας του Μεσίνα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά στο ματς, ντύθηκε το ένδυμα του μοιραίου στο τέλος, με τους φίλους του «τριφυλλιού» να περιμένουν την «εξιλέωση» στη συνέχεια της σειράς, όπως μας έχει συνηθίσει ο Έλληνας αστέρας τόσα χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός στάθηκε πάρα πολύ καλά στο πρώτο ματς της σειράς, η σκέψη στο μυαλό των περισσότερων ήταν μήπως η ευκαιρία για το διπλό χάθηκε σε αυτό το παιχνίδι. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, με τους «πρασίνους» να πρέπει να δείξουν ακριβώς την ίδια συγκέντρωση και προσήλωση στο αγωνιστικό τους πλάνο και την Παρασκευή.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης τα πήγε πάρα πολύ καλά στο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός προσαρμόστηκε στη διάρκεια του αγώνα, χαρακτηριστικό είναι ότι η ΤΣΣΚΑ σκόραρε όλο και λιγότερο σε κάθε δεκάλεπτο (21, 19, 18 και 14 πόντους). Στο ξεκίνημα οι Ρώσοι έδειχναν ότι θα ελέγξουν το παιχνίδι, το σκορ πήγαινε αρκετά ψηλά, αλλά η συνέχεια ανήκε στον Παναθηναϊκό. Με σκληρή άμυνα οι «πράσινοι» κατάφεραν και έριξαν το ρυθμό του αγώνα και άρχισαν να πλησιάζουν την ομάδα του Μεσίνα, για να περάσουν και μπροστά στην 4η περίοδο και, ουσιαστικά, να φτάσουν στο σημείο να χάσουν το ματς μέσα από τα χέρια τους.

Πόσο δύσκολο είναι ο Παναθηναϊκός να επαναλάβει ανάλογη εμφάνιση στο ματς της Παρασκευής; Η λογική λέει αρκετά δύσκολο, αλλά το γεγονός ότι ξεγύμνωσε πολλές από τις αδυναμίες της ΤΣΣΚΑ σε ματς που δεν έχει τον Τεόντοσιτς, του δίνει πολλές ελπίδες. Η απουσία του Σέρβου έδειξε να μπλοκάρει επιθετικά την ομάδα του Μεσίνα σε αρκετά σημεία, με τον Τζάκσον και τον Πάργκο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν φορώντας τα παπούτσια του Τεόντοσιτς.

Αυτό που πρέπει να προσέξει είναι ο Σόνι Ουίμς (21 πόντοι με 6/10 σουτ, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κερδισμένα φάουλ, 5 λάθη), ο οποίος ουσιαστικά… δεν βγήκε από τον αγώνα (37 λεπτά) και ήταν εκείνος που κρατούσε την ομάδα του απ’ το χέρι στην περιφέρεια. Δίπλα του ο Βίκτορ Χριάπα έκανε εκπληκτικό αγώνα (17 πόντοι με 6/11, 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 5 κερδισμένα φάουλ, 3 λάθη), όπως και ο Κάιλ Χάινς (15 πόντοι με 6/8 σουτ και 8 ριμπάουντ). Οι τρεις τους είναι ο λόγος νίκης της ΤΣΣΚΑ στον αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να καταφέρνει να εξουδετερώσει τον Κρστιτς και τον Καούν, αλλά και τον Μίτσοφ.

Κρστιτς και Καούν είχαν 6 πόντους με 2/7 σουτ συνολικά, ενώ ο Μίτσοφ είχε 1/3 και 2 πόντους. Ο Φριντζόν έκανε αρκετή ζημιά με 10 πόντους σε 16 λεπτά με 4/10 σουτ. Πάντως, όσο καλοί κι αν ήταν οι Ουίμς, Χάινς, Χριάπα (ουσιαστικά ήταν άλυτος γρίφος για την άμυνα του Παναθηναϊκού), ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πάρει αυτόν τον αγώνα και τον κρατούσε στα χέρια του μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό.

Η ΤΣΣΚΑ είναι μόνο Μίτσοφ και Φριντζόν με αρνητικό πρόσημο (-5 και -2 αντίστοιχα), ενώ ο Χάινς είχε +7, ο Κρστιτς +5, ο Χριάπα +3 και ο Τζάκσον +4. Ο Παναθηναϊκός είχε μόνο τον Διαμαντίδη (+4) και τον Γκιστ (+2) με θετικό απ’ όσους έπαιξαν πάνε από 3 λεπτά, ενώ ο Λασμ είχε 0.

Ο Λασμ είχε 14 πόντους με 4/4 εντός παιδιάς και ο Μασιούλις 14 με 4/6, 5 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, συν την τρίποντη έκρηξη στο δεύτερο ημίχρονο που άρχισε να αλλάζει οριστικά την εικόνα του ματς. Ο Γκιστ είχε 9 πόντους με 4/7 και πολύ καλή άμυνα στην 4η περίοδο, ο Ράιτ ήταν αρκετά καλός με 12 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ ο Φώτσης έκανε τη διαφορά στο 3ο δεκάλεπτο, όταν ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε τον αγώνα. Ο Διαμαντίδης είχε 10 πόντους, αλλά με 3/12 σουτ (2/10 τρίποντα), 7 ασίστ και 4 λάθη. Βέβαια, το γεγονός ότι ο Διαμαντίδης έκανε κακό παιχνίδι και ο Παναθηναϊκός έφτασε μια ανάσα απ’ τη νίκη δείχνει ότι οι πιθανότητες των «πρασίνων» είναι πολύ καλές και για την Παρασκευή.

Ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 62-67 στο 4ο δεκάλεπτο, ήταν στο 67-69 στο 1:30, αλλά στη συνέχεια έβαλε τα χέρια του κι έβγαλε τα μάτια του. Στο 1:21 ο Γκιστ είχε 1/2 βολές, για να ισοφαρίσει ο Ουίμς με τρίποντο. Ο Διαμαντίδης αστόχησε στην επόμενη επίθεση με τον Γκιστ να γράφει στα 47 δευτερόλεπτα το 70-72 με φόλοου κερδίζοντας και φάουλ, αλλά αστοχώντας στη βολή. Ο Χάινς είχε 2/2 βολές μετά, με τον Παναθηναϊκό να έχει επίθεση με 30 δευτερόλεπτα. Όμως, ο Διαμαντίδης κράτησε την μπάλα πάνω από 20 δευτερόλεπτα, πήρε σκριν από τον Φώτση, αλλά όταν τον ακολούθησαν και οι δύο αμυντικοί δεν του έδωσε την μπάλα (δεν το θεωρώ παράλογο αυτό, ήθελε να πάρει την επίθεση και είναι λογικό), όμως η άμυνα του Χριάπα τον μπλόκαρε τελείως και τον ανάγκασε στην εκπνοή της επίθεσης να δώσει την μπάλα στον Μπράμο που ουσιαστικά την πέταξε για να μην του μείνει στα χέρια. Εκεί έχασε ο Παναθηναϊκός την ευκαιρία νίκης, καθώς στην παράταση η λογική έλεγε ότι η ΤΣΣΚΑ θα είχε τον πρώτο λόγο. Όπως κι έγινε.

Το παιχνίδι ήταν αναγνωριστικό στο πρώτο πεντάλεπτο, με Ούκιτς και Μασιούλις ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 4-6, για να απαντήσουν οι Ρώσοι με Χάινς και Ουίμς για το 9-6. Μετά το καλάθι του Λασμ από την ασίστ του Διαμαντίδη για το 9-8 ο Χάινς έβαλε 7 μαζεμένους πόντους για το 17-8 αφήνοντας τον Παναθηναϊκό χωρίς πόντο για κάτι παραπάνω από 3 λεπτά. Ο Γκιστ μείωσε σε 17-12 και ο Μασιούλις σε 19-14, για να κλείσει το δεκάλεπτο ο Μίτσοφ στην εκπνοή με το σκορ να πηγαίνει αρκετά ψηλά.

Στη 2η περίοδο δύο τρίποντα της ΤΣΣΚΑ άλλαξαν τη ροή του αγώνα, ο Τζάκσον και ο Φριντζόν έγραψαν το 27-18, με τον Κρστιτς να φέρνει τον αγώνα στο 31-18 με σερί 10-2 των Ρώσων. Ο Γκιστ απάντησε με 4 πόντους για το 31-22, αλλά ο Χριάπα σκόραρε τρίποντο για το 34-22. Η ΤΣΣΚΑ κρατήθηκε στους 12 πόντους με τον Χάινς, με τον Κάρι και τον Μαυροκεφαλίδη να απαντούν για το 38-31 και το ημίχρονο να κλείνει στο 40-33 από βολές του Ράιτ.

Το σκορ πήγαινε αρκετά ψηλά στο πρώτο μέρος και φαινόταν ότι θα είναι δύσκολο να ακολουθήσουν οι «πράσινοι», αλλά η άμυνα του Παναθηναϊκού το άλλαξε αυτό στην επανάληψη, αναγκάζοντας την ΤΣΣΚΑ να πάει σε πολλές ατομικές ενέργειες και να κατεβάσει ταχύτητα.

Ο Λασμ μπήκε πολύ δυνατά στην 3η περίοδο, με 4 πόντους έγραψε το 40-37, ενώ μαζί με τον Φώτση έκλεισαν τους διαδρόμους της ΤΣΣΚΑ για τη ρακέτα του Παναθηναϊκού. Ο Μασιούλις σκόραρε το πρώτο τρίποντο του Παναθηναϊκού στο ματς για το 44-40, μετά από 9 συνεχόμενες άστοχες προσπάθειες. Η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε με 7 πόντους με δύο συνεχόμενα καλάθια του Χριάπα, 44-37 και 47-40, αλλά ο Μασιούλις έβαλε το 2ο του τρίποντο για το 47-45.

Ο Χριάπα κρατούσε μόνος του την ΤΣΣΚΑ και έφερε το ματς στο 51-45, με τον Φώτση να απαντά για το 51-48. Ο Χριάπα απάντησε και πάλι, με τον Φώτση να γράφει και δεύτερο τρίποντο για το 53-51. Ο Φριντζόν σκόραρε για το 58-53 με τον Διαμαντίδη να φέρνει κοντά τις ομάδες, 58-56 στο τέλος της περιόδου με τρίποντο στην τελευταία επίθεση.

Ο Διαμαντίδης σκόραρε και το πρώτο τρίποντο στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου για το 60-59, φέρνοντας τον Παναθηναϊκό στον πόντο μετά από το πρώτο δεκάλεπτο. Στην επόμενη επίθεση ο Λασμ ισοφάρισε για πρώτη φορά μετά το 6-6 για να φέρει τον Παναθηναϊκό μπροστά με 60-62 με 5:14 για το τέλος. Ο Διαμαντίδης με τον Λασμ έφεραν το ματς στο 62-67 στο τρίλεπτο, αλλά ο Ουίμς σκόραρε το πρώτο από τα δύο τρίποντα που έκριναν το ματς.

Ο Διαμαντίδης έβαλε 2/2 βολές στην επόμενη επίθεση για το 65-69 με τον Ουίμς να απαντά με δικές του 2/2. Ο Γκιστ είχε 1/2 στο 1:21 για να ισοφαρίσει ο Αμερικανός της ΤΣΣΚΑ στο τελευταίο λεπτό και να κλείσει ο αγώνας όπως ανέφερα πιο πάνω με τον Τζάκσον να αστοχεί υπό πίεση στην εκπνοή.

Στην παράταση ο Παναθηναϊκός μπήκε με καλάθι του Ράιτ, αλλά 0/2 βολές κι ένα άστοχο τρίποντο του Διαμαντίδη κράτησαν την ΤΣΣΚΑ στο ματς, ενώ το επιθετικό ριμπάουντ του Χάινς (20 δευτερόλεπτα μετά το 4ο φάουλ του Γκιστ και την είσοδο του Μαυροκεφαλίδη στο ματς) μετά από άστοχη βολή του Χριάπα, έφερε τους γηπεδούχους στο 75-74. Ο Μπράμος αστόχησε σε τρίποντο και ο Ουίμς με 1/2 βολές έγραψε το 76-74.

Νέο άστοχο τρίποντο για τον Παναθηναϊκό στα 40 δευτερόλεπτα, φάουλ του Ράιτ στον Ουίμς (αφού πρώτα είχαν κυλήσει 16 δευτερόλεπτα στην επίθεση της ΤΣΣΚΑ), 1/2 βολές από τον Ουίμς και 77-74. Στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού στο ματς ο Διαμαντίδης πήρε τρίποντο ισοφάρισης, αλλά παρότι η μπάλα πήγε καλούτσικα, ήταν άστοχο, για να ανοίξει η ΤΣΣΚΑ το σκορ στη σειρά.

Σίγουρα δεδομένης της πληρότητας των ρόστερ των δύο ομάδων, είναι αρκετά δύσκολο ο Παναθηναϊκός να καταφέρει να ελέγξει τόσο καλά και το 2ο παιχνίδι, όμως το γεγονός ότι στο πρώτο ματς μπήκε με 0/9 τρίποντα και είχε τον Διαμαντίδη σε πολύ κακή μέρα, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να φτάσει ένα σουτ από τη νίκη, είναι κάτι που πρέπει να κάνει πολύ αισιόδοξη την ομάδα του Αλβέρτη. Άλλωστε, με τον τρόπο που τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι, η ΤΣΣΚΑ δεν μπόρεσε να κάνει διαχείριση χρόνου (Τζάκσον, Ουίμς, Χριάπα και Χάινς έπαιξαν πάνω από 30 λεπτά), οπότε δεν θα είναι πιο ξεκούραστη. Επόμενη μάχη για τις δύο ομάδες την Παρασκευή στις 19:15, με τον Τεόντοσιτς ξανά εκτός και τον Παναθηναϊκό να έχει δεύτερη ευκαιρία για το διπλό στη σειρά.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 40-33, 58-56, 72-72, 77-74.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Μίτσοφ 2, Φριντζόν 10 (2), Τζάκσον 5 (1τρ. 4ασ.), Πάργκο 1, Κρστιτς 5 (5ρ.), Ουίμς 21 (3τρ. 6ρ. 5ασ.), Βορόντσεβιτς, Καούν 1 (4ρ. 2κλ.), Χριάπα 17 (2τρ. 11ρ. 4ασ.), Χάινς 15 (8ρ.).

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος (3ρ.), Κάρι 3, Μπατίστ, Φώτσης 6 (2), Ούκιτς 2 (3ρ.), Λασμ 14 (3ρ.), Μαυροκεφαλίδης 4 (4ρ. 2ασ.), Διαμαντίδης 10 (2τρ. 7ασ.), Γκιστ 9 (4ρ.), Μασιούλις 14 (2τρ. 5ρ. 5κλ.), Ράιτ 12 (3ρ. 2ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *