Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Τους Σκόλα-σε!

Τους Σκόλα-σε!

Πάρτι γιγάντων στην Τουρκία την Τρίτη, με τον Λουίς Σκόλα να διαλύει κάθε τι στο διάβα του και να σταματάει στους 37 πόντους και τα 9 ριμπάουντ, οδηγώντας την Αργεντινή στα προημιτελικά, μετά από το καλύτερο ματς του Μουντομπάσκετ απέναντι στη Βραζιλία! Απέναντί του θα βρει τη Λιθουανία του Λίνας Κλέιζα, που με 30 πόντους και 8 ριμπάουντ δεν άφησε κανένα περιθώριο πρόκρισης στην Κίνα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ 93-89

Θα θέλαμε να μην τελείωνε ποτέ! Όποιος είδε τον αγώνα της Αργεντινής με τη Βραζιλία γέμισε από μπάσκετ και κατάλαβε γιατί είναι αυτό το ομορφότερο άθλημα στον κόσμο. Σκόλα, Ντελφίνο, Χάσεν, Χουέρτας, Μπαρμπόσα δημιούργησαν μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες των δύο ομάδων ένα επικό ματς, που ήταν αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν… «instant classic».

Η Αργεντινή ήταν εκείνη που έφυγε πανηγυρίζοντας στο τέλος, εν πολλοίς λόγω του οίστρου του ασταμάτητου Λουίς Σκόλα για τον οποίο η Βραζιλία δεν είχε αντίδοτο ό,τι κι αν δοκίμαζε, αλλά και γιατί μπόρεσε να κάνει το παιχνίδι της. Οι βεντέτες της κατάφεραν να ελέγξουν το ματς και την κούραση, προστατεύτηκαν από τα φάουλ όσο έπρεπε και στο τέλος είχαν μεγαλύτερη εμπειρία για να πάρουν το ματς. Μεγάλο μέρος της νίκης πιστώνεται στον Σέρχιο Ερνάντεθ που χειρίστηκε καταπληκτικά την ομάδα του και έφερε το ματς εκεί που το ήθελε.

Ο Μανιάνο δοκίμασε τα πάντα πάνω στον Σκόλα. Ξεκίνησε τον Τζοβανόνι πάνω του, μετά είχε τον Τζοβανόνι και βοήθειες από τον Βαρεζάο, στη συνέχεια τον μάρκαρε ο Βαρεζάο με βοήθειες από τους περιφερειακούς και τον δεύτερο ψηλό, ενώ ακόμη και ο Σπλίτερ πέρασε από το μαρκάρισμά του (αλλά και ως δεύτερος ψηλός-βοήθεια στην τέταρτη περίοδο). Όλα αυτά μάταια. Ο Σκόλα σμπαράλιαζε όποτε ήθελε την άμυνα των Βραζιλιάνων, έκανε τους ψηλούς τους να μοιάζουν με παιδάκια που προσπαθούν να μαρκάρουν τον… μπαμπά τους και όσες φορές δεν έπαιρνε αυτός την μπάλα, την μπουγάδα καθάριζαν ο απίστευτος Ντελφίνο με τον Χάσεν (οι τρεις τους πέτυχαν 22 από τους 27 πόντους της Αργεντινής στην 4η περίοδο, με τους Σκόλα-Ντελφίνο να βάζουν τους 12 τελευταίους).

Οι τρεις τους είχαν 72 πόντους και 18 ριμπάουντ με 26/43 εντός παιδιάς, δηλαδή σούταραν σε τέτοιο ματς με 60%! Δίπλα τους ο Πριτζιόνι μαεστρικά οργάνωνε τις επιθέσεις (με τη βοήθεια του Ντελφίνο) και είχε 8 ασίστ στο ματς.

Η Βραζιλία ευτύχησε να έχει σε μεγάλη μέρα τον Μαρσέλο Χουέρτας, που έκανε ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του. Ο Χουέρτας έπαιξε 39 λεπτά, είχε 32 πόντους με 10/16 σουτ και ήταν αλάνθαστος! Αρκετά καλός και ο Μπαρμπόσα, που όμως είχε κάποιες βεβιασμένες ενέργειες στο τέλος που στοίχισαν στην ομάδα του.

Εκεί που η Βραζιλία έχασε κατά κράτος ήταν στη μάχη της ρακέτας με τους Σπλίτερ, Βαρεζάο, Τζοβανόνι και Μπέκερ να γίνονται «πρωινό» στις ορέξεις του απίστευτου Σκόλα. Η Αργεντινή πέρασε μπροστά στο σκορ (77-74) με 6:38 να απομένουν και μετά απέδειξε ξανά αυτό που λέμε εδώ από την αρχή του τουρνουά: ότι είναι πολύ έμπειρη για να χάσει ματς στο οποίο μπαίνει στο τελευταίο πεντάλεπτο με προβάδισμα, όσο ισχνό κι αν είναι αυτό.

Αργεντινή (Ερνάντεθ): Σκόλα 37 (13/19δ. 1/1τρ. 8/9β. 9ρ. 3ασ. 2κλ.), Πριτζιόνι 6 (1/2τρ. 8ασ.), Γκονζάλες, Ομπέρτο 7 (5ρ.), Σεκέιρα 2, Ντελφίνο 20 (4/7τρ. 3ρ.), Κιντέρος, Λ. Γκουτιέρεζ 6, Χάσεν 15 (3/6τρ. 5ρ.), Κάμεριχς.

Βραζιλία (Μανιάνο): Μασάδο 10 (2/3τρ.), Ντος Σάντος, Μπέκερ, Γκαρσία 7 (4ρ.), Χουέρτας 32 (6/8δ. 4/8τρ. 8/8β.), Μπαρμπόσα 20 (5/9τρ.), Βαρεζάο 7 (5ρ.), Τζοβανόνι 3 (1), Βινίσιους, Σπλίτερ 10 (5ρ.).

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΚΙΝΑ 78-67

Η Λιθουανία δεν ήθελε να χαλάσει το… στιλ της και «περίμενε» πρώτα να μείνει με διψήφιο αριθμό πόντων πίσω στο σκορ (5-16 στο 6ο λεπτό) στο ματς με την Κίνα πριν αντεπιτεθεί και αλλάξει τη μορφή του αγώνα.

Οι Λιθουανοί, με ηγέτη τον Κλέιζα πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με 32-31 στα μισά της δεύτερης περιόδου και δεν έχασαν ξανά το προβάδισμα ως το τέλος. Οι Κινέζοι έμεινα κοντά και ήλεγχαν τους αντιπάλους τους μέχρι το 48-48 στο 23ο λεπτό, αλλά στη συνέχεια δεν άντεξαν, με τον Γι να έχει κουραστεί στην προσπάθειά του να κλείσει τον Κλέιζα (όταν ο Ντόνγουολντ άλλαξε παίκτη στον Κλέιζα, ο Γι έμοιαζε ήδη εξοντωμένος), ενώ το πρόβλημα που έχει στον αχίλλειο δεν έκανε τα πράγματα ευκολότερα.

Έτσι, οι Λιθουανοί έτρεξαν ένα σερί 14-1 για το 61-49 και καθάρισαν οριστικά τον αγώνα. Στην τέταρτη περίοδο το μόνο που άλλαζε ήταν η διαφορά με την οποία προηγούνταν οι Λιθουανοί, ενώ όταν οι Κινέζοι μείωσαν στους 5 (67-62), ο Κλέιζα τους… έκοψε τον βήχα με 10 συνεχόμενους πόντους. Ο Λιθουανοί κυριάρχησαν απίστευτα στη ρακέτα μαζεύοντας 50 ριμπάουντ (17 επιθετικά) έναντι μόλις 30 των αντιπάλων τους και είχαν ένα σχετικά εύκολο βράδυ.

Λιθουανία (Κεμτζούρα): Σεϊμπούτις, Καλνιέτις 11 (2/5τρ. 5ασ.), Μασιούλις, Πότσιους 7 (1), Τζεσεβίτσιους 14 (3), Ντελινινκάιτις 3 (1), Γιασάιτις 4 (8ρ.), Κλέιζα 30 (14.20δ. 2/3β. 9ρ.), Κλιμαβίτσιους, Γιανκούνας 5 (7ρ.), Γιαφτόκας 4 (7ρ.).

Κίνα (Ντόνγουολντ): Ντινγκ, Λιου 21 (3), Γιου, Σ. Γουάνγκ 10 (1), Σουν 9 (2), Γι 11 (12ρ.), Σου, Ζ. Γουάνγκ 11 (7ρ.), Ζου 5 (1).

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *