Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Κινήσεις που (θα) κάνουν τη διαφορά!

Κινήσεις που (θα) κάνουν τη διαφορά!

Δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου 2010

Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από το άρθρο μας για τα πιο «καυτά» ονόματα στις μετεγγραφικές λίστες του καλοκαιριού και ήδη πολλοί απ’ όσους αναφέραμε, αλλά κι άλλοι που ξεχώρισαν πέρσι, έχουν βρει την επόμενη επαγγελματική τους στέγη, δείχνοντας την τάση το καλοκαιριού.

Ως τώρα οι Τούρκοι δείχνουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις, αλλά υπάρχουν κι άλλες ομάδες, ιδίως ισπανικές, που έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Ας δούμε ορισμένους από τους παίκτες που απέκτησαν οι ομάδες στην προσπάθειά τους του χρόνου να εμφανιστούν καλύτερες.

Αρχή από τους γείτονες, με την Εφές Πίλσεν, η οποία έχασε τον τίτλο, να αποκτά τον Άντριου Βισνιέφσκι που έκανε πολύ καλή σεζόν με τη Μακάμπι. Ο Αμερικανός ήταν μετά τους Τσακ Έιντσον και Άλαν Άντερσον ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι στο σύνολο της χρονιάς και στην πρώτη του χρονιά στην Ευρωλίγκα έδειξε ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του βασικού «άσου» σε ομάδα πρώτης γραμμής. Μαζί του θα παίζουν στην Εφές και ο Τσενκ Ακιόλ, που επέστρεψε μετά από ένα χρόνο στην Ιταλία, αλλά και ο Έργουιν Ντάντλεϊ της Τουρκ Τέλεκομ. Παράλληλα, όμως, οι πληροφορίες λένε ότι η Εφές θα αποδεσμεύσει τους Σμιθ, Κασούν και Σούμπερτ.

Η Φενέρμπαχτσε έχει ως τώρα κινηθεί πιο δυναμικά από κάθε άλλη, ίσως, ομάδα στην Ευρώπη, ανακοινώνοντας ήδη έναν προπονητή (Νέβεν Σπάχια) και δύο παίκτες πρώτης γραμμής. Ο Μάρκο Τόμας, που προέρχεται από μια εκπληκτική σεζόν με την Τσιμπόνα θα ενισχύσει την περιφέρεια της τουρκικής ομάδας τη νέα σεζόν, ενώ όταν ο Σπάχια είδε ότι η Ρεάλ άφησε ελεύθερο τον Ντάριους Λαβρίνοβιτς είπε «ευχαριστώ», γέλασε με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες που είχαν χειρότερα αντανακλαστικά και απέκτησε τον παικταρά από τη Λιθουανία. Ο Λαβρίνοβιτς ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ευρωλίγκας τους 2 πρώτους μήνες και σίγουρα είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η φροντ λάιν της Φενέρ θα είναι πολύ δυνατή του χρόνου, αφού, εκτός του Λαβρίνοβιτς, ήδη ανανέωσε στον Ογκούζ Σαβάς και απέκτησε τον Καγιά Πεκέρ.

Στην Ισπανία, η Ρεάλ μετά το μεγάλο ξεκαθάρισμα αρχίζει να αποκτά παίκτες. Πρώτος ήταν ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, που επιστρέφει από το NBA στην Ευρώπη για τη Ρεάλ. Σίγουρα κίνηση που κάνει τη διαφορά, ο Σέρχιο μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε μια ομάδα με τη δημιουργικότητά του και θα κάνει υπέροχο δίδυμο στον άσο μαζί με τον Πάμπλο Πριτζιόνι. Πριν τον Ροντργκεθ, η Ρεάλ είχε κλείσει από πολύ νωρίς τον Ντ’ Ορ Φίσερ της Μακάμπι, που στην χρονιά που έπαιξε υγιής ήταν ο καλύτερος σέντερ της Ευρωλίγκα, ενώ και πέρσι το τελευταίο δίμηνο που αποθεραπεύτηκε ήταν πολύ καλός. Μαζί τους τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται και ο Πάμπλο Αγκουιλάρ, απ’ τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας γενιάς του ισπανικού μπάσκετ (21 χρονών), που επιστρέφει απ’ τη Γρανάδα.

Μια εξίσου θεαματική κίνηση έχει κάνει και η Μάλαγα, η οποία κατάφερε να πείσει τον διακαή πόθο των δύο «αιωνίων», Τερέλ ΜακΙντάιρ, να φορέσει τη φανέλα της ομάδας. Η Μάλαγα είχε κάνει αρχικά χειρότερη πρόταση από τους δύο δικούς μας στον ΜακΙντάιρ, αλλά εκείνος την προτιμούσε από την Ελλάδα (ας προβληματίσει τους δικούς μας αυτό, όταν ένας παίκτης γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη σε καλύτερες ομάδες μήπως γίνεται λόγω των όσων έγιναν και φέτος στην Ελλάδα όπου το πρωτάθλημα δεν τελείωσε;) και περίμενε. Η Μάλαγα επανήλθε με μεγαλύτερη πρόταση, μεγαλύτερη απ’ των δικών μας και τον απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες, βάζοντας ένα πυρηνικό όπλο στη μηχανή της, έναν παίκτη που μόνος του αλλάζει επίπεδο σε μια ομάδα.

Δυνατή μετεγγραφή και για την Κάχα Λαμποράλ με τον Ντέιβιντ Λόγκαν να παίρνει αυτό που του αξίζει, δηλαδή μια ευκαιρία στο υψηλότερο επίπεδο. Μαζί του η Λαμποράλ βρήκε έναν παίκτη πολυσύνθετο επιθετικά, που μπορεί και να σκοράρει αλλά και να πασάρει με την ίδια ευχέρεια, έχοντας μάλιστα πολύ καλό τρίποντο.

Και λίγο πιο χαμηλά, η Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη έκανε ήδη δύο πολύ καλές κινήσεις αποκτώντας τον Δημήτρη Μαυροειδή (που δήλωσε ότι θέλει να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του και να μην ξανάρθει στην Ελλάδα για να παίξει μπάσκετ) και έναν από τους καλύτερους σκόρερ πέρσι στην Ισπανία, τον Κώστα Βασιλειάδη.

Άφησα για το τέλος δύο κινήσεις περίπου συνδεόμενες. Η πρώτη είναι η πρώτη κίνηση που έκανε η Παρτιζάν στη μετά Βουγιόσεβιτς εποχή, παίρνοντας τον Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των Σέρβων, που ήδη δείχνει πολύ καλά στοιχεία, σε μια κίνηση που προφανώς θα είχε συζητηθεί και επί Βουγιόσεβιτς να γίνει (αφού προπονητής στην Παρτιζάν είναι ο μέχρι πρότινος βοηθός του). Η δεύτερη είναι η πρώτη κίνηση που έκανε ο Βουγιόσεβιτς στην ΤΣΣΚΑ, παίρνοντας τον Σεργκέι Μπίκοφ, που πέρσι ήταν καταπληκτικός με την Ντιναμό, κάνοντας μακράν την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, σκοράροντας όλη τη χρονιά κατά βούληση και δείχνοντας πολλά από τα στοιχεία αυτά που πριν 7-8 χρόνια οι ειδικοί προέβλεπαν ότι θα έχει στο μέλλον. Σίγουρα δύο κινήσεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *