Home / Α1 / Μας αρέσει… να το βλέπουμε!

Μας αρέσει… να το βλέπουμε!

Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2009
Το πρωτάθλημα έφτασε στη χειμερινή διακοπή του, καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λόγω Χριστουγέννων δεν έχουμε αγωνιστική, με την 9η να έρχεται σε 10 ημέρες. Μέχρι στιγμής, τα φαινόμενα μιλούν για το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Εντάξει, οι δύο «αιώνιοι» είναι πολλά σκαλιά πιο πάνω, αν και ούτε φέτος θα κάνουν το απόλυτο με τις άλλες ομάδες, καθώς ήδη φρόντισε ο Πανιώνιος γι’ αυτό, αλλά από εκεί και κάτω η μάχη μαίνεται.

Μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το ποιες θα είναι οι δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν; Για την 3η που θα ακολουθήσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα; Για τις δύο που θα βγουν Eurocup; Όχι. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο και οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει με βάση την εικόνα των ομάδων, αλλά με τα ίδια στοιχεία που είχαμε και το καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμής δύο είναι οι ομάδες που δεν έχουν χάσει από καμία άλλη πλην των «αιωνίων»: το Μαρούσι, που έχασε και από τους δύο, αλλά έχει 6-0 με τους υπόλοιπους και ο… Παναθηναϊκός, που έχασε από τον Ολυμπιακό. Με βάση αυτό μπορούμε να πούμε ότι το Μαρούσι έχει προβάδισμα σε σχέση με όλους τους άλλους προς το παρόν.

Όμως, ο Πανελλήνιος έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο, έχοντας χάσει από το Περιστέρι, το Περιστέρι έχει νικήσει τον Πανιώνιο και τον Πανελλήνιο και έχει χάσει από το Μαρούσι και τον Άρη, ο Άρης έχει χάσει από τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, κερδίζοντας όμως το Περιστέρι, ο Πανιώνιος έχει χάσει από Περιστέρι, Μαρούσι και Πανελλήνιο αλλά έχει πάρει ένα βαθμό που είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει ούτε ένας άλλος να πάρει (το βαθμό νίκης με Ολυμπιακό) και έχει νικήσει την ΑΕΚ (με μη αναστρέψιμη διαφορά) και τον Άρη, ο ΠΑΟΚ έχει χάσει από τον Πανελλήνιο και το Μαρούσι όμως κέρδισε τον Άρη με μη αναστρέψιμη διαφορά, ενώ η ΑΕΚ έχει χάσει από Πανιώνιο, Περιστέρι, Πανελλήνιο, αλλά έχει νικήσει τον Άρη. Μόνο το Μαρούσι έχει μόνο νίκες (ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Περιστέρι), αλλά «χρωστά» ακόμη Άρη, ΑΕΚ και Πανελλήνιο.

Μέσα σε όλο αυτό το σύμπλεγμα βρίσκεται και ο Κολοσσός (νίκες με Πανιώνιο, ΑΕΚ, ήττες με Περιστέρι, Πανελλήνιο), ο οποίος ως τώρα «καθαρίζει» τις ομάδες που παλεύουν για υποβιβασμό και στέκεται ως ίσος προς ίσο με αυτή την επτάδα.

Οι 8 αυτές ομάδες, λέει η λογική, ότι θα παλέψουν για την οκτάδα, παρότι η ΑΕΚ έμεινε πολύ πίσω με το άσχημο ξεκίνημα που είχε για τους γνωστούς λόγους και έχει σαφές μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων (δεν «βγαίνει» στη βαθμολογία, αλλά φαίνεται αν κοιτάξουμε το πρόγραμμα). Όμως, στην οκτάδα χωρούν… 6 ομάδες, αφού η πρώτη και η δεύτερη θέση είναι «καπαρωμένες» από τους «αιώνιους».

Άρα, δύο από τις 8 θα μείνουν εκτός πλέι οφς. Επίσης, δεν φτάνει να μπουν οκτάδα, αλλά θα πρέπει να τερματίσουν από την 3η ως την 6η θέση, καθώς η 7η και η 8η σημαίνουν Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός με μειονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο των πλέι οφς, οπότε εκ προοιμίου «αντίο» τετράδα και τυπική παρουσία.

Άρα, ουσιαστικά μιλάμε για 8 ομάδες που παλεύουν για 4 θέσεις. Η άνοδος του Περιστερίου με τους καταπληκτικούς ξένους, η σταθεροποίηση του Κολοσσού που φαίνεται να ξεφεύγει από τη μάχη για σωτηρία και η βελτίωση του ρόστερ του Πανιωνίου με τον Έρτσεγκ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στο πρωτάθλημα και μπλέκουν την κατάσταση.

Αν ένας από τους Περιστέρι, Κολοσσό μείνει στην πρώτη εξάδα ως το τέλος αυτό σημαίνει ότι ένα από τα τέσσερα φαβορί του καλοκαιριού (Μαρούσι, Πανελλήνιος, Άρης, ΠΑΟΚ) θα μείνει εκτός διεκδίκησης Ευρωλίγκας, αφού η 7η και η 8η θέσεις είναι καταδικαστικές.

Ανάλογη είναι και η μάχη παραμονής, όπου Ολύμπια, Τρίκαλα, Καβάλα και Ηλυσιακός θα μάχονται ως το τέλος. Η ΑΕΚ δείχνει να ξεφεύγει από αυτή την κατηγορία (άσχετο αν ίσως δεινοπαθήσει τις επόμενες 4 αγωνιστικές), ενώ ο Κολοσσός είναι ήδη 3 νίκες πάνω από τη ζώνη και το Περιστέρι 2, έχοντας επαναπροσδιορίσει (όχι επίσημα βέβαια) τους στόχους τους.

Το μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό, ο ΓΣ «Ολύμπια», αυτή τη στιγμή είναι 1 νίκη πάνω από τις άλλες τρεις ομάδες, έχοντας ενισχύσει πολύ το ρόστερ του, ενώ Καβάλα και Τρίκαλα μοιάζουν να έχουν δυνατά ρόστερ που αξίζουν να βρίσκονται στην Α1 επίσης. Ο Ηλυσιακός έχει μείνει λίγο πίσω, αλλά έχει κερδίσει με 47 πόντους διαφορά τον ΓΣ και ξέρει από τώρα ότι θα έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας τους. Απ’ την άλλη ο ΓΣ έχει πάρει και την Καβάλα και τα Τρίκαλα, ενώ το Καβάλα-Τρίκαλα έρχεται την 11η αγωνιστική.

Μπορεί η Α1 να έχει και φέτος άπειρα προβλήματα, μπορεί κάθε Σαββατοκύριακο να μην ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με όσα βλέπουμε, αλλά μέσα στο παρκέ μιλάμε για το καλύτερο πρωτάθλημα του 21ου αιώνα. Και αυτό αξίζει να το παρακολουθήσουμε…

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *