Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πειστική νίκη με τριάδα «μάγων»!

Πειστική νίκη με τριάδα «μάγων»!

Καλό ήταν το ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό στη φετινή Ευρωλίγκα. Στο ματς που άνοιξε την αυλαία της διοργάνωσης, οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν εύκολα τη Ρεάλ Μαδρίτης με 82-66. Ο Ολυμπιακός είχε δύο πρόσωπα, ένα αρκετά κακό στο πρώτο ημίχρονο και ένα πάρα πολύ καλό στο δεύτερο, χαρακτηριστικά απολύτως δικαιολογημένα με βάση το χρονικό σημείο της σεζόν.

 
Μέχρι το 15ο λεπτό ο Ολυμπιακός έμοιαζε ασύνδετος επιθετικά, χωρίς να μπορεί να τρέξει, με στατικές επιθέσεις και μέτριες συνεργασίες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Ρεάλ να ξεφύγει με 9 πόντους (19-28) και να δείξει ότι μπορεί να κερδίσει τον αγώνα μέσα στο ΣΕΦ. Όμως, η εικόνα άλλαξε πλήρως στη συνέχεια.

Με πεντάδα τους Σπανούλη, Παπαλουκά, Τεόντοσιτς, Έρτσεγκ και Μπουρούση (συν τους Κέσελι, Λούκας στη συνέχεια) ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα σερί 11-0 για να περάσει μπροστά, παίρνοντας και το «δώρο» του ΛαΜόνικα με την τεχνική ποινή στον Μεσίνα. Στο -7 ήταν το ματς όταν ο Μπουρούσης έκανε πεντακάθαρο φάουλ στον Τόμιτς, αλλά αντί για δύο βολές για το σέντερ της Ρεάλ, ο Ολυμπιακός πήρε 5 πόντους (βολές και τρίποντο) για να πλησιάσει και να ξεσηκώσει το γήπεδο.

Όμως, το πιο σημαντικό ήταν ότι όσο περνούσε η ώρα στον αγώνα, ο Ολυμπιακός έδειχνε πολύ πιο καθαρό μυαλό, είχε σωστές συνεργασίες και αύξησε κατά πολύ την έντασή του στην άμυνα, βελτιώνοντας επίσης και τις επιστροφές της ομάδας. Ο Ολυμπιακός του δευτέρου ημιχρόνου ήταν πάρα πολύ καλός και οι 66 πόντοι της Ρεάλ το καταδεικνύουν εύγλωττα αυτό. Η Ρεάλ είχε 30 πόντους στα πρώτα 15 λεπτά του ματς και συνολικά 36 στα επόμενα 25.

Μάλιστα στην αρχή της 4η περιόδου έμεινε για 4 λεπτά χωρίς πόντο. Επιθετικά, το δεύτερο ημίχρονο ήταν καταπληκτικό για τον Ολυμπιακό, με τους τρεις αστέρες της περιφέρειας να κάνουν τη διαφορά. Οι τρεις τους μοίρασαν στο ματς 18 δώρα στους συμπαίκτες τους και ο Ολυμπιακός είχε 23 ασίστ συνολικά! Αντίθετα, η Ρεάλ είχε εμφανές πρόβλημα στον άσο (λείπει ο Πριτζιόνι) με τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ να κάνει ένα πραγματικά άθλιο ματς σε κάθε του επιλογή, είτε για σουτ είτε οργανωτική.

Με τον τρόπο που πάσαραν στο 5 εναντίον 5 οι Σπανούλης, Παπαλουκάς και Τεόντοσιτς ήταν εμφανές ότι από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός θα κατάφερνε να ισορροπήσει τα ριμπάουντ, θα ξέφευγε. Το έκανε στο τέλος της δεύτερης περιόδου και στην τρίτη, για να τελειώσει τον αγώνα.

Όταν η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 10 πόντους, τότε φάνηκε η απόσταση των δύο ομάδων στον αγώνα. Η Ρεάλ δεν μπόρεσε ούτε κατά διάνοια να απειλήσει ξανά και να μπει στη διεκδίκηση του αγώνα. Μετά τον Λιουλ και τον Σουάρεθ κανείς άλλος δεν ήταν σε υψηλό επίπεδο, ενώ ο Μεσίνα δεν μπόρεσε να αποτρέψει τοη μοίρα της ομάδας του. Γκαρμπαχόσα και Βελίτσκοβιτς ήταν καθηλωμένοι στον πάγκο και έπαιξαν συνολικά και οι δύο 12 λεπτά, ο Τάκερ έμεινε ανεξήγητα πολύ στο παρκέ, ο Βιδάλ έμεινε ανεξήγητα λίγο παρότι ήταν θετικός, ενώ Μίτροβιτς και Φρίλιχ δεν φαίνεται να υπολογίζονται στα σοβαρά ματς.

Ο Σπανούλης έδειξε πόσο σημαντικός είναι για την περιφέρεια μιας ομάδας. Οι 7 ασίστ του άνοιγαν το παιχνίδι του Ολυμπιακού, ενώ τα ντράιβ του ουσιαστικά αλλάζουν τη μορφή ενός αγώνα και την εικόνα μιας ομάδας. Η διαφορά του από τους υπόλοιπους περιφερειακούς του Ολυμπιακού είναι ότι αν το σύστημα χαλάσει αυτός μπορεί να κάνει ντράιβ και να δοκιμάσει μέσα από τη ρακέτα για να πάρει φάουλ ή να σκοράρει. Αυτό είναι κάτι που έλειπε από τον Ολυμπιακό τόσα χρόνια, αφού όταν χαλούσε το σύστημα οι περιφερειακοί του είχαν ουσιαστικά μόνο την επιλογή του τριπόντου. Ο Σπανούλης σε αυτό που κάνει είναι πιθανότατα ο καλύτερος στην Ευρώπη, οπότε ένα τεράστιο μπόνους για την περιφέρεια του Ολυμπιακού.

Ο Νεστέροβιτς έδειξε ότι μπορεί εύκολα να τελειώνει τις φάσεις ή να παίρνει φάουλ, πολύ έμπειρος και χρήσιμος ψηλός, ενώ σε πολύ καλή μέρα ήταν ο Μπορούσης, που σε αντίθεση με το γνωστό του στιλ έβαλε αρκετές πλάτες, σκοράροντας μάλιστα.

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα είναι το πόσο τεράστιο πρόβλημα θα έχουν οι αντίπαλες ομάδες με την περιφέρεια του Ολυμπιακού. Η παρουσία των τριών αστέρων στην περιφέρεια κάνει απρόβλεπτη την επίθεση του Ολυμπιακού και πάρα πολλά τα εύκολα καλάθια που «βγαίνουν» από αυτή. Αυτό θα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όπλο του φετινού Ολυμπιακού.

Η πρεμιέρα ήταν θετική για τον Ολυμπιακό, ενώ οι ελληνικές ομάδες ολοκληρώνουν την παρουσία τους στην 1η αγωνιστική της Ευρωλίγκας την Πέμπτη στην Ισπανία, όπου ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Βαλένθια.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Η ανάλυση του ομίλου του Ολυμπιακού, αλλά και των υπόλοιπων ομίλων της Ευρωλίγκας θα δημοσιευτεί την Τρίτη το βράδυ.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *