Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Λιθουανία: Fast and Furious

Λιθουανία: Fast and Furious

 

Η Ραμίντα Καμινσκάιτε του LKL μιλάει για την ως τώρα πορεία της εθνικής Λιθουανίας αλλά και για το μέλλον της στη διοργάνωση, στο νέο άρθρο της αποκλειστικά για το Mundobasket-blog του Age of Basketball. (The original article in English can be found here)

Η Λιθουανία ήταν υπέροχη στη φάση των ομίλων. Στην πραγματικότητα τόσο υπέροχη, που κανείς δεν το περίμενε (συμπεριλαμβανομένης κι εμού). Περιμέναμε ότι η Λιθουανία θα προκριθεί στα πλέι οφς, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα το κάνει χωρίς να χάσει ούτε έναν αγώνα… Ουάου…

 
Είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσει κάποια ξεκάθαρα στοιχεία του παιχνιδιού της, με τα οποία η Λιθουανία κέρδισε τους αντιπάλους της. Η ομάδα μας παίζει χωρίς σέντερ (ο Γιαφτόκας είχε προβλήματα με τον αστράγαλό του, ο Αντριουσκεβίτσιους χρησιμοποιείται ελάχιστα) σχεδόν σε κάθε αγώνα. Μου αρέσει πάρα πολύ το γεγονός ότι οι προπονητές πιστεύουν στους παίκτες τους.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας νίκης για τη Λιθουανία είναι η ταχύτητα, κυρίως στην άμυνα. Η Λιθουανία παίζει χωρίς σέντερ, οπότε μπορεί να παίξει γρήγορα. Η άμυνα ζώνης που παίζει είναι επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Και ο τρίτος παράγοντας είναι η καλή ομαδική δουλειά.

Ο Κεμτζούρα έχει δείξει ότι η Λιθουανία δεν έχει πρόβλημα στα γκαρντ. Ο Καλνιέτις και οι υπόλοιποι δείχνουν πολύ καλοί και σταθεροί. Και οι παγκίτες μας είναι πολύ σοβαροί παίκτες. Για παράδειγμα, ο Μαρτίνας Πότσιους ήταν ο 12ος παίκτης της ομάδας και δείτε πώς παίζει τώρα! Αν ο 12ος παίκτης μπορεί να έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα, τι θα πιστέψεις για την ομάδα ως σύνολο; Τίποτα κακό, αυτό είναι σίγουρο.

Η ομάδα έχει χαρακτήρα και αυτό είναι υπέροχη πρωτοτυπία. Δεν μπορώ να θυμηθώ καμία λιθουανική ομάδα (σύλλογο ή εθνική) που να μπορούσε να εξαφανίσει μεγάλες διαφορές εναντίο της. Η Ισπανία δεν θα ξεχάσει ποτέ πώς τους κέρδισε η Λιθουανία από το -18 στο +3. Ήταν πολύ γλυκό για μας και ένα καλό μάθημα για εκείνους.

Στο πρώτο παιχνίδι των πλέι οφς η Λιθουανία θα αντιμετωπίσει την Κίνα. Σε αυτό το σημείο, ο αντίπαλος δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστός από τους Κινέζους. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας, αλλά είναι πασιφανής.

Η Λιθουανία έχει κάθε ευκαιρία να προκριθεί στα προημιτελικά. Το ελάχιστο πλάνο έχει ήδη επιτευχθεί, οπότε τώρα κοιτάζουμε να δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε το μάξιμουμ.

Γενικά, η Λιθουανική Ομοσπονδία (LKF) θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη. Η επένδυση (μισό εκατομμύριο για εισιτήρια στην Τουρκία) έχει ήδη αποδώσει. Αν οι Λιθουανοί παίξουν στα προημιτελικά, τότε η επένδυση θα είναι επικερδής, αν σκεφτούμε το 2011.

Σε όλους αρέσει μια ομάδα που κερδίζει, ιδίως όταν μιλάμε για χρήματα και χορηγούς.”

Ραμίντα Καμινσκάιτε

Η Ραμίντα Καμινσκάιτε είναι επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του λιθουανικού πρωταθλήματος (www.lkl.lt)
Φωτογραφία από τον Ιρμάντας Σινταρεβίτσιους

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *