Home / Α1 / Από θρίλερ… τσίρκο

Από θρίλερ… τσίρκο

Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2010

Τη διαφημίζαμε εδώ και βδομάδες, την περιμέναμε επίσης εδώ και πολύ καιρό, τελικά η 26η αγωνιστική ήρθε για να μας θυμίσει ότι ζούμε στην Ελλάδα και αυτό που παρακολουθούμε είναι το τραγελαφικό ελληνικό πρωτάθλημα της Α1 που διοργανώνει ο ΕΣΑΚΕ.

Κι εκεί που περιμέναμε να τρελαθούμε, να δούμε μια 26η αγωνιστική που θα τη θυμόμαστε για χρόνια, να δούμε κορμιά να ματώνουν στα παρκέ όλων των γηπέδων, είδαμε μια 26η αγωνιστική που όντως θα τη θυμόμαστε για καιρό αλλά… όχι με την καλή έννοια.

Όλα ξεκίνησαν με τον ΕΣΑΚΕ να βάζει ίδια ώρα τα τρία ματς που θα έκριναν την οκτάδα και τον υποβιβασμό, αλλά να αδιαφορεί για την ώρα των δύο αγώνων που θα έκριναν την 5η και την 6η θέση. Εντάξει, ο ΠΑΟΚ κατά πάσα πιθανότητα θα κέρδιζε την Ολύμπια, αλλά το πρόγραμμα του πρωταθλήματος δεν το βγάζεις ούτε με βάση τι θα έπαιζες… στο στοίχημα, ούτε με βάση τη λογική, αλλά με βάση καθαρά τυπικά κριτήρια βαθμολογίας.

ΠΑΟΚ και Κολοσσός θα έπρεπε να παίζουν ίδια ώρα. Αν τυχόν ο ΠΑΟΚ έχανε στη Λάρισα, ο Κολοσσός θα μπορούσε να επιλέξει αντίπαλο για τα πλέι οφς (ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολο θα ήταν να κερδίσει τον Παναθηναϊκό αν προτιμούσε τον Πανελλήνιο). Μιλάμε πάντα για τη θεωρία, με βάση την οποία στήνεται ένα πρόγραμμα πρωταθλήματος.

Και πάμε στη μεγαλύτερη ξευτίλα της ημέρας. Ο Τουντζιαράκης έκανε διαγωνισμό δυνατών καρφωμάτων στην προθέρμανση του ΑΕΚ-Ηλυσιακός, μέχρι να σπάσει το ταμπλό στη μια μπασκέτα. Δεν έχει καμία σημασία αν ο παίκτης το έκανε κατόπιν εντολής ή όχι (τέτοια μέρα όλοι σκέφτονται το πρώτο, ιδίως με τον ζήλο που κάρφωνε ο Τουντζιαράκης στην προθέρμανση), σημασία έχει πώς αντέδρασε ο μηχανισμός (καλό…) της Α1. Θα ήμασταν παράλογοι αν κρίναμε έναν παίκτη για μια αμφισβητούμενη κίνηση και όχι τη διοργανώτρια αρχή για τα αντανακλαστικά και την αντίδρασή της ή, μάλλον, την παντελή έλλειψη αυτών.

Τελικά, η αντίδραση του ΕΣΑΚΕ είχε ως αποτέλεσμα μια καρικατούρα γελοία, που έβαλε σε κίνδυνο τη σωματική υγεία παικτών 4 ομάδων, διέσυρε το φετινό πρωτάθλημα και έδειξε πώς μπορεί ένα πρωτάθλημα να γίνει τσίρκο με… ένα κάρφωμα.

Παρότι όλη η Ελλάδα ήξερε ότι το ματς στο Ελληνικό δεν ξεκίνησε, κανείς από τον ΕΣΑΚΕ δεν είχε σκεφτεί το αυτονόητο, δηλαδή το τζάμπολ στα τρία γήπεδα να γίνει παράλληλα και σε συνεννόηση των διαιτητών και της γραμματείας (δεν είναι και τόσο δύσκολο, εδώ η UEFA το καταφέρνει σε ολόκληρη την Ευρώπη) και όχι κοιτώντας το… ρολόι στον τοίχο του γηπέδου λες και είσαι μόνος σου στον κόσμο.

Αυτό δεν έγινε, το ματς στο Ελληνικό ξεκίνησε με 55 λεπτά καθυστέρηση, αφού το ταμπλό αλλάχτηκε σε slow motion ρυθμούς, αλλά σε Νέα Σμύρνη και Περιστέρι τα παιχνίδια ξεκίνησαν κανονικά. Έφτασαν στο ημίχρονο και ο Οικονομίδης θέλησε να σώσει… την αξιοπιστία του πρωταθλήματος της Α1 (βλέποντας και ότι τα Τρίκαλα έχαναν) και πήρε την απίστευτη (και πρωτοφανώς αστεία) απόφαση στα δύο άλλα ματς το διάλειμμα του ημιχρόνου να κρατήσει 40 λεπτά περίπου.

Οι ομάδες βγήκαν τελείως εκτός ρυθμού, οι παίκτες ρίσκαραν πάρα πολύ κάποιον τραυματισμό (δεν είναι ασήμαντο αυτό, αυτουργός ενός τραυματισμού επαγγελματία παίκτη θα ήταν ο ΕΣΑΚΕ, που υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύει τους αθλητές), αφού ουσιαστικά «κρύωσαν» τελείως και μετά έπρεπε να μπουν ξανά σε φουλ ρυθμούς και η Α1 έζησε μεγαλεία. Όλα αυτά γιατί έλειπε η παραμικρή συνεννόηση ανάμεσα στα γήπεδα, ανάμεσα στους ανθρώπους του ΕΣΑΚΕ, πριν τους αγώνες, για να δούμε για ακόμη μια φορά τις βάσεις στις οποίες είναι χτισμένο το πρωτάθλημα.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από τα Τρίκαλα που, αφού έπεσαν, είναι τα θιγμένα της υπόθεσης και κατέθεσαν ένσταση για το κύρος του αγώνα. Στην ουσία της υπόθεσης έχουν απόλυτο δίκιο, αφού η 26η αγωνιστική ήταν απλά αστεία, αλλά δεν θεωρώ καθόλου πιθανό να ασχοληθεί κανείς με την ένστασή τους. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και το Περιστέρι (να υποστηρίξει ότι αλλοιώθηκε η φυσική ροή του Πανιώνιος-Καβάλα), αλλά και ο Πανιώνιος αν έχανε από την Καβάλα. Με την εξαρχής αντιμετώπιση της αγωνιστικής από τον ΕΣΑΚΕ το πρωτάθλημα έγινε διάτρητο και ευάλωτο σε κάθε είδους αμφισβήτηση. Ξανά. Δυστυχώς.

Τελικά, η αγωνιστική τελείωσε, το ταλαίπωρο πρωτάθλημα μαζί της και από το Σάββατο ξεκινούν τα πλέι οφς. Τα οποία πλέι οφς ξεκινούν… την ημέρα της μεγαλύτερης εργατικής απεργίας της χρονιάς, για να δείξουν πόσο γελοία οργανώνονται όλα από τον ΕΣΑΚΕ.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε άνετα από τη Λάρισα και τερμάτισε 5ος για να συναντήσει στα πλέι οφς τον ισόβαθμο Πανελλήνιο, με μειονέκτημα έδρας για τους Θεσσαλονικείς πάντως. Σίγουρα το πιο αμφίρροπο διασταύρωμα με δύο ομάδες που έχουν στόχο πια την Ευρωλίγκα.

Ο Κολοσσός θα παίξει με το Μαρούσι, το οποίο είχε κερδίσει στον Άγιο Θωμά στην κανονική περίοδο, αλλά τώρα είναι σίγουρα το αουτσάιντερ. Ο Άρης θα κληθεί να ανέβει έναν Γολγοθά αν θέλει να κάνει τη μεγαλύτερη έκπληξη του πρωταθλήματος πετώντας εκτός τετράδας τον Ολυμπιακό με μειονέκτημα έδρας για να παλέψει εν συνεχεία για την Ευρωλίγκα, ενώ ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό και έχει προφανώς επίσης πάρα πολύ δύσκολο μέρος. Από Σάββατο η συνέχεια…

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *