Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 – ΟΜΙΛΟΣ Α

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 – ΟΜΙΛΟΣ Α

Αφού μιλήσαμε για τους ομίλους Β και Δ και περιμέναμε την απόφαση της FIBA για τις τιμωρίες παικτών Ελλάδας και Σερβίας, συνεχίζουμε την ανάλυση των ομάδων του Μουντομπάσκετ. Περνάμε τον 1ο όμιλο, που έχει ξεκάθαρο φαβορί, ή τουλάχιστον… είχε, πριν η Αργεντινή αποδεκατιστεί. Τώρα ανοίγει η όρεξη στους Σέρβους, αλλά και στους Αυστραλούς για άνοδο στην κατάταξη.

 
ΟΜΙΛΟΣ Α

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ο ηγέτης: Ο Λουίς Σκόλα είναι ο καλύτερος σέντερ του Μουντομπάσκετ. Μάλλον, ας το πω πιο σωστά: ο Λουίς Σκόλα είναι μακράν ο καλύτερος σέντερ του Μουντομπάσκετ. Με τις απουσίες Γιάο και Γκασόλ ο Σκόλα ξεχωρίζει απ’ όλους τους άλλους σέντερ της διοργάνωσης. Προέρχεται από μια μαγική σεζόν με τους Ρόκετς (σε ατομικό επίπεδο), είναι στην ιδανικότερη ηλικία, στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και είναι ανίκητος στη ρακέτα. Όλες οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουν την Αργεντινή ξέρουν ότι σε αυτή τη θέση… θα χάσουν τη μονομαχία. Ξεκάθαρα και απλά.
Το κλειδί: Ο Αντρές Νοτσιόνι αποκλείστηκε στο… παρά ένα και όλο το βάρος στην περιφέρεια πέφτει στον Κάρλος Ντελφίνο. Τα κακά νέα; Ο Νοτσιόνι δεν αντικαθίσταται στο ρόστερ της Αργεντινής (και γενικότερα καμιάς ομάδας) από οποιονδήποτε κι αν μπει στη θέση. Τα καλά νέα; Η Αργεντινή έπαιζε εδώ και 4 εβδομάδες χωρίς τον Νοτσιόνι και ο Ντελφίνο στα φιλικά ήταν σε ημιάγρια κατάσταση, ασταμάτητος επιθετικά.
Το ερωτηματικό: Όταν οι Αργεντινοί μαζεύτηκαν ο Νοτσιόνι είπε: «Λείπει ο Τζινόμπιλι, αλλά αυτό απελευθερώνει τον Ντελφίνο που θα παίζει βασικός. Αν παίζει όπως έπαιζε μέσα στη χρονιά, δεν θα έχουμε πρόβλημα». Τώρα που έφυγε και ο Νοτσιόνι, ο Ντελφίνο νιώθει… μοναξιές στο 2-3 και η απορία είναι: πόσο μπορεί ο Πριτζιόνι να σηκώσει μέρος του επιθετικού βάρους;
Οι υπόλοιποι: Η Αργεντινή έχει χάσει 4 παίκτες δωδεκάδας (Φιγκουερόα, Καντέρο οι άλλοι δύο) από τραυματισμό, αλλά και πάλι δεν προσπερνάς το ρόστερ της εύκολα. Ομπέρτο, Γκονζάλες, Γκουτιέρεζ, Κάμεριχς πλαισιώνουν τον Σκόλα στη ρακέτα, ενώ δίπλα στους Πριτζιόνι, Ντελφίνο υπάρχουν οι Κιντέρος, Σεκουέιρα, Χάσεν, Λ. Γκουτιέρεζ και Μάτα. Δυνατό ρόστερ, καλός προπονητής, πλήρης θα ήταν το απόλυτο φαβορί για το χρυσό, τώρα δεν είναι. Όμως, είναι πολύ καλή ομάδα.
Με μια πρόταση: Η πιο άτυχη ομάδα του Μουντομπάσκετ, όμως μια από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης, ακόμη κι έτσι.
Θέλει… το χρυσό. Ή μάλλον έπρεπε να γράψω… ήθελε. Τώρα ξέρει ότι «χαμήλωσε» και μειώθηκαν οι ελπίδες της, αλλά θα το παλέψει.
Πρέπει… να βρει τρόπο να ξεπεράσει τις απουσίες και ιδίως αυτή του Νοτσιόνι.
Μπορεί… να προβληματίσει οποιονδήποτε αντίπαλο ακόμη κι έτσι, χωρίς Νοτσιόνι.
Φοβάται… μη χτυπήσει κι άλλος μέχρι το τέλος του Μουντομπάσκετ. Όσο Λερναία Ύδρα κι αν είναι, όλα έχουν τα όριά τους…
Θα… έχει τον πρώτο λόγο αν το ματς πηγαίνει κλειστά στα τελευταία λεπτά και οι βεντέτες της είναι μέσα στο παρκέ. Είναι πολύ έμπειρη ομάδα για να της γυρίσεις σκορ στο τελευταίο πεντάλεπτο αγώνων.
Δεν θα… μπορέσει να τρέξει όσο ήθελε. Οι απουσίες θα την κάνουν να παίζει πιο συντηρητικά, ώστε να έχουν δυνάμεις οι εναπομείναντες.
Πού στέκεται; Ψηλά εννοείται, αν και όχι τόσο ψηλά όσο θα ήθελε μετά και τον αποκλεισμό του Νοτσιόνι. Όμως, ξεκάθαρα πάνω από το μέσο όρο και κοντά στην κορυφή.
Πού πάει; Ο Νοτσιόνι όταν έμαθε ότι αποκλείστηκε από τους γιατρούς και το βέτο των Σίξερς είπε «μου κατέστρεψαν το όνειρο» μιλώντας έμμεσα, αλλά ξεκάθαρα, για την πίστη του για το χρυσό. Μήπως καταστράφηκε και το όνειρο της Αργεντινής και γίνει εφιάλτης; Η λογική λέει ότι το χρυσό θα είναι πια απίστευτη υπέρβαση. Η τετράδα θα είναι τεράστια επιτυχία, η οκτάδα δεν είναι αποτυχία δεδομένων των συνθηκών.

ΣΕΡΒΙΑ
Ο ηγέτης:
Ο Νέναντ Κρστιτς θα μπει… ξεκούραστος στα δύσκολα της διοργάνωσης, αφού μετά την τιμωρία του, γι’ αυτόν το Μουντομπάσκετ αρχίζει με τα ματς με Αυστραλούς και Αργεντινούς. Ο Κρστιτς είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης των Σέρβων, αρχηγός στα αποδυτήρια, ο παίκτης που συγκρατεί όλους τους πιτσιρικάδες και τους καθοδηγεί στο παρκέ. Μετά τα «χάδια» της FIBA, θα ηγηθεί των Σέρβων και στο Μουντομπάσκετ.
Το κλειδί: Ο Μίλος Τεόντοσιτς είναι η ηγέτης της περιφέρειας. Ο άνθρωπος από τον οποίο περνάει η μπάλα σε κάθε επίθεση και εκείνος που μεταφέρει το λόγο του Ίβκοβιτς στο παρκέ. Σκοράρει, πασάρει, μαρκάρει, και μαζί του όλη η Σερβία… μαρσάρει. Θα είναι εκτός με Ανγκόλα και Γερμανία λόγω της τιμωρίας, αλλά το Μουντομπάσκετ… ξεκινάει μετά.
Το ερωτηματικό: Ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς ήταν ή του ύψους ή του βάθους στα φιλικά. Σε άλλα ματς έκανε τη διαφορά, ενώ σε άλλα απλά… δεν υπήρχε. Στη διοργάνωση θα κληθεί να ανεβάσει στροφές σε όλα τα ματς και να είναι ο παίκτης που μάθαμε στην Παρτιζάν και… εμπεδώσαμε στη Ρεάλ.
Οι υπόλοιποι: Ρόστερ νεανικό, με πλούσιο ταλέντο και πάρα πολλές δυνατότητες. Από τους Σέρβους δεν λείπει τίποτα, μα τίποτα όμως. Μάτσβαν, Πέροβιτς, Ραντούλιτσα, Σαβάνοβιτς γεμίζουν τη ρακέτα, ενώ Πάουνιτς, Κέσελι, Ράσιτς και Τέπιτς συνθέτουν μια πλήρη περιφέρεια. Υπάρχει και ο Μπιέλιτσα που μπορεί να κάνει την έκρηξη, αλλά στα φιλικά έπαιζε ελάχιστα και πρόσφερε λιγότερα.
Με μια πρόταση: Ένα από τα φαβορί για το χρυσό, οι Σέρβοι μεγαλώνουν και μπορούν να γίνουν μόνο καλύτεροι, θυμίζοντας στον κόσμο… τον φόβο της περασμένης εικοσαετίας.
Θέλει… το χρυσό. Δεν το λέει, ακόμη κι αν τους βασανίσεις δεν θα το πουν, αλλά ας μη γελιόμαστε. Είναι η 2η του περσινού Ευρωμπάσκετ, ένα χρόνο πιο ώριμη και ένα χρόνο καλύτερη.
Πρέπει… να αποδείξει ότι και φέτος που δεν είναι πια τόσο διψασμένη μπορεί να μαγέψει τον κόσμο. Πρέπει οι αστέρες της (πια) να αποδείξουν ότι και φέτος ο λόγος του Ίβκοβιτς είναι νόμος.
Μπορεί… να πάρει το χρυσό και αυτό δεν θα θεωρηθεί έκπληξη. Είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο ταλέντο στη διοργάνωση.
Φοβάται… μήπως οι απουσίες των τριών πρώτων αγώνων την αποδιοργανώσουν.
Θα… βάλει την μπάλα στη ρακέτα. Όταν το δυάρι σου είναι 2.06 και ο κοντύτερος παίκτης στο ρόστερ σου 1.95, τότε δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο.
Δεν θα… παρασυρθεί από κανέναν. Θα παίξει με τον τρόπο της και μπορεί να επιβάλλει το ρυθμό της σε οποιονδήποτε.
Πού στέκεται; Ψηλά, τόσο ψηλά που μπορεί να τυφλωθεί από το φως. Οι Σέρβοι, πάντως, έχουν δείξει ωριμότητα από πέρσι και ο λόγος του Ίβκοβιτς είναι νόμος. Κρατήστε την ομάδα αυτή… θα τη δούμε μπροστά μας πάρα πολλές φορές τα επόμενα χρόνια.
Πού πάει; Αν βγει στον όμιλο, πάει τετράδα περπατώντας. Αν βγει τότε θα παίξει στους «8» με τους Ισπανούς σε επανάληψη του περσινού τελικού του Μουντομπάσκετ. Και θα αποκλειστεί είπατε; Για να δούμε, γιατί μόνο σίγουρο δεν είναι. Είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα φαβορί του Μουντομπάσκετ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ο ηγέτης: Όχι, δεν θα πω αυτό που φαντάζεστε. Ο Πάτρικ Μιλς είναι ο ηγέτης της Αυστραλίας φέτος και το απέδειξε σε όλα τα φιλικά. Ο Μιλς μόνο σε δύο φιλικά δεν ήταν ο 1ος σκόρερ της ομάδας του και διανύει καλοκαίρι μεγάλης φόρμας. Έχει το ελεύθερο επιθετικά από τον Μπράουν και συνεχίζει την παράδοση που θέλει τους Αυστραλούς γκαρντ να ελέγχουν το παιχνίδι της ομάδας.
Το κλειδί: Ο Ντέιβιντ Άντερσεν είναι ο πιο ποιοτικός ψηλός της ομάδας κι εκείνος που μπορεί να βοηθήσει σε πάρα πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Με πολύ καλές κινήσεις, ωραίο μακρινό σουτ και ταχύτητα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα, αλλά και να ελευθερώσει τη ρακέτα για τους συμπαίκτες του παραμένοντας απειλητικός. Μεγάλο όπλο για κάθε ομάδα.
Το ερωτηματικό: Ο Άλεκς Μάριτς έβγαλε μάτια τη χρονιά που πέρασε στην Ευρωλίγκα και έδειξε τεράστιες δυνατότητες. Όμως, ενσωματώθηκε αργά στην προετοιμασία, δεν έχει προλάβει να εγκλιματιστεί πλήρως όπως έδειξαν τα φιλικά και είναι άτυχος γιατί καλείται να μπει στα παπούτσια του Μπόγκατ. Θα τα καταφέρει;
Οι υπόλοιποι: Σοβαρό ρόστερ με καλούς παίκτες, αλλά όχι κάτι φοβερό. Ινγκλς, Μάρκοβιτς και Νιούλι ξεχωρίζουν στην περιφέρεια, ενώ Νίλσεν, Ουόρθινγκτον και Μπέινς βοηθούν Άντερσεν και Μάριτς στη ρακέτα.
Με μια πρόταση: Καλή, αλλά μάλλον όχι αρκετά καλή για να ξεχωρίσει.
Θέλει… μια καλή πορεία. Αν μπορέσει να μπει οκτάδα, τότε θα έχει κάνει μάλλον υπέρβαση. Πάντως, όποιος την υποτιμήσει, θα το πληρώσει. Σίγουρα.
Πρέπει… να αποδείξει ότι δεν είναι όλο… κλο-κλο και από αυγό τίποτα. Στα φιλικά τα πήγε καλά, αλλά στα επίσημα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει το μέταλλο για πρόκριση από νοκ άουτ αγώνα.
Μπορεί… να προβληματίσει οποιαδήποτε ομάδα του Β ομίλου κι αν βρει απέναντί της στους «16». Αν, δε, την υποτιμήσουν, τότε η οκτάδα θα είναι κοντά.
Φοβάται… ότι το «καλύτερο ρόστερ στην ιστορία της» όπως λένε οι Αυστραλοί, δεν θα είναι αυτό που λέει το όνομά του. Η παρακαταθήκη του Άντριου Γκέιζ είναι τεράστια και θα χρειαστεί «αίμα» για να ξεπεραστούν τα κατορθώματα των «δικών» του ομάδων.
Θα… παίζει με τη ρακέτα της. Και θα κερδίζει πολλές μονομαχίες εκεί. Άντερσεν, Μάριτς, Νίλσεν συνθέτουν ένα πολύ καλό τρίο, που θα ήταν η καλύτερη φροντλάιν της διοργάνωσης αν έπαιζε και ο Μπόγκατ.
Δεν θα… τη δούμε να τρέχει «τρελά» όπως άλλες χρονιές. Φέτος, της αρέσει να παίζει άμυνα και να πηγαίνει στους 70-80 πόντους τα παιχνίδια της.
Πού στέκεται; Κάπου στη μέση. Στο χέρι της είναι να δείξει αν στέκεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τη μέση.
Πού πάει; Κάπου… στη μέση. Αν μείνει στον όμιλο είναι αποτυχημένη. Αν περάσει από τους «16» πλήρως επιτυχημένη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο ηγέτης: Δύσκολη ερώτηση, αλλά τα φιλικά έδειξαν ότι ξεκάθαρα είναι ο Γιαν Γιάγκλα. Ο Γιάγκλα με την απουσία του Νοβίτσκι είναι εκείνος που παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες, κι εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη ανοχή στις επιθετικές του ατασθαλίες από τον Μπάουερμαν.
Το κλειδί: Ο Ντιρκ Μπάουερμαν είναι το «Α» και το «Ω» της ομάδας. Η δική του εθνική, χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, χωρίς εμπειρία, νεανική, ό,τι κάνει θα προέρχεται από το μυαλό του Γερμανού κόουτς που έχει ήδη αφήσει το στίγμα του σε αυτή την ομάδα. Και το μεγαλύτερο μερίδιο της όποιας επιτυχίας της Γερμανίας θα πιστωθεί σε αυτόν.
Το ερωτηματικό: Ο Ρόμπερτ Μπένζινχ είναι το επόμενο μεγάλο ταλέντο των Γερμανών. Όμως, είναι ακόμη 21 χρονών και άγουρος. Μπορεί να κάνει τη διαφορά στο Μουντομπάσκετ; Σε ορισμένα φιλικά είχε εκρήξεις που τον έκαναν να ξεχωρίζει σαφώς από τους άλλους. Θα πρέπει να καταφέρει να σταθεροποιηθεί στο επίπεδο αυτό. Μπορεί τόσο νωρίς;
Οι υπόλοιποι: Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Όχι πάρα πολύ ταλέντο, αλλά η ομάδα ανανεώθηκε. Ο Μπάουερμαν δεν φοβάται να αλλάζει πρόσωπα και να δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Όλμπρεχτ, Πλάις και ΜακΝότον στη ρακέτα θα έχουν βασικό ρόλο, ενώ ο πολύ καλός σουτέρ Σαφάρτζικ με τους Γκριν, Χάμαν, Στάιγκερ και Χάρις θα πρέπει να κρατήσουν την περιφέρεια.
Με μια πρόταση: Δεν έχει το «θεό» της, αλλά η… Nowitzkiless Γερμανία, παραμένει Γερμανία και όποιος δεν το θυμηθεί, θα μάθει από πρώτο χέρι ότι οι Γερμανοί ποτέ δεν τα παρατάνε.
Θέλει… να είναι όσο πιο σκληρή γίνεται. Να πηγαίνει αργά και να εγκλωβίζει τον αντίπαλο σε σκορ που θα της δώσουν τη δυνατότητα στο τέλος να φύγει με το ροζ φύλλο.
Πρέπει… να ξεπεράσει τον εαυτό της για να τη μνημονεύσουμε στο τέλος της διοργάνωσης. Όπως και να το κάνουμε, χωρίς τον καλύτερο παίκτη του κόσμου και τον Κάμαν, είναι απλά μια ομάδα μέτρια.
Μπορεί… να κερδίσει όποιον την αφήσει να τον πάει στους 65-70 πόντους. Όποιον εγκλωβιστεί στο παιχνίδι της και δεν μπορέσει να την «τρέξει».
Φοβάται… τα ματς που το σκορ θα ανοίγει και ο αντίπαλος θα τρέχει σαν τρελός. Οι γκαρντ της έχουν εύκολο το λάθος στο ανοιχτό γήπεδο.
Θα… πιέζει, θα πιέζει, θα πιέζει. Θα μαρκάρει, θα σπρώχνει, θα ματώνει σε κάθε ματς της. Κλασσική ομάδα Μπάουερμαν.
Δεν θα… τρέχει. Αν βάλει 90 πόντους θα είναι η είδηση της ημέρας. Ο Μπάουερμαν ξέρει ότι τις «μικρές» ομάδες μπορεί να τις κερδίσει στους 70-80 πόντους και δεν θα ρισκάρει.
Πού στέκεται; Στη μέση, καθισμένη σε ένα ύψωμα, κοιτώντας τον ορίζοντας και αναπολώντας σε συννεφάκι σκέψεων τις ημέρες που ο Ντιρκ φορούσε το «14» και έκανε όλες τις υπόλοιπες ομάδες του κόσμου να τη σέβονται ή να τη φοβούνται.
Πού πάει; Η λογική λέει ως τους «16». Η υπέρβαση θα είναι στην οκτάδα. Η αποτυχία αν μείνει στον όμιλο.

ΑΝΓΚΟΛΑ
Ο ηγέτης: Ο Εντουάρντο Μίνγκας είναι ο κύριος εκφραστής των επιθετικών συστημάτων της ομάδας μαζί με τον Τσιπριάνο. Πήρε τη θέση του ηγέτη οριακά, γιατί μπορεί παρά το ύψος του και τη θέση του να απειλεί και από κοντά και από μακριά, βοηθώντας πολύ έτσι τους συμπαίκτες του να βρουν χώρους στο παρκέ.
Το κλειδί: Ο Ολίμπιο Τσιπριάνο είναι μαζί με τον Μίνγκας τα αστέρια της ομάδας. Παίκτης-ορχήστρα για τα δεδομένα της Ανγκόλας, ο Τσιπριάνο θα έχει σημαντική στατιστική παρουσία σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα στο παιχνίδι της ομάδας του.
Το ερωτηματικό: Θα μπορέσει ο Ρομπέρτο Φορτές να αντιμετωπίσει επιτυχώς τους καλύτερους γκαρντ στον κόσμο; Στα φιλικά είχε καλά παιχνίδια, αλλά και μέτριες βραδιές. Στο Μουντομπάσκετ τα δεύτερα δεν συγχωρούνται.
Οι υπόλοιποι: Η Ανγκόλα δεν είναι για πέταμα. Είναι μια ομάδα σκληρή, αθλητική και δεμένη, που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αφρικανικές. Λουτόντα, Μοραΐς, Γκόμες, Αμπρόζιο, Αλμέιδα, Αμπράαο, θα υποστηρίξουν τους τρεις παραπάνω με την Ανγκόλα να προσπαθεί να δείξει σε αυτό το Μουντομπάσκετ ότι αξίζει δεύτερης ματιάς.
Με μια πρόταση: Πάνω από τις υπόλοιπες αφρικανικές ομάδες, θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι… κάτω από όλες τις ευρωπαϊκές.
Θέλει… να αλλάξει επίπεδο. Ο Μαγκαλιάες στον πάγκο είναι σε γνώριμα λημέρια και η Ανγκόλα νιώθει ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.
Πρέπει… να αποδείξει στο παρκέ ότι οι άλλοι οφείλουν να την παίρνουν στα σοβαρά.
Μπορεί… να μην τρομάζει κανέναν, αλλά όλοι πρέπει να τη σεβαστούν για να την κερδίσουν.
Φοβάται… μήπως αυταπατάται ότι είναι τόσο κοντά με τις ευρωπαϊκές ομάδες.
Θα… τρέξει και θα προσπαθήσει να πείσει τον μπασκετικό κόσμο ότι αξίζει.
Δεν θα… τρελάνει κανέναν, ούτε θα γεμίσει τις νύχτες μας με μπάσκετ στα νοκ άουτ.
Πού στέκεται; Χαμηλά. Κοιτάζει προς τα πάνω, αλλά προς το παρόν είναι με τους κάτω.
Πού πάει; Αν περάσει από τον όμιλο θα είναι τεράστια επιτυχία. Αν κάνει μία νίκη (Ιορδανία), τότε θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη, αν φύγει τελευταία και καταϊδρωμένη, απέτυχε.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Ο ηγέτης:
Ο Σαμ Ντάγκλας. Εύκολο και σίγουρο! Ο Ιορδανος… μπλογκάρει σε αμερικάνικα σάιτ, ονειρεύεται καριέρα στην Ευρώπη και δήλωσε: «ελπίζω στο Μουντομπάσκετ να με δουν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι και να υπογράψω συμβόλαιο εκεί, να παίξω στο ανώτερο επίπεδο». Μην γελάτε. Ο Ντάγκλας (που κανονικά λέγεται Οσάμα Ντάγκλες, αλλά ο ίδιος το προτιμάει πιο… αμερικάνικο) είναι πολύ καλός παίκτης για τα δεδομένα της Ιορδανίας και αξίζει να τον προσέξετε. Καλός πασέρ, ψηλός για γκαρντ και καλός σκόρερ, είναι άλλο επίπεδο από αυτό που φανταζόμαστε για Ιορδανό παίκτη.
Το κλειδί: Ο Αμερικανός Ρασέιμ Ράιτ, που πήρε ιορδανική υπηκοότητα το 2007, είναι παίκτης-κλειδί για την Ιορδανία. Στο εγχώριο πρωτάθλημα ξεχωρίζει και κάνει την πλάκα του επιθετικά, αλλά δεν έχει καλό σουτ από μακριά. Πάντως, είναι αθλητικός και ξέρει να σκοράρει. Το θέμα είναι κατά πόσο θα βρει χώρους απέναντι στις καλές ομάδες, κάτι που εξαρτάται από την παρουσία των συμπαικτών του.
Το ερωτηματικό: Ο Αϊμάν Ινταΐς είναι σέντερ που την τελευταία δεκαετία κυριαρχεί στο πρωτάθλημα της Ιορδανίας. Σέντερ που κατεβάζει ριμπάουντ και έχει κινήσεις στη ρακέτα, μπορεί να σκοράρει, έχει καλό τρίποντο (σούταρε με 42% τη χρονιά που τελείωσε) και βλέπει τους περιφερειακούς όταν παίρνει την μπάλα. Μπορεί να κάνει (κάποια από) αυτά και στο Μουντομπάσκετ ιδίως τώρα με την απουσία του Ισλάμ Αμπάς;
Οι υπόλοιποι: Αμπαάς, Σουμπτσόκοφ, Αλκάς, αλλά και Αλ-Σους, Αλαβαντί, Ζαχάμπ θα πρέπει να βοηθήσουν αρκετά τους τρεις αστέρες για να μπορέσει η Ιορδανία να γλιτώσει από την τελευταία θέση του ομίλου.
Με μια πρόταση: Χαμηλής δυναμικότητας με μονάδες που ξεχωρίζουν, κυνηγά την 1η της νίκη στην 1η της εμφάνιση σε Μουντομπάσκετ.
Θέλει… μια νίκη και καλή παρουσία στη διοργάνωση.
Πρέπει… να υπερβεί εαυτόν για να τα καταφέρει.
Μπορεί… να πάθει το… σύνηθες πολιτισμικό σοκ των ασιατικών ομάδων όταν παίζουν για πρώτη φορά με ευρωπαϊκές (ή άλλες δυνατές) σε διεθνή διοργάνωση.
Φοβάται… μήπως το Μουντομπάσκετ είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο φαντάζεται.
Θα… έχει παίκτες που θα προσπαθούν να ξεχωρίσουν, θα έχουν κίνητρο για να πείσουν ευρωπαϊκές ομάδες και αν δεν τους βγαίνει το ματς, ίσως κάνουν κακό στην ομάδα τους.
Δεν θα… μπορούσε να τους βάλει στον πάγκο, καθώς σε αυτούς στηρίζεται.
Πού στέκεται; πιο χαμηλά από τις περισσότερες ομάδες. Η λογική λέει ότι είναι στις 3-4 πιο αδύναμες του τουρνουά. Όμως, οι Ιορδανοί δείχνουν μπασκετικό εγωισμό και λένε ότι θέλουν να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι από όλες τις άλλες ασιατικές ομάδες φέτος.
Πού πάει; Πουθενά πιθανότατα. Αν περάσει γύρο θα είναι έκπληξη πρώτης γραμμής. Αν κερδίσει έστω κι έναν αγώνα θα είναι τεράστια επιτυχία. Αν φύγει με 5 ήττες, θα είναι… επιτυχημένη. Ας μη γελιόμαστε, είναι η 1η της παρουσία, έχει ελαφρυντικά.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *