Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήρωες και αντιήρωες!

Ήρωες και αντιήρωες!

Η 4η αγωνιστική ήταν η καλύτερη ως τώρα στη φετινή Ευρωλίγκα. Μετά τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της Τετάρτης, ήρθε η Πέμπτη να μας χαρίσει δύο θρίλερ, που κρίθηκαν στο τελευταίο δευτερόλεπτο στο ένα σουτ, αλλά και την πρώτη απόλυση προπονητή. Ρεάλ και Μακάμπι κέρδισαν με buzzer-beater από τους Φίσερ και Μπλούθενταλ αντίστοιχα, η Βαλένθια αναζητά προπονητή με τη νέα τραγική εμφάνιση, ενώ η Μπαρτσελόνα ήταν κακή χωρίς να το πληρώσει κατά της Σολέ.

Όμιλος Α

Χίμκι-Μακάμπι Τελ Αβίβ 76-78 (31-42)
Λίντσαρ 15π. 8ρ., Πλάνινιτς 5π. 7ρ. 6ασ., Μόνια 11π. 4ρ. 4κ. // Σχορτσανίτης 16π. 7ρ. (6/11δ. 4/6β.), Έιντσον 16π. 4ρ., Πάργκο 9π. 6ασ.
Μπήκε μέσα κυριαρχώντας, το καθάρισε με διαφορά 15 πόντων, μετά έμεινε πίσω στο σκορ και στο τέλος χρειάστηκε ανατροπή και τρίποντο του Ντέιβιντ Μπλούθενταλ στην εκπνοή για να κερδίσει. Ο λόγος για τη Μακάμπι που, αν μη τι άλλο, ήταν… πολυπρόσωπη στη Ρωσία. Το 31-46 του 21ου λεπτού έδινε ξεκάθαρα το ρόλο του φαβορί στη Μακάμπι, αλλά το 14-0 που ακολούθησε τη βρήκε ανήμπορη να αντιδράσει. Ο Σχορτσανίτης δεν ήταν όπως στο πρώτο ημίχρονο, η Χίμκι ανέβασε στροφές με τον Πλάνινιτς να οργανώνει σωστά και 6 παίκτες πάνω από 9 πόντους για να έρθει το 72-69 στο 38ο λεπτό. Από εκεί ως το τέλος η Μακάμπι σκόραρε 3 φορές όλες κι όλες. Όμως, ήταν 3 τρίποντα μαχαιριά, πρώτα από τον Έιντσον, μετά από τον Πάργκο και, τελευταίο και πιο θεαματικό, από τον Μπλούθενταλ, που πήρε την μπάλα μετά το άστοχο λέι απ του Πέρκινς και με 2 δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο σηκώθηκε από το πλάι για να γράψει το 76-78. Η Χίμκι είχε 4 δέκατα για να αφήσει την Ευρώπη με το στόμα ανοιχτό, αλλά… δεν.

Έιντσον και Σχορτσανίτης οδήγησαν τη Μακάμπι στη μεγάλη νίκη, με τον Έλληνα σέντερ να έχει 16 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 τάπα, 8 κερδισμένα φάουλ με 6/11 δίποντα και 4/6 βολές. Μπορεί να μην ήταν στο παρκέ στο φινάλε, αλλά είχε κάνει τη διαφορά νωρίτερα. Σημαντική και η βοήθεια του αλάνθαστου Πάργκο (9 λάθη όλα κι όλα η Μακάμπι) με 6 ασίστ, αλλά τα 3/15 σουτ παραλίγο να κοστίσουν ακριβά στην ομάδα του.

Όμιλος Β

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαμπέργκ 83-81 παρ. (37-36, 73-73καν. αγ.)
Σουάρες 7π. 9ρ. 3ασ. 3κλ. 6κ.φ., Ρέγιες 18, Γκαρμπαχόσα 7π. 7ρ., Λιουλ 12π. 4ρ. 6ασ. // Χάινς 17π. 7ρ., Ρόμπερτς 21π. 3ρ., Σούπουτ 14π. 5ρ.
Όλα τα είδε η Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι να κερδίσει την Μπαμπέργκ, κι αυτό το έκανε… με αμφισβητούμενο τρόπο. Οι Γερμανοί είχαν κολλήσει σε όλο το ματς στην πλάτη της Ρεάλ σαν βδέλλα που δεν λέει να βγει και πιθανότατα άξιζαν και τη νίκη στο φινάλε. Η Μπαμπέργκ κέρδιζε για μεγάλο διάστημα στο ματς, με 14-22, 26-34, μέχρι και +10 στο 37-47, ενώ ποτέ δεν βρέθηκε με περισσότερους από 5 πόντους πίσω στο σκορ, 61-56 και 71-66.

Στο τέλος της κανονικής διάρκειας του ματς ο Σούπουτ έβαλε 2 βολές για να ισοφαρίσει σε 73-73 και να πάρει πίσω το τραγικό 5/17 που είχε στο ματς εντός παιδιάς. Η Ρεάλ φαινόταν ότι θα καθαρίσει την παράταση, αλλά ο Ρόμπερτς είχε άλλη γνώμη. Παρά το 81-77 η Μπαμπέργκ βρήκε και πάλι τρόπο να επιστρέψει και με τον Ρόμπερτς 9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ισοφάρισε σε 81-81. Δηλαδή, κανονικά πέρασε μπροστά με 81-82, αφού ο Ρόμπερτς έβαλε τρίποντο, αλλά σε όλη την Ευρώπη… μόνο οι τρεις διαιτητές το είδαν για δίποντο (δείτε και τη σχετική φωτογραφία στο πλάι). Στην επόμενη επίθεση, ο Λιουλ αστόχησε σε ντράιβ, αλλά ο Φίσερ εκμεταλλεύτηκε τις κακές περιστροφές στην άμυνα της Μπαμπέργκ (βρέθηκε με τον Γκάβελ να τον μαρκάρει) και με φόλοου έγραψε το 83-81 δίνοντας τη νίκη στη Ρεάλ.

Βέβαια, αν το καλάθι του Ρόμπερτς είχε μετρήσει ως τρίποντο, όπως και έπρεπε, τα πράγματα ίσως ήταν τελείως διαφορετικά, γιατί αλλιώς παίζεις όταν ξέρεις ότι δεν χάνεις (όπως η Ρεάλ στο 81-81) με χειρότερο σενάριο να πας σε 2η παράταση, κι αλλιώς όταν είσαι πίσω και θέλει 8 δευτερόλεπτα, κουβαλώντας όλο το άγχος του κόσμου στα χέρια σου. Φτηνά τη γλίτωσε η Ρεάλ, αλλά οι Γερμανοί έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται ότι τους έκλεψαν το δικαίωμα στη νίκη οι διαιτητές (πάντως, για το φάουλ στο σουτ του Ρόμπερτς δεν τίθεται θέμα, αφού το φάουλ γίνεται νωρίτερα και αν δινόταν θα είχε 2 βολές η Μπαμπέργκ, άρα και πάλι στο 81-81 θα πήγαινε).

Όμιλος Γ

Τσιμπόνα-Σολέ 71-84 (40-46)
Ραντόσεβιτς 19π. 10ρ., Μπογκντάνοβιτς 15π. 4ρ., Πάσαλιτς 8π. 10ρ. // Μεχία 17π. 11ρ. 4ασ., Ρόμπινσον 20π. 4ρ., Αβντάλοβιτς 15
Η Τσιμπόνα είχε την ευκαιρία να μπει για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης, αλλά πλέον κοιτάει τους άλλους με κιάλια, αφού βρίσκεται στο 0-4 μαζί με τη Λιέτουβος και πιο κοντά της υπάρχει μόνο η Σολέ στο 2-2. Ο χαμένος του Λιέτουβος-Τσιμπόνα την ερχόμενη εβδομάδα θα αποχαιρετήσει από νωρίς κάθε ελπίδα πρόκρισης στο Top-16.

Στο ματς, η Τσιμπόνα ήταν κακή και στηρίχτηκε μόνο στον καταπληκτικό Ραντόσεβιτς. Νεανική ομάδα έδειξε ξανά ότι ο χαρακτήρας της λείπει, ενώ ο Μπογκντάνοβιτς βρέθηκε σε κάκιστη μέρα από το τρίποντο (1/7 τρίποντα και 4/16 σουτ συνολικά) ρίχνοντας στα σκουπίδια τους 15 πόντους, τα 4 ριμπάουντ, τα 3 κλεψίματα και τα 9 κερδισμένα φάουλ που είχε. Οι Κροάτες ήταν πολύ άστοχοι μακριά από τη ρακέτα και στο πιο κρίσιμο σημείο κατέρρευσαν. Το σκορ στο 33ο λεπτό ήταν 65-67, αλλά η Τσιμπόνα στα επόμενα 6 λεπτά έβαλε μόνο 3 πόντους ως το 68-81 των Γάλλων στο 39.

Η Σολέ είναι πια κοντά στην 4η θέση του ομίλου, ενώ στο ματς είχε για φύλακα άγγελο τον «δικό μας» Σάμι Μεχία.

Μπαρτσελόνα-Λιέτουβος Ρίτας 69-55 (34-25)
Μάικλ 16π. 3ρ., Πέροβιτς 12π. 4ρ., Λόρμπεκ 8π. 6ρ. // Μπιέλιτσα 13π. 5ρ., Ελ-Αμίν 10π. 4ασ. 4κλ.
Όποιος ξεκίνησε να βλέπει το ματς, μετά το πρώτο δεκάλεπτο είχε ξεκάθαρες… τάσεις αυτοκτονίας. Το 4-4 που διατηρήθηκε ως το 8ο λεπτό (το σκορ δεν άλλαξε για 5 λεπτά) στην πρώτη περίοδο έκανε τον αγώνα έναν από τους χειρότερους της χρονιάς, κάτι που δείχνει και το τελικό σκορ. Ο Πασκουάλ είχε… έμπνευση στο ξεκίνημα να αρχίσει με Σάντα, Λάκοβιτς, Γκριμάου, Λόρμπεκ και Εντόνγκ και όταν πέρασε σταδιακά τη βασική πεντάδα στο παρκέ (Ναβάρο, Ρούμπιο, Μάικλ, Βάσκες, Μόρις) η Μπαρτσελόνα είχε αποδιοργανωθεί τελείως και σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση το… 4-4 του ταμπλό.

Βέβαια «4» εκτός από την Μπαρτσελόνα ήταν και η Λιέτουβος, αλλά εκείνη μόνο θλίψη προκαλούσε στο ματς. Αρχικά έκανε καλές επιθέσεις και ήταν άτυχη στο τελείωμα (υπάρχει και άλλη λέξη γι’ αυτό), ενώ στη συνέχεια έδειξε ότι είναι ένα σκαλί πιο κάτω. Αν δεν υπήρχε και η τελευταία περίοδος που χαλάρωσαν τα πράγματα, οι Λιθουανοί με βία θα είχαν φτάσει τους 50 πόντους (κι αν). Το ματς ουσιαστικά κρίθηκε στη 2η περίοδο, όταν η… βασική πεντάδα της Μπαρτσελόνα έκανε ξέσπασμα και ξέφυγε με διψήφια διαφορά.

Πιο σημαντική είδηση από το ματς η πρόταση της Μπαρτσελόνα στον Σίμας Γιασάιτις, με τον Πασκουάλ να ψάχνει απεγνωσμένα για σουτέρ, αφού η ομάδα του τα έσπασε και πάλι, έχοντας 7/22 από το τρίποντο.

Όμιλος Δ

Βαλένθια-Αρμάνι Μιλάνο 69-80 (28-44)
Πιετρούς 12π. 4ρ., Μαρτίνεθ 15π. 4ασ., Ρίτσαρντσον 12, Γιαφτόκας 7π. 8ρ. // Μασιούλις 26π. 7ρ. 3ασ., Πετραβίτσιους 18π. 5ρ., Χόκινς 17π. 2ρ. 5ασ. 5κλ.
Την ώρα που ο… Μπονιτσιόλι αντέχει στον πάγκο της Ρόμα, στη Βαλένθια αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα του Μανουέλ Χουσεΐν και του έδειξαν την πόρτα μετά το ματς, πριν καν βγει από τα αποδυτήρια. Εντάξει, είναι ακόμα Νοέμβρης και θα έπρεπε να έχουν περισσότερη υπομονή, αλλά στη χρονιά που θεώρησαν ότι θα κάνουν την υπέρβαση παίζοντας Ευρωλίγκα και θα ανέβουν σκαλί έχουν αρχίσει με 1-3 στην Ευρώπη και 1-5 στο πρωτάθλημα. Σκέτο δράμα δηλαδή, συναγωνίζονται (και προς το παρόν κερδίζουν) τη Ρόμα για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην Ευρώπη ως τώρα.

Στο ματς με την Αρμάνι, η Βαλένθια μπόρεσε να είναι ανταγωνιστική ως το… 7-7 και μετά έχασε τον αγώνα χωρίς να μπορέσει ούτε για μια στιγμή να παλέψει για τη νίκη. 14-23 και 28-44 λίγο αργότερα, 34-61 για το +27 των Ιταλών, 43-66 πιο μετά και το τιμητικότατο για την εικόνα τους στο ματς 69-80 του φινάλε. Το θέμα είναι ποιος θα αντικαταστήσει τον Χουσεΐν στον πάγκο της Βαλένθια, αλλά όποιος κι αν είναι δύσκολα θα «καταφέρει» να πάει χειρότερα από το 2-8 που είχε ο προκάτοχός του.

Η Αρμάνι έκανε μια σημαντική νίκη, έχοντας τις δύο πιο θεαματικές εκτός έδρας νίκες ως τώρα, στη Μόσχα και τη Βαλένθια, στον όμιλο. Συνεχίζει να ελπίζει σε πολύ καλό πλασάρισμα στην κανονική περίοδο. Μασιούλις, Χόκινς συνέθεσαν ένα αχτύπητο δίδυμο στην περιφέρεια, που έβαλε 43 πόντους σουτάροντας με 67% στα δίποντα, ενώ είχαν μαζί και 9 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Ο Μπούκι είδε με χαρά τον Πετραβίτσιους έτοιμο και σε καλή κατάσταση να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *