Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 – ΟΜΙΛΟΣ Γ

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 – ΟΜΙΛΟΣ Γ

Αφού μιλήσαμε για τους ομίλους Β και Δ και περιμέναμε την απόφαση της FIBA για τις τιμωρίες παικτών Ελλάδας και Σερβίας, συνεχίζουμε την ανάλυση των ομάδων του Μουντομπάσκετ. Περνάμε στον 3ο όμιλο, όπου βρίσκεται η γηπεδούχος Τουρκία και, βεβαίως, η Ελλάδα. Οι δυο τους θα παλέψουν για την πρώτη θέση, ενώ ο χαμένος του μεταξύ τους αγώνα θα θέλει να βγει… τρίτος. Ένας όμιλος με μεγάλο ενδιαφέρον και ισορροπημένος ως προς την πρόκριση.

 
ΟΜΙΛΟΣ Α

ΕΛΛΑΔΑ
(Για την Ελλάδα θα τα πούμε και αναλυτικά σε ξεχωριστό άρθρο)
Ο ηγέτης: Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο ηγέτης της εθνικής του Καζλάουσκας. Ο Λιθουανός το έδειξε πέρσι και το συνεχίζει φέτος που έχει τον Σπανούλη για όλες τις δουλειές στο γήπεδο, μέχρι και το να κατεβάζει την μπάλα σε πεντάδα με Διαμαντίδη, Ζήση. Ο πιο χαρισματικός επιθετικά Έλληνας, ο παίκτης που μπορεί να σκοράρει εκτός συστήματος, είναι από τα μεγαλύτερα όπλα της Ελλάδας και ο ηγέτης της ομάδας.
Το κλειδί: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έλειψε πέρσι και ας μη γελιόμαστε με το χάλκινο μετάλλιο. Η απουσία του στοίχισε πάρα πολύ. Ο Διαμαντίδης προσφέρει σε πάρα πολλούς τομείς, είναι ο επικεφαλής στην άμυνα, πασάρει, κλέβει, σκοράρει, ανοίγει την αντίπαλη άμυνα, είναι ο… 3D της εθνικής μας. Ελβετικό κλειδί για την Ελλάδα, ο παίκτης που θα κρίνει εν πολλοίς με την παρουσία του την πορεία της εθνικής μας.
Το ερωτηματικό: Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης τροφοδοτείται πολύ όσο είναι στο παρκέ. Πολλές φορές πάρα πολύ. Στα φιλικά έχει δείξει καλό πρόσωπο, συνεχίζοντας τις χρήσιμες εμφανίσεις που ξεκίνησε σταδιακά μέσα στη σεζόν. Όμως, τώρα θα κριθεί στα δύσκολα. Αν η Ελλάδα πάει ως το τέλος θα παίξει 9 ματς σε 16 μέρες και ο Σχορτσανίτης θα πρέπει να έχει δυνάμεις ως το φινάλε. Θα βάλει τις βολές; Αυτή είναι η μεγαλύτερη απορία για έναν παίκτη που κερδίζει πάρα πολλά φάουλ.
Οι υπόλοιποι: Ομάδα πλήρης, ένα από τα φαβορί. Ζήσης, Καλάθης, Περπέρογλου γεμίζουν μια πολύ δυνατή περιφέρεια, ενώ Μπουρούσης, Φώτσης, Τσαρτσαρής, Πρίντεζης συμπληρώνουν μια παντοδύναμη φροντλάιν. Μαζί τους και οι Βουγιούκας, Καϊμακόγλου που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο απ’ όσο αναμένεται να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν.
Με μια πρόταση: Ένα από τα 3 μεγάλα φαβορί για το χρυσό, η Ελλάδα πρέπει να το αποδείξει και στο γήπεδο και επιτέλους να μην πει μετά την πρόκριση στην τετράδα «τώρα θέλουμε μια νίκη σε δυο ματς για το μετάλλιο».
Θέλει… να ανέβει στην κορυφή του κόσμου. Εκεί απ’ όπου απείχε 40 λεπτά στην περασμένη διοργάνωση. Έχει κάτι χρωστούμενα και πρέπει να τα ξεχρεώσει.
Πρέπει… να μείνει ήρεμη και διψασμένη ως το τέλος. Εκτός από τις 30άρες θα έρθουν και τα δύσκολα ματς και η ομάδα θα πρέπει να έχει τη σωστή νοοτροπία για να τα αντιμετωπίσει επιτυχώς.
Μπορεί… να πάρει το χρυσό και να γράψει ιστορία. Αρκεί να το πιστέψει και να ξεπεράσει τις παιδικές της ασθένειες, που είναι ιδίως σε πνευματικό επίπεδο.
Φοβάται… μόνο τον εαυτό της. Επίσης… συνήθως κομπλάρει και με Ισπανούς-Αμερικάνους, αλλά φέτος πρέπει να αποδείξει ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν, γιατί οι αντίπαλοί μας μετρούν πληγές και απουσίες πολλές.
Θα… είναι φόβητρο στα περισσότερα παιχνίδια της, τα οποία θα καθαρίζει εύκολα.
Δεν θα… πάει τρένο ως το τέλος. Τα νοκ άουτ είναι δύσκολα. Θα πρέπει να μείνει ξεκούραστη, με σωστό ροτέισον. Δεν θα δούμε πολύ τους Βουγιούκα, Καϊμακόγλου στα κρίσιμα (δυστυχώς).
Πού στέκεται; Στα ψηλότερα σκαλιά, μαζί με Ισπανούς, Η.Π.Α., Σέρβους και Αργεντινούς (και γηπεδούχους Τούρκους). Κι εκεί πρέπει να μείνει.
Πού πάει; Αν βγει πρώτη στον όμιλο η λογική λέει ότι πάει τετράδα ως φαβορί σε όλα τα ματς. Αν βγει 3η στον όμιλο, τότε πάλι θα είναι φαβορί σε όλα τα ματς ως την τετράδα. Αν βγει 2η, τότε έχει Αμερικάνους στην οκτάδα και θα πρέπει να δείξει χαρακτήρα νωρίς. Φέτος, εκπτώσεις και δικαιολογίες δεν υπάρχουν για την εθνική.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο ηγέτης: Ξεκάθαρα ο Χέντο Τούρκογλου. Κι ας έκανε κακή χρονιά, κι ας μάλωσε με όποιον… μπορούσε στο Τορόντο, κι ας έπαιζε μέτρια στα περισσότερα φιλικά, ο Τούρκογλου είναι αυτός από τον οποίο ξεκινούν όλα κι αυτός στον οποίο καταλήγουν όλα στην ομάδα. Και σωστά είναι, αφού πρόκειται για παίκτη απίστευτα ταλαντούχο και με τεράστια αξία.
Το κλειδί: Ο Ερσάν Ιλιασόβα μπορεί να είναι ακόμη 23 χρονών αλλά πια έχει 5 σεζόν γεμάτες και στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι τεσσάρι από τα καλύτερα της διοργάνωσης, προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά και μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Τουρκία. Τρομερά ταλαντούχος, τα έχει όλα.
Το ερωτηματικό: Ο Ομέρ Ασίκ είναι ο πρώτος σέντερ της Τουρκίας σε απόδοση σε όλα τα φιλικά σχεδόν. Νεαρός, πολύ ψηλός, με τρομερές κινήσεις στη ρακέτα έχει μόνο μια αχίλλειο πτέρνα, τις βολές. Θα μπορέσει στο τουρνουά να καλύψει αυτή την τρομερή αδυναμία ή θα στοιχίσει στους Τούρκους;
Οι υπόλοιποι: Ρόστερ πλήρες και δυνατό, που δυναμώνει ακόμη περισσότερο λόγω της έδρας. Τουνσερί, Αρσλάν, Ακιόλ, Γκιουλέρ, Ονάν γεμίζουν τη σκληρή περιφέρεια των Τούρκων, ενώ Ονάν, Σαβάς, Γκονλούμ συμπληρώνουν μια ιδιαίτερα ταλαντούχα και δυνατή φροντλάιν.
Με μια πρόταση: Γηπεδούχοι, ταλαντούχοι, δυνατοί και διψασμένοι για διάκριση.
Θέλει… το χρυσό. Δεν το λέει, αλλά το θέλει. Πέρσι έμεινε εκτός τετράδας για ορισμένες λεπτομέρειες, φέτος έχει τον κόσμο της και καλύτερες προϋποθέσεις για διάκριση. Και δεν της λείπει τίποτα.
Πρέπει… να κάνει υπέρβαση πριν την τετράδα. Για να μπει στα ματς των μεταλλίων θέλει νίκη επί της Ελλάδας στον όμιλο ή επί των Αμερικανών στην οκτάδα. Εννοείται ότι προτιμούμε το δεύτερο σενάριο (και ως θέαμα, γιατί θα είναι αγώνας-διαφήμιση στο μπάσκετ).
Μπορεί… να πάει ως το τέλος. Δεν είναι το φαβορί, αλλά ποιος στοιχηματίζει εναντίον της στα νοκ άουτ με τις κερκίδες γεμάτες Τούρκους και τόσο ταλαντούχο ρόστερ;
Φοβάται… μήπως κάτι πάει στραβά. Φαίνεται να τα έχει όλα, θα ένιωθε πιο άνετα με έναν ακόμη παιχταρά στην περιφέρεια (τύπου Διαμαντίδη ή Σπανούλη), αλλά και τώρα τα βάζει κάτω και δεν βρίσκει… τι μπορεί να στραβώσει.
Θα… είναι άλλη Τουρκία από την περσινή. Ίδια συνταγή, πιο ώριμη, αλλά και με 10.000 κόσμο μαζί της σε κάθε ματς.
Δεν θα… την αποκλείσει κανείς χωρίς να φτύσει αίμα. Μια τόσο δυνατή ομάδα γίνεται παντοδύναμη με τον κόσμο στο πλευρό της. Μόνο στις λεπτομέρειες μπορεί να αποκλειστεί.
Πού στέκεται; Παρότι δεν το έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, στέκεται ψηλά, στα 5-6 φαβορί της διοργάνωσης. Και μάλιστα, πολλές είναι οι ομάδες που δεν θα την ήθελαν στα νοκ άουτ, αλλά θα προτιμούσαν μια αντίπαλο θεωρητικά πιο δυνατή, αλλά χωρίς τον κόσμο στο πλευρό της.
Πού πάει; Πλήρως επιτυχημένη θα είναι μόνο αν φτάσει στην τετράδα. Μπορεί και να το πάρει και κανείς δεν θα εκπλαγεί. Αν αποκλειστούν νωρίτερα με τέτοιο ρόστερ και στην έδρα τους, θα είναι αποτυχημένοι. Λίγο ή πολύ θα το δείξει ο τρόπος και ο γύρος.

ΡΩΣΙΑ
Ο ηγέτης: Ο Βίκτορ Χριάπα είναι ένα σκαλί (τουλάχιστον) πάνω από όλους τους άλλους στο ρόστερ των Ρώσων. Το καλύτερο τεσσάρι της Ευρωλίγκας 2009-10 θα ηγηθεί μιας μέτριας ομάδας και θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει να κάνει την υπέρβαση. Ο Χριάπα τα έχει όλα, κατεβάζει ριμπάουντ σαν τρελός, πασάρει καταπληκτικά, είναι απ’ τους καλύτερους αμυντικούς στην Ευρώπη και σκοράρει χωρίς πρόβλημα. Το θέμα είναι οι άλλοι…
Το κλειδί: Ο Ντέιβιντ Μπλατ. Σε μια μέτρια ομάδα, χωρίς τρομερό ταλέντο, ο Μπλατ καλείται να βρει ισορροπίες, αλλά και τρόπο για να κερδίσει. Το ρόστερ δεν είναι για πέταμα, αλλά δεν είναι και πρώτης γραμμής. Στα χέρια του Αμερικανοϊσραηλινού προπονητή βρίσκεται η τύχη της ομάδας του, η οποία, πάντως, δεν προμηνύεται… ιδιαίτερα καλή.
Το ερωτηματικό: Ο Σεργκέι Μπίκοφ είχε μια απίστευτη χρονιά στην Ντιναμό και την εξαργύρωσε με μετεγγραφή στην ΤΣΣΚΑ. Τρίτος σκόρερ, τρίτος πασέρ και δεύτερος «κλέφτης» του ρωσικού πρωταθλήματος, ο Μπίκοφ καλείται να τα βγάλει αυτά και στο Μουντομπάσκετ ώστε να ανέβει επίπεδο στο μπασκετικό στερέωμα.
Οι υπόλοιποι: Μέτριο ρόστερ, πιο δυνατό, σαφώς, στη φροντλάιν. Εκεί υπάρχουν ο Καούν με τον Μοζγκόφ, που γεμίζουν τη θέση του σέντερ, και παρέχουν ασφάλεια, ενώ τους βοηθούν ο Ζουκανένκο και ο Βορόντσεβιτς. Στην περιφέρεια, η συνταγή είναι γνωστή, Φριτζόν, Πονκρασόφ, Κβοστόφ, ενώ ο Μόνια είναι ο συνδετικός κρίκος κοντών και ψηλών.
Με μια πρόταση: Μέτριο ρόστερ, καλός προπονητής, η φετινή Ρωσία μοιάζει να είναι σε μεταβατικό στάδιο.
Θέλει… οκτάδα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να τα καταφέρει. Αν βγει τρίτη στον όμιλο, τότε η διασταύρωση στους «16» δεν θα είναι αδύνατο να ξεπεραστεί.
Πρέπει… να κερδίσει το Πουέρτο Ρίκο για να έχει ελπίδες για την 3η θέση. Και να μην κάνει γκέλες με τους αδύναμους.
Μπορεί… να πάει στους «8», μπορεί να μείνει και στον όμιλο. Ρευστή κατάσταση για μια μέτρια ομάδα.
Φοβάται… ότι η (πολύ πιθανή) απουσία του Χριάπα από το ματς με το Πουέρτο Ρίκο θα της στοιχίσει τη νίκη στο πιο κρίσιμο ματς των ομίλων γι’ αυτή.
Θα… τρέξει με τους μικρούς και θα προσπαθήσει να κοντρολάρει τους μεγάλους.
Δεν θα… ξεπεράσει το σοκ της ήττας από το Πουέρτο Ρίκο. Μετά θα κυνηγά χίμαιρες, ήτοι νίκη επί Ελλήνων, Τούρκων ή Ισπανών στους «16»(τουλάχιστον μία).
Πού στέκεται; Στη μέση και αναπολεί τα μεγαλεία του 2007, καθισμένη στην πλαγιά (δίπλα στη Γερμανία προφανώς).
Πού πάει; Ξέρει ότι για να πάει οκτάδα πρέπει να επιδείξει απίστευτη ωριμότητα και συνέπεια σε όλα τα ματς. Να τελειώσει με 3-2 τον όμιλο, να πάρει το πρώτο ματς με Πουέρτο Ρίκο χωρίς τον Χριάπα και να κερδίσει και μία από τις Γαλλία, Λιθουανία στους «16». Αλλιώς θα μείνει στο πρώτο νοκ άουτ, που είναι και το πιο φυσιολογικό. Αν μείνει στον όμιλο, τότε θα έχει αποτύχει πλήρως.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Ο ηγέτης: Ο Κάρλος Αρόγιο θα πρέπει να πάρει το Πουέρτο Ρίκο στις πλάτες του. Μετά την αποχώρηση των Αγιούσο, Νταλμάου απ’ την ομάδα, ο Αρόγιο θα πρέπει να σηκώσει το βάρος της περιφέρειας και να παίζει ώριμα σε όλη τη διοργάνωση, βοηθώντας πολύ στο σκοράρισμα, αλλά και την οργάνωση του παιχνιδιού.
Το κλειδί: Ο Μανόλο Σιντρόν έχει να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο, αλλά και εκρηκτικό ρόστερ. Ήδη, είχε τις δύο πρώτες απώλειες, καθώς Αγιούσο και Νταλμάου έφυγαν μαλωμένοι και απογοητευμένοι. Η διαχείριση του ρόστερ των Πορτορικάνων από πλευράς του θα έχει μεγάλη σημασία στο Μουντομπάσκετ για μια χώρα που διψά για διάκριση και φέτος ελπίζει ότι ήρθε η ώρα.
Το ερωτηματικό: Ο Ρενάλντο Μπάλκμαν δημιούργησε μεγάλο ντόρο όταν δέχτηκε να παίξει στην εθνική, αλλά ως τώρα η απόδοσή του δεν είναι η αναμενόμενη. Στο Πουέρτο Ρίκο ελπίζουν ότι έχει κρατήσει τα καλύτερα για το Μουντομπάσκετ, αλλά απ’ την άλλη, τα φιλικά δείχνουν ότι δεν έχει δέσει όσο θα έπρεπε με την ομάδα.
Οι υπόλοιποι: Γεμάτο ρόστερ, ταλαντούχο, αλλά κι έμπειρο. Απίστευτα δυνατή φροντλάιν με τον δεινόσαυρο Ράμος (2.20) και τον έμπειρο Σαντιάγκο (2.16) να γεμίζουν το σέντερ, με τους Σάντσες, Πίβι και Μπάλκμαν κοντά τους. Ο Μπαρέα των Μάβερικς, έχει δίπλα τους τους Ριβέρα, Λι, Ντίαζ, Χουέρτας και, βεβαίως, Βασάγιο στην περιφέρεια και οι Πορτορικάνοι ελπίζουν δικαιολογημένα.
Με μια πρόταση: Δυνατή, αλλά και «τρελή» ομάδα, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.
Θέλει… να μπει οκτάδα και μετά να παλέψει για την υπέρβαση. Οι ίδιοι λένε ότι έχουν το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας τους, το πιο πλήρες. Στο χέρι τους είναι να το αποδείξουν.
Πρέπει… να κερδίσει τη Ρωσία στην πρεμιέρα. Αν δεν μπορέσει να το κάνει (με τους Ρώσους να παίζουν μάλλον χωρίς Χριάπα), τότε είναι άξιο της μοίρας του που θα παίξει με τους Ισπανούς στους «16».
Μπορεί… να κερδίσει οποιονδήποτε αν τα αστέρια του βρεθούν στη ζώνη του λυκόφωτος. Στα φιλικά ο Λι είχε αγώνα με 8/10 τρίποντα, ο Μπαρέα ματς με 10 ασίστ και νταμπλ-νταμπλ, ο Αρόγιο ματς που έκανε τα πάντα και έφτανε κοντά στους 30 πόντους και ο Ράμος ματς που το πήρε μόνος του, απέναντι μάλιστα στην Αργεντινή. Μπορεί να μας… τρελάνει.
Φοβάται… Μήπως αυτοκαταστραφεί, όπως αρέσκεται να κάνει σε πολλές διοργανώσεις. Το παιχνίδι του είναι στα όρια του λογικού, οι παίκτες του έχουν όλοι τον «βεντετισμό» στο αίμα τους και κάποιος πρέπει να κρατάει το λουρί μόνιμα σφιχτά στα χέρια του.
Θα… τρέξει, θα προσπαθήσει να βάλει 100 πόντους και να εκθέσει την άμυνα κάθε αντιπάλου.
Δεν θα… μείνει λογικό και ώριμο και στα 40 λεπτά κάθε αγώνα του.
Πού στέκεται; Στη μέση και λίγο πιο πάνω. Νιώθει την ανάσα των από κάτω στο σβέρκο του, αλλά κοιτάει τους μπροστά και θέλει να τους δείξει ότι θα μπει με το «έτσι θέλω» στο δικό τους γκρουπ.
Πού πάει; Μπορεί να φτάσει οκτάδα, ακόμη και τετράδα αν εκεί κάνει τρελή εμφάνιση. Μπορεί όμως να μείνει και στον όμιλο, ή να φύγει στους «16». Ασταθής και μη προβλέψιμη ομάδα. Στην καλή τους μέρα, όμως, δεν τους κερδίζει κανείς εύκολα.

ΚΙΝΑ
Ο ηγέτης: Ο Γι Γιανλιάν είναι ο ηγέτης των Κινέζων, αν και προσπαθεί ακόμη να προσαρμοστεί στο ρόλο αυτό. Ο παίκτης των Ουίζαρντς δεν θα έχει δίπλα του ούτε φέτος τον Γιάο Μινγκ και θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί κι εκείνος να πάρει από το χέρι την ομάδα και να την καθοδηγήσει. Μετά από μια αρκετά καλή σεζόν στο NBA ο Γι θα έχει πολλή δουλειά στο Μουντομπάσκετ.
Το κλειδί: Ο Σουν Γιούε είναι ο άνθρωπος-πολυεργαλείο της Κίνας. Έχει ταλέντο και κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ. Μπορεί να βοηθάει σε σκοράρισμα, ριμπάουντ, άμυνα και οργάνωση. Θα πρέπει να παίξει πολύ καλά στην Τουρκία για να ξεπεράσει τον εαυτό της η Κίνα.
Το ερωτηματικό: Ο Λιου Γουέι είναι ο βάσικος άσος των Κινέζων. Όμως, όλες οι καλές αντίπαλες ομάδες θα πιέζουν ασφυκτικά τον άσο των Κινέζων για να τους καταστρέψουν το παιχνίδι. Μένει να δούμε πώς θα αντεπεξέρθει ο Λιου και αν θα αντέξει.
Οι υπόλοιποι: Μη φανταστείτε κάτι τρομερό, η απουσία του Γιάο δεν καλύπτεται. Όμως, έχουν εμπειρία από διεθνές μπάσκετ και τα τελευταία χρόνια είναι η καλύτερη ασιατική ομάδα. Γουάνγκ Ζιζί, Ζανγκ, Ζου, Σου και Ντινγκ θα καλύπτουν τις θέσεις των ψηλών, ενώ οι Γιου, Γιν και Γκούο θα καλύπτουν την περιφέρεια μαζί με τους προαναφερθέντες.
Με μια πρόταση: Όπως λένε οι Κινέζοι «Προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Κίνας είναι μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στη χώρα»…
Θέλει… να περάσει γύρο σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο.
Πρέπει… να ξεπεράσει τις δυνατότητές της για να το κάνει και οπωσδήποτε να κερδίσει τους Αφρικανούς και έναν ακόμη.
Μπορεί… να μην έχει Γιάο, αλλά τα ύψη δεν της λείπουν με 5 παίκτες πάνω από 2.07 και άλλους 2 πάνω από 2.04.
Φοβάται… μήπως ο Γι δεν είναι Γιάο και ο Ντόνεγουολντ δεν είναι Καζλάουσκας. Α, και μήπως το 2010 δεν είναι 2006 και 2008.
Θα… μπλοκάρει εύκολα όταν δέχεται ασφυκτική πίεση.
Δεν θα… περάσει ούτε μια εύκολη βραδιά στην Τουρκία. Το θέμα είναι από πόσες δύσκολες θα επιβιώσει.
Πού στέκεται; Χαμηλά, ίσως πιο χαμηλά απ’ όσο θα έπρεπε, αφού στις δύο τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (Μουντομπάσκετ 2006 και Ολυμπιακοί 2008) είχε περάσει από τον όμιλο.
Πού πάει; Με υπέρβαση στους «16», αλλά πολύ δύσκολα. Η λογική λέει ότι θα κινηθεί στη μετριότητα και θα μείνει στον όμιλο.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ο ηγέτης:
Ο Παπ-Φιλίπ Αμαγκού είναι το αστέρι της Ακτής Ελεφαντοστού. Ο βραχύσωμος πλέι μέικερ είναι γνωστός μας από τη θητεία του στην Καβάλα τη σεζόν 2008-09. Έχει καλό χειρισμό, είναι γρήγορος και σκοράρει καλά με ντράιβ. Σουτ δεν έχει ιδιαίτερα καλό και απ’ έξω απειλεί μόνο υπό προϋποθέσεις.
Το κλειδί: Ο Ερβέ Λαμιζανά είναι έμπειρος φόργουορντ, με αθλητικά προσόντα και καλή καριέρα κυρίως στα μικρότερα πρωταθλήματα. Παίρνει ριμπάουντ, σκοράρει μέσα από τη ρακέτα, ενώ συχνά τραβιέται κι εκτός ρακέτας, απ’ όπου σαφώς δεν είναι όσο καλός νομίζει. Πάντως, είναι παίκτης κλειδί για την Ακτή Ελεφαντοστού.
Το ερωτηματικό: Ο Μουλουκού Ντιαμπατέ βοηθάει τον Αμαγκού στην περιφέρεια. Πολύ γρήγορος, κοντός και κ αλός αμυντικός, ξεχωρίζει για την άμυνά του και την έφεσή του στα κλεψίματα, αλλά και για το γεγονός ότι έχει καλή πάσα. Αν θα μπορέσει να έχει τα συνήθη του νούμερα (4 ασίστ και 2 κλεψίματα) και σε αυτό το επίπεδο, θα το δούμε.
Οι υπόλοιποι: Μέτρια ομάδα, με πολλούς παίκτες στο γαλλικό πρότυπο. Γρήγοροι, αθλητικοί, χωρίς ιδιαίτερο σουτ, και αρκετά κοντή ομάδα. Αμπουό, Ταπέ, Τοτί και Καλέ, Ασιέ στη ρακέτα συνθέτουν μια ομάδα που φέτος παλεύει για να τη γνωρίσει ο μπασκετικός πλανήτης.
Με μια πρόταση: Έκπληξη του Παναφρικανικού θέλει να δείξει στον κόσμο ότι δεν πήγε για διακοπές στην Τουρκία.
Θέλει… μια νίκη, κι αν δει ότι την παίρνει να πάει και για δεύτερη και να χτυπήσει την πρόκριση.
Πρέπει… να ξεπεράσει τη γενικότερη εικόνα των αφρικανικών ομάδων αν θέλει να προκριθεί. Δεύτερο και τρίτο παιχνίδι είναι αυτά που θα κρίνουν τι θα κάνει.
Μπορεί… να προβληματίσει την Κίνα, θέλει να προβληματίσει τη Ρωσία και το Πουέρτο Ρίκο και εύχεται να μην ασχοληθούν σοβαρά μαζί της η Ελλάδα και η Τουρκία.
Φοβάται… το γεγονός ότι είναι ο αντίπαλος στο εναρκτήριο ματς της γηπεδούχου στη διοργάνωση. Αν οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν δήλωση στο πρώτο τους ματς, οι Αφρικανοί προσφέρονται να την «πληρώσουν».
Θα… τρέξει, θα πηδήξει, θα πιέσει, θα παλέψει, όχι πάντα με επιτυχία όμως.
Δεν θα… εκτελέσει κανέναν από το τρίποντο και δεν θα προσφέρει κάτι νέο για αφρικανική ομάδα.
Πού στέκεται; Φιλότιμα στην ουρά και περιμένει να δείξει ότι έχει θέση στη διοργάνωση.
Πού πάει; Αν πάει κάπου πέρα από την Άγκυρα και φοράει ακόμη καρτελάκια διαπίστευσης, τότε θα μιλάμε για τεράστια έκπληξη.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *