Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague on AoB: Group A

Euroleague on AoB: Group A

Όμιλος Α                     Όμιλος Β                     Όμιλος Γ                     Όμιλος Δ

Ο όμιλος Α της Ευρωλίγκας μοιάζει αρκετά ισορροπημένος και ανοιχτός. Σίγουρα έχει φαβορί (Λαμποράλ, Μακάμπι), αλλά φαίνεται ότι και οι 6 ομάδες έχουν ελπίδες πρόκρισης, ενώ τουλάχιστον 3-4 κάνουν σκέψεις πρωτιάς. Ας τον δούμε:

ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ
Πρωταθλήτρια Ισπανίας
, πέρσι έκανε το «θαύμα» ενώ φαινόταν ότι θα είναι η χρονιά της Μπαρτσελόνα. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έμεινε στον πάγκο, ενώ η Λαμποράλ προσπαθεί να μείνει στο ίδιο επίπεδο και φέτος. Βέβαια, για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει την απώλεια του καλύτερού της παίκτη, του Τιάγκο Σπλίτερ. Μετεγγραφές ουσίας, οι Ισπανοί δεν αποδυναμώθηκαν, αλλά και φέτος δείχνουν ότι κάτι τους λείπει για να φτάσουν ως το τέλος στην Ευρωλίγκα.

Νέοι στην πόλη ο Ντέιβιντ Λόγκαν, ο Μάρκους Χάισλιπ και ο Νεμάνια Μπιέλιτσα, θα κληθούν να συμπληρώσουν όσο καλύτερα μπορούν τους Τελέτοβιτς, Χουέρτας, Σαν Εμετέριο, Ρίμπας, Όλεσον και Μπάρατς. Ο Μπάρατς έχει ξεκάθαρα αναβαθμισμένο ρόλο στα 24 του και δείχνει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στο βάρος του βασικού σέντερ φέτος. Μέχρι στιγμής τα πηγαίνει περίφημα και παίκτης 2.17 σπανίζει στο μπάσκετ. Ο Τελέτοβιτς είναι πανέτοιμος να αναλάβει το ρόλο του πρώτου βιολιού της ομάδας, σουτάρει πλέον και από το σαλόνι του σπιτιού του για τρίποντο και είναι σίγουρα ένας από τους πιο «nice to watch» παίκτες στην Ευρώπη. Ο Σαν Εμετέριο έχει μεταμορφωθεί από πέρσι και συνεχίσει σε φρενήρεις ρυθμούς και φέτος, ενώ στην περιφέρεια το δίδυμο Λόγκαν-Χουέρτας θα κλείσει πολλά σπίτια και θα μοιράσει πολλές ασίστ. Η χρονιά ξεκινάει με τον Χάισλιπ τραυματία και τον Μπιέλιτσα τελείως εκτός νοοτροπίας ομάδας, αλλά είναι σίγουρο ότι η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική μετά από 3-4 μήνες όταν θα κρίνονται τα πάντα στη σεζόν.

Πρόβλεψη: Σίγουρα στο Top-16, πιθανότατα και στα προημιτελικά, όπου θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρόκρισή της στο φάιναλ φορ.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Αναμορφωμένη, φρέσκια και αναγεννημένη θέλει να επιστρέψει στην ελίτ. Όχι ότι έφυγε ποτέ, αλλά η Μακάμπι θεωρεί ότι φέτος μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Χωρίς μεγάλα λόγια, με νέο προπονητή, ικανότατο, τον Ντέιβιντ Μπλατ, με τη γνωστή συνταγή των πολλών Αμερικανών (6 στο φετινό ρόστερ), αλλά και με ισχυρό ισραηλινό στοιχείο, η Μακάμπι ελπίζει ότι φέτος μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω.

Επιστροφή στη χώρα για τον Λιορ Ελιάχου, που πέρσι ήταν στην Ισπανία, ο οποίος αν μείνει υγιής, τότε μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες μιας ομάδας. Πέρσι είχε μια κακή χρονιά με πολλούς τραυματισμούς και δεν βρήκε ρυθμό, κάτι που ελπίζει να γίνει φέτος. Επιστροφή και για τον Ταλ Μπουρστάιν στα 30 του, για την εξιλέωση και μια δεύτερη ευκαιρία στα ανώτερα στρώματα του μπάσκετ. Ο Μπουρστάιν δείχνει να έχει ξεπεράσει τα απίστευτα προβλήματα τραυματισμών που σχεδόν κατέστρεψαν την καριέρα του και μετά από μια γεμάτη σεζόν στην Ισπανία επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Εδώ βρίσκονται και ο Γκάι Πνίνι, ώριμος πια και πολύ καλός, ο χρήσιμος ρολίστας Γιανίβ Γκριν και ο αρκετά καλός φόργουορντ Ελισέι Καντίρ.

Μαζί τους, έμειναν από πέρσι ένας από τους καλύτερους all-around παίκτες στην Ευρώπη, ο υπερπλήρης Τσακ Έιντσον, αλλά και ο πλέι μέικερ δυναμίτης, Ντορόν Πέρκινς. Με πολύ καλές συστάσεις ήρθαν ο Τζέρεμι Πάργκο, πλέι μέικερ που σκοράρει αλλά και πασάρει, και ο Ρίτσαρντ Χέντριξ, φόργουορντ αθλητικός και αλτικός με καλά στοιχεία. Βεβαίως, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο αειθαλής Ντέρικ Σαρπ στα 39 του, τοτέμ της Μακάμπι, και ο Ντέιβιντ Μπλούθενταλ (ίσως τον συναντάτε πιο πολύ Μπλου φέτος, όπως ζήτησε να τον λένε), που προσφέρει σίγουρη λύση από το τρίποντο και επιθετικό πλουραλισμό. Για το τέλος άφησα τον δικό μας, τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, που έκανε το άλμα εκτός Ελλάδας, αυτή τη φορά με τους δικούς του όρους και σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Μπλατ τον προσέχει, η Μακάμπι παίζει αρκετά με αυτόν όσο βρίσκεται στο παρκέ και έχει την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο.

Πρόβλεψη: Λογικά θα βρίσκεται στα προημιτελικά. Εκεί θα φανεί πόσο μετράει η παρουσία του Μπλατ και αν την έχει ανεβάσει επίπεδο. Πάντως, το τρίγωνο «Μπλατ-Γκέρσον-Σχορτσανίτης» θα μας απασχολήσει, όσο κι αν επιμένει ο Γκέρσον ότι τελείωσε με τη Μακάμπι (έχει ρόλο τεχνικού διευθυντή και έχει ήδη μαλώσει 2-3 φορές με τον Μπλατ από το καλοκαίρι).

ΠΑΡΤΙΖΑΝ
Αλλαγή σελίδας
σίγουρα. Τώρα αν θα συνδυαστεί με πτώση επιπέδου θα το δούμε. Ο Βουγιόσεβιτς δεν είναι πια στο Βελιγράδι και ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς (2005-10 βοηθός στην Παρτιζάν) πήρε τα ηνία της ομάδας με τις ευλογίες όλων και με αποστολή να συνεχίσει την πορεία των τελευταίων χρόνων.

Μαζί με τον Βουγιόσεβιτς έφυγαν και 3 από τα 4 κλειδιά της περσινής πορείας, Μάριτς, Ρόμπερτς, ΜακΚάλεμπ. Πλέον, τα… «κλειδιά» της ομάδας τα κρατάει ο Γιαν Βέσελι, που φέτος είναι η χρονιά του. Ξεκάθαρα. Μαζί του, φέτος θα μάθουμε και τον Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς, που έχει τεράστιο ταλέντο και θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια. Ο Μιλοσάβλιεβιτς ήρθε το καλοκαίρι στην Παρτιζάν και έχει μπει δυνατά στη σεζόν.

Κατά τα άλλα, η συνταγή είναι ίδια, καθώς βλέποντας τους αγώνες της Παρτιζάν θα νομίζετε ότι είστε σε… παιδικό πάρτι. Δέκα παίκτες στο ρόστερ της είναι μέχρι 24 ετών, ενώ 8 από αυτούς είναι κάτω των 22! «Μαθουσάλες» ο Ντούσαν Κέτσμαν, που πέρσι ήταν μεταμορφωμένος και πάρα πολύ καλός, αλλά και ο σέντερ Ράσκο Κάτιτς με τον σταθερό και φερέγγυο Πέταρ Μπόζιτς.

Πέραν αυτών, ο Γιάκα Κλόμπουτσαρ θέλει να πάρει την ευκαιρία να ανέβει επίπεδο, ενώ ο Αμερικανός Όλιβερ Λαφαγιέτ μπορεί να γεμίσει τα παπούτσια του βασικού άσου στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη. Οι συστάσεις του είναι εξαιρετικές, πρόκειται για έναν πλέι μέικερ δυναμίτη, που πηδάει πολύ ψηλά, πασάρει πολύ καλά και τελειώνει υπέροχα με ντράιβ. Αν επιβεβαιώσει όσα τον ακολουθούν… του χρόνου δεν θα παίζει στο Βελιγράδι. Το πρώτο πείραμα με Αυστραλό σέντερ (Μάριτς) πέτυχε απόλυτα, οπότε φέτος η Παρτιζάν κάνει και δεύτερο με τον Νέιθαν Τζαγουάι, που πέρσι έπαιζε στους Τίμπεργλουβς. Ενδιαφέρουσα επιλογή, θα δούμε πώς θα πάει. Από το… νέο αίμα θα δούμε τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Τζέκιτς, Λέσιτς και Λούσιτς που θα πάρουν χρόνο συμμετοχής.

Πρόβλεψη: Αν περάσει στο Top-16 θα είναι μια καλή χρονιά, αν προκριθεί και στα προημιτελικά θα έχει κάνει πάλι την υπέρβαση.

ΧΙΜΚΙ
Με τον Σέρτζιο Σκαριόλο και πάλι στον πάγκο, η ανανεωμένη Χίμκι θέλει να εκθρονίσει την ΤΣΣΚΑ, αλλά και να κάνει καλή πορεία στην Ευρωλίγκα. Πάρα πολλές μετεγγραφές, κάνουν τη Χίμκι σαφώς καλύτερη φέτος από πέρσι και σίγουρα μια πολύ δυνατή ομάδα.

Στην ομάδα ήρθαν ούτε λίγο ούτε πολύ 6 παίκτες πρώτης γραμμής για να τη μεταμορφώσουν. Ο Μπέντζαμιν Έζε θα δώσει δύναμη στο καλάθι, ο Αλεξέι Σαβρασένκο είναι αρκετά έμπειρος για να χρησιμοποιεί σωστά τα 2.15 του, ο Κρέζιμιρ Λόντσαρ προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά, ο Σεργκέι Μόνια είναι παίκτης που «γεμίζει» μια πεντάδα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, ο Τόμας Κελάτι είναι δολοφόνος από το τρίποντο, ενώ ο Ζόραν Πλάνινιτς είναι πλέι μέικερ πρώτης γραμμής.

Στην ομάδα θα βρουν τον τρομερό Κιθ Λανγκφορντ, τον Βιτάλι Φριτζόν και τον έμπειρο Ραούλ Λόπεθ, ενώ το ρόστερ συμπληρώνουν οι Πανίν και Ντμιτρίεφ.

Πρόβλεψη: Σίγουρα στο Top-16, θέλει προημιτελικά και είναι πιθανό να φτάσει, αν μπορέσει και τερματίσει σε μια από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου της στην κανονική περίοδο. Πάντως, κανείς δεν θα την κερδίζει εύκολα. Αυτό είναι σίγουρο.

ΑΣΕΚΟ ΠΡΟΚΟΜ
Μετά από μια πλήρως επιτυχημένη χρονιά, που σταμάτησε από τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά, η Προκόμ συνεχίζει με τον Τόμας Πατσέσας και θέλει ξανά να φτάσει μακριά, αν και με πολλές αλλαγές στο ρόστερ της.

Λόγκαν, Γουντς έφυγαν, ενώ ο Μάικλ Ουίλκς, ο Τζ. Ρ. Γκίντενς και ο Μπόμπι Μπράουν είναι οι τρεις νέοι Αμερικανοί στη θέση τους. Ο «κοντοπίθαρος» Ουίλκς με μακρά καριέρα στο NBA μπορεί να κρατήσει τον άσο της ομάδας, με τον Μπόμπι Μπράουν να έχει τις καλύτερες των συστάσεων να τον ακολουθούν και ως σκόρερ, αλλά και ως πασέρ. Ο Γκίντενς έχει επίσης παίξει στο NBA και μπορεί να έχει το ρόλο του Γουντς, καθώς είναι πολύ αθλητικός παίκτης. Στην Πολωνία θα βρουν τον Ντάνιελ Γιούιν και τον Ρόνι Μπαρέλ στην αμερικανική παροικία της Προκόμ.

Ο Φίλιπ Βιντένοφ θα δώσει λύσεις στην περιφέρεια με το σουτ του, ο Ρόμπετ Βίτκα και ο Ίβο Κίτσιντζερ θα βοηθήσουν, ενώ στην ομάδα παρέμειναν οι Άνταμ Λάπετα (2.17), Ράτκο Βάρντα και Άνταμ Χριτσάνιουκ. Βεβαίως, κάτοικος Πολωνίας θα είναι και φέτος ο Γιαν Γιάγκλα.

Πρόβλεψη: Μοιάζει να έχει ανέβει επίπεδο και φέτος θα δείξει αν μπορεί να σταθεροποιηθεί ψηλά. Στόχος της είναι το Top-16 κι εκεί ο Πατσέσας θα πρέπει να κάνει τα… μαγικά του και πάλι. Πάντως, έχει αρκετά δυνατή ομάδα.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
Μετά από μια χρονιά-εφιάλτη, η Ζαλγκίρις μοιάζει να πατάει καλύτερα στα πόδια της τώρα. Στον πάγκο της ο Άτσο Πέτροβιτς (Σέρβος, καμία σχέση με τον Άτσα Πέτροβιτς, αδερφό του Ντράζεν) και ρόστερ σίγουρα καλύτερο από το περσινό.

Φέτος, οι Αμερικάνοι της ομάδας είναι τέσσερις, ο Μάρκους Μπράουν στα 36 του, σαφώς πεσμένος σε απόδοση αλλά πολύ έμπειρος, ο Τράβις Ουότσον, που πέρσι ήταν 1ος ριμπάουντερ της Ευρωλίγκας στην κανονικής περίοδο, ο 34χρονος ΝτεΧουάν Κόλινς, που έχει μπει πολύ δυνατά στη σεζόν και ο Όμαρ Σάμαν (2.11), μετά από μια απίστευτη χρονιά στο κολέγιο πέρσι, όπου τελείωσε με μέσο όρο νταμπλ-νταμπλ.

Πέραν αυτών, ο Αλεξάνταρ Τσάπιν και ο Μίρζα Μπέγκιτς συνθέτουν την καλή σλοβενική παροικία της ομάδας. Μαζί τους 8 Λιθουανοί, αρκετά καλοί και χρήσιμοι. Τα νέα ταλέντα της χώρας, ο Μαρτίνας Πότσιους και ο Μάντας Καλνιέτις, είναι πλέον βασικοί μοχλοί της ομάδας, ενώ ο Νταίνιους Σαλένγκα, ο Παούλιους Γιανκούνας, ο Τάντας Κλιμαβίτσιους και ο Τόμας Ντελινινκάιτις δίνουν εμπειρία στην ομάδα. Αρτούρας Μιλάκνις και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας συνθέτουν τη νεότερη φουρνιά της ομάδας, αλλά παίρνουν χρόνο συμμετοχής.

Πρόβλεψη: Θέλει πρόκριση στο Top-16. Αν τα καταφέρει θα είναι επιτυχημένη. Αλλά ξεκινάει από την 6η θέση του ομίλου στις προβλέψεις.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *