Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πρώτο εντός, πρώτο ροζ φύλλο!

Πρώτο εντός, πρώτο ροζ φύλλο!

Ο Παναθηναϊκός έκανε στη 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας την πρώτη του νίκη στη φετινή διοργάνωση, στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του, κερδίζοντας με 78-76 την Καντού. Καταλύτης ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, σημαντική η συνεισφορά των Τσαρτσαρή, Ούκιτς, Πάνκο, ηγέτης σε άμυνα και επίθεση ο Διαμαντίδης. Το παιχνίδι ήταν δύσκολο για τον Παναθηναϊκό που μπόρεσε μόνο σε μία περίοδο να εγκλωβίσει με την άμυνά του την Καντού, αλλά στο τελευταίο πεντάλεπτο οι «πράσινοι» έκαναν όσα χρειαζόταν για να πάρουν το ροζ φύλλο.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ καλά επιθετικά στον αγώνα, αλλά είχε προβλήματα στην άμυνα, όπου δεν μπορούσε να περιορίσει τους Ιταλούς. Αποτέλεσμα αυτού να μην μπορεί να επιβάλλει το ρυθμό του, να μην μπορεί να χτίσει διαφορά και να κυλήσει όλο ουσιαστικά το πρώτο ημίχρονο στην κόψη του ξυραφιού για τις δύο ομάδες. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο Σχορτσανίτης δεν μπορούσε να σκοράρει εντός παιδιάς ως το 18ο λεπτό, καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Παναθηναϊκός δεν ξέφυγε ως την ανάπαυλα.

Μέτρια άμυνα στο πρώτο μέρος

Με τον Ούκιτς να μπαίνει καλά ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 5-2 τον αγώνα, ενώ το τρίποντο του Διαμαντίδη τον έφερε στο 8-4. Με τον Ούκιτς να σκοράρει με τον ίδιο τρόπο οι γηπεδούχοι πήγαν στο 11-6, αλλά ο Αραντόρι απάντησε αμέσως και ο Μαρκοϊσβίλι με δικό του τρίποντο έδωσε προβάδισμα στην Καντού, 11-12 περίπου στο πεντάλεπτο.

Ο Άρμστρονγκ ήταν εκτός αγώνα ουσιαστικά, πρόσφερε ένα λέι απ για το 13-12 του Παναθηναϊκούς και αποχώρησε στον πάγκο της ομάδας για να μην ξαναμπεί στο παρκέ ως το τέλος του αγώνα. Ο Σχορτσανίτης αμέσως ανάγκασε την άμυνα της Καντού να τον νιώσει, 2/2 βολές και 15-12, αλλά ο Λέουνεν με τρίποντο έγραψε το 15-15 στο 7ο λεπτό. Ξανά ο Σχορτσανίτης ήταν που με 2/2 βολές ακόμα έδωσε αέρα 4 πόντων στους «πρασίνους» (19-15), με την περίοδο να τελειώνει με κάρφωμα του Τσαρτσαρή στην εκπνοή, από την πολύ ωραία σκέψη του Κίτσεν, 23-17.

Ο Τσαρτσαρής ήταν που έβαλε 2/2 βολές στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου για να δώσει προβάδισμα 8 πόντων στον Παναθηναϊκό, 25-17, αλλά η Καντού είχε έτοιμη την απάντηση. Ο Ματσαρίνο με τρίποντο έκανε το 25-20, για να κρατήσουν Κίτσεν και Ούκιτς τον Παναθηναϊκό μπροστά, 29-22. Όμως, φαινόταν ότι οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν με την άμυνά τους να ελέγξουν την αντίπαλό τους και γρήγορα η διαφορά εξαφανίστηκε.

Ο Μαρκοϊσβίλι με 4 πόντους και ο Ματσαρίνο με τρίποντο μείωσαν σε 30-29 για να ισοφαρίσει ο Μπρουκς και να δώσει προβάδισμα στην Καντού ο Τάμπου, 31-33. Ο Μασιούλις έκανε φάουλ στο τρίποντο του Μαρκοϊσβίλι, ο οποίος με 3/3 βολές έκανε το 32-36 για την Καντού, που εκμεταλλευόταν πλήρως το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός της έδινε ανοιχτές ματιές προς το καλάθι. Ο Αραντόρι και ο Τάιους την κράτησαν μπροστά με 4 πόντους, 36-40 μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο, με το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι του Σχορτσανίτη να έρχεται 2:20 πριν την ανάπαυλα, με τον Μασιούλις να κλέβει την μπάλα στην επόμενη επίθεση για το 40-40 του Παναθηναϊκού.

Όπως και στο πρώτο δεκάλεπτο, η εκπνοή του ημιχρόνου βρήκε τον Τσαρτσαρή να σκοράρει με λέι απ, 44-43 για τον Παναθηναϊκό, που όμως έπρεπε να λύσει πολλά προβλήματα στην άμυνα, η Καντού είχε βάλει 26 πόντους στη δεύτερη περίοδο. Απ’ την άλλη, οι «πράσινοι» έδειχναν να παίζουν σχεδόν ιδανικά όσον αφορά στον τρόπο, είχαν 10/11 δίποντα και 18/22 βολές στο πρώτο ημίχρονο, κέρδιζαν δηλαδή φάουλ βολών όποτε ήθελαν, ενώ τα περισσότερα δίποντά τους ήταν μέσα από τη ρακέτα (8 από τα 10).

Η δυνατή αμυντικά 3η περίοδος

Πολλά από τα αμυντικά προβλήματα του πρώτου ημιχρόνου φάνηκαν να έχουν λυθεί στην 3η περίοδο, αφότου ο Πεδουλάκης είχε μιλήσει με τους παίκτες του στα αποδυτήρια. Ο Αραντόρι ισοφάρισε το ματς σε 45-45 για την Καντού, αλλά η ομάδα του στα επόμενα 6 λεπτά έβαλε όλους κι όλους 3 πόντους με ένα εύστοχο σουτ. Ο Σχορτσανίτης είχε μπει φουριόζος στην επανάληψη, έκανε το 49-45, ενώ ο Πάνκο σκόραρε για το 52-48 μετά το τρίποντο του Τάμπυ. Ο Σχορτσανίτης και πάλι πήγε την ομάδα του στο 54-48, ενώ το +7 έγραψε ο Τσαρτσαρής με 1/2 βολές.

Όταν Κίτσεν και Σχορτσανίτης έκαναν το 57-51 και το 59-53 στο τέλος του δεκαλέπτου, η Καντού φαινόταν να έχει χάσει την ηρεμία της και μαζί με αυτή άρχιζε να χάνει και την επαφή με το σκορ. Για τρίτη συνεχόμενη περίοδο ο Παναθηναϊκός σκόραρε στην εκπνοή, λέι απ ο Σχορτσανίτης για το 61-55, από δικό του επιθετικό ριμπάουντ. Έξι πόντοι στο τέλος τριών δεκαλέπτων, 6 πόντοι διαφοράς για τον Παναθηναϊκό μετά από 30 λεπτά, 61-55.

Στα σκουπίδια σε ένα τρίλεπτο

Όμως, ό,τι είχε καταφέρει να χτίσει στην 3η περίοδο ο Παναθηναϊκός το πέταξε στα σκουπίδια μέσα σε 3 λεπτά στην 4η. Οι «πράσινοι» έκαναν 3:40 να σκοράρουν στο τελευταίο δεκάλεπτο και 4:30 για να πετύχουν καλάθι εντός παιδιάς. Η Καντού στα πρώτα 3 λεπτά είχε ισοφαρίσει, ενώ μέχρι να βρει το δρόμο προς το καλάθι ο Παναθηναϊκός είχε περάσει και μπροστά. Σμιθ και Μπρουκς ισοφάρισαν τον αγώνα σε 61-61, με τον Παναθηναϊκό να μη σουτάρει καν στα πρώτα 3 λεπτά της περιόδου, 4 συνεχόμενα λάθη από Ούκιτς και Διαμαντίδη. Ο Αραντόρι με βολές έδωσε προβάδισμα στην Καντού 6:42 πριν το τέλος του αγώνα, ενώ ο πρώτος «πράσινος» που βρήκε το δρόμο προς το καλάθι ήταν ο Σχορτσανίτης με βολές, ισοφαρίζοντας το ματς.

Ο Διαμαντίδης με μεγάλο τρίποντο έγραψε το 66-63, αλλά ο Τάιους έβγαλε μία ακόμα θεαματική φάση στην άμυνα του Παναθηναϊκού, επιθετικό ριμπάουντ και κάρφωμα για το 66-65 με 3:26 για το φινάλε. Ο Διαμαντίδης διαμαρτυρήθηκε έντονα (και φαίνεται ότι είχε δίκιο) για φάουλ σε σουτ τριών πόντων, χρεώθηκε με τεχνική ποινή, αλλά η Καντού δεν πήρε παρά 1 βολή, 66-66.

Η ωραία πάσα του Διαμαντίδη βρήκε εντελώς μόνο του τον Πάνκο στο τρίποντο, ο Αμερικανός δεν λάθεψε, 69-66, μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο. Εκείνη την ώρα Τάμπου και Τάιους είχαν το καθαρό μυαλό για μια backdoor alley oop φάση, 69-68 πολύ γρήγορα η Καντού. Ο Διαμαντίδης κέρδισε φάουλ και είχε 2/2 βολές, ενώ στην άμυνα ο Ούκιτς τάπωνε τον Τάμπου για να έρθει η πολύ όμορφη ατομική ενέργεια του Πάνκο για το 73-68 του Παναθηναϊκού με 1:44 για το τέλος.

Το φινάλε

Ο Μπρουκς έπαιξε από το τρίποντο ουσιαστικά τις τελευταίες ελπίδες της ομάδας του, αστόχησε, αλλά όχι και ο Μασιούλις, που βρέθηκε μόνος από την πάσα του Διαμαντίδη και του χάρισε την 7η ασίστ, για το 76-68 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό. Κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός έπρεπε απλώς να περιμένει για νε τελειώσει το ματς, αλλά έδειξε να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του, 1/2 του Διαμαντίδη έκαναν το 77-68 μετά την άστοχη επίθεση της Καντού, με τον Αραντόρι να βάζει 5 πόντους σε 30 δευτερόλεπτα για να μειώσει σε 77-73 με μόλις 7 δεύτερα για το τέλος, κι αφού πρώτα ο Πάνκο είχε αστοχήσει σε σουτ τριών πόντων (ελεύθερο).

Από το απαραίτητο φάουλ ο Πάνκο έβαλε μία βολή και ο Μαρκοϊσβίλι μείωσε σε 78-75 με 1.6 δευτερόλεπτα για το τέλος. Στην επαναφορά ο Παναθηναϊκός κατάφερε να χάσει την μπάλα και να του σφυριχτεί και φάουλ με τον Μαρκοϊσβίλι να έχει 1/2 βολές για το 78-76. Ο Διαμαντίδης έχασε και τις δύο βολές από το φάουλ που κέρδισε αμέσως μετά, αλλά η προσευχή του Κούσιν από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη δεν έφτασε στην μπασκέτα και ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη.

Βέβαια, για να τα λέμε και όλα, το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε 9 πόντους μπροστά με 38 δευτερόλεπτα για το τέλος και τελικά το παιχνίδι κρίθηκε σε άστοχο σουτ της Καντού (όσο αδιανόητο κι αν ήταν να μπει αυτό το σουτ που επιχείρησε ο Κούσιν) δεν είναι κολακευτικό για την ψυχραιμία των «πρασίνων» στο τέλος, που έδειξαν να πελαγώνουν. Αλλά είπαμε, αρχή είναι ακόμα, θα δούμε τέτοια από τις ελληνικές ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός είδε τον Σχορτσανίτη ξανά κυρίαρχο στις ρακέτες, 19 πόντοι σε 19 λεπτά με 5/8 δίποντα και 9/11 βολές, ο Διαμαντίδης ήταν πολύ καλός όπως και ο Ούκιτς, εκτός από το πρώτο τετράλεπτο της τέταρτης περιόδου, όπου έκαναν 4 από τα 5 λάθη τους. Ο Πάνκο δείχνει συνεχώς ότι θα βοηθά πολύ, ενώ ο Τσαρτσαρής μοιάζει αναγεννημένος. Εκτός αγώνα ο Άρμστρονγκ και δεν ξέρω πόση υπομονή θα έχει ο Πεδουλάκης, ενώ καλοί ήταν ο Μασιούλις και ο Κίτσεν, χωρίς να κάνουν κάτι παραπάνω από το ελάχιστο που όλοι ξέρουμε ότι μπορούν να δώσουν. Απ’ την άλλη ο Αραντόρι έδειξε ξανά ότι έχει μπει με μεγάλα κέφια στη σεζόν, ο Τάιους βοήθησε πολύ και ο Μαρκοϊσβίλι ήταν ο καλύτερος της ομάδας του. Συνέχεια στη Λιουμπλιάνα για τον Παναθηναϊκό την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 44-43, 61-55, 78-76.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 4, Πάνκο 11 (2τρ. 5ρ. 4ασ.), Μασιούλις 5 (1τρ. 4ρ.), Άρμστρονγκ 2, Ούκιτς 11 (1τρ. 3ρ.), Λασμ, Τσαρτσαρής 8 (6ρ.), Διαμαντίδης 12 (2τρ. 3ρ. 7ασ. 7κ.φ.), Κίτσεν 6 (4ρ.), Γιαννόπουλος, Σχορτσανίτης 19 (4ρ. 6κ.φ.).

Καντού (Τριντσέρι): Σκέκιτς, Σμιθ 3, Μαρκοϊσβίλι 17 (1τρ. 3ασ. 4κ.φ.), Λέουνεν 3 (1), Ματσαρίνο 6 (2), Μπρουκς 9 (4ρ.), Τάιους 10 (6ρ.), Τάμπου 7 (1τρ. 3ασ.), Αραντόρι 17 (2), Κούσιν 2.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *