Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Ημιτελικά: Μια ανάσα πριν τα μετάλλια!

Ημιτελικά: Μια ανάσα πριν τα μετάλλια!

Οι τέσσερις καλύτερες ομάδες είναι εδώ! Οι τέσσερις πρώτοι των ομίλων τους, οι τέσσερις καλύτερες ομάδες του τουρνουά, έφτασαν στην τετράδα μέσα από τα νοκ άουτ. Οι τρεις είναι αήττητοι και οι αγώνες του Σαββάτου αναμένεται αν είναι καταπληκτικοί. Η Σερβία ταιριάζει όσο καμία άλλη με την Τουρκία, ενώ το στιλ της Λιθουανίας ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλης ομάδας με αυτό των Η.Π.Α.. Η Τουρκία θα κερδίσει τη μάχη της εξέδρας, αλλά από εκεί και πέρα όλες οι άλλες μάχες είναι ανοιχτές και θα κριθούν σε 40 λεπτά στο παρκέ.

Η πιο μεγάλη διοργάνωση του μπάσκετ έφτασε στην καλύτερη στιγμή της και οι τέσσερις μονομάχοι υπόσχονται να μας κρατήσουν καθηλωμένους με όμορφες στιγμές μπάσκετ.

 Ας δούμε τα ημιτελικά:

21:30 ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ

Παίζει…
… η Τουρκία το καλύτερο μπάσκετ ως τώρα στη διοργάνωση. Τρέχει όποτε βρει γήπεδο, έχει τρομερά plays στην επίθεση, βγάζει πολλές ασίστ σε κάθε ματς και έχει άμυνα από ατσάλι. Η ζώνη του Τάνιεβιτς έχει ως τώρα εγκλωβίσει όλες τις αντιπάλους, καταστρέφοντας το επιθετικό τους παιχνίδι.
… η Σερβία καλύτερα από πέρσι. Πιο ώριμη, πιο έτοιμη, φέτος ξέρει ακριβώς τι να κάνει όποτε πάει να ξεφύγει το ματς. Με παίκτες που πια είναι αστέρες, με τη σιγουριά του Ίβκοβιτς στον πάγκο, ως τώρα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διοργάνωση.

Το ιδιαίτερο στοιχείο
Η πεντάδα με 4 παίκτες πάνω από 2.08 είναι το στοιχείο της Τουρκίας. Χάρη στην ικανότητα του Τούρκογλου να παίζει ως και πλέι μέικερ στην επίθεση και χάρη στη ζώνη του Τάνιεβιτς στην άμυνα, η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιεί τους Τούρκογλου-Ιλιασόβα μαζί με δύο ψηλούς στην ίδια πεντάδα. Κανείς αντίπαλος δεν έχει βρει απάντηση ως τώρα σε αυτό, όλοι έχουν παραδοθεί.
Τεσσάρια που μπορούν να σουτάρουν απ’ έξω, τριάρια με ύψος 2.08 και νοοτροπία «δυαριού», η Σερβία είναι σίγουρα ιδιαίτερη ομάδα. Και μάλλον είναι η μόνη που ματσάρει τόσο καλά με την Τουρκία στο τουρνουά. Βέβαια, τόσο ψηλά σχήματα (με τον Μπιέλιτσα στο «2» ας πούμε) ο Ίβκοβιτς δεν τα συνηθίζει, αλλά είναι σίγουρο ότι παίκτες όπως ο Κέσελι θα παίξουν στο «2» κόντρα στους Τούρκους.

Στηρίζεται…
… στην ιδιοφυία του Τούρκογλου, την επιθετική ευχέρεια του Ιλιασόβα, το σουτ του Ονάν και του Αρσλάν, την ενέργεια του Γκιουλέρ και τις πολύ καλές κινήσεις στη ρακέτα των ψηλών της, που όλοι μπορούν να τελειώσουν φάσεις κοντά στο καλάθι.
… στο ταλέντο και την «τρέλα» του Τεόντοσιτς, στην ωριμότητα του Κρστιτς, στο σουτ του Κέσελι, στην πληθωρικότητα του Μπιέλιτσα και του Βελίτσκοβιτς, στην πληρότητα του Σαβάνοβιτς.

Περιμένει…
… την έκρηξη του Τούρκογλου. Στα δύο νοκ άουτ ο Τούρκογλου είναι ο καλύτερος της Τουρκίας. Όμως, όλοι όσοι τον έχουν δει να παίζει ξέρουν ότι μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα, ιδίως στο θέμα της παραγωγικότητας.
… το μεγάλο ματς του Κρστιτς. Ο Νενάντ Κρστιτς είναι πολύ καλός, αλλά δεν έχει κάνει το ξέσπασμα που περιμένει ο Ίβκοβιτς. Λέτε να κρατούσε για τα ημιτελικά;

Ελπίζει…
… η Τουρκία ότι ο κόσμος θα της βάλει ξανά φτερά στα πόδια και θα την ανεβάσει ένα επίπεδο, κάνοντάς την να μοιάζει ανίκητη στο πρώτο ξέσπασμα στο ματς.
… η Σερβία ότι θα ξεχάσει τους πόντους στο χέρι του ο Τεόντοσιτς και θα παίξει μυαλωμένα και στα 40 λεπτά, αντέχοντας στην πίεση των Τούρκων και καθοδηγώντας την ομάδα του.

Θέλει…
… η Τουρκία μόνο το τρόπαιο. Έχει φτάσει ως εδώ με 7-0 και κερδίζοντας με 21.9 πόντους μέσο όρο τα παιχνίδια της (83.3 πόντους επίθεση, 61.4 άμυνα) και δικαιολογημένα έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις ως το φαβορί. Είναι η ομάδα που αποδίδει καλύτερα απ’ όλες στο παρκέ και αυτή που έχει παίξει το πιο όμορφο μπάσκετ.
… η Σερβία να πάρει το χρυσό. Τα «τώρα στην τετράδα έχουμε δυο ευκαιρίες για μετάλλιο» ανήκουν μόνο σε μία ομάδα στον κόσμο. Οι άλλες πάνε για το χρυσό. Οι Σέρβοι ήταν 2οι στο Ευρωμπάσκετ πέρσι και φέτος απέκλεισαν ήδη τους 1ους. Δεν μπορούν να θέλουν κάτι λιγότερο από το χρυσό.

Αισιοδοξεί…
… η Τουρκία γιατί κανείς ως τώρα δεν έχει μπορέσει να διασπάσει τη ζώνη της, κανείς δεν έχει βρει τρόπο να κερδίσει την πεντάδα με 4 παίκτες πάνω από 2.08, κανείς δεν έχει καταφέρει να μην λυγίσει από την ατμόσφαιρα.
… η Σερβία γιατί έχει παίκτες που ποσώς ενδιαφέρονται για την καυτή ατμόσφαιρα. Ταλέντα τεράστια με προσωπικότητα και άγνοια κινδύνου. Αυτό θέλει να δείξει και στους Τούρκους.

Φοβάται…
… μήπως ο κόσμος δεν δείξει υπομονή στην πρώτη αναποδιά. Μήπως ο Τούρκογλου δεν είναι τόσο καλός όσο ως τώρα στα νοκ άουτ. Μήπως οι βολές του Ασίκ στοιχίσουν.
… μήπως ο Τεόντοσιτς πονάει πολύ για να είναι εύστοχος. Μήπως ο Ράσιτς μπλοκάρει, μήπως τα τριαροτεσσάρια της τα βρουν μπαστούνια στη ζώνη.

Η στιγμή των προημιτελικών
Η Σλοβενία έχει μπει δυνατά και το ματς είναι στο 6-10 στο πρώτο τρίλεπτο. Όμως, ο Τούρκογλου δεν έχει όρεξη για αστεία. Σε 6 λεπτά δίνει 3 ασίστ και βάζει 5 πόντους και μέχρι να το καταλάβει η Σλοβενία το σκορ ήταν στο 27-14 και το ματς είχε ήδη τελειώσει.
Με 25 δευτερόλεπτα για τη λήξη του αγώνα ο Τεόντοσιτς παίρνει την μπάλα από την επαναφορά με το σκορ στο 89-89. Παίρνει το σκριν και την αλλαγή παικτών και ντριμπλάρει στα 8,5 μέτρα με τον Γκαρμπαχόσα 1,5 μέτρο μακριά του. Η λογική λέει να τον ντριμπλάρει για τον περάσει. Ο Τεόντοσιτς βλέπει καθαρά την μπασκέτα και 3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ματς σηκώνεται από τα 8,5 μέτρα και τιμωρεί τον Γκαρμπαχόσα και την Ισπανία που δεν ανέβασαν την άμυνά τους. 92-89 και η Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα ματς της παρηγοριάς.

And the winner is… Τουρκία. Οι Σέρβοι είναι πάρα πολύ καλοί, αλλά οι Τούρκοι μοιάζουν ακόμη καλύτεροι. Φέτος δείχνουν να τα έχουν όλα, ενώ αν προσθέσει κάποιος και τον κόσμο στην εξίσωση, φτιάχνει μια παντοδύναμη ομάδα. Όσο κλειστό κι αν είναι το ματς, θα χρειαστεί τεράστιο υπέρβαση η Σερβία για να αποκλείσει τους Τούρκους.

19:00 Η.Π.Α.-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Παίζει…
… η ομάδα των Η.Π.Α. καλύτερα απ’ όσο την περίμεναν όλοι. Ο Μάικ Σιζέφσκι έχει καταφέρει να φτιάξει μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Στρατιωτάκια, υπακούουν στον προπονητή τους, τρέχουν, μαρκάρουν με τα χέρια στην μπάλα, κλέβουν πολλές μπάλες, σκοράρουν στον αιφνιδιασμό και έχουν ρόλους στην επίθεση καταφέρνοντας να εκμεταλλευτούν τις δυνάμεις κάθε παίκτη.
… η Λιθουανία εκρηκτικά, με πολλή ενέργεια και σκληρή άμυνα. Ο Κεμτζούρα μεταμόρφωσε το ασχημόπαπο του 2009 σε πρίγκιπα το 2010 και η φετινή Λιθουανία είναι η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Με σκληρή άμυνα, αιφνιδιασμούς, τρομερή ενέργεια και ψυχολογία νίκης ανεξάρτητα πόσους πόντους πίσω μένει σε κάθε ματς, η Λιθουανία έχει χτίσει μομέντουμ όσο κανείς άλλος ως τώρα.

Το ιδιαίτερο στοιχείο
Οι Η.Π.Α. προσπαθούν να τρέχουν ακόμη κι όταν πάνε σε… σετ επιθέσεις. Προσπαθούν να προλαβαίνουν ανοργάνωτη την άμυνα, να πιέζουν τους περιφερειακούς για να βγάλουν γρήγορους πόντους, να χρησιμοποιούν τα γρήγορα πόδια των παικτών τους καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στο τουρνουά.
Οι συνεχείς αλλαγές του Κεμτζούρα έχουν φτιάξει μια ομάδα ακούραστη. Η Λιθουανία παίζει στο ίδιο επίπεδο και στα 40 λεπτά και δεν κατεβάζει ταχύτητα. Ο καθένας τα δίνει όλα για 3-4 λεπτά και μετά ξεκουράζεται για να το… επαναλάβει. Και το σημαντικότερο: όλοι μοιάζουν πλήρως εξοικειωμένοι με την τακτική αυτή, βγάζοντας το 100%.

Στηρίζεται…
… στο επιθετικό ταλέντο του παιχταρά Κέβιν Ντουράντ. Ο αστέρας των Η.Π.Α. είναι εκείνος που τους ξελασπώνει κάθε φορά που κολλάνε στο σκορ, εκείνος που μοιάζει αναντικατάστατος και μπορεί να παίξει ως και 40 λεπτά, εκείνος στον οποίο πηγαίνει η μπάλα στα δύσκολα, η πρώτη επιλογή σε κάθε επίθεση. Περιττό να προσθέσω ότι ως τώρα ανταποκρίνεται πλήρως.
… στον οίστρο του Λίνας Κλέιζα. Μετά από μια υπέροχη χρονιά στην Ελλάδα, ο Κλέιζα είναι η αρχή και το τέλος της εθνικής. Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, σκοράρει στα δύσκολα, κατεβάζει ριμπάουντ, καθοδηγεί τους υπόλοιπους, παίρνει την μπάλα όταν αυτή «καίει». Και ως τώρα οδηγεί τη Λιθουανία αήττητη.

Περιμένει…
… την έκρηξη του Μπίλαπς. Ο πιο έμπειρος περιφερειακός και ο παίκτης με το υψηλότερο μπασκετικό IQ στην ομάδα των Η.Π.Α. ως τώρα έχει παραμείνει σε ρόλο καθοδηγητή απλά, μένοντας στο «παρασκήνιο» στην επίθεση. Ο Σιζέφσκι θα ήθελε να τον δει να παίρνει ένα ματς μόνος του τώρα, στα πιο κρίσιμα.
… τον Γιαφτόκας να δημιουργήσει προβλήματα στις Η.Π.Α.. Με το κορμί του που είναι το πιο δυνατό στον αγώνα, τα μούσκουλά του και το εκρηκτικό του στιλ ο Γιαφτόκας μπορεί να κυριαρχήσει στη ρακέτα αν τροφοδοτηθεί σωστά.

Ελπίζει…
… η ομάδα των Η.Π.Α. ότι το ματς θα πάει όπως το 4ο δεκάλεπτο του πρόσφατου φιλικού των δύο ομάδων. Για 30 λεπτά τα είχαν βρει μπαστούνια οι Αμερικάνοι με τη Λιθουανία, που τους έπαιξε σκληρά και από τότε… το θυμούνται.
… η Λιθουανία ότι θα καταφέρει να μείνει κοντά στο σκορ στο ξέσπασμα των Αμερικανών και ότι τα σουτ της θα μπουν. Αν γίνει αυτό έχει το ταλέντο και την άμυνα για να πάρει το ματς.

Θέλει…
… σίγουρα το τρόπαιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να δει κανείς τους Αμερικανούς να παίζουν για να… χάσουν. Έχουν εγωισμό, έφτασαν εδώ με 7-0 και τώρα θα τους άρεσε πολύ με τη δεύτερη ομάδα να πάρουν το τρόπαιο. Για να νιώσουν απόλυτοι κυρίαρχοι του μπασκετικού κόσμου ξανά.
… η Λιθουανία να τρελάνει τον κόσμο. Είναι πια 80 λεπτά από το χρυσό και θα τα δώσει όλα γι’ αυτό. Θεωρητικά είναι η χειρότερη από τις τέσσερις ομάδες και η λογική λέει ότι θα τερματίσει 4η με δυο ήττες. Όμως, το ίδιο έλεγε η λογική και για το ματς με την Αργεντινή. Και όλοι είδαμε πώς πήγε αυτό.

Αισιοδοξεί…
… η Αμερική γιατί ως τώρα έχει δείξει ψυχραιμία στα δύσκολα, ικανότητα στα κρίσιμα και ευστροφία όπου χρειάζεται. Έχει έναν εκπληκτικό προπονητή ο οποίος την έχει ανεβάσει επίπεδο και την κάνει να νιώθει αρκετά δυνατή.
… η Λιθουανία επειδή είναι η ομάδα που βγάζει την πιο πολλή ενέργεια. Έχει άγνοια κινδύνου και παλεύει το ίδιο για 40 λεπτά. Αλλάζει συνεχώς παίκτες και εξουθενώνει τον αντίπαλο.

Φοβάται…
… μήπως δεν είναι όσο καλή νομίζει. Οι Η.Π.Α. ξεκίνησαν ως απλά μια καλή ομάδα, αλλά όσο προχωρούσε η διοργάνωση ένιωθε ολοένα και πιο δυνατή, όντας πάντως πιο τυχερή απ’ όλους όσον αφορά τους αντιπάλους ως τώρα. Το θέμα είναι αν θα βγει στον αφρό στα πιο δύσκολα ματς.
… η Λιθουανία μήπως φανεί στα ματς μεταλλίων ότι είναι χειρότερη από τις άλλες τρεις και ότι λείπουν οι πιο καλοί της παίκτες. Όσο καλή κι αν είναι η φετινή, νεανική Λιθουανία, όλοι αναρωτιούνται πόσο καλύτερη θα ήταν αν 3-4 από τα αστέρια της βρίσκονταν στην Τουρκία.

Η στιγμή των προημιτελικών
Στο 25ο λεπτό του αγώνα οι Η.Π.Α. προηγούνται με 53-47. Ακολουθούν τρία συνεχόμενα λάθη από τους Ρώσους που εγκλωβίζονται στην καλή άμυνα των Η.Π.Α. και πυροδοτούν ένα 12-3 των Αμερικάνων για να πάρουν για τα καλά κεφάλι στην αναμέτρηση με διψήφια διαφορά.
Στο 5ο λεπτό του προημιτελικού με την Αργεντινή, οι Αργεντινοί προηγούνται με 9-10. Ο Πότσιους παίρνει την μπάλα και σκοράρει για τρεις, στην επόμενη επίθεση το ίδιο κάνει και ο Γιασάιτις. Οι Λιθουανοί προσπερνούν με 15-10 και ξεκινούν το μεγάλο σερί τους από τη γραμμή του τριπόντου, που διέλυσε τους αντιπάλους τους, για να καθαρίσουν το ματς πολύ πιο εύκολα απ’ όσο όλοι περίμεναν.

And the winner is… Η.Π.Α.. Οι Αμερικάνοι μοιάζουν καλύτεροι ως τώρα και πιο πλήρεις. Οι Λιθουανοί είναι αθλητικοί, σκληροί στην άμυνα και τρέχουν. Όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει και η αμερικανική ομάδα και μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Το ματς θα είναι ανοιχτό στο αποτέλεσμά του, αλλά οι Αμερικάνοι μπαίνουν ως το φαβορί στο παρκέ.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *